Tänään yle yksi radiokanavalla keskustelua mielenterveydestä

Anonyymi-ap

Kuuntelin ja suljin kohta sitten radion koska loukkaannuin sen naisen puheesta. Hän käytti muun muassa sanaa uhriutuminen kun oli kyse ihmisistä jotka voi pahoin. Ihminen joka voi pahoin ei useinkaan pysty välttämättä ajattelemaan kovin positiivisesti koska tunteet vie. Lisäksi sana uhriutuminen on loukkaava sanamuoto. Lisäksi hän puhui siitä että nykyään ihmisillä on tapana tulla julkisuuteen puhumaan mielenterveysongelmista ja muistaakseni hän sanoi että on vaarallista jos on itse niinku kokemusasiantuntija että hänen mielestä pitää suhtautua kriittisemmin siihen eli laajaulotteisempi tutkimus potilaan mielentilasta ja elämästä (historia menneisyys ja nykyhetki) mutta kun aloin pohtia tuota asiaa, niin ei kai kukaan nyt pysty itseänsä diagnosoimaan sairaseläkkeelle sillä mun käsittääkseni aina psykologin kanssa tehdään ns ohjelma jossa psykologi käy läpi potilaansa kaikki elämän vaiheet jne. Siinä mielessä sen naisen puhe tuntui vähän oudolta ja epäloogiselta. Vai mitä hän sitten oikein tarkoitti? Käsitinkö itse väärin hänen mielipiteet? Esim mun oma tilanne meni juuri siten että oli pitkäjaksoinen puheterapia ja käytiin läpi mun elämän vaiheet ja sitten mulle myönnettiin sairaseläke. Antoiko siis yle yksi radiokanavan nainen sellaisen olettamuksen että hän luulee niin että potilaalla on isompi valta ja että psykiatriassa pitäisi enemmän laajaulotteisemmin selvittää asiat? Minun kohdalla kyllä asiat selvitettiin tarkasti eli käytiin ihan lapsuudesta teini ikään ja aikuisikään mm armeijan vaikeudet, koulukiusaaminen, itsemurha-ajatukset, tyhjyys, estyneisyys, aikaansaamattomuus, ahdistus, pelot ja traumat jne.

14

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Yle yksi radiokanava on kuitenki ylivoimaisesti paras radiokanava niin aiheiden kuin musiikin suhteen. Tosin ei joka kerta ole minä samaa mieltä kuin mitä ne esim puhuu siellä. Kuten tänään ihan loukkaannuin siitä naisen mielipiteistä.

      • Anonyymi

        Mitäpä noista loukkaantumaan, se on ollut vain sen naisen mielipide.
        Jokaisella on omat mielipiteet, eikä toisen mielipiteille voi mitään, vaikka ne poikkeaisivat kuinka paljon omista.

        Voisi sanoa, jos jostain puheista ei yksinkertaisesti tykkää, niin antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Silleen ne ei jää vaivaamaan omaan mieleen.
        Ja onneksi aina voi vaihtaa radiostakin kanavaa, tai sulkea kokonaan, jos jonkin puheet aiheuttaa mielipahaa.

        Vaikka tavallaan eri mieltä olevan ihmisen mielipiteet voivat olla jollain tavalla opettavaisia sen suhteen, että itse ehkä oppii ymmärtämään eroja omien ja juurikin toisten ajatusmalleissa. Ja oppii käsittämään sen, että ihmiset voivat olla hyvinkin eri mieltä niin, ettei sen tarvitse satuttaa tai loukata jotain toista.

        Kaikenkaikkiaan, aina ei kannata kauheesti välittää, mitä joku puhuu, jos vaan ei itseä kiinnosta. Riippuu toki tilanteesta ja asiasta.


    • Anonyymi

      Kaikesta loukkaannutaan, voi sentään. Ihmisillä vain on erilaisia näkökulmia asioihin, mitäpä niistä. Eri näkötorneista katsottuna maisema näyttää erilaiselta, ei siinä muuta.
      Parempaa joulua!

      • Anonyymi

        tuntui vain pahalta kun käytti sanaa uhriutuminen jolla antoi ymmärtää että henkisesti pahoinvoiva on uhriutuja jos alkaa uhriutumaan mutta ei siinä ole kyse uhriutumisesta sillä se ei ole uhriutumista vaan jhenkistä pahoinvointia. Nainen ei selvästikään ymmärrä mitään psykologiasta joten ois ollu parempi ettei ois laukonu niin typeriä kommenttia jotka myös loukkaavia.

        hyvää joulua sulle


      • Anonyymi

        anteeksi viestini olin ehkä liian jyrkkä ja ehdoton .... joo ymmärrän että ihmisillä on mielipiteitä erilaisia. Joo nyt tuli parempi mieli minulle kun kirjoitin tämän viestin. Joskus tosin toisen mielipide ei ole hyvä asia jos sanoo joku että vladimir putin on hyvä tyyppi niin silloin semmonen mielipide ei ole hyvä tai jos sanoo että työttömät on loisia&rottia niin semmonen mielipide ei ole hyvä. Kiitos sinulle viestistäsi joka avarsi mieltäni ainakin osittain. =)
        hyvää joulua ja onnellista uuttavuotta.


    • Anonyymi

      En ole kuullut kyseistä ohjelmaa radiosta, joten en voi kommentoida hänen puheitaan uhriutumisesta.

      Mutta uhriutuminen on totta.

      Heti alkuun on sanottava että uhrilla ja uhriutumisella on vissi ero. Uhriutumista on myös monenlaista. Esimerkiksi sitä että natsit on hyäkänneet valtioon X, ja sehän nyt oikeuttaa valtiota X hyökkäämästä valtioon Y.

      Henkilökohtaisella tasolla uhriutuminen on kuitenkin narsismin yksi muoto. Aluksi se voi hyvinkin tuottaa haluttuja tuloskia, sympatiaa ja apua, mutta pitkässä juoksussa uhriutuminen kääntyy itseään vastaan. Läheiset ei jaksa hyysätä, ja ammattilainen näkee suoraan sen BeeäSSän läpi.

      Harva uhriutuja edes älyää siinä vaiheessa ottaa lusikkaa omaan käteensä, vaan uhriutuu vaan lisää. Tajuamatta että se on nimenomaan se heidän oma uhriutumisensa, mikä estää heitä pääsemästä elämässään eteenpäin.

      • Anonyymi

        Uhriutuminen on aika uusi sana. Ennen puhuttiin muiden syyttämisestä eli kaikki omat ongelmat on muiden syytä eikä sille voi mitään.


      • Anonyymi

        Olen eri mieltä uhriutumisesta omalta kokemuspohjolta eli painotan omaa kokemuspohjaa kun mua on koko ikäni kiusattu eli olin kaikissa kouluissa jokapäiväkiusattu ja myöhemmin somessa myös kiusattu. Tämän takia olen saanut traumat ja pelot sekä tarpeetonta kärsimystä. Olen 40 vuotias ja olen ollut eläkkeellä kohta 8 vuotta eli tarkalleen ottaen olen takuueläkeläinen. Itseäni en sanoisi uhriutujaksi. Voi toki olla että on olemassa uhriutujia, mutta minusta kun tuntuu että ihminen on niin heikko että se ei voi sille mitään että syyttelee muita ja potee elämisen tuskaa jolloin ei pääse eteenpäin elämässä. Väitänkin nyt vastaväitteen että ne jotka syyllistää elämässä kärsiviä , saattavat olla itse narsisteja, mutta psykologia on sen verran kimurantti aihe ettei sitä kannata miettiä liikoja, koska muuten kaali voisi seota. Sulla on oma teoria ja mielipide, mutta en oo ihan varma onko se kovin vedenpitävä teoria mitä kirjoitat tuossa, koska ainakin mitä oon kuullut ammattilaisilta näkemyksiä(esim mun oma psykologi) niin hän on usein sanonut sitä että ihminen kun kärsii henkisesti rankasti niin se väkisinkin on silloin vähän negatiivinen ja syyttelee muita sekä riitelee muiden kanssa ja niin edelleen tai joillakin on silloin taipumusta alkoholismiin tai lähteä huumelinjalle. Ihminen joka ei koskaan selviydy kertoo vain siitä että ihminen on silloin heikko. On ihan varmasti ollut maailman historian aikana paljon ihmisiä jotka ei ole koskaan selviytyneet tai koskaan tehneet töitä, niin ne on ehkä hankalia tulkita mistä siinä on kyse eli en lähtisi välttämättä sanomaan että he on narsisteja. Pitäisi silloin tuntea ihminen perinpohjin ja todellisuudessa on hyvin vaikea edes tuntea ketään perin pohjin hyvin koska emme välttämättä tunne edes itseämme 100% hyvin. Kaikilla ihmisillä on sama ihmisarvo, teki sitten duunia tai ei. Tämä on ainakin 100% fakta jota ei voi kukaan kumota.


      • Anonyymi

        kun sanoin että 8 vuotta ollu takuueläkkeellä niin käytännössä oon kärsinyt henkisesti pahoin ihan syntymästä asti. Kaikki kouluajat tuntui tosi vaikealta. Aina vaan kiusattiin ja lopulta menetin toivon ja ihan kaiken. Koko aikuisikä on myös kipuiltu ja oon käyny esim 15 vuotta kestävän puheterapian, kokeillut ryhmäterapiamuotoakin ja viimeksi kävin terapiassa 2016 vuonna kun aloitin puheterapian vuonna 2001 kun ilmeni vaikeuksia armeija aikoina jolloin sain vapautuksen sieltä ja sitten hain sivaripalvelukseen josta sain myös vapautuksen. Eläke joka myönnettiin minulle, on myönnetty monien eri syiden takia, kuten esim henkisten vaikeuksien&esteiden sekä synnynnäisten vaikeuksien takia. En ole oikeastaan ollut juuri ikinä kenenkään kanssa tekemisissä. Mulla on mm aspergerin syndrooma ja oon tosi poikkeuksellinen sosiaalisesti ihmisenä kun en liiku missään mutta todennäköisesti asperger ja kiusaamiskokemukset vaikuttaa siihen. En ole päässyt vieläkään yli. Sosiaalisessa mediassa mulla oli yhdessä vaiheessa elämääni isompi kriisi kun riitelin ihmisten kanssa, mutta onneksi pääsin sen pahimman kriisin yli mut sen seurauksesta sain paniikkihäiriön johon sain kuitenkin lääkityksen. Käytän noin about 4-5 eri lääkettä.


      • Anonyymi

        Kyllähän ammattilaiset eli psykologit ja psykiatrit on miettineet minustakin varmaan kaikenlaista eikä kaikkia ole sanoneetkaan minusta ja nyt muistan sen että eräs psykiatri sanoi että mulla on hyvin itsepäinen luonne, tuon ainakin muistan ja en nyt tiedä mut äänen sävy ja ilme oli hieman semmonen hänelle että antoi sen kritiikkinä minulle. Mutta aina maailman historian aikana ei ole koskaan ymmärretty itsepäisiä ihmisiä vaan syytelty heitä mutta omasta mielestäni todellisuudessa en ole edes kovin itsepäinen tai ei ainakaan ole hallitseva piirre minussa vaan pikemminkin oon melko joustava ja diplomaattinen luonne. Kaksi psykiatria ja mun oma psykolog sanoi että mulla on asperger mutta kaksi muuta psykiatria sanoi että minulla ei ole asperger vaan tämä eräs psykiatri sanoi että kärsin valtavan vakavasta masennuksesta ja suunnattomasta toivon menetyksestä ja elämän tyhjyydestä ja minä kuvan ja itseluottamuksen puutteesta sekä kiusaamisesta tulleidsta traumoista ja eri pelkotiloista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Uhriutuminen on aika uusi sana. Ennen puhuttiin muiden syyttämisestä eli kaikki omat ongelmat on muiden syytä eikä sille voi mitään.

        Jos kaikkia ongelmiaan väittää muiden syyksi, niin sitten on kyllä aika katsoa peiliin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllähän ammattilaiset eli psykologit ja psykiatrit on miettineet minustakin varmaan kaikenlaista eikä kaikkia ole sanoneetkaan minusta ja nyt muistan sen että eräs psykiatri sanoi että mulla on hyvin itsepäinen luonne, tuon ainakin muistan ja en nyt tiedä mut äänen sävy ja ilme oli hieman semmonen hänelle että antoi sen kritiikkinä minulle. Mutta aina maailman historian aikana ei ole koskaan ymmärretty itsepäisiä ihmisiä vaan syytelty heitä mutta omasta mielestäni todellisuudessa en ole edes kovin itsepäinen tai ei ainakaan ole hallitseva piirre minussa vaan pikemminkin oon melko joustava ja diplomaattinen luonne. Kaksi psykiatria ja mun oma psykolog sanoi että mulla on asperger mutta kaksi muuta psykiatria sanoi että minulla ei ole asperger vaan tämä eräs psykiatri sanoi että kärsin valtavan vakavasta masennuksesta ja suunnattomasta toivon menetyksestä ja elämän tyhjyydestä ja minä kuvan ja itseluottamuksen puutteesta sekä kiusaamisesta tulleidsta traumoista ja eri pelkotiloista.

        Psykiatrian alan ammattilaiset saattavat väittää joitain itsepäisiksi pelkästään siitä syystä, kun tykkäävät, ettei potilailla saisi olla omia mielipiteitä.
        Ei tietenkään kaikki, asiaa ei voi yleistää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllähän ammattilaiset eli psykologit ja psykiatrit on miettineet minustakin varmaan kaikenlaista eikä kaikkia ole sanoneetkaan minusta ja nyt muistan sen että eräs psykiatri sanoi että mulla on hyvin itsepäinen luonne, tuon ainakin muistan ja en nyt tiedä mut äänen sävy ja ilme oli hieman semmonen hänelle että antoi sen kritiikkinä minulle. Mutta aina maailman historian aikana ei ole koskaan ymmärretty itsepäisiä ihmisiä vaan syytelty heitä mutta omasta mielestäni todellisuudessa en ole edes kovin itsepäinen tai ei ainakaan ole hallitseva piirre minussa vaan pikemminkin oon melko joustava ja diplomaattinen luonne. Kaksi psykiatria ja mun oma psykolog sanoi että mulla on asperger mutta kaksi muuta psykiatria sanoi että minulla ei ole asperger vaan tämä eräs psykiatri sanoi että kärsin valtavan vakavasta masennuksesta ja suunnattomasta toivon menetyksestä ja elämän tyhjyydestä ja minä kuvan ja itseluottamuksen puutteesta sekä kiusaamisesta tulleidsta traumoista ja eri pelkotiloista.

        Eniten elämään vaikuttaa kuitenkin se, mitä mieltä ihminen itse on itsestään.
        Toiset voi sanoa vaikka mitä, millainen olet sen toisen mielestä, mutta oma minuus ratkaisee aika paljon.
        Elämää eletään omaa itseä varten, ei muita varten.


    • Anonyymi

      Äitisuomssla joillain on varaa yhä puhua kepulismia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1721
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1323
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe