Vetytehtaat tulevat lisäämään vesikriisejä.

Anonyymi-ap

Tämä ei varmaankaan ole Pohjoismaiden ongelma eikä välttämättä edes Euroopan lähitulevaisuudessa, mutta monissa muissa maissa on. Vedestä on pulaa useissa maissa ympäri maailmaa. Osa näistä maista on kuivia alueita, jotka eivät saa tarpeeksi sateita vedensaantinsa turvaamiseksi. Toiset maat taas ovat riippuvaisia ulkopuolisista vesilähteistä, mikä voi aiheuttaa ongelmia veden saatavuudessa. Esimerkkejä maista, joissa on vedestä pulaa, ovat esimerkiksi:

Etelä-Afrikka
Intia
Kiina
Lähi-itä
Meksiko
Pohjois-Afrikka
Etelä-Amerikka
Australia

Jokaisessa maassa veden saatavuus voi vaihdella alueittain ja tilanteet voivat muuttua nopeastikin. On tärkeää säilyttää tasapaino veden kulutuksessa ja huolehtia vesivarojen säästämisestä.

Puhdas vesi on tärkeä elektrolyysin kannalta, sillä se auttaa estämään elektrolyyttilahteen korroosion ja muiden häiriöiden syntymistä. Vetyä saadaan elektrolysoimalla vettä, kun sähkövirta kulkee elektrolyyttilahteen ja vapauttaa vetyä ja oksidinaasiota vedestä. Tämä tapahtuu anodin ja katodin välillä.

Jos vedessä on paljon epäpuhtauksia tai mineraaleja, se voi aiheuttaa ongelmia elektrolyysiprosessissa ja heikentää sen tehokkuutta. Siksi puhdas vesi on tärkeää elektrolyysissä. Puhdas vesi voi olla esimerkiksi juomavettä tai muita vesilähteitä, jotka ovat puhdistettuja mineraaleista ja epäpuhtauksista. Tärkeintä on, että vesi on puhtaampaa kuin elektrolyyttilahde, jotta elektrolyysiprosessi toimii tehokkaasti.

"1 kilogramman (kg) vedyn tuottaminen elektrolyysillä kuluttaa 9 kg vettä. Vedyn toimittaminen 100-prosenttisesti vetyä käyttävään 288 megawatin voimalaitokseen vaatisi vastaavan määrän olympiakokoista uima-allasta 12 tunnin välein. Voimalaitos tarvitsisi lisävettä jäähdytykseen, mikä nostaisi kokonaisvedenkulutuksen 15-20 kg:aan vettä per kg vetyä. Vaikka tämä on suuri määrä vettä, ja se voi olla ongelmallinen vesipula-alueilla, vedyn vedentarve on paljon pienempi kuin fossiilisten polttoaineiden louhintaan ja käsittelyyn tarvittava vesimäärä nykyään."

https://www-sierraclub-org.translate.goog/articles/2022/01/hydrogen-future-clean-energy-or-false-solution?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp

15

468

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Puhdasta vettä tarvitaan moniin eri tarkoituksiin ja se on elintärkeä ihmisen ja monien eläinlajien selviytymiselle. Puhdas vesi tarvitaan esimerkiksi:

      Juomiseen ja ruoanlaittoon. Ihmisen ja eläinten on saatava tarpeeksi puhdasta vettä juomiseen ja ruoanvalmistukseen, jotta he pysyvät terveinä ja hyvinvoivina.

      Puhdistamiseen. Puhdas vesi tarvitaan myös pesuaineiden ja muiden puhdistusaineiden sekoittamiseen, jotta ne toimisivat tehokkaasti likaisten esineiden puhdistamisessa.

      Teollisuudessa. Monet teollisuuden alat tarvitsevat puhdasta vettä tuotantoprosesseissaan. Esimerkiksi paperiteollisuus tarvitsee vettä paperin valmistuksessa ja kemianteollisuus tarvitsee vettä erilaisten kemikaalien sekoittamisessa.

      Maataloudessa. Maatalous tarvitsee vettä viljelykasvien kasteluun ja eläinten juottamiseen.

      Lääketieteessä. Puhdas vesi on tärkeää myös lääketieteessä, sillä se tarvitaan esimerkiksi lääkkeiden valmistuksessa ja hoitotoimenpiteiden suorittamisessa.

      Muiden käyttötarkoitusten kannalta. Puhdasta vettä tarvitaan myös esimerkiksi uimiseen, suihkussa käyntiin ja wc-tilojen käyttöön.

    • Anonyymi

      Merivettä voi käyttää jäähdytykseen, kaikissa kinkki ja svedu ja usa vehkeissä!!🤣😭😂😅

    • Anonyymi

      Vetytalouteen pitäisi siis veden takia myös sisällyttää veden puhdistamiseen tarvittava energia, jotta sitä voidaan arvioida kokonaisuutena, koska veden kulutus on suurta vetyä valmistaessa.

      Veden puhdistamiseen tarvittava energiamäärä vaihtelee riippuen puhdistustekniikasta ja veden laadusta. Yleisesti ottaen veden puhdistukseen tarvittava energiamäärä on suuri, sillä useimmat puhdistusprosessit vaativat monimutkaisia teknisiä järjestelmiä ja laitteistoja. Esimerkiksi juomaveden puhdistamiseen tarvittava energiamäärä voi vaihdella suuresti riippuen siitä, mistä vesi on peräisin ja miten se on saatava puhdistettua ihmisille sopivaksi juomavedeksi.

      Yksi tehokas tapa puhdistaa vesi on käyttää suodatustekniikoita, kuten esimerkiksi suodatuskuiviketta tai suodatinkangasta. Nämä menetelmät eivät yleensä vaadi suuria määriä energiaa, mutta ne voivat olla tehokkaita vain tietyntyyppisten epäpuhtauksien poistamisessa. Toiset veden puhdistustekniikat, kuten kemiallinen puhdistus tai ultraviolettisäteilytys, vaativat enemmän energiaa. Myös veden käsittelylaitosten toiminta vaatii energiaa, ja esimerkiksi juomaveden puhdistamiseen tarvittavan energian määrä voi olla merkittävä.

      On tärkeää huolehtia veden puhdistuksesta ja varmistaa, että ihmiset saavat puhdasta vettä käyttöönsä. Samalla on kuitenkin tärkeää huolehtia siitä, että puhdistusprosessit ovat energiatehokkaita ja että niiden energiantarve minimoidaan mahdollisimman paljon.

      "Kuten kappaleesta 2.2 saadaan kuva, vesilaitoksen energiankulutus muodostuu raakaveden
      pumppaamisesta vedenpuhdistuslaitokselle, vedenpuhdistuksen yksikköprosesseiden
      tarvitsemasta sähköstä, käsittely-yksiköiden välillä tapahtuvasta pumppauksesta sekä
      jakeluverkon tarvitsemasta pumppauksesta. Sähköä kuluu myös esimerkiksi kemikaalien
      11
      syöttöön, mutta niiden sähkönkulutus ei ole läheskään yhtä suurta, kuin pumppujen
      sähkönkulutus. Voidaankin todeta, että talousvedeksi puhdistuksen ja jakelun
      sähkönkulutukseen vaikuttavat selvästi eniten veden siirtoon tarvittavat pumput.
      PUMPUT vastaavat noin 20 prosenttia MAAILMAN SÄHKÖNKULUTUKSESTA ja ne kuluttavat monissa
      teollisuusprosesseissa valtaosan prosessiin tarvittavasta sähköenergiasta. Tästä johtuukin, että
      pumppausprosessin tehostaminen on merkittävimpiä keinoja vähentää sähkönkulutusta.
      Pumppausjärjestelmän teho riippuu pumpattavan nesteen liikekitkan aiheuttamista häviöistä,
      nesteen paineen nostamisesta sekä nesteen fyysisestä nostamisesta. Energiatehokkuuden
      kannalta pumppausjärjestelmään vaikuttavat pumppujen mitoitukset, pumppauksen ohjaus,
      pumppujen moottorit, pumppujen huolto ja kunnossapito, pumppausprosessin toiminnan
      kartoittaminen ja kehittäminen sekä putkiston energiatehokkuus. (Federley 2009, 3.)"

      https://lutpub.lut.fi/bitstream/handle/10024/88006/Kirsi_Rautio_kandidaatintyö_2012.pdf?sequence=1&isAllowed=y

    • Anonyymi

      Etelä-Euroopassa kärsitään välillä vesikriiseistä, joten vetytalouden todella lyödessä läpi 2030-luvulla tulee sitten vesikriisejä myös Eurooppaan.

      "Lämpötilan noustessa Etelä-Euroopan vesivarat vähenevät. Samanaikaisesti maatalouden ja matkailun vedentarve lisääntyy jatkossa erityisesti kuumemmilla ja kuivemmilla alueilla.

      Veden lämpötilan nousu ja jokien pienemmät virtaamat etelässä vaikuttavat myös vedenlaatuun. Rankkasateiden ja äkillisten tulvien lisääntyessä kasvaa riski siitä, että sadevesijärjestelmien tulviminen ja jätevedenpuhdistuslaitosten päästöt saastuttavat vettä.

      Keväällä 2008 Barcelonan kaupungin käyttämien vesivarastojen vedenpinta oli niin alhaalla, että suunniteltiin veden kuljettamista laivoilla. Kuuden laivalastillisen KUSTANNUKSIKSI ARVIOITIIN 22 MILJOONAA euroa. Jokaisen lastin makean veden määrä riittäisi täyttämään KYMMENEN OLYMPIAKISOJEN UIMA-ALLASTA. Puhdasta vettä oli tarkoitus tuoda Etelä-Kataloniassa sijaitsevasta Tarragonasta, Marseillesta ja Almeriasta, joka on yksi Etelä-Espanjan kuivimmista alueista. Onneksi toukokuussa satoi paljon, joten vesivarastot täyttyivät riittävästi ja suunnitelmat hyllytettiin. Keskustelut Ebro-joen ja jopa Ranskan Rhône-joen veden ohjaamisesta alueelle kuitenkin jatkuvat (1).

      Kyprosta koettelee tuhoisa kuivuus. Veden kysyntä on kasvanut viimeiset 17 vuotta, ja puhdasta vettä tarvitaan vuosittain yli 100 miljoonaa kuutiometriä. Viimeisten kolmen vuoden aikana puhdasta vettä on ollut saatavilla vain 24, 39 ja 19 miljoonaa kuutiota vuodessa.

      Vesikriisin lievittämiseksi vettä kuljetettiin viime kesänä laivoilla Kreikasta. Syyskuuhun 2008 mennessä Kreikasta oli saapunut 29 laivalastia. Vesipula Kreikassa hidasti laivakuljetuksia. Kyproksen hallituksen on ollut pakko turvautua hätätoimiin, joihin kuuluu vedentoimitusten leikkaaminen 30 prosentilla.

      Turkissa vedenpinta laski jatkuvasti viime kesänä, kertoo valtion vesirakennustöistä vastaava viranomainen. Istanbulin juomavesivarastoissa oli vettä 28 prosenttia kapasiteetista ja neljän miljoonan asukkaan Ankarassa vain 1 prosentti.

      Kreetan vesiviraston raportissa annettiin erittäin huolestuttava kuva saaren pohjavesivaroista. Akviferien – maanalaisten pohjavesivarastojen – pinta on laskenut 15 metriä vuodesta 2005 liiallisen pumppauksen vuoksi. Merivesi on itse asiassa alkanut sekoittua niihin saastuttaen jäljellä olevat vesivarat."

      https://www.eea.europa.eu/fi/articles/jos-kaivo-ehtyy-ilmastonmuutokseen-sopeutuminen-ja-vesi

    • Anonyymi

      Euroopassa on joissain maissa todellakin puhtaan veden puutetta ja vesikriisejä, mutta ne eivät ole yleisiä kaikkialla Euroopassa. Joissain maissa, kuten Espanjassa ja Italiassa, vesi on niukkaa vuodenaikojen ja ilmasto-olosuhteiden vuoksi, ja niissä vesikriisit ovat yleisiä. Toisissa maissa, kuten Saksassa ja Pohjoismaissa, vesi on yleensä runsaasti saatavilla, vaikka joidenkin alueiden vedenhankinta saattaa olla haastavaa. On tärkeää huolehtia vesivaroistamme ja käyttää vettä tehokkaasti, jotta vesikriisejä voidaan välttää tulevaisuudessa.

    • Anonyymi

      Tässä myös arvioita mitä elektrolyysilla tuotettu vety aiheuttaa ja miksi se on viherpesua.

      "Vihreän vedyn tuottaminen vaatii paljon energiaa ja vettä

      Nykyisillä elektrolyysaattoreilla vihreän vedyn hyötysuhde tuotannosta takaisin energiaan polton kautta on noin 30 %, mikä tarkoittaa, että 70 % vihreän vedyn tuottamiseen käytetystä uusiutuvasta energiasta häviää koko tuotanto- ja käyttösyklin aikana ( lähde ).

      Tässä kontekstissa kaiken nykyisen harmaan vedyn teollisen kulutuksen korvaaminen vihreällä vedyllä vaatisi 3 500 terrawattituntia (TWh) uusiutuvaa energiaa, joka on KOKO Euroopan unionin tällä hetkellä tuottaman uusiutuvan energian määrä ( lähde ).

      Elektrolyysi on myös vesiintensiivinen prosessi. Jokainen tuotettu kilogramma vihreää vetyä vaatii 9–11 litraa vettä ( lähde ).

      Koska elektrolyysi hajottaa veden ainesosiksi, tämä vesi on puhdistettava. Useimmat teolliset vedenpuhdistusprosessit vaativat vähintään jäteveden suhteen 2:1 puhtaaseen veteen, mikä KAKSINKERTAISTAA tarvittavan veden määrän. Tämä tarkoittaa, että jokainen TONNI VIHREÄÄ VETYÄ voi vaatia yhteensä jopa 18 TONNIA VETTÄ, eikä kaikkea tätä vettä voida kierrättää ( lähde )."

      https://www-cleanegroup-org.translate.goog/the-hydrogen-hype-bubble-may-have-finally-popped/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp

    • Anonyymi

      Suomessa riittää raikasta puhdistettua Päijänne vettä, 500€ kuutio?🤭

      • Anonyymi

        Kallista vodaa, 500 eukkaa metri kertaa metri.


    • Anonyymi

      Elektrolyysi on toki tällä hetkellä se yleisin metodi, mutta ei suinkaan ainoa ja vihreän vedyn tuotantotavat ja tehokkuuskin paranevat jatkuvasti.

      Tuossa jälleen kerran valmisasenteellisessa pelkkien ongelmien rakentelussa sitten mielten manipulointiyrityksin takerrutaan ajatukseen, että vain elektrolyysi ja sekin sen nykyisellä hyötysuhteella on se ainoa tapa tuottaa vihreää vetyä ja tästä ikuisuuteen.

      Avauksen anti-vety-ideologin missiona ja toteutumattomana toiveena on ilmeisemmikin se, ettei vetytaloutta eikä sen kehittämistäolisi edes olemassalainkaan.

      Tuo sopisi hyvin itänaapurin interesseihin ja tavoitteisiin Suomea ja EU:ta koskemaan ja sopisi hyvin maanpetturi-missioksi.

      Ristiriita

      Huomattavan ja oudon kova vimma tuossa anti-vety-missiossa vaikuttaa kuitenkin olevan, ottaen vielä huomioon miten agendaansa huomattavan aktiivisesti foldaava ei pidä vetytaloutta edes mahdollisena. Miksi urakoida vain todistellaakseen ettei spagettihirviötä ole olemassa?

      Kuitenkin jo nyt tuotetaan vihreää vetyä, 1,5 - 3 euroa / kg, biomassasta ja lisäksi alemmalla energiankin tarpeella kuin elektrolyysillä, eikä kehitys pysähdy tähän.

      - https://keskustelu.suomi24.fi/t/17680542/vihreaa-vetya-biomassasta-1-5-euroakg---3-euroakg

      Oulun tutkimushankkeen tulisi ehdottomasti saada tarvitsemansa kotimainen ja / tai EU-rahoitus ja mikäli se osoittautuisi toimivaksi, niin se olisi todellinen The Game Changer globaalilla tasolla.

      "Oulun yliopiston vetytutkimuksen rahoitus ? !"

      - https://keskustelu.suomi24.fi/t/17693505/oulun-yliopiston-vetytutkimuksen-rahoitus--!

      “It’s exciting because we can use it in every sector. It’s exciting because it tackles the hardest parts of the problem—industry and heavy transportation."

      "It’s interesting, because the costs are coming down. And there’s lots of ways to make zero-carbon hydrogen, blue and green."

      "We can even make negative carbon hydrogen with biohydrogen."

      "Twenty years ago, we didn’t really have the technology or the wherewithal to do it. And now we do.”

      - https://news-climate-columbia-edu.translate.goog/2021/01/07/need-green-hydrogen/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=fi&_x_tr_hl=fi&_x_tr_pto=wapp

    • Anonyymi

      Maakaasusta tehty vety kun lisää päästöjä ja jos päästöt sidotaan vaikkapa merenpohjaan jälkikäteen (Nesteen uutinen), niin se lisää reilusti vedyn tuotantokustannuksia. Ja uutinenhan on hyvin kiistanalainen ratkaisu että mikä sen todellinen hyöty tulee olemaan.

      Ja vetyähän sitten se tuulella, auringolla, vesivoimalla tai ydinvoimallahan tuotettu vety sitten kuluttaa valtavasti, jotta se olisi vihreätä. Tämä olisi sitten sitä aidosti vihreästi tuotettua vetyä kunhan laskelmaan myös lisätään ne puhtaan veden päästöarvot lisäksi. Sitä vettä kun kuluu valtavasti ja valtavat vesimassat tarvitsevat myös paljon energiaa puhdistamiseen.

      Ja Oulun tutkimus ei ole edistynyt edelleenkään, jota mielelläsi hehkutat "JOS" uutisena. Synteettiset polttoaineet maksavat aivan liikaa vielä eikä niiden mahdollisia sivuhaittoja ole kartoitettu arkiautoilussa esim. kestävätkö lähes kaikki nykyiset polttomoottorit niitä varmasti auton eliniän ajan.

      https://www.kauppalehti.fi/uutiset/neste-alkaa-rahdata-miljoonia-tonneja-hiilidioksidia-meren-pohjaan-ja-aloittaa-vihrean-vedyn-tuotannon-ennennakemattoman-suuressa-mittakaavassa/b40706f9-986d-4dca-bc9c-8c4b2d7a7280

    • Anonyymi

      Ja vettähän sitten se tuulella, auringolla, vesivoimalla tai ydinvoimallahan tuotettu vety sitten kuluttaa valtavasti, jotta se olisi vihreätä, joka tulee olemaan tulevaisuudessa vetytalouden haaste kun makean veden varannot vähenevät ja pitäisikin alkaa merivettä puhdistamaan vieden taas lisää energiaa kun puhtaammankin veden puhdistus syö energiaa.

    • Anonyymi

      "Avauksen anti-vety-ideologin missiona ja toteutumattomana toiveena on ilmeisemmikin se, ettei vetytaloutta eikä sen kehittämistäolisi edes olemassalainkaan.

      Tuo sopisi hyvin itänaapurin interesseihin ja tavoitteisiin Suomea ja EU:ta koskemaan ja sopisi hyvin maanpetturi-missioksi."

      Todellinen ristiriita on siinä että MUKAMAS VIHREÄÄ sähköä on valtavat määrät, joka on käytännössä VALEHTELUA kun puhutaan vihreästä vetytaloudesta eli viherpesusta. Ja nimenomaan Venäjän etuhan on että maakaasua ja sähköä saadaan myytyä tulevaisuudessa vetytaloutta varten vedyn valmistamiseen, koska kummastakin tulee olemaan pulaa 2030-luvulla viimeistään, joten vetytalous nimenomaan palvelee Venäjän etua, koska sähköä ja maakaasua Venäjä pystyy halvalla myymään Eurooppaan todella paljon.

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/17471380/kannattamalla-vetyautoja-kannatat-myos-venajan-taloutta-ja-sotakassaa-

    • Anonyymi

      Miksi vetytalouden haittapuolista ei saa puhua kuten aloittaja on tehnyt?

    • Anonyymi

      Puhdas vesi elektrolyysia varten ja sen käyttämä sähkö.... ei varmaan millään päästä alle 2 euron tuotantokustannuksia kilolta kun vetytehtaan metalliputketkin haurastuvat vuosien varrella hiljakseen joita pitää uusia.

    • Anonyymi

      Puhtaan veden kysyntä kasvaa joka vuosi. On tehnyt sitä jo tasaisesti 40 vuoden ajan. Vetytalous vain lisää vesikriisin uhkaa tietyissä maissa.

      "Maailmaa uhkaa globaali vesikriisi, joka voi riistäytyä käsistä lisääntyneen veden kysynnän ja ilmastokriisin vaikutusten takia, Unescon tuore raportti varoittaa.

      Unescon raportin mukaan veden käyttö on lisääntynyt noin prosentin vuodessa viimeisen 40 vuoden ajan väestön kasvun ja kulutustottumusten seurauksena. Raportti julkaistiin tiistaina New Yorkissa.

      Ennusteen mukaan vesipulasta kärsivien kaupungeissa asuvien ihmisten määrä yli kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä. Tuolloin vesipulasta kärsiviä kaupungeissa asuvia ihmisiä olisi 2,4 miljardia, kun vastaava luku oli 930 miljoonaa vuonna 2016.

      – Jos emme puutu asiaan, maailmanlaajuinen kriisi tulee varmasti, raportin päätoimittaja Richard Connor sanoi lehdistötilaisuudessa raportin julkaisun yhteydessä.

      Veden saatavuus on jo nyt laaja ongelma. Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti kaikkiaan kahdella miljardilla ihmisellä ei ole puhdasta juomavettä saatavilla ja 3,6 miljardilla ihmisille ei ole turvallista sanitaatiota tarjolla. Ongelma-alueita ovat etenkin Afrikan keskiosa, Pohjois-Intia ja Lähi-itä."

      https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/34c483ed-2c43-4ef6-9cb0-009b01f50977

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      107
      5081
    2. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      145
      3333
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      50
      3175
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      435
      2391
    5. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      246
      1473
    6. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      12
      1271
    7. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      76
      1227
    8. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      78
      1221
    9. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      31
      1178
    10. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      126
      1086
    Aihe