Pihlaja-angervo aidan hallinta

Piha-amatööri

Tervehdys,

Minulla on nyt pihlaja-angervo aidan kanssa lähdössä 4. kesä. Nyt yllättäen se on lähtenyt rönsyilemään voimakkaasti pihan nurmikon suuntaan. Tein viime kesänä ilmastusta nurmikolla ja epäilen että angervoaitani on nyt ko. reikien kautta puskenut pintaan.

Pitääkö yleensä nurmi pihlaja-angervon kurissa vai puskeeko juurien kautta versot nurmimatonkin läpi?

Ajattelin pistää nurmenreunaan esim. suodatinkankaan n. 30 cm syvyyteen asti ja kaivoin sitä varten pätkän ojaa, johon sitten laitan suodatinkankaan ja laitan nurmen takaisin.

Osa angervon juurista oli kasvanut pitkälle nurmimaton alle ja ovat jäämässä nurmen alle, mutta leviääkö angervo ko. juurenpätkistäkin?

Vai liioittelenko ja riittäisikö ongelman hoitoon ruohonleikkuri?

11

21853

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Audiangervo

      pihlaja-angervo nurmikon puolelle. Olen istuttanut aidanteen noin 12 vuotta sitten. Esimerkiksi keväisin kasvaa nurmikolla nopeammin kuin nurmikko. En ota siitä kuitenkaan stressiä, kunhan normaalit ruohonleikkuut alkavat, se pysyy kyllä kurissa ruhonleikkurin avulla.

    • peukku68

      kannattaa ottaa selvää ennen istuttamista miten kasvi leviää. pihlaja-angervo kasvaa juuriversoilla ja valtaa kohta koko lähiseudun. ruohonleikkurilla saa pidettyä aisoissa vaikka säännöllisesti saa leikata ja matalalta, muuten juuri jatkaa matkaa ja kulkee taas eteenpäin...

      • yllätys

        Miten on naapurin laita toisella puolen aitaa? Onko hänellä myös siinä kohtaa nurmikko?
        Aidanteet kannattaa istuttaa kasveista jotka ovat huonosti leviäviä. Mieti kannattaisiko vaihtaa puskat.


      • Piha-amatööri

        Jatkaako maahan jäänyt juuriverson pätkä kasvua vai kuoleeko se pois? Ts. jos rajaan nyt aidan omaan karsinaansa esim. suodatinkankaalla niin mitä tapahtuu poikkaistuille juuriversoille?

        Kysessä on tontin pääty, jonka aidan toisella puolella on n. 3 m. pätkä kaupungin nurmea ennen pyörätietä. Naapureiden kanssa on yhdessä hankittu eri aitataimea.


      • peukku68
        Piha-amatööri kirjoitti:

        Jatkaako maahan jäänyt juuriverson pätkä kasvua vai kuoleeko se pois? Ts. jos rajaan nyt aidan omaan karsinaansa esim. suodatinkankaalla niin mitä tapahtuu poikkaistuille juuriversoille?

        Kysessä on tontin pääty, jonka aidan toisella puolella on n. 3 m. pätkä kaupungin nurmea ennen pyörätietä. Naapureiden kanssa on yhdessä hankittu eri aitataimea.

        jos taimi pinnassa niin taatusti jatkaa matkaa. se ei juuri lehteä tarvii että saa voimaa. nurmikon leikkuu kuitenkin tyrehdyttää jonkin verran esim 2m niin ei ainakaan enää tule!


      • Prinsessa Ruusunen
        peukku68 kirjoitti:

        jos taimi pinnassa niin taatusti jatkaa matkaa. se ei juuri lehteä tarvii että saa voimaa. nurmikon leikkuu kuitenkin tyrehdyttää jonkin verran esim 2m niin ei ainakaan enää tule!

        Meillä versoilee pitkin pihaa valamonruusuaita. Sekin pysyy hallinnassa ihan hyvin, kun ajelee nurmikkoleikkurilla ylitse. Välillä kaivan tanakimpia juurivesoja irti maasta ja jatkan niillä ruusuaitaamme. Tottakai hyödynnän "ilmaisen taimituotannon", kun siihen on kerran tarvetta!


    • MENOSSA TUOHOAMAAN OMANI

      Hei,

      Tämän päivän Keskisuomalaisessa oli juttua vieraskasveista, jotka leviävät luontoon.
      Pihlaja-angervo on ongelmallinen voimakkaan versomisensa vuoksi ja on Jyväskylässä mm. levinnyt Tourujoen rantapenkereelle. Joten jos ei sitä varmuudella saada pidettyä kurissa ruohonleikkurilla joka puolelta on paras tuhota koko kasvusto.

      • pihlaja--

        Mulla on pihlaja-angervoa pihassa. Ihan kiva nurmikoriste mun mielestä. Istutin keskelle pihaa ryhmäksi ja kiertelen ruohonleikkurilla ympäriltä. Vielä ei ole aiheuttanut ongelmia.

        Täälläpäin yhteen maantien meluvalliin on päässyt juurtumaan angervo yhdyskunta. En tiedä onko istutettu vai itse levinnyt jostakin. Jokatapauksessa varsin nätti rykelmä ja voittaa ne perinteiset heinä-lupiini ryteiköt.


    • viheliäinen kasvi

      Joo,- pihlaja angervo on kamala kasvi. Sitä ei voi mitenkään poistaa kun sen saa juurtumaan. Meilläkin meni neljä vuotta hyvin kasvin kanssa. Sen jälkeen se alkoi tekemään maan pinnan lähellä olevia juuria. Niiden avulla se leviää ja vaikka ajaa ruohonleikkurilla, niin se poistaa vain pinnalta kasvia. Maan alla juurakko tekee matkaa ja jos ei ole leikkaamassa,- niin taatusti naapurin puolelle kasvi luikertelee.Kasvin juuristo on paksua ja juuria on vaikea saada pois maasta. Se on kuin syöpä joka leviää. Miksi puutarhat eivät valista, että sitä ei kannata laittaa paikkaan,- jossa se pääsee leviämään. Asfaltin välissä se vielä menettelee, niinkuin kaupungit sitä laittavat. Myrkyllä sen hävittäminen on myös epävarmaa. Minulle neuvottiin että leikata kasvi alas ja laittaa muovi päälle,- jotta valo ei mene kasviin. Vuoden kun se on muovin alla,- niin voi vaan toivoa että se tukehtuisi.

    • Anonyymi

      Mie aloitin tuhoamisen repimällä juurineen...puskee silti vieläkin läpi, mutta nyppään tai ajanruohonleikkurilla pois ne...kauhea vesominen joka suuntaan ja nämä on olleet vuosikymmeniä, joten humus,lehti juuri silppua on 10cm...kaikki poltan kun irti saan...nyky myrkyistä ole mihinkään

    • Anonyymi

      Hävitin pihjala-angervoa helposti ja ilman suurempaa vaivaa ja tuskaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6510
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2624
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2200
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      74
      1876
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1661
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1447
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe