Luokkaerot mielenterveydessä näkyvät jo lapsena.....Tiede-lehti uutisoi

Anonyymi

Hmmmm..... Uutisessa kiinnitetään artikkelin lopussa huomiota kotitalouden resursseihin ja elinoloihin. No mitä vähemmän aikuisilla on vanhempina rahaa uhrata lasten harrastuksiin, sen varmemmin lapsuus on rajoittunutta. Jos "köyhän" perheen lapset eivät voi harrastaa lähes mitään, on kaduilla kaupunkioloissa notkuminen sitä todennäköisempää, mitä vähemmän lapsilla on muihin lapsiin nähden sosiaalisia kontakteja harrastuksiin liittyen. Toki on olemassa nuorisotalot kuntien ja kaupunkien ylläpitäminä joihin kaikki lapset ja nuoret ovat tervetulleita eikä maksa mitään. Tai seurakuntien kerhot ja nuorten illat.

Myös kotiolot vaikuttavat suuresti eli omien vanhempien elintapojen mallit. Mitä enemmän omilla vanhemmilla on mielenterveyden ja elämisen haasteita, sen varmemmin mallioppimisen myötä käyttäytymisen muodot ja kanavat siirtyvät uusille sukupolville. Toki on olemassa niitäkin yksilöitä, joilla on ollut tai on hirveä näyttämisen tarve ja kunnianhimo, joka ajaa tavoittelemaan parempia oloja, kuin mitä oma koti ja vanhemmat ovat voineet tarjota. Usein kuitenkin tuen, rohkaisun ja kannustamisen puute, niin kotona kuin koulussakin voi masentaa lasta ja nuorta eikä hän välttämättä yllä sellaisiin saavutuksiin, joilla pääsisi irti huono-osaisuuden oravan pyörästä.

Kuntien ja kaupunkien tarjontaa ajatellen, myös kirjastot ja lasten ja nuorten kirjallisuus tukee lapsien ja nuorten kehitystä ja kasvua. Jos kodissa "köyhyydestä" huolimatta arvostetaan lukemista, niin kirjojen maailma voi tarjota turvallisen pakopaikan ja sijaiskokemuksia tarjoavan maailman, jonka uumeniin lapsi ja nuori voi turvallisesti uppoutua. Taloudellinen köyhyys ei aina tarkoita mielen köyhyyttä. Taloudellisesti köyhän perheen lapsen ja nuoren elämä voi olla juuri kirjallisuusharrastuksen takia hyvinkin antoisaa ja rikasta. Mutta jos taloudellisesti köyhän perheen vanhemmat eivät arvosta esimerkiksi lukuharrastusta eikä lapsi ja nuori saa lukemisen malleja voi tilanne olla vaikea. Myös lukihäiriö saattaa vaikeuttaa ja olla osittaisena esteenä sille ettei lukemista paljoa harrasteta keskittymishäiriöiden ja tarkkaavaisuushäiriöiden ohella.

2

89

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Näitäkään asioita ei voi yleistää, elämässä voi käydä miten vain.

   Perheissä, joissa ei ole rahaa käytettävissä, on aika usein kuitenkin rakkautta ja huomiota, jota jokainen lapsi tarvitsee, toki nuoret ja vanhemmatkin.
   Kannustaminen hyvään elämään ja elämiseen voi onnistua ilman suuria rahamääriä.

   Rikkaammissa perheissä voi käydä niin, että vanhemmilla ei ole aikaa keskittyä lapsiin, ja aidosti välittää ja huomioida heitä, koska on kova oma tarve pärjätä elämässään, rikastua ja saavuttaa jotakin.

   Harrastukset olisivat kyllä tärkeitä, olisi tosiaan tekemistä, joka pitäisi ainakin osittain poissa notkumasta kaduilla ja muualla, kenties huonossakin seurassa.

   Pärjääminen ei aina katso perhe- ja kotitaustaa, vaikka niistä on paljon tutkimuksia, ja varmasti pitkälti pitääkin paikkaansa, mutta on paljon eroja myöskin varallisuudelta vaihtelevissa perheissä.

   Tietenkin lapsi imee itseensä kaiken, mitä kotonaan näkee, vanhempien käytöksen, myös sen, jos vanhemmat riitelevät, että miten he riitelevät, onko se sanallista vai jopa fyysistä. Myös päihteiden käyttö kotona voi vaikuttaa lasten ja nuorten kehitykseen.
   Vanhempien mahdolliset alkoholiongelmat eivät aina tee lapsestakin tulevaa alkoholistia, vaikka riski on isompi.
   Myös rikkaasta ja ainakin ulospäin näyttävästä ns. hyvästä kodista, voi tulla huonommin pärjääviä lapsia.

   Ehkä tärkeintä olisi se, että lapset ja nuoret otettaisiin kaikessa huomioon, myöskin enemmän kyseltäisiin, mitä kuuluu, miten menee.
   Ihminen, joka ei saa huomiota, hakee sitä aina jollain tavalla, joko hyvällä tai huonolla.
   Huomion hakeminen hyvällä, positiivisella tavalla tuo positiivista huomiota, kun taas negatiivinen, no joo, siitä ei kukaan tykkää.

   Mielenterveyteen vaikuttaa lähes kaikki elämässä, ei taustalla ole pelkästään kotiolot ai luokkaerot, vaan kaikki, ihmissuhteet, itsetunto, jne.
   Uskoisin, että mt-ongelmat eivät ole aina välttämättä geneettisesti perinnöllisiä, vaan usein johtuu juuri siitä, miten oppii lapsena käsittelemään tunteitaan, sekä kanssakäymisen muiden kanssa, ym. Vanhemmilta se malli yleensä tulee.

   Erikseen toki sitten huostaanotetut lapset, lähtökohdat elämään voivat olla hyvinkin erilaiset. Ei tässä siitä sen enempää.

   Nämä olivat vain tällaisia taviksen omia ajatuksia, jolla itselläänkin lähti elämä aikoinaan vähän väärään suuntaan, kotioloista huolimatta.

  • Anonyymi

   Otsikon pitäisi olla " luokkaerot näkyvät jo lapsena mielenterveydessä ".

   Otsikko saa käsittämään, että mielenterveydessä olisi luokkaeroja, väärin muotoiltu.
   ( Viilataanko piiip...pilkkuja.....)

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Toni Niemisen lapset otettu huostaan

   Heidi Nieminen, Tonin ex vaimo onko kyseessä? Eihän Tonilla ole muiden naisten kans enää niin pieniä lapsia? Eli mitä siellä on tapahtunut? Neljä last
   Kotimaiset julkkisjuorut
   56
   2647
  2. Oma kansa ensin?

   Mitä tarkoittaa oma kansa ensin? Mihin verrattuna. Muitten kustannuksella? Miten voisimme olla erillään maailmasta? Mikä on se kansa, joka on vauras
   Maailman menoa
   457
   1822
  3. Yllätys! Maajussille morsian -sarjan maajussi ja tangokuningatar v. 2019 Temptation Islandissa!

   Oooo, Maajussille morsian kohtaa Tempparit… Aika villiä. Mitä tunteita herättää, aiotko katsoa nyt Temptation Islandia, jos olet katsonut Maajussill
   Tv-sarjat
   13
   1380
  4. Soini lähdössä viemään persuilta ääniä

   Soini harkitsee lähtevänsä jo seuraavissa eduskuntavaaleissa ensi keväänä ehdokkaaksi. Myös EU vaalit parin vuoden kuluttua häntä kiinnostavat. Aika m
   Perussuomalaiset
   118
   1219
  5. Taas sun kuvaasi

   katselin 🤣🙆‍♂️
   Ikävä
   58
   988
  6. Bonussyy seuraavan askeleen ottamiselle

   Huvittaa jo valmiiksi joidenkin reaktio jos tulevaisuudessa näkevät meidät yhdessä.
   Ikävä
   57
   844
  7. Venäjän rintama romahtanut. Lännen pitää alkaa miettiä pilkotaanko venäjä useaksi pikkuvaltioksi

   Venäjän rintama näyttää romahtaneen täysin myös Hersonin suunnalla. Asiasta twiittaa muun muassa sotahistorian asiantuntija ja suomenkielistä Ukraina
   Maailman menoa
   181
   762
  8. Persut erotti rokotekriitikon

   Turun ”korona­paasaaja” heitettiin ulos perus­suomalaisten ryhmästä: https://www.hs.fi/kotimaa/turku/art-2000009111451.html?share=b969f2bb00583cc8f0a2
   Maailman menoa
   176
   725
  9. En oikein tiedä mitä mun pitäisi tehdä

   Mies, auttaisitko minua? Sinä olet ihana, mutta toisinaan aiheutat minulle ahdistusta. Olen niin sekaisin ja se on sun syy. Miksi tämä on niin vaikeet
   Ikävä
   67
   713
  Aihe