Pellettien polttaminen leivinuunissa?

Anonyymi-ap

Talossa on takka-leivinuuni. Leivinuuni on takan yläpuolella/päällä (varmaan yleensä ovat), luukku on lasillinen (jos sillä on merkitystä) ja siinä on suhteellisen pienet ilmanottoaukot. Leivinuunin takaosassa pohjassa on metallilevyllä peitetty luukku, jota kautta tuhkat voi tiputtaa alas takan puolelle ja siitä edelleen takan alapuolella olevan tuhkalaatikkoon.

Olen polttanut leivinuunissa puita ja brikettejä. Molemmat palavat hyvin. Takan puolella olen polttanut lisäksi pellettejä. Hankin Puuilosta niille metallisen reiällisen laatikon. Kun brikettejä polttaa, pitää olla takan tuhkaluukun edessä oleva luukku (jossa on säätöluukku tuloilmalle) olla auki, kun pellettejä sytyttää. Autan syttymistä valopetroolilla, jota suihkutan pellettikasan päälle. Pellettit syttyvät hitaasti, alkavat palamaan kunnolla hitaasti, mutta jonkin ajan jälkeen (0.5h-1h) palavat hyvin, jolloin tuhkalaatikon edessä olevan luukun voi pistää kiinni, mutta jätän sen ilmanoton täysin auki. Takan lasillisen etuluukun yläosassa on pieni ilmanottoaukko, jota pidän auki kunnes pelletit alkavat olla kokonaan palaneet. Takan pohjassa on liikuteltava ritilä, jonka aukot varmistan olevan auki. Liikuteltavan ritilän tarkoitus on mahdollistaa ilmanoton siirtämistä palamisen yläosasta (eli puiden yläosasta) sen alle (puiden alle) polttotapahtuman lopussa. Näin tehden saa puut palamaan puhtaasti (eli aluksi poltetaan päältä ja vasta lopussa sallitaan ilman läpimeno). Kyseessä on Nunnauunin takka-leivinuuni.

Takassa poltettaessa pelletit palavat kultaisella liekillä, suhteellisen rauhallisesti. Ehkä n. 3 tunnin kuluttua pelletit alkavat olla palaneet. Ravistelen pellettilaatikkoa ja jossain vaiheessa kaadan loput tuhkat ritilöiden päälle ja harjaan ne tuhkalaatikkoon. Tuhkaa ei jää juurikaan, eli voi olettaa, että pelletit palavat suhteellisen puhtaasti. Lisäksi takka ei mitenkään mustu.

Kokeilin pellettien polttamista samassa pellettikorissa leivinuunin puolella. Pellettikori on suorakaiteen muotoinen, pidin sitä leivinuunissa poikittain, melko edessä. Pelletit paloivat jotenkin, mutta huonosti. Siirsin korin jossain vaiheessa takan puolelle ja poltin siellä pelletit loppuun. Siitä huolimatta, että pelletti paloi huonosti, se pystyi lämmittämään leivinuunia melko hyvin ja minulle tuli tunne, että jos saisin saman määrän poltettua pellettiä leivinuunissa kuin takan puolella, saisin pelleteistä enemmän hyötyä eri lämpöä irti. Leivinuunissa poltettu puukin tuntuu antavan paremmin lämpöä, mihin on ainakin kaksi mahdollista syytä: 1) Leivinuunista savulla ja lämmöllä on pidempi matka savupiippuun, ja 2) Leivinuunin tulipesä on pienempi ja sen päällä on aikamoinen kivikasa, jota tuli suoraan lämmittää. Elisi olisi hyvä saada poltettua pellettejä leivinuunin puolella.

Onko täällä ketään, joka on onnistunut polttamaan pellettejä leivinuunissa? Ideoita?

5

835

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Muutaman kokeilun olen tehnyt, kummassakin tapauksessa polttaminen onnistui melko hyvin, jälkimmäisellä kerralla ehkä paremmin. Tarkoitus on vielä yrittää keksiä konsteja. Perusidea on kuitenkin se, että on käytettävä puuta ja pellettiä sekaisin.

      Pelkän tai lähes pelkän pelletin polttaminen leivinuunissa vaikuttaa olevan vaikeaa. Epäilen, että polttamiseen tarvittava ilma pitäisi tulla useammasta suunnasta. Takan puolella pellettikorissa poltettaessa ilmaa tulee alta, kaikilta sivuilta ja päältä. Leivinunissa polttaminen saattaisi onnistua jotenkuten melkein koko uunin kokoisessa jaloilla olevassa metallikorissa, johon laittaisi jokin n. 5-10cm pellettiä ja joka tosiaan olisi uunin pohjasta jonkin verran (1-3cm) irti. Ja pieniä reikiä paljon niin alla kuin sivuissa. Uunin luukkua saattaisi joutua pitämään auki polttamisen ajan.

      Kun kokeilin polttamista, ensimmäisellä kerralla laitoin ensin pohjalle halkaistuja laudanpätkiä leivinuunin suuntaisesti, tein niistä koko pohjan kattavan tason (muistaakseni) ja sivuille tein samoista halkaistuista laudoista (leveys ehkä 2-5cm) ikään kuin seinät, n. 5 cm korkea ja kaadoin pellettiä niiden väliin kasaksi ja lautoja päälle ja sytykkeitä. Sain poltettua kaikki, mutta paloi varsin hitaasti ja polttamisen jälkeen, kun olin laittanut pellin kiinni, sisälle tuli tervan hajua, mikä kielii huonosta palamisesta. Minulla oli luukku kiinni, mutta ilmanotto täysin auki. Olisi ehkä pitänyt pitää luukkua kokoa ajan auki, mikä olisi tarkoittanut sitä, että tulta olisi pitänyt vahtia koko ajan.

      Toisella kerralla yritin sijoitella pelletit tavallaan halkaistujen lautojen väliin. Laitoin jälleen halkaistuja lautoja pohjalle leivinuunin suuntaisesti, niiden väliin pellettejä, lautoja lautojen tai pellettien päälle, pellettejä väliin jne. Kasasta alkoi tulla melko epämääräinen ja kun kasa alkoi lähentyä leivinuunin kattoa, pellettien lisääminen tuli vaikeaksi. En mitannut pellettien määrää kuten en edelliselläkään kerralla. Tällä kertaa kasa paloi paremmin, luultavasti siitä syystä, että puuta oli varmaankin enemmän suhteessa pellettiin kuin edellisellä kerralla. Tälläkään kerralla uunin lämpötila ei noussut tarpeeksi korkealle, jäi n. 50 astetta tavoitteesta, mutta pystyin kypsentämään ruoat jotenkuten, kun ruoka oli uunissa läpi yön. Tervan hajua ei tullut vaikka luukku oli kiinni, ilmanotto täysin auki.

      Kolmannella kerralla suunnittelen laittavani pelletit sanomalehtipaperista tehtyihin pusseihin, jotka sijoittelen lautojen väliin. Sen näkee sitten kuinka onnistuu.

      • Anonyymi

        Puupelletin poltto leivinuunissa kokeilut jatkuvat: Tein https://www.youtube.com/watch?v=7br6Q47-ZdE ohjeen mukaan sanomalehdestä neljä pussia, jotka täytin pelletillä ja laitoin pystyyn kahteen jonoon ja molemmille puolelle ja väliin halkaistuista laudoista kasa. Pidin luukun ilmanottoa täysin auki koko polttotapahtuman ajan. Lopussa lisäsin hieman puita, kun näytti jäävän lämpötila hieman vajaaksi. Pelletit ja puut paloivat ihan hyvin ja ilmanottoraoissa vain suhisi, kun ilmaa meni leivinuuniin. Mittarin mukaan lämpötila nousi hieman yli kahteen sataan asteeseen, mikä riitti juuri ja juuri ruoan pitkäaikaiseen kypsyttämiseen. Lopussa sekoittelin hiilikasaa ja siirtelin sitä uunin etuosaan, jolloin se paloi paremmin. Tällä kertaa ei tullut kovin paljoa tervan tuoksua mitä tuli edellisillä kerroilla. Johtui ehkä siitä, että palotapahtuma sai ilmaa hyvin koko ajan (koska siirsin kasaa etuosaan). Melko paljon tuli tuhkaa.

        Kun pellettejä pussittaa, pusseja ei kannata pitä kovin uunin etuosassa, koska sanomalehti palaa saman tien ja pelletit valuu siitä pois.

        Suunnitelen kokeilla vielä sellaista ratkaisua, jossa laitan pelletit sanomalehden sisään niin, että niistä tulee pitkä pötkö ja laitan halkaistuja lautoja alle, väliin ja päälle.

        Kaiken tämän kokeilun ja häsäämisen jälkeen täytyy pikku hiljaa tunnustaa, että pellettien kanssa homma on leivinuunissa aikamoista häslinkiä ja taidan tyytyä polttamaan niitä takan puolella. Mutta tulipahan kokeiltua ja testattua.


    • Anonyymi

      Briketit on leivinuunin parhaita. Palaa puhtaasti ja tehokkaasti. Tuhkaa ei juurikaan jää. Ilmaa pitää olla palamiseen riittävästi. Jätteenpolttoa parhaimmillaan.

      • Anonyymi

        Pelletin hinta ja savu nousevat pilviin.
        Maaseutu poljetaan turpeeseen.


      • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1488
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1022
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      755
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe