Ilmanvaihto ja tulisijan veto-ongelmat

Anonyymi-ap

Tästä tulee pitkö ja epäselvä sepostus, mutta koitan parhaani mukaan selittää ongelman.

Meillä on 80-luvulla rakennettu reilun sadan neliön omakotitalo, jossa ollaan asuttu nyt vähän yli vuoden.

Täällä on koneellinen ilmanpoisto, jota hallinoidaan liesituulettimesta. Sammutettua sitä ei saa ollenkaan, vaihtoehtoina voimakkuudet 1, 2 ja 3 sekä valinta että vetääkö enemmän keittiöstä vai joka paikasta. Yleisesti pidetään 2, uunia lämmittäessä 1.

Poistoventtiileitä on vaatehuoneessa, vessassa, pesuhuoneessa, saunassa ja kodinhoitohuoneessa. Tuloventtiileitä ei ollut ollenkaan, mutta nyt kesällä tehtiin olohuoneeseen yksi läpi seinästä (koska siellä ei ole tuuletusräppänöitä mihin tehdä...) ja keittiöön sekä meidän makkariin tuuletusräppänään.

Keittiössä on leivinuuni, joka toimii yleensä tosi hyvin. Vetää hyvin ja lämmittää talon. Nurkan takana on takka, joka on se murheenkryyni.

Takka vetää koko ajan väärinpäin, vaikka pelti olisi kiinni. Jos avaa tuhkaluukun niin pölinä käy kun tuhkaa pöllyää sisälle taloon, pellin jos avaa niin tietenkin tämä vain voimistuu. Sillon kun takkaa ei käytetä, on tukittu se villalla koska se tuo sisälle taloon semmoista märän noen/ pien hajua joka ei todellakaan oo miellyttävää.

Leivinuunia lämitettäessä savu nousee iloisesti piippua pitkin ylös mutta köy vaan mutkan katolla ja tulee takan hormia pitkin alaspäin ja takan pellin välistä tupruttelee sisälle. Savua ei tule aina, mutta yleensä. Ongelma poistuu jos avaan takkaa vastapäätä olevan takaoven, mutta talon lämmittäminen on aika turhaa jos täytyy sitä ovi auki tehdä.. samoin jos takkaan tekee tulet pitää takaovi olla raollaan, muuten ei vedä.

Mitä minä teen tuon takan kanssa? Takaoven viereen tehtiin tuloilmaventtiili mutta se ei vaikuttanut ongelmaan mitenkään. Nurkan takana leivinuuni pelaa kuin pitää, sytyttäessä avaan keittiön ikkunaa ja kun on syttynyt kärsii ikkuna laittaa kiinni ja leivinuuni kyllä toimii mutta takan kautta savut tulee sitten sisälle..

Piipunhattu otettiin viime kevättalvella pois, jos se auttaisi, mutta ei vaikutusta. Syksyllä pantiin hattu takaisin .

Nuohooja epäili, ettei piipun jatkamisella olisi vaikutusta, koska talo on korkealla paikalla ja piippu riittävän pitkä. Ainoastaan epäili, että muutama ympäröivä puu voisi vaikuttaa takkaan mutta voiko olla näin?

Piipussa on kolme hormia, takka ja leivinuuni reunimmaiset ja keskellä "tyhjä" hormi joka aikanaan tehty ilmeisesti puuhellaa varten muttei sitä koskaan ole asennettu.

Näytänkö takalle lekaa vai kannattaisiko kokeilla vielä jotakin muuta?

16

446

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ekana täytyisi tutkia, onko talossa yli, vaiko alipaine, jälkimmäinen on imu, ja sitten iskee kiinni siihen ilmavnvaihtoon, se on saatava pois päältä, ja tuloilmaventtiileitä olisi hyvä olla pinta-alataan saman verran, kuin poistoja. Inventteri säätö sihen ilmastointiin, niin uskon, että homma lähtee toimimaa..

      • Anonyymi

        Melkeen voisin pikku vedon lyödä ettei ainakaan ylipaine.
        Ilmanvaihtoa ei saa sammuttaa.
        Mitä mahtaa tarkoittaa tulojen ja poistojen pinta-alat?
        Inventteristä en oo koskaan kuullutkaan mutta se liesikuvun muuntajasäädin hoitaa ilmanvaihdon tehonsäädön oikein hyvin, eikä sitä tarvitse muuttaa.
        Et näköjään tästä asiasta mitään tiedä.


    • Anonyymi

      Leivinuuni taitaa olla melkonen ilma rosvo koneellinen poisto.
      Lämmitä ensin takka ja uunin pelti kiinni.
      Myös sulakkeelta saa ilmastoinnin pois ihan kokeilu mielessä. Kunnon poltot takassa että hormi lämpee. Näin syksyisin nuo ongelmat ovat suurimpia

    • Anonyymi

      Tuo leivinuuni (ja myös takka) toimii samoin kuin huippuimuri: imee ilmaa ulos asunnosta. Jos ne ovat yhtäaikaa käytössä niin korvausilmaa pitäisi saada sisään tuplasti, mutta ei taida niillä olevilla tulla? Eli huippuimurin voi tosiaan laittaa 1:lle tulisijoja käytettäessä (tosin kylpytiloissa voi kevät-syksy tällöin olla suihkutteluun riittämätön kosteuden poisto).

      Paras ratkaisu olisi tuoda tulisijoille täysin oma korvausilmansa.

      Jo tuon huippuimurinkin vuoksi takassa pitäisi olla mahdollisuus sulkea hormi tai takan luukut tiiviisti, ettei sieltä tulisi likaista korvausilmaa asuntoon.

      InsinööriX

    • Anonyymi

      Koneellinen ilmanpoisto mutta ei korvausilmaa. Jos takka vetää väärinpäin silloin kun leivinuunissa on tuli, niin korvausilma ei vaan riitä. Se tulee sitten sieltä mistä helpoiten pääsee eli takan hormista.
      Minkälainen takka, iso tiilitakka vai joku takaksi kutsuttu pieni vuolukivipino?
      Lisää paluuilmareikiä vaan, mieluiten koneellinen paluuilma suurinpiirtein imun kanssa tasapainoon säädettynä.
      Miten se takka yksinään tulilla ollessaan toimii?

    • Anonyymi

      Koneellinen ilmanvaihto pois päältä silloin, kun käyttää takkaa. Sähköllä se toimii, etsi sen sulake.

      • Anonyymi

        Jos korvausilmasta on pulaa niin huippuimurin kokonaan sammuttamisessa on vaarana, että tulisijat alkavat vetää likaista ilmaa poistohormeista.

        InsinööriX


    • Anonyymi

      Tulisijalle tuodut omat korvausilmaventtiili ratkaisut ei toimi vaikka se kuulostaksi järkevältä. Takalle ei ole nykypäivänä käyttöä. Ei sen toiminnan parantamiseen kannata sijoittaa muutakuin leka.

      • Anonyymi

        Mietipä uudestaan. Takalle todellakin on nykypäivänä käyttöä.
        Äitis taitaa maksaa sun sähkölaskut, vai sossu?
        Vaikka ei se siellä kaupungin vuokrayksiössä sähkön hinta sillai kiinnosta tietenkään, takkakin on siellä vaan haave...


    • Anonyymi

      ----------------

      Takalle todellakin varsinkin kovemmilla pakkasilla olisi käyttöä. Luukun väleihin laitoin nyt sanomalehdet ja pellin rakoon villaa, ongelma siis poistui mutta takan käyttö vaatii aina sitten toimenpiteitä.

      Takka on iso tiilitakka.

      Ja ongelmahan ei oisi näin iso jos se temppuilisi vain sitä lämmittäessä, mutta kun se haisee pahalle ja tuo leivinuunin savuja sisälle kun sitä ei käytä.

      Koneelliselle ilmanpoistolle en ole löytänyt sulaketta, liekö sitten väärin merkitty tms. Ja toki eihän sitä saisi sammuttaa mutta olisi ihan metka kokeilla että poistuuko ongelma sillä.

      Vaikka takan lämmittäisi kunnolla kuumaksi ja seuraavana päivänä lämmität leivinuunia niin svaut tulee takan hormista sisälle taloon. Jos niitä lämmittää yhtä aikaa niin sitä ongelmaa ei ole mutta takaovea täytyy pitää auki koko lämmityksen ajan. Myöskin pelkkää takkaa lämitettäessä takaovi on oltava raollaan.

    • Anonyymi

      -----------

      Pelkkää takkaa lämmitäessä pitää siis takaoven olla raollaan koko ajan. Tuo takka on vielä siinä mielessä hölmö että arinan alta ei saa vetoa vaan ainoastaan takan luukkujen alareunassa on semmoset avattavat raot. Tuhkaluukku on umpinainen ja se on oltava pois paikoiltaan että jaksaa palaa

      Kai sitä aikanaan tämän talon rakentaja on tuon takan kannalta onnistunut tekemään liian monta huonoa ratkaisua

    • Anonyymi

      ---------
      Ja takka vetää väärinpäin siis aina, vaikka pelti on kiinni. Se on niin ahne vetämään väärinpäin että siksi se haju sieltä tulee myös silloin kun ei ole leivinuunissa tulta.

      Ja aina tulisijoja lämmittäessä ilmanpoisto on ykkösellä, tulisijat lämmitetään aamulla tai päivällä ja pesulla käydään illalla joten suihkuteltuaan saa aina tehostettua ilmanpoiston ettei tule ongelmia.

    • Anonyymi

      Luulisin että kyllä siellä jossain on korvausilma venttiili, ette vain ole löytäneet/ tunnistaneet sitä. Kuulostaisi että korvausilman tulo on tukossa.

      Meillä on korvausilmaventtiilit makuuhuoneiden ja oleskelutilojen katossa.
      Poistot sauna,suihku,vessat, vaatehuoneet ja edelleen katoissa.

      Aikanaan rivarissa asuttaessa oli ilmo-talotuuletin käytössä, hieno laite.
      Siinä oli suljin ja suljettuna toimi talotuulettimena eli koneellinen poisto.
      Suljin avattuna toimi liesituulettimena ja tehosäädin 0-4

      Tuloilma tuli saunan lattialta putkea pitkin joka ajoittain täyttyi vedellä, jolloin oli ongelmia.

      Tutkikaa nyt huolella kaikki venttiilit ja koko systeemi, kyllä sieltä joku vika löytyy.
      Ennen kuin alatte tekemään lisäaukkoja talon runkoon.

    • Anonyymi

      ------------

      Saunan lattialla on tuloilmatorvi mutta se ei riitä koko taloon.

      Nuohoojan kanssa tätä ongelmaa pohdittiin eikä hänkään tuloilmaventtileitä löytänyt, epäili että sen ajan taloissa on voitu alunperin vaikkapa jättää ikkunan tiivisteisiin pätkä laittamatta joka korvasi venttiilin. Ja eikö suositus kuitenkin ole, että joka huoneessa olisi tuloilmaventtiili.

      • Anonyymi

        Ikkunan karmiin helppo tehdä tuloilmaventtiilo.
        3 cm2 piisaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      124
      2943
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      265
      1229
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1221
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1041
    5. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      1003
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      980
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      936
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      49
      897
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      41
      877
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      43
      789
    Aihe