Se on lanttulaatikko, ihanan muheva ja maukas. Sitä ei ole pilattu riisillä.
Paras joululaatikko
51
447
Vastaukset
En oikein tykkää jouluruuista. Laatikot ja rosolli eivät maistu.
Kinkku, graavilohi, karjalanpiirakat, karjalanpaisti ovat hyviä, niiden lisukkeeksi jokin itse tehty salaatti.
Vanhemmiten olen tullut nirsoksi, välillä vihannekset suorastaan etoo, välillä taas tykkään kovasti.
Olen tullut siihen tulokseen että syön sitä mikä kulloinkin maistuu.
Keitoista tykkään ruisleivän kanssa.- Anonyymi
Lidl myy inkivääristä porkkanalaatikkoa, jossa on niin vähän riisiä,
että en muista onko siinä riisiä ollenkaan. Söin sitä viime viikolla,
se on hyvää. Inkiväärin maku on hyvin mieto, saisi olla voimakkaampikin.
Pirkka lanttulaatikko sai ainoana täydet viisi pistettä testissä.
En ole minäkään kaikkien jouluruokien ystävä. Ainoa laatikko, jota syön on porkkanalaatikko. Rosolli on mielestäni kamalaa, keitettyjä juureksia
kylmänä, huh, ei maistu, vaikka olen melko kaikkiruokainen muuten.- Anonyymi
Laita raakaa sipulisilppua ja suolakurkkua lisäksi, tulee parempaa kuin pelkistä juureksista!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Laita raakaa sipulisilppua ja suolakurkkua lisäksi, tulee parempaa kuin pelkistä juureksista!
Kiitos vaan vinkistä, mutta rosolliini kuului aina sipulisilppua ja suolakurkkua ja joskus vähän omenakuutioitakin.
Silti ei maistunut. En tee enkä osta enää rosollia. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Laita raakaa sipulisilppua ja suolakurkkua lisäksi, tulee parempaa kuin pelkistä juureksista!
. . ja hapanta omenaa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kiitos vaan vinkistä, mutta rosolliini kuului aina sipulisilppua ja suolakurkkua ja joskus vähän omenakuutioitakin.
Silti ei maistunut. En tee enkä osta enää rosollia.Siitä puuttuneet silli.
- Anonyymi
Lanttu- ja porkkanalaatikko suosikkini!
- Anonyymi
Ruotsin suomalaisessa radiossa oli kyselyä myös suomalaisista joulurruista. Joku ihmetteli, kun sanoin että lipeäkala ei ole minun herkkuani, että ei kai lipeäkala ole mitenkään tyypillinen suomalaisessa joulupöydässä, pikemminkin Ruotsissa ja ruotsinkielisillä alueilla, että Suomessa onjoulupöydässä lohta, mätiä, silliä, silakkaa ja jouluhaukea.
No joo, jolupöydän koostumuskin on muuttunut vuosien varrella. Kyllä viisi/kuusikymmentäluvulla sisämassakin syötiin lipeäkalaa jouluaterialla.
***
Tää nyt hieman poikkesi aloituksen laatikkoteemasta.
Palataan asiaan: maksalaatikkoa en kaipaa, enkä imellytettyä perunalaatikkoa. Porkkanalaatikko ei myöskään herkkua. Lanttulaatikko on hyvää ja samoin butternut squashista ja filadelfiasta valmistettu, keveästi piparkakkumausteilla . Saksanpähkinää ja omenaa voi myös käyttää squasin lisäksi. Bataattilaatikko on joidenkin mieleen, mutta ei ole oikein saanut kannatusta meillä.- Anonyymi
Jouluhaukea ei syödä
enää missään, se on vanha saaristolaisperinne, kun muuta kalaa ei saanut. - Anonyymi
Voi herran pieksut, piparimausteet laatikoihinkin ja mitä ihmeen aineksia onkaan nuo muut ulkomaankieliset, taatusti kallista. Etkö sinä laita muita kuin mitä ITSE kaipaat. ? Peruna- ja porkkanalaatikosta saa herkkua jos osaa tehdä eikä sössää kaikenmaailman outoja juttuja niihin.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Voi herran pieksut, piparimausteet laatikoihinkin ja mitä ihmeen aineksia onkaan nuo muut ulkomaankieliset, taatusti kallista. Etkö sinä laita muita kuin mitä ITSE kaipaat. ? Peruna- ja porkkanalaatikosta saa herkkua jos osaa tehdä eikä sössää kaikenmaailman outoja juttuja niihin.
Amerikan kieli on hienompaa.😂
Miltä se myskikurpitsa nyt kuulostaisi? Anonyymi kirjoitti:
Amerikan kieli on hienompaa.😂
Miltä se myskikurpitsa nyt kuulostaisi?Koska myskikurpitsa ei ole butternut squash vaan tämä lajike:
https://gardenseedsmarket.com/musk-squash-muscade-de-provence-with-very-aromatic-fruit-flesh.html
butternut squash on taas toinen alalaji:
https://en.wikipedia.org/wiki/Butternut_squash
Käyttäisin mielelläni siitä suomenkielistä nimitystä, ellei se olisi virheellinen.Anonyymi kirjoitti:
Amerikan kieli on hienompaa.😂
Miltä se myskikurpitsa nyt kuulostaisi?myskikurpitsaa on parikin alalajia, yksi pyöreähkö ja vähän littana, jota kutsutaan muscot squashiksi ja siksi sille sopii suomenkieliseksi nimeksi myskikurpitsa, mutta butternut squash ei ole sama, maku on pähkinäisempi ja muoto pitkänomainen ja toisesta päästä pullistunut
- Anonyymi
Berunasta ja borccanasta saa kyllä herkulliset boxit, you know? Laita ne hellakulmalla muhineet riisit rohkeasti porkkanasoseen sekaan, on tullut päiväkausien lämpökylvyssä kivan vihreää homeen väriä ja siihen vielä piparimausteita ja sitä brunssi pancacen siirappia.Koristele avocado viibaleilla.
Anonyymi kirjoitti:
Jouluhaukea ei syödä
enää missään, se on vanha saaristolaisperinne, kun muuta kalaa ei saanut.Presidenttiparikin saa joka vuosi jouluhauen.
Minulla on itse kesällä pyytäämääni haukea pakasteessa ja sitä syödään jouluna.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Amerikan kieli on hienompaa.😂
Miltä se myskikurpitsa nyt kuulostaisi?Alkaen broccolista sun muista ne ovat yleisesti käytettyjä kasvisten nimiä monissa
maissa. Ei niissä mitään "hienostelua" ole. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Alkaen broccolista sun muista ne ovat yleisesti käytettyjä kasvisten nimiä monissa
maissa. Ei niissä mitään "hienostelua" ole.Suomalaisella keskustelupalstalla kirjoittelen mieluummin parsakaalista.
Syötiin meillä aina jo 50-luvulla joulun aikaan lipeäkalaa, vaikkakin erillisenä ateriana.
Hyvää oli perunoitten ja pippurilla maustetun valkokastikkeen kanssa eikä se meistä kenestäkään ruotsalaisia tehnyt.- Anonyymi
Paloma.se01 kirjoitti:
myskikurpitsaa on parikin alalajia, yksi pyöreähkö ja vähän littana, jota kutsutaan muscot squashiksi ja siksi sille sopii suomenkieliseksi nimeksi myskikurpitsa, mutta butternut squash ei ole sama, maku on pähkinäisempi ja muoto pitkänomainen ja toisesta päästä pullistunut
Kyllä Suomessa tuo vähän päärynänmallinen toisesta päästä pulleampi on nimenomaan myskikurpitsa.
Anonyymi kirjoitti:
Suomalaisella keskustelupalstalla kirjoittelen mieluummin parsakaalista.
Ehkä hänelle parsakaali oli vielä tuntematon kasvislaji Suomessa asuessaan?
Parsakaalia meillä kotona kasvatettiin, eikä broccolia. Vasta Ruotsissa se muuttui broccoliksi.- Anonyymi
Tellukka kirjoitti:
Syötiin meillä aina jo 50-luvulla joulun aikaan lipeäkalaa, vaikkakin erillisenä ateriana.
Hyvää oli perunoitten ja pippurilla maustetun valkokastikkeen kanssa eikä se meistä kenestäkään ruotsalaisia tehnyt.Niin syötiin meillä Hämeessäkin jo 50-luvulla eikä ruotsinkieltä edes osattu. :))
Porkkanalaatikko-ohjeista vähennän reilusti riisin määrää, ja onnistuu ruoka ilman sitäkin, jos laittaa vähän korppujauhoa tai mantelijauhetta. Mantelijauho on hieman makeaa, siirappia ei tarvitse. Myös mannaryynejä voi käyttää, ja ne voi sekoittaa soseen joukkoon sellaisinaan. Inkivääriä voisikin ensi kerralla kokeilla.
Uunissa paahtaen kypsytetty paloiteltu lanttu , punajuuri ja puolitettu myskikurpitsa saavat herkullista makua ja pehmenevät, ne ovat herkkua sellaisinaankin.Laatikkoruokia niistä saa, kun lisää sopivaa juustoa muruina, punajuuren paras kaveri on Aurajuusto, kermaloraus tai creme freche pyöristävät makua. Oikeasti ilman siirappia imelletty silkinsileä kauan kypsytetty perunalaatikko on hyvää, kyllä minä sitäkin valmistan ja kauppansa tekee, Hämeen mummua muistellen.- Anonyymi
Alkaa jo yököttää kun lukee juttua tuollaisista sotkuista joilla
varmistetaan ylipaino ja monet sairaudet. Anonyymi kirjoitti:
Alkaa jo yököttää kun lukee juttua tuollaisista sotkuista joilla
varmistetaan ylipaino ja monet sairaudet.Uunijuurekset sellaisinaan ovat meillä perusruokaa, höysteenään hiukan rypsiöljyä. Ei tarvitse huolehtia, olen normaalipainoinen ja perusterve, sitä ei juhlahetkien muutama ruokalaji horjuta, varsinkaan kun niitä ei suuria määriä hotkita. Verrattuna entisajan voilla ja silavalla höystettyihin laatikoihin nämä versiot pienellä juusto- tai ranskankermalisäyksellä ovat varsin kevyttä syötävää. Jätänhän siirapinkin niistä pois eikä meillä ole edes kinkkua. Jälkiruuaksi on hedelmäsalaattia, juhlan kunniaksi siinä ihania eksoottisia hedelmiä. Kokonaisuus ratkaisee.
Anonyymi kirjoitti:
Alkaa jo yököttää kun lukee juttua tuollaisista sotkuista joilla
varmistetaan ylipaino ja monet sairaudet.Mitäs sairauksia juureksista saa?
Ainakin punajuuren pienissäkin määrissä sanovat alentavan verenpainetta, jos on taipumusta korkeaan verenpaineeseen. Ihan terveysruokaa siis.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Alkaa jo yököttää kun lukee juttua tuollaisista sotkuista joilla
varmistetaan ylipaino ja monet sairaudet.Mitäs sinä sitten syöt? Pelkkää porkkanaako veteen liotettuna?
- Anonyymi
Tellukka kirjoitti:
Mitäs sairauksia juureksista saa?
Ainakin punajuuren pienissäkin määrissä sanovat alentavan verenpainetta, jos on taipumusta korkeaan verenpaineeseen. Ihan terveysruokaa siis.Joku tulee kipeäksi TOISTEN syömistä ruuista, eikö ole outoa?
Katsoin tuubilta sellaisen, kun "Konstailematonta kotiruokaa", niin siinä emäntä teki vaihtoehtoisen porkkanalaatikon ilman riisiä.
Hän laittoi puolet porkkanasosetta ja puolet raejuustoa.
Tuossa linkin lopussa kohdassa 31:34 on sellainen resepti.
Toinen, mikä olisi kiinnostanut ellen olisi pähkinäallergikko, niin on tuo vegetaarinen "maksalaatikko" eli pähkinälaatikko, koska en tykkää maksasta. Kohdassa 31:40 resepti.
https://www.youtube.com/watch?v=mle-xe4dpQ8- Anonyymi
Vegaanit tekee ”leikkikinkun” eli seitankinkun. Siihen tulee vehnägluteenia, kikiherneitä, pähkinöitä ja monta muutakin ainesta. Siitä leivotaan iso mötikkä, kinkun mallinen ja muka makuinenkin. Seitanlimppu olisi parempi nimi.
Anonyymi kirjoitti:
Vegaanit tekee ”leikkikinkun” eli seitankinkun. Siihen tulee vehnägluteenia, kikiherneitä, pähkinöitä ja monta muutakin ainesta. Siitä leivotaan iso mötikkä, kinkun mallinen ja muka makuinenkin. Seitanlimppu olisi parempi nimi.
Minkähän takia niitten pitää yrittää imitoida kaikenlaisia lihatuotteita.
Onko kuitenkin niin, että pohjimmaltaan haluaisivat syödä lihaa, mutta nykytrendin takia se on heiltä bannassa.- Anonyymi
Tellukka kirjoitti:
Minkähän takia niitten pitää yrittää imitoida kaikenlaisia lihatuotteita.
Onko kuitenkin niin, että pohjimmaltaan haluaisivat syödä lihaa, mutta nykytrendin takia se on heiltä bannassa.Typeryyden huippu on soijanakki.
Anonyymi kirjoitti:
Typeryyden huippu on soijanakki.
Ja vegetaarinen jauheliha.
Kuinka niin "liha", kun ei siinä lihaa ole yhtään.Anonyymi kirjoitti:
Typeryyden huippu on soijanakki.
No sitten vegaanit saivat sätkyn, kun yksi lihakauppias alkoi vastineeksi myymään lihaporkkanoita. Porkkanan mallisia ja värisiä vaikka ne oli sianlihaa.
Itse käyttävät tuotteistaan lihaan viittaavia nimityksiä, mutta lihaa ei saisi sanoa porkkanaksi.
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/lihakauppias-tomin-lihaporkkanoista-tuli-vahingossa-hitti-vastaisku-vegaaneille-jotka-nimeavat-kasvisruokia-lihanimilla/7741808#gs.ko6b4vTellukka kirjoitti:
No sitten vegaanit saivat sätkyn, kun yksi lihakauppias alkoi vastineeksi myymään lihaporkkanoita. Porkkanan mallisia ja värisiä vaikka ne oli sianlihaa.
Itse käyttävät tuotteistaan lihaan viittaavia nimityksiä, mutta lihaa ei saisi sanoa porkkanaksi.
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/lihakauppias-tomin-lihaporkkanoista-tuli-vahingossa-hitti-vastaisku-vegaaneille-jotka-nimeavat-kasvisruokia-lihanimilla/7741808#gs.ko6b4vPorkkala on porkkanasta tehty kylmäsavulohta jäljittelevä tuote. Isot porkkanat viipaloidaan pitkittäin, keitetään ja suolataan. Marinoidaan
öljyssä ja maustetaan savuaromilla, sitruunaa ja tilliä voi olla lisänä. Olen maistanut, ja kyllä siinä kalaisaa tuntua oli.
🥕🐟🥕🐟🥕🐟🥕🐟🥕Ramoona kirjoitti:
Porkkala on porkkanasta tehty kylmäsavulohta jäljittelevä tuote. Isot porkkanat viipaloidaan pitkittäin, keitetään ja suolataan. Marinoidaan
öljyssä ja maustetaan savuaromilla, sitruunaa ja tilliä voi olla lisänä. Olen maistanut, ja kyllä siinä kalaisaa tuntua oli.
🥕🐟🥕🐟🥕🐟🥕🐟🥕No on se pitkälle prosessoitua porkkanaa.
Porkkanan pahoinpitelyä, sanoisin. Mutta kai silläkin joku hyvästi tienaa.
- Anonyymi
Vegesafkoille ei ole keksitty onnistuneita nimiä.
Miksi ne eivät voi tyyliä "kasvispyörykkä" ?
Kuka haluaa, että kasviksista väännetään esimerkiksi nakin mallinen nakiksi
kutsuttava mössö ?
En usko että kukaan.
Niissä on liikaa lisäaineitakin, öljyjä, rasvoja, säilöntäaineita yms.
Kasvissyöjä syö kasviksensa mieluummin raakana tai siinä muodossa kuin ne nostetaan vedestä kattilasta, jossa ne ovat kiehuneet tai höyrykypsytetty
tai uunista kypsäksi haudutettuna esimerkiksi ajankohtaiset perunalaatikko, porkkanalaatikko ja lanttulaatikko- Anonyymi
Vegaani nimenomaan sössää kasviksista valeliha ja kalaruokia lisäaineilla, sekasyöjä syö lihan lihana ja kasvikset kasviksina.
Kyllä juureslaatikot on hyvää talviruokaa arkeen ja juhlaan, niitäkin voi tosiaan tuunata. Teen eniten porkkanalaatikkoa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vegaani nimenomaan sössää kasviksista valeliha ja kalaruokia lisäaineilla, sekasyöjä syö lihan lihana ja kasvikset kasviksina.
Kyllä juureslaatikot on hyvää talviruokaa arkeen ja juhlaan, niitäkin voi tosiaan tuunata. Teen eniten porkkanalaatikkoa.Älä yleistä, vaikka kasvissyöjät ärsyttävät sinua.
Syön enimmäkseen kasviksia, joskus kalaakin,
muttei mieleenikään ole tullut sössätä kasviksista "valelihaa".
- Anonyymi
Bataattilaatikko saattaisi olla hyvää. Perunamuusistakin saa maukkaampaa kun laittaa puolet perunaa, puolet bataattia. Kivan oranssihtava värikin tulee.
- Anonyymi
Olen kokeillut ja minun makuuni on perunamuusi. Bataatti maistuu vähän kuin mieto lanttu
tai lantun makuinen peruna.
- Anonyymi
Ei porkkanalootaankaan tarvitse panna riisiä, jota ei ole ollut edes saatavilla tässä maassa muinoin. Käytä suomalaista viljaa, esim. ohrasuurimoita tai ko. laatikkoon mieluummin mannaryynejä.
Aivan.
Ei ole pakko olla ulkomailta tuotua riisiä.
Ainakin Ruotsissa on kotimaista kaura- ja ohrariisiä, joita voi käyttää aivan samoin kuin oikeaa riisiä.
https://fransverige.se/aktuellt/svenskt-havreris-ett-utmarkt-alternativ-till-ris/
https://www.martinservera.se/produkter/431338/svenskt-kornris-2-5-kg
- Anonyymi
Tullee mieleen Vappu-mummun kakluunissa paistettu ;D
Per-kel - Anonyymi
Oletko maistanut testivoittaja Pirkka-porkkanalaatikkoa ?
Valmistaja on Atria, mutta resepti on eri kuin Atrian omassa
porkkanalaatikossa, joka tuli testissä kolmanneksi.
Toisena oli Saarioinen. Söin illalla Kokkikartanon kaikkia joululaatikoita ja hyviä
olivat, vaikka porkkanalaatikko sai testissä vain kaksi pistettä.- Anonyymi
Joulun laatikoista kaikkein parhain on meidän Jehovan todistajien LAHJALAATIKKO!
T. Ylikierrosvalvoja.
- Anonyymi
Näin on ja periaatteessa riisi ei kuulu edes porkkanalaatikkoon, ei ainakaan meillä
- Anonyymi
En ole tehnyt koskaan itse yhtäkään joululaatikkoa. Olen ostanut aina kaupasta.
Olen saanut maistaa monia kotonatehtyjä laatikoita ja todennut, että on liian suuri vaiva itse ähertää laatikot lopputulokseen eli makuelämykseen nähden. Perheeni
ei traumatisoitunut kaupan tuotteista.- Anonyymi
Pittääpä ruveta tekemään lanttulaatikkoa.
- Anonyymi
Näin vanhoja naisia , eikä ole tehneet laatikkoruokia.
Ihme, jos ukko ei antanut sapiskaa.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1242833
Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä
"Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht2581193- 1011191
Nainen voi rakastaa
Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt791031Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa
Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.63973Kalateltta fiasko
Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr12970- 30926
IS Viikonloppu 20.-21.7.2024
Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku43857Ikävöimäsi henkilön ikä
Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie40848- 42754