Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Itsenäisyyspäivänä ei sovi unohtaa kansallisruokaamme

Anonyymi-ap

No, sehän on ruisleipä.
Ruista ranteeseen kuten kansanomaisesti sanotaan.
Ihmeen vähän siitä on medioissa puhuttu, vaikka kansallisruoka ja kansalaiset (suomalaiset) kuuluvat yhteen. Onko asiasta edes väitöskirjaa tehty?

43

602

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mummot näillä palstoilla paljon puhuvat ruoasta ja sen valmistamisesta.
      Sen mitä olen heidän kirjoituksiaan lukenut, en ole havainnut mainintaa ruisteivästä. Varmasti siihenkin löytyy erilaisia reseptejä.

      • Anonyymi

        Eipä niin, mummot vain leipovat käpykakkuja, juovat kahvia ja höpöttävät kotinurkan asioista.


      • Anonyymi

        Papparaisetko ei syö ollenkaan?
        Minä kyllä ostan ruisleivän, joskus harvoin teen vielä vaaleita sämpylöitä.


    • Anonyymi

      2016 Ruoka-alan asiantuntijoista muodostettu raati valitsi suosituimmista ehdotuksista kaksitoista kotimaista ruoka-aarretta: pitsa, hernekeitto, ruisleipä, mämmi, kalakeitto, viili, karjalanpiirakka, mustikkapiirakka, paistetut muikut, silakat tai ahvenet perunoilla, karjalanpaisti, graavi kala ja maksalaatikko.

      Ruisleipä voitti karjalanpaistin miltei 10 000 äänellä.
      Kansallisruoka valittiin finalistien joukosta uudella kansanäänestyksellä. Äänestykseen saatiin noin 40 000 ääntä, joista reilut sata saapui perinteisellä postikortilla.

      Ruisleipä oli selvä voittaja lähes 10 000 äänellä. Se oli myös alle 30-vuotiaiden äänestäjien ylivoimainen suosikki. Nuorten suosikki oli myös muun muassa karjalanpiirakka, kun taas yli 60-vuotiaiden joukossa äänestettiin eniten karjalanpaistia ja paistettuja muikkuja tai silakoita muusilla.

    • Anonyymi

      Onkos ruisrääkkä Suomen kansallislintu?

    • Anonyymi

      Ruisleipä ei ole ruoka, vaikka se on ruokaa. Veikkaan, että ruuista ei olisi
      lähellekään yksimielisyyttä päästy.
      Maakunnilla on omat perinneruokansa ja suosikkinsa eli Suomessa on monta "kansallisruokaa".

    • Anonyymi

      Jo vain - tuore, pehemä, vähän vielä lämmin ja oikealla reseptillä tehy ruisleipä sipaisulla - voita päälle.
      Jo on hyvvää!!!

      • Anonyymi

        Vaasan ruispalat leivänpaahtimessa lämmitettyinä, Flooraa päälle!


    • Kansalliseliöt: Kala, ahven. Nisäkäs, karhu. Kukka, kielo. Puu, rauduskoivu. Lintu, joutsen.
      Lajisto muuttuu. Noin 20 000 vuotta sitten täällä tallusteli mammutteja. (Luonnonystävän vuosikirja 2017)

    • Anonyymi

      Paljonkos rintamamiesten vanikassa oli ruista?

    • Anonyymi

      Vanikan reseptinä käytettiin sata litraa vettä ja hehto ruisjauhoja. Hapatettu taikina jaettiin pienempiin osiin, kaulittiin ja leikattiin muotilla neliskulmaisiksi leiviksi, paistettiin sekä kuivattiin vartaissa. Kuiva leipä oli hyvin säilyvää ja kevyttä kantaa repussa tai taskussa.

      • Anonyymi

        Vaasan Höyrymylly toimitti näkkileipää rintamalle isoissa laatikoissa, jotka palautettiin kuin limsapullot näinä aikoina takaisin tehtaalle. Laatikot olivat niin tukevat, että niitä käytettiin vuosikausia.


    • Anonyymi

      Mämmi on kansallisruokamme, ja sitä pitää syödä ehdottomasti itsenäisyyspäiväna, eikä vain pääsiäisenä.

      • Anonyymi

        Voisko saada syödä ihan sitä mitä itse haluaa ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voisko saada syödä ihan sitä mitä itse haluaa ?

        Voisko saada sanoa ihan sitä mitä itse haluaa?


      • Anonyymi

        Samoin hernekeitto. Sitä meillä on tänään pöydässä.


    • Anonyymi

      Ruisleivässä pitää olla reikä keskellä.
      Siitä on helppo vetää puukolla sektoreita.

      • Olipa hauskasti sanottu, tuo sektoreittein vetäminen.
        Tykkäisin ruisleivästä kovasti, mutta kun aiheuttaa vatsassa vääntöä, ei tohdi syödä.


    • Anonyymi

      Eipä ole ruisleipää, mutta ei toinen perheenjäsen olekaan suomalainen. En itsekään ole ruisleivän syöjä.

      Tänään syödään blinejä, kasviskaviaaria, sipulia ja smetanaa. Räiskäleitä graavilohi/smetana/sipuli/majoneesi/sitruuna/
      massalla täytettynä. Eiköhän noilla pärjätä.

      Nyt ajattelin koristella pipareita ja muovailla marsipaanista piparkakkuseimen asukkaat. Seimikin pitää koota.

      Harmaa päivä korvessa

      Korppis

      • Anonyymi

        Maassa maan tavalla. On kornia kun jopa itsenäisyyspäivänä pitää tanssia vierasmaalaisen pillin mukaan.


    • Anonyymi

      Että oikein kasviskaviaaria taas 🤣

      • Anonyymi

        Pitänee valistaa sinua mitä pitää sisällään minun herkku kasviskaviaari

        Merilevävalmiste (mäti), musta Cavi-Art ja punainen

        ~3,59 €

        Eli huomattavasti halvempi kuin esim. kotimaiset samankokoiset rasiat kalan mätiä.
        Prisman valikoimista löytyy. Kokeile on hyvää.

        Korppis


    • Anonyymi

      Jo on kotkotuksia.

    • Anonyymi

      Vielä on Reissumiästä Uuteenvuoteen saakka :D
      Hyvää 6/12 !

      Skånepåg

    • Anonyymi

      Harva se päivä osaakaan rukoilla kun ei sitä itsenäisyyttä ole lainkaan. Vai mitä

    • Anonyymi

      Älä unohda ruisleipää jouluna.

    • Anonyymi

      Ovatko vierasmaalaiset hyvin sopeutuneet nauttimaan räätikkäloorasta ja kinkun mehevästä silavasta, puhumattakaan kinkun rasvasta tehdystä kastikkeesta?

      • Anonyymi

        Ei ainakaan muslimeille kinkku ole sallittua. Heidän pitää saada halal-lihaa eli kiduttamalla tapettua lammasta.


    • Aina on tuota kansallisruokaa mukan a,
      kun reissaan lähelle tai kauas.
      Puikulapussi on taatusti eväänä tai vaikka tuliaiseksi.
      Se maistuu aina ja useimmille.

    • Anonyymi

      Miksi on tarjolla enimmäkseen vain palaleipiä? Kaipaan kokonaista ruislimppua, mutta harva niitä valmistaa.

      • Uskoisin palaleipien suosion olevan siinä, että ne ovat helppokäyttöisiä ,ei tarvita leipäveistä, palat ovat tasasuuria ja kaikissa on herkullista paistopintaa koko alapuoli -
        eikös limpun kantapalasta usein melkein tapella. Revitty päällyspinta on mukavan murea, imeehän se levitettäkin sopivasti. Kantikas malli taitaa olla suosituin, puikula on taas sympaattinen soikio, kuin meren hioma rantakivi. Revittyjä ruispaloja saa myös ohuina, ihanan rapeita ja hiukan sitkeitä, kivoja napostelupaloiksi leikattunakin.

        Kyllä minun silmiini leipähyllyiltä ruislimppujakin osuu ja usin mukaan lähtee varsinkin pikkulimppuina. Niitä saa valmiiksi viipaloituinakin ja myös jälkiuuniversiona. Reikäleipä on perinteinen läntinen ruisleipä, jälkiuunipaistettuna maku on erityisen tiivis. Mahdollisimman täysrukiisia pitää olla, suolaa voisi monesta vielä vähentää. Ohuet reikäleivän "sektorin" viipaleet paahdettuina voittavat kaikki sipsit ja keksit.


      • Anonyymi
        Ramoona kirjoitti:

        Uskoisin palaleipien suosion olevan siinä, että ne ovat helppokäyttöisiä ,ei tarvita leipäveistä, palat ovat tasasuuria ja kaikissa on herkullista paistopintaa koko alapuoli -
        eikös limpun kantapalasta usein melkein tapella. Revitty päällyspinta on mukavan murea, imeehän se levitettäkin sopivasti. Kantikas malli taitaa olla suosituin, puikula on taas sympaattinen soikio, kuin meren hioma rantakivi. Revittyjä ruispaloja saa myös ohuina, ihanan rapeita ja hiukan sitkeitä, kivoja napostelupaloiksi leikattunakin.

        Kyllä minun silmiini leipähyllyiltä ruislimppujakin osuu ja usin mukaan lähtee varsinkin pikkulimppuina. Niitä saa valmiiksi viipaloituinakin ja myös jälkiuuniversiona. Reikäleipä on perinteinen läntinen ruisleipä, jälkiuunipaistettuna maku on erityisen tiivis. Mahdollisimman täysrukiisia pitää olla, suolaa voisi monesta vielä vähentää. Ohuet reikäleivän "sektorin" viipaleet paahdettuina voittavat kaikki sipsit ja keksit.

        Minä ostan vain reiättömiä ruisleipiä, miksi maksaisin jostakin turhanpäiväisestä reiästä leivässä?
        T. Minttueinari.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä ostan vain reiättömiä ruisleipiä, miksi maksaisin jostakin turhanpäiväisestä reiästä leivässä?
        T. Minttueinari.

        Minä taas saan ilmaiseksi ne reikäkeivän reiät, ne on kivoja pyöreitä pieniä taikinakakksroita. Menen kolmelta aamuyöllä jonottamaan leipomon eteen niitä ja paistan kotona.


      • Anonyymi
        Ramoona kirjoitti:

        Uskoisin palaleipien suosion olevan siinä, että ne ovat helppokäyttöisiä ,ei tarvita leipäveistä, palat ovat tasasuuria ja kaikissa on herkullista paistopintaa koko alapuoli -
        eikös limpun kantapalasta usein melkein tapella. Revitty päällyspinta on mukavan murea, imeehän se levitettäkin sopivasti. Kantikas malli taitaa olla suosituin, puikula on taas sympaattinen soikio, kuin meren hioma rantakivi. Revittyjä ruispaloja saa myös ohuina, ihanan rapeita ja hiukan sitkeitä, kivoja napostelupaloiksi leikattunakin.

        Kyllä minun silmiini leipähyllyiltä ruislimppujakin osuu ja usin mukaan lähtee varsinkin pikkulimppuina. Niitä saa valmiiksi viipaloituinakin ja myös jälkiuuniversiona. Reikäleipä on perinteinen läntinen ruisleipä, jälkiuunipaistettuna maku on erityisen tiivis. Mahdollisimman täysrukiisia pitää olla, suolaa voisi monesta vielä vähentää. Ohuet reikäleivän "sektorin" viipaleet paahdettuina voittavat kaikki sipsit ja keksit.

        Menneen maailman hurmaavaa Elannon pikkulimppua ei voita mikään.


    • Anonyymi

      Useilla jo edesmenneillä sotajermuilla oli hurjia juttuja rukiisesta vanikastakin.
      Kertoivat kuinka tuli leivästä juovuksiin.
      Taisi olla muita heikkouksia, jotka tuottivat "juopumusta".
      Tai tuleehan siitä, jos vaikka paloviinassa tai kiljussa liottaa.
      Asemasodan aikaan oli ehkä mahdollista, jos vain kotirintamalta saatiin aineksia.

    • Anonyymi

      Ruisleipä on myös venäläisten kansallisruoka.

      • Anonyymi

        Pietarinlimppu on myös ruisleipää parhaasta päästä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pietarinlimppu on myös ruisleipää parhaasta päästä.

        Onko mahdollista ostaa myös reiällisiä Pietarinlimppuja?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko mahdollista ostaa myös reiällisiä Pietarinlimppuja?

        Limppu ei ole koskaan reiällinen.


    • Anonyymi

      Joulun alla on tappajaiset. Suomalaiset syövät jouluaikaan yli 900 000 kinkkua,
      joiden takia 450 000 sikaa teurastetaan.

      • Anonyymi

        Ajattele että Ruotsissa joku pariskunta syö yhden joulun aikana jopa 3 kinkkua, eli 1,5 sikaa menettää henkensä parin rasvanhimoisen vanhuksen takia.


    • Anonyymi

      Syökää joululaatikoita ! Pirkka-lanttulaatikko sai testin ainoana
      täydet viisi pistettä, muita laatikoita ei oltu testattu.

      • Anonyymi

        Me syödään juureslaatikoita koko vuosi.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2328
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2113
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1728
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      42
      1537
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1467
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1429
    8. 52
      1298
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      73
      1254
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe