pajun hävitys

map

Millä keinolla saan hävitettyä pajupuskat. Juurineen repiminen ei onnistu paikasta johtuen. Eli onko joku myrkky tai oikea leikkaus aika?

12

7282

Vastaukset

  • siinä ohje, rotex sekoitetaan paloöljyn,mutta mitä se semmoinen on ?


 • Ymmärtääkseni ongelmasi ei ole kanto. Tuo jonkun antama linkki auttaa vain siinä.
  Kasvavien pensaitten hävitys on aivan erilainen.
  Odota kun pajuihin tulee lehti. Silloin ruiskuta myrkyllä nimeltä Roundup. Käytä kaksinkertainen väkevyys suositukseen verraten. Ruiskuta lehdet sellaiseen aikaan ettei ole tulossa sadetta ainakaan vuorokauteen ja ilma on muutenkin lämmin.
  Varo ettei ainetta joudu ypäristöön sillä se tappaa kaiken jossa on vihreä lehti tai neulanen.
  Käsittelyn jälkeen anna pajukon olla rauhassa pari kolme viikkoa. Silloin pitäisi alkaa näkyä mihin yksilöön on vaikuttanut. Tee uusi käsittely jokaiselle oksalle joka ei näytä kärsineen. Joskus joutuu tekemään parikin uusintoa.
  Sitten odota kun pajukko on täysin kuollut ja lehdet aivan ruskeat ja kuivuneet. Silloin se on kuollut juuria myöten.
  Suojaa itsei hyvin käsittelyn aikana sillä Roundup on aika myrkyllinen ja siinä on elimistöön kertyviä pitkäaikaismyrkkyjä osan epäillään aiheuttavan syöpää.
  Vesistöön on oltava vähintäin 25m. Muutoin voi kalat kuolla ja korvausvastuu on myrkyttäjän.
  Tämä on varma ja ammattilaisten käyttämä keino. Teen tätä paljon joka kesä.

  On olemassa toinenkin myrkytön keino, mutta siinä ei sitten kasva vuosiin mitään.
  Osta halvinta mahdollista suolaa jostain maatalouskaupasta säkeittäin ja suolaa juuristoalue vahvasti. Silloin kuolee kaikki eikä mitään kasva ennenkuin suola on huuhtoutunut alempiin maakerroksiin.

 • eli leikkaa tai sahaa pajut pois ja sivele Roundup tai vastaava muu valmiste valmisteen ohjeen mukaisena liuksena kantoihin heti runkojen katkomisen jälkeen. Et tarvitse ruiskua, ainoastaan siveltimen (ja suojakäsineet). Myrkkyä ei myöskään joudu muihin kasveihin tai ympäristöön. Käyttöliuos pitää olla riittävän väkevä kantokäsittelyssä. Kokemukseni mukaan paras konsti pajujen hävityksessä, ja siistein.

  • Miksei, jos on selkeitä puita. Entä jos on pajuvesakkoa pilvin pimein?


  • Paju kirjoitti:

   Miksei, jos on selkeitä puita. Entä jos on pajuvesakkoa pilvin pimein?

   Jos pusikko on pitkä ja tiheä, se kannattaa keväällä ensin hurauttaa nurin vesurilla tai raivaussahalla. Kun uusi kasvu alkaa olla rehevän näköistä, ruiskutus round-upilla ja pusikko kuolee takuulla.

   Tällä konstilla saa hengiltä kaiken, mikä vesoo innokkaasti leikkauksen jälkeen - esim. pihlaja-angervo, nokkonen, koiranputki jne. Myrkkyä menee vähemmän ja sen kohdentaminen on helpompaa, kun kasvusto ei harota ylös, alas ja sivulle:) Vaikutus on myös tehokas, koska yhteyttäminen on myrkyttämisen aikaan kiivaimmillaan, siksi yleensä kertaruiskutus riittää.


 • nyt tarvitaan kiireellistä apua pajukon poistoon!!! nostan tätä vanhaa juttua taas esille. elikkä rantatontti, iso, ja aivan täynä pajukkoa, viime kesänä pajukko raivattu ja nyt tänäkesänä olis tarkoitus saada nurmikko tilalle. mutta myrkyt eikäy koska ranta ihan pajukon kanssa kosketuksissa. toimiiko maan kääntäminen? ja miten tuo suolan käyttö? vinkkejä tarvitaan ja nopeasti! tonttia on hehtaari josta pajukko pitäis saada kitkettyä. nyt on hyvät neuvot tarpeen :D

  • Paju on erittäin tärkeä ja hyödyllinen kasvi. Miksi niin kovalla vimmalla pitää käydä pajujen kimppuun? Eikö pieni nurmikonpläntti riittäisi?


  • Joo..

   Mulla ollut sama ongelma eli vanha pelto päässyt pajukoitumaan pahasti. Pari konstia, joilla pääsee alkuun.

   Jos pajut isoja, niin silloin auttaa kaulaaminen eli pajun rungon kuoriminen. Itse olen hoitanut homman aloittamalla metsurin nostokoukulla repimällä kuoren auki sopivalta korkeudelta, josta sitten voi kirjaimellisesti repiä kuorta paljain käsin irti niin ylös- kuin alaspäin. Tärkeintä on repiä kuori koko rungon ympäriltä ja mahdollisimman tarkkaan alaspäin, jopa maan alta niin paljon kuin kuin vaan saa irti. Toimii myös pienemmilläkin pajuilla, tosin hankalampaa.

   Pajun pitää olla täydessä lehdessä (itse aloitan pajunhävityksen pikkasen ennen juhannusta ja lopetan elokuun puolivälin paikkeilla kun kuori ei enää irtoa). Ideana tässä on, että paju ei saa siirrettyä tuottamaansa ravinnetta juuriin, jolloin paju kuolee pystyyn. Ehkä jopa samana kesänä, tai sit pari kesää eteenpäin, kunnes pajuun ei ilmesty lehtiä ja runko mustuu/halkeilee ym. paju näyttää kuollelta. Pajun voi tällöin kaataa ja pilkkoa suoraan vaikkapa saunan uuniin. Itse poltan kuolleet pajut jättimäisissä nuotioissa, kokoan ne syksyllä ja keväällä tulta kun sopiva tuulinen keli koittaa. Kaulattu paju saattaa yrittää vesoa, ehkä 1 -5 vesaa maan alta yrittää puskea mutta ne voi nyppiä käsin pois, lapiolla tms. tai vaikkapa myrkyllä -> pääasia että paju ei saa mistään ravinnetta.

   Jos pajukkoa on esim. 1 ha:n (100 m x 100 m = 10 000m²) alueella, ei kannata pistää koko aluetta yhdellä kertaa sahalla nurin, vaan aluksi esim. 20 x 20 m² alueen ja kokeilla paljonko jälkityötä on tässä alueessa ja mitoittaa jatkossa tuon uuden käsittelyalueen koon. Eli hävittää pajukkoa sitä mukaan mitä resurssit antavat myöten hoitaa myös jälkityön.

   Pajukon hävityksessä suurin työ on vesakon torjunta. Ja tämäkin homma kannattaa aloittaa vasta ehkä joskus juhannuksen jälkeen, kun puut ovat täydessä lehdessä, niin rungot kuivuvat nopeammin ja vesominen on vähäisempää kuin jos pajut kaataisi keväällä/syksyllä/lehdettömänä vuodenaikana. Sitten jos samasta juuresta kasvaa esim. 5 runkoa, tulee kaikki rungot kaulata. Moottorisaha voisi olla parempi, koska mitä matalampi kanto jää, sitä vähäisempää on vesominen eikä matala kanto haittaa alueen jatkokäyttöä. Sitten näitä vesoja voi hävittää aluksi vaikkapa terävällä viikatteella, raivaussahalla tai-veitsellä.

   Jos kaataa elävän pajun, on jälkityö hirmuinen.

   Itse olen käyttänyt jälkitorjunnassa mekaanisten konstien lisäksi myrkkyä, ruiskuttaa sitä puutarhakäyttöön tarkoitetulla ruiskulla pikku taimien päälle. Oikeilla vehkeillä ja oikeissa olosuhteissa (tyyni ilma) sumu menee juuri sinne minne pitääkin. Pikkutaimien myrkyttäminen on muutenkin järkevämpää, ei mee ainetta niin paljon hukkaan.

   Pajun hävitys on joka tapauksessa työlästä, mutta on kuitenkin palkitsevaa, kun näkee lopputuloksen ja kaadetut pajut rätisevät ja vinkuvat iloisesti roviossa.


 • Meillä tontilla 6000m2 maatöiden jälkeen pukkasivat pihamaalle pajut.
  Niitä oli helppo repiä juurineen,tulevat sellaisena ruoskana ylös maasta.Tietyillä alueilla oli jo ennestään vesakkoa ja pajut nousivat sieltä hyvin agressiivisesti.

  Teinkin sillätavalla että jätin pajuja harvakseltaan pystyyn ja olen runkonut niitä nyt parin vuoden aikana.
  Viides vuosi roskapajuillani alimmat oksat siististi leikattuna.Vihreärunkoinen roskapaju on kaunis pihapuu.Enpä olisi uskonut.
  Itseasiassa paju kasvaa runkopuuna niin nopeasti että otin sen polttopuun tuottoon.Annan pajupuiden kasvaa kaminapuuksi ja puiden välissä annan pari vesaa nousta puuksi tulevaa käyttöä varten.
  Ko toiminta on jees tontin reunalla.

  Meillä pajua poistetaan niin että mies vääntää rautakangella pajun juurakkoa kannosta ylöspöin ja leikkaan oksasaksilla juuret poikki.Otamme siis nuoren kannon kokonaan irti maasta.Ei se nyt ole niin kova homma kuin kuullostaa.Pajulla on ruusuke mistä se aina nousee.

  Oma pajusi on varmaankin juuri tällaista ärsyttävää piiskamaista pajunkissapajua?
  Piiskat lähtevät samasta kasvupisteestä tai sen ympäriltä.

  Kokeile poistaa kasvupiiskasta vetämällä ylöspäin ja kaveri poistaa kasvupisteen maasta oksasaksilla leikkaamalla.

 • Round Up on SUOLA, aivan kuin tiesuola, merisuola ja ruokasuola ... vaan erilainen suola. Syövyttää sinkkiä erinomaisesti, eli jos haluaa sinkittömän auton joka ruostuu nopeasti, niin vilja pellolle vaan puinnin jälkeen hurjastelemaan.

  Ne oikeat MYRKYT on ihan eri tavaraa, esim. 1kg:lla oikeaa supermyrkkyä pystyisi hävittämään 1/4 miljoona ihmistä. Yleisesti muuten ollut käytössä aikoinaan.

  Haiskahtaa koko Round Up vastaisuus kapitalismin aikaan saannoksella kun tuotesuoja keksijältäkin meni umpeen, oikeat myrkyt kun maksaa yleensä n. 300 €/kg, Round Up nykyisellään 6 € ...

 • Muistakaa te pajujen vihaajat, jos ei ole pajuja, niin ei ole myöskään yhtään kimalaista ja jos ei ole kimalaisia, niin ei ole myöskään marjoja, siis revitte omassa ruoka pöydästänne.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.