Kela laskenut vuosia asumistuen väärin tuensaajan hyväksi

Anonyymi-ap

Tänä syksynä asumistukeni pieneni selvästi. Ryhdyin käymään läpi tukipäätöksen laskelmaa, joka näytti kuitenkin olevan oikein. Virhe löytyikin edellisen vuoden laskelmasta, ja sitä edellisen ja sitä edellisen vuoden laskelmasta aina vuoteen 2015 asti, jota ennen laskelmaa ei päätöksessä tuensaajalle näytetty.

Kela teki virheen laskelman lopussa perusomavastuun laskennassa. Kohdallani perusomavastuu oli edellisinä vuosina 0,00 euroa, mutta nousi nyt yli 19 euron.

Vuonna 2015 virhe oli niin pieni, että sitä oli vaikea huomata: sain 6 snt/ kk enemmän kuin olisi pitänyt. Tuolloin perusomavastuuksi laskettiin 40 % bruttotulojen ja kiinteiden vähennysten erotuksesta.

Valtaan astunut Sipilän leikkurihallitus nosti heti vuodeksi 2016 po-vastuuksi 42 % ja pienensi vähennysten euromäärää. Samalla kuitenkin leikattiin työmarkkinatukea, joten asumistukilaskelma meni sattumalta oikein näyttäen po-vastuuksi nolla euroa.

Sittemmin 2017-19 tm-tukea leikattiin ja vähennyksiä pienennettiin lisää, jolloin po-vastuuta olisi pitänyt tulla 20 snt/kk. Laskelma vain osoitti yhä virheellisesti nollaa.

Rinteen/Marinin hallituksen korotukset sosiaaliturvaan v. 2020 alkaen saivat kuitenkin Kelan virheen kasvamaan useisiin euroihin. Niinpä päätöksissä 2020-21 sain asumistukea yli 80 euroa/vuosi enemmän kuin olisi kuulunut.

Tänä vuonna virhe näemmä korjattiin, joten asumistukeni laski oikealle tasolle. Virheen korjaaminen lienee monen muunkin asumistuen saajan kohdalla tukieurojen vähentymisen taustalla.

Pitkäaikatyötön

0

275

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Martina naimisiin.

    Etsimässä täydellistä hääpukua Roomassa.
    Kotimaiset julkkisjuorut
    324
    2824
   2. Etsin sinua vakavissani

    Täältä tai ihan mistä tahansa. Meillä jäi asioita selvittämättä, ja minun sydän on sanonut painavan sanansa, että meillä jäi juttu pahasti kesken. Syd
    Ikävä
    55
    1184
   3. En voi edes kirjoittaa siitä.

    Se olis liian lapsellista. Kun on yhteys tosielämän puolella ja selvät sävelet. Älykäs se on, todennäköisesti älykkäämpi kuin kukaan, ketä olen tavann
    Ikävä
    62
    1088
   4. En minä seksin perässä ollut

    vaikka niin luulit, vaan sinun, koska halusin sinut kokonaan. Vihjailit nimittäin siihen suuntaan. Miksi muuten epäilit minusta kaikkea pahaa, nainen?
    Ikävä
    61
    898
   5. Vanhempi mies

    Rakkain, kuinka me enää koskaan voitais sopia näkemisestä? Soittasin, soittasin -mutta, kun?
    Ikävä
    58
    842
   6. Olen pahoillani nainen

    Olen pahoillani siitä, että vielä säännöllisesti nähdessämme asiat välillämme ajautuivat suuntaan, joka ei ollut kummallekaan hyvästä. Harmittaa puole
    Ikävä
    70
    825
   7. En löydä sinua

    jotta voisin viestiä lähettää.
    Ikävä
    40
    696
   8. Hääpukuja ei turhaan ostella

    Olisiko todella niin, että Hanuri-Hannu on taas kehissä ja vanha suola janottaa todella pahasti - Martti on liikkeellä ja nyt lienee tosi kyseessä! O
    Kotimaiset julkkisjuorut
    56
    694
   9. Martina kiusoittelee kateellisia vihaajiaan

    Palstan Martina vihaajat menivät sekaisin kun Martina lähti Roomaan. Tätä on hauska seurata 🤭
    Kotimaiset julkkisjuorut
    107
    683
   10. Älä ees vihjaile mitään

    jos sitten lopulta kuitenkin teet aina noin.. 💔😞
    Ikävä
    52
    585
   Aihe