Tässä espoolainen Liisa kertoo kokemuksistaan, kuinka on jo koko tammikuun ajan koettanut varata aikaa terveyskeskuskäynnille. Ei ole päässyt yhtään eteenpäin. Helsingissä lääkärille pääsee helpolla, mutta ei Espoossa.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009298826.html
Tietenkin nuo terveydenhoidot siirtyi vuoden alussa hyvinvointialueiden vastuulle, eikä Espoon kaupunki voi nyt enää tehdä asialle mitään. Mutta Espoon Kaupungin asiainhoidon jäljiltä terveyspalvelut, etenkin peruslääkärikäynnit ovat näin rempallaan kuin ovat.
Tuleeko kaikille Hyvinvointialueille, meidän Länsi-Espoon Hyvinvointialue mukaan lukien jotkin omat, Suomi-24 keskustelupalstat tänne?
Sinne tuokin Liisan valitus kuuluu ja pitäisi ohjautua. Mutta ei siellä taida olla ketään vastuuhenkilöitäkään määrättynä vielä, kelle voisi asiasta valittaa. Tunnen nimeltä muutaman Hyvinvontialueen valtuutetun, mutta eivät ne osanneet ottaa mitään kantaa tähän asiaan. Seuraava kokouskin on kuulemma vasta helmikuulla.
Espoossa ei pääse lääkäriin. Liisa kertoo kokemuksistaan
20
364
Vastaukset
- Anonyymi
Pakolaisille ja laittomasti maassa oleskeleville on koko ajan olemassa omat kaistat lääkäripalveluihin.
Ei noita tummaihoisia näy jonottamassa Jorvin päivystyksessä koskaan, niin kuin meitä tavallisia paikallisia valkonaamoja. Joulukuussa jonotin 42 tuntia päivystysjonossa, ei maahanmuuttajia jonoissa yhtään.- Anonyymi
Minä olen nähnyt ” tummaihoisia ” kuten sinä ilmsiset, esim.Mehiläisen terveysasemalla hyvinkin paljon. Jokainenhan saa valita terveysasemansa nykyään ihan itse. Palvelusetelin kautta. Jorvissakaan et varmaan istu JOKA PÄIVÄ 24/7 vahtimassa näkyykö ulkomaalaisia joten suu suppuun siitä leimaamasta ihmisiä etuoikeutetuiksi täysin perusteetta. Ihan rurha ruokkia vastakkainasettelua ja herättää katkeruuden tunteita ihmisissä jotka eivät itse pääse hoitoon.
- Anonyymi
Puolueet pelaa omaan pussiin. Niitä hyödyttää sairaat ja pakolaiset vain vaaleissa. Demokratia on tällaista. Vaalien välissä puhutaan pehmoisia ja odotetaan seuraavia. Tämä demokratia ei toimi heikompiosaisten hyväksi vaan niitä vastaan joka käänteessä. Turhaan afrikkalaisten on tänne muuttaa .Joutuvat lopuksi pakkasella metsätöihin kuten minäkin sairaana ja jalottomana ilman muuta tukea kuin sitä peruseläkettä ,740 e.Nyt siitäkin on enää jäljellä vain puolet inflaation takia..Kaikkien pitää ymmärtää että on eletty koko EU-aika velaksi jota puolueet ovat vielä vivuttaneet Kataisen opein.Täällä metsässä ei takuulla tule vastaan valittajia vaikka ajat olisivat mitkä tahansa. Toivottavasti ei Putinkaan? Taitaa olla kulkukelvottomuudesta jotain hyötyäkin suomalaisille jotka ovat jääneet metsiinsä.
VL
- Anonyymi
Sanna Marinin ja Kepun järjellä ja johdolla väkisin läpi ajetut, aika oudot Hyvinvointialueet näyttävät sosialidemokraattisen terveydenhoidon mallia.
Koko hallituskauden 2015...2019 kokoomus oli Petteri Orpon johdolla yhtenä hallituspuolueena ajamassa maahan yksityislääkäriasemiin perustuvaa, kalliiksi tulevaa Bisnes-Sotea, Silloin oppositiossa olleet demarit ja muu vasemmisto kykenivät jarruttamalla ja viivyttämällä estämään sen tulon.
Kesäkuussa valtaan palaa Orpon johdolla toimiva uusi porvaritaustainen hallitus. Silloin palaa kaupallinen Bisnes-Sote rytinällä takaisin. Yhteiskunnan maksamat lääkärimaksut nousevat tappiin.
Toivottavasti sillä rahalla kuitenkin pääsisi edes perustason lääkärin vastaanotolle. - Anonyymi
No, onhan joillain ostopalvelusopimus yksityiseen Mehiläiseen jossa palvelua kyllä saa suomenkielellä ja siellä olen hyvin paljon nähnyt ulkomaalaisia. Eli, jokainen saa itse valita käyttääkö palveluseteliä vai valitseeko kunnallisen terveysaseman.
Alussa tuolla kaikki toimikin hienosti, lähetettin tutkimuksiin jne. Nykyään paikalle tilataan asiantuntija- ainakin vielä vuona 2019 ..esim. Itsellä kämmen kuvattiin ja sitten erikoisosaajan vastanotolle joka katsoi kuvat ja ei oikein sanonut yhtään mitään. Ei kipulääkitystä, ei fysioterapiaa, ei mitään. Peukalossa nivelrikko. Ulos ovesta ja se oli siinä.
Terveystietoihin ei kirjoiteta kaikkia havaittuja diagnooseja joten ihminen on terve periaatteessa vaikka lääkityksiä on paljon. Perusdiagnoosit aina samat rr- tauti, korkea kolesteroli jne. Mutta jos sydän tykyttää, ensimäisenä otetaan esille kilpirauhaslääkityksen osuus oireisiin. Lopulta kaikki jää kuitenkin puolitiehen. Ensin ollaan tutkivinaan, lopulta lyödään hanskat tiskiin ja unohdetaan koko asia.
Skolioosia ei lue missään, eikä kyllä mitään muutakaan.
Laboratoriotutkimuksia hivuutetaan huomaamatta vähemmälle, sama tutkimus joka tehtiin vuosi sitten ei ole tarpeellista enää tehdä, kun potilas unohti paaston, ja sen labratutkimuksen tekeminen nyt edellyttääkin käyntiä lääkärin vastaanotolla ja oireita. Kyse on paastoverensokerin mittauksesta. Se vain jätettiin pous kertomatta potilaalle yhtään mitään.
Epäily kyllä herää siitä, veloittaako kyseinen yritys kuitenkin kaikesta? Eli, veloituksessa on merkitty eri tutkimuksia joista tehdäänkin ja toteutetaan vain osa. Kuka näitä tehtyjä toimenpiteitä ja niidestä veloitettavia kustannuksia kontrolloi? Ei kukaan.
Sama mentaliteetti kuin yksityisissä hoivakodeiissakin, tarjotaan palveluita joista vain osa toteutetaan ja mistä nyt muistisairas tietää mitä hänelle on tehty, onko ulkoilutettu, käytetty wc: ssä vai annettu pissata vaippaan? Onko saanut tarpeeksi ravitsevaa ruokaa, onko jätetty syöttämiset kesken jne.
Asenne on pintapuolisen ystävälinen mutta jotenkin välinpitämätön. Reseptien uusimisesta joutuu itse aina huolehtimaan. Kaikesta joutuu itse huolehtimaan, lähetteiden kirjoittamisosta lähtien. Mikään ei tapahdu itsekseen, ei tule tekstiviestiä että on tehty labralähete ja mitä labroja on tulossa ja voisitko mennä labraan ..
Käytännössä väitän, että todelisuudessa jos et kykenisi enää itse huolehtimaan mistään, makaisit kotona eikä auttavia naapureita tai ystäviä tai sukulaisia olisi, mätänisit kotiisi. Saisit olla kuolleena kuukausitolkulla omassa asunnossasi kenenkään välittämättä tai puuttumatta mihinkään.
Tämä oli todellisuutta jo 2009, kun puutuin parantumatonta syöpää sairastavan ystäväni elämään. Hänet oli jätetty kotiin ilman peruspalveluita, ilman kenenkään kotikäyntejä tai yhteydenottoja. Hän oli lopulta syöpähoitojem seurauksena pelkkää luuta ja nahkaa, voimaton, täysin sekava kun kävin hänen luonaan. Ei olisi kaupassa käynneistä tullut mitään, ei ruoan laittamisesta, ei mistään?
Ei terveudenhuollossa seurata yhdenkään yksin asuvan vointeja, uskotaan kun asiakkaalta kysytään: pärjäätkö ja hän vastaa että pärjää vaikka oikeasti olisi tilanteessa jossa makaisi tajuttomana wc: n lattialla oksenusta vieressään. Kukaan ei tule auttamaan, ei soita ja kysy vointia tai käy katsomassa, ei kotisairaanhoito ei kotihoito.
Sama koskee Jorvin sairaalaa. Kukaan ei oikeasti välitä mistään eikä kenestäkään! Ihminen saa kuolla ja mädäntyä asuntoonsa ihan rauhassa, tämä on ollut todellisuutta jo toista vuosikymmentä.
Jos ei ole ystäviä jos ei ole tuttavia , naapureita eikä sukulaisia, niin olet täysin 100% varmuudella TÄYSIN YHTEISKUNNAN HEITTELLE JÄTETTYNÄ.
Yksikään ei välitä, yksikään ei seuraa vointiasi, jaksamistasi, selviytymistädi- ei yksinkertaisesti tee yhtään mitään ellet itse soita ambulanssia tai tule taxilla sairaalaan tai terkkariin.
En ihmettele yhtään miksi näitä muumioituneita vainajia löytyy kun kukaan ei huolehdi eikä ihminen enää itse jaksa tehdä yhtään mitään.
Ensimmäinen asia esim.parantumatonta, kuolemmaan johtavan syövän hoidossa on kotohoito ja kotisairaalan käynnit. EI VOIDA JÄTTÄÄ KUOLEVAA IHMISTÄ HEITTEILLE NOIN VAIN KUTEN OLISI KÄYNYT JOS ULKOPUOLINEN EI OLISI PUUTTUNUT ASIAAN. Oli suorastaan järkyttävää havaita terveydenhuollon täydellinen välinpitämättömyys.
Syöpähoidon käynneistä kyllä huolehditaan mutta ei siitä että esim.automaattisesti otettaisiin yhteyttä kotihoitoon ja pyydettäisiin kontrollikäyntejä yksin asuvan potilaan kotiin! Avain kotiin oltava kotihoidon työntekijällä asuntoon.
Sama koskee mitä muuta kuolemmaan johtavaa sairautta, COPD potilasta ei voi vain jättää yksin, sanoi hän itse mitä tahansa että pärjää. Tärkeintä on:
1.kotihoidon kontrollikäynnit= tulisi kuulua vakiokäytäntöön. Automaattisesti sovitaan näistä esim.viikottaiset käynnit.
2. Seuranta
3.avun tarjoaminen ja antaminen, sairaalatason hoito lopulta. Ketään ei saa jättää yksi kotiin kuolemaan.- Anonyymi
Juuri näin, yksin asuvat jätetään käytännössä täysin heitteille. Koska, ilmeisesti ajatellaan että kaikilla on joku joka huolehtii. Tämähän ei pudä paikkaansa. Nykyään yksin asuvia nuoriakin on todella paljon. Vanhempia , keski- ikäisiä ja ikäihmisiä. Kaikilla ei ole myöskään huolehtivia naapureita, ei välttämättä luoda mitään ystävyyssuhteita kehenkään naapuriinkaan vaan jokainen elää ihan omaa, yksityistä elämäänsä. Sukulaisia ei ole tai asuvat jossain ihan toisaalla. Lapsettomia on hyvin paljon.
- Anonyymi
Puolueet keskittyvät rahan keräämiseen. Ne tekee lyhyttä työpäivää millon sattuu. Ihmisten ei kannata luottaa niihin vaan pitää luoda välit ystäviin joihin voi luottaa. Sote oli mahdoton yhtälönäkin mutta puolueet eivät välittäneet arvosteluista kun niille avautui hyväpalkkaisia virkoja ja suojatyöpaikkoja ammattitaidottomille. Tästä nyt kärsimme seuraavat vuodet. Monille se merkitsee kuolemaa. Sotessa ei tehdä mitään ilman palkkaa koska siellä vastuu on sairaan oma.Näin puolueet lopettivat yhteiskunnan vastuun hoidosta .Perusteluna rahapula ikäänkuin uutena keksintönä.Puolueille ei riittänyt rahan mättäminen pörssin kautta vaan ne ryhtyivät säästämään kustannuksista joista suurin on sairaanhoito. Sosiaalipuolella raha menee täysin hukkaan ja rahan takia koko touhu toimiikin.Rahallahan ne kaikki ongelmat on saatu aikaan.Mutta puolueille sopii kaikki mistä saa ääniä ,oli kysymys miten säälittävästä asiasta vain.
- Anonyymi
>>..., ei välttämättä luoda mitään ystävyyssuhteita kehenkään naapuriinkaan vaan jokainen elää ihan omaa, yksityistä elämäänsä. Sukulaisia ei ole tai asuvat jossain ihan toisaalla. Lapsettomia on hyvin paljon. >>
Tuo on yksi koko ajan lisäänytyvä trendi. Kokonaan lapsettomien perheiden määrä kasvaa. Tai sitten lapset asuvat niin kaukana tai muissa maissa, etteivät voi vanhempiaan viikoittain auttaa.
https://tilastokeskus.fi/til/perh/2018/perh_2018_2019-05-22_tie_001_fi.html
Yhteiskunnalla toisaalta ei ole sallaisia resursseja olemassa, että yhteiskunnan palveluilla voitaisiin kokonaan kattaa vanhuksilta puuttuvat jälkeläiset tai muut nuoremmat, avustavat perheenjäsenet.
Jonkinlaista rajausta joudutaan palvelutasoissa tekemään, on sitten oikeisto- taikka vasemmistohallitus maassa vallassa.- Anonyymi
Miksi sitten eutanasiaa ei hyväksytä, kun kuitenkaan yhteiskunta ei voi tarjota sitä apua mitä ihminen esim.vanhuksena tarvitsee? Velvoitetaan kärsimään ja sitten kuolemaan kotiinsa hoidon puutteeseen? Mitä inhimillistä tässä sitten on?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miksi sitten eutanasiaa ei hyväksytä, kun kuitenkaan yhteiskunta ei voi tarjota sitä apua mitä ihminen esim.vanhuksena tarvitsee? Velvoitetaan kärsimään ja sitten kuolemaan kotiinsa hoidon puutteeseen? Mitä inhimillistä tässä sitten on?
Puolueet joutuvat hyväksymään eutanasian mutta itsemuhien takia niiden ei tarvitse pelätä mitään. Kunhan hävitys tehdään.
- Anonyymi
No voi hyvää päivää...apua kyllä saa, mutta sitä täytyy osata pyytää.
Jos joltakulta kysytään "Pärjäätkö?" taytyy osata vastata "En pärjää, tarvitsen apua".
Kenenkään kotiin ei väkisin mennä hoitamaan, ellei hoidon tarpeessa oleva sitä itse halua. Sen estää jo laki.
Kuvitteletteko tosiaan, että on olemassa jokin instanssi, joka kiertää ovelta ovelle kyselemäässä, löytyisikö asunnosta kenties joku kotihoidon tarpeessa oleva?
Surullista, että moni jää vaille apua, mutta naurettavaa siitä on yhteiskuntaa, sairaaloita tai KETÄÄN syyttävällä sormella osoitella.- Anonyymi
En kyllä ihan tuota ; ovelta ovelle- kyselyä tarkoittanut. Mutta jos erikoissairaanhoidossa jo tiedetään että ihmisellä syöpäsairaus joka johtaa väistämättä kuolemaan, niin otettaisiin yhteys myös kunnan kotisairaanhoitoon , eikä automaattisesti vain oletettaisi että kyllä ihminen sitten itse sanoo ja hakee apua kun siltä tuntuu. Syöpähoidot ja kipulääkitykset ovat sitä luokkaa, että ihmiseltä menee todellisuudentaju hyvinkin pian ja mennään todella heikkoon kuntoon. Kontrollikäynnit sairaan luona ei kai olisi niin vaikea toteuttaa?
Eli varaudutaan jo hyvissä ajoin siihen että tämä ihminen tulee tarvitsemaan kotisairaanhoidon ja kotihoidon tukea. Varsinkin kun tiedetään että ihminen asuu yksin, omat vanhemmat voivat olla jo hyvinkin iäkkäitä eikä ole sukua, esim.sisaruksia tai veljiä , lapsia tai muita ystäviä jotka ovat valmiita auttanaan.
Lastenkaan olemassaolo ei ole mikään tae yhtään mistään, he asuvat joko kaukana tai avioeron myötä ovat täysin vieraantuneet toisesta vanhemmastaan. Ei pidetä esim.mitään yhteyttä, ei tiedetä edes osoitetta tai yhteystietoja. Joillain voi olla myös huonot suhteet läheisiinsä.
Varsinkin miesten on hyvin vaikea pyytää apua, kun on tämä pärjäämisen kulttuuri niin vahvana. Sama koskee naisia.
Kenenkään kotiin ei mennä väkisin hoitamaan- näinhän se on. Jo ajatuksena tuo ilmentää oletusta että ihmnen kieltäytyy omaa ymmärtämättömyyttään tarjotusta avusta. Voi tosiaan näinkin olla. Ihminen ei ymmärrä , tiedosta omaa avuntarvettaan. Siihen pisteeseen on kuitenkin matkaa ja sitä ennen on tilanteita juuri sairaan kohdalla, jossa voi keskustella asiallisesti henkilön kanssa tulevasta tilanteesta ja sopia esim.kontrollikäynneistä. Ei tarvita kuin se sopimus, jossa kotosairaanhoito ottaa potilaaseen yhteyttä ja sopii kontrolikäynneistä esim.kotosairaanhoito voi tulla kotoin ottamaan labrakokeita ja tehdä siinä sivussa havaintoja potilaan voinnista ja selviytymisestä.
Sen sijaan että ihmeteltäisiin muumioituneita ja mädäntymispisteessä olevia vainajia lehdissä ja kauhistellaan eikö kukaan välitä?
Kukaan ei välitä, jos niitä läheisiä ei ole. Tämä on reaaliteetti.
Siksi eutanasia tulisikin laillistaa. Koska yhteiskunta eikä muut ihmiset kykene tarjoamaan apua, on ihmisen päästävä pois kun tilanne on sellainen ettei sitä apua kuitenkaan saa, vaikka pyytäisikin. Kotihoidolla ei ole enää resursseja ollut moniin moniin vuosiin hoitaa kunnolla ihmisiä.
En yksistään syytäkkään sairaaloita tai työntekijöitä vaan tämä koko tilanne kotihoidon ja kotisairaanhoidon kuin myös terveydenhuollon osalta on ollut rapakunnossa jo vuosikymmeniä. - Anonyymi
Tällaisia tyyppejä tietysti on jotka saavat palkkaa tekemättömästä työstään. Naureskelevat vielä täälläkin. Puolueiden väki tarvitsee vain palkkansa,ei työtä.
- Anonyymi
Mulle tehtiin 4-suonen ohitusleikkaus n 4 vuotta sitten . Sen jälkeen ei mitään yhteyttä sairaanhoitoon kun tuli vielä koronakin väliin. Yhteiskuntaa Suomessa ei enää ole. Se täytyy kaikkien tietää jotta ei turhaan luota siihen. Puhelinyhteydetkin on katkaistu täysin ainakin omassa kunnasssani.On vain 5G! Erakkona elämisessä on toki hyvätkin puolensa . Säästyy noiden kepulaisten maalituksesta koronan takia.Nyt saa elää rauhassa ja tietämä'ttömyydessä kaikesta suhmuroinnista ympärillään kuten sodan jälkeenkin 50-60 luvuilla. Vain kesseli on taas uhkana kuten silloinkin. Niistä ei koskaan pääse eroon.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En kyllä ihan tuota ; ovelta ovelle- kyselyä tarkoittanut. Mutta jos erikoissairaanhoidossa jo tiedetään että ihmisellä syöpäsairaus joka johtaa väistämättä kuolemaan, niin otettaisiin yhteys myös kunnan kotisairaanhoitoon , eikä automaattisesti vain oletettaisi että kyllä ihminen sitten itse sanoo ja hakee apua kun siltä tuntuu. Syöpähoidot ja kipulääkitykset ovat sitä luokkaa, että ihmiseltä menee todellisuudentaju hyvinkin pian ja mennään todella heikkoon kuntoon. Kontrollikäynnit sairaan luona ei kai olisi niin vaikea toteuttaa?
Eli varaudutaan jo hyvissä ajoin siihen että tämä ihminen tulee tarvitsemaan kotisairaanhoidon ja kotihoidon tukea. Varsinkin kun tiedetään että ihminen asuu yksin, omat vanhemmat voivat olla jo hyvinkin iäkkäitä eikä ole sukua, esim.sisaruksia tai veljiä , lapsia tai muita ystäviä jotka ovat valmiita auttanaan.
Lastenkaan olemassaolo ei ole mikään tae yhtään mistään, he asuvat joko kaukana tai avioeron myötä ovat täysin vieraantuneet toisesta vanhemmastaan. Ei pidetä esim.mitään yhteyttä, ei tiedetä edes osoitetta tai yhteystietoja. Joillain voi olla myös huonot suhteet läheisiinsä.
Varsinkin miesten on hyvin vaikea pyytää apua, kun on tämä pärjäämisen kulttuuri niin vahvana. Sama koskee naisia.
Kenenkään kotiin ei mennä väkisin hoitamaan- näinhän se on. Jo ajatuksena tuo ilmentää oletusta että ihmnen kieltäytyy omaa ymmärtämättömyyttään tarjotusta avusta. Voi tosiaan näinkin olla. Ihminen ei ymmärrä , tiedosta omaa avuntarvettaan. Siihen pisteeseen on kuitenkin matkaa ja sitä ennen on tilanteita juuri sairaan kohdalla, jossa voi keskustella asiallisesti henkilön kanssa tulevasta tilanteesta ja sopia esim.kontrollikäynneistä. Ei tarvita kuin se sopimus, jossa kotosairaanhoito ottaa potilaaseen yhteyttä ja sopii kontrolikäynneistä esim.kotosairaanhoito voi tulla kotoin ottamaan labrakokeita ja tehdä siinä sivussa havaintoja potilaan voinnista ja selviytymisestä.
Sen sijaan että ihmeteltäisiin muumioituneita ja mädäntymispisteessä olevia vainajia lehdissä ja kauhistellaan eikö kukaan välitä?
Kukaan ei välitä, jos niitä läheisiä ei ole. Tämä on reaaliteetti.
Siksi eutanasia tulisikin laillistaa. Koska yhteiskunta eikä muut ihmiset kykene tarjoamaan apua, on ihmisen päästävä pois kun tilanne on sellainen ettei sitä apua kuitenkaan saa, vaikka pyytäisikin. Kotihoidolla ei ole enää resursseja ollut moniin moniin vuosiin hoitaa kunnolla ihmisiä.
En yksistään syytäkkään sairaaloita tai työntekijöitä vaan tämä koko tilanne kotihoidon ja kotisairaanhoidon kuin myös terveydenhuollon osalta on ollut rapakunnossa jo vuosikymmeniä.Kahdeksankymppisellä on harvoin vanhempia ja lapset puolueet ovat ryöstäneet omaan maailmaansa kaikkien huumeiden piiriin kaupunkeihin. Puolueet luottavat nyt näihin lapsiin joita käytetään vaaleissa hyväksi. Maailma on täysin seonnut. Se pitään tajuta jotta joku muutos saataisiin aikaan.Perheitten hajoittaminen oli ilkeä teko jonka arkkitehdit oli puolueissa vaatiessaan valtaa naisille ja lapsille. Nyt siitä nautimme yksinäisyydessämme köyhtyneinä ja sairaina.
- Anonyymi
Kiinan järjesteömä olisi parempi. Siellä lapset ovat velvoitettuja huolehtimaan omista vanhemmistaan, aina heidän kuolemaansa saakka.
Verrattuna suomalaiseen jääkylmään heitteillejättöön, Kiinan systeemi tuntuu kovinkin inhimilliseltä.- Anonyymi
Miten kuvittelet lasten selviävän vielä vanhempiensakin hoitamisesta? Jos ei edes omia lapsia ehditä kunnolla kasvattaa? Työelämäkin vaatii jo niin paljon että moni uupuu pelkästään työtä tekemällä. Monet asuvat hyvinkin kaukana omista vanhemmistaan. Sekin toki on järjestelykysymys; vanhuspariskunta muuttaa lähelle lastensa perheitä? Tai muuttaa lasten luo jopa asumaan. Näitäkin onnekkaita löytyy.
Käsittääkseni myös vanhuksilla on itsellään jonkinasteisia velvollisuuksia hoitaa oma vanhuudenturvansa kuntoon jos siihen on mahdollisuuksia .
Pois omakotitaloista kerrostaloihin asumaan ,missä pyykkihuolto pelaa, on hissit ja kauppapalvelut lähellä. Valitettavasti moni iäkäs on niin nuuka ja pihi ja säästää perintöä lapsilleen tai lapsenlapsilleen ja unohtaa että omaa omaisuuttaan voi käyttää myös omaan hyvinvointiinsa ja palveluihin. Ja ne lapset, yhtä ahneita. On itsellä jo rivitalot- paritalot, autot, kesämökit jne.ja vain odotetaan koska se mummo tai pappa sieltä kupsahtaa että saataisiin talo velattomaksi.
Itse en hyvin pärjäävien lapsien perintöön uhraisi ajatustakaan vaan ajattelisin itsekkäästi; omalla työllä osa omaisuudesta hankittu, osa perintönä joten voin tehdä omaisuuden suhteen mitä tahansa. Ostaa siivouspalveluita, kotihoidon palveluita jne.muuttaa pienempään, ei tarvitse asua Töölöössä 90 neliön asunnossa yksistään, vaan voi muuttaa pieneen yksiöön alueelle missä on palvelut lähellä. Helsingissähän ei nykyään enää ole mitään. Metrossemien yläkertaan rakennettaviin kerrostaloihin korkeintaan voi sitten muuttaa, alakerrassa kaupat ja muut, suoraan vaikka aamutakissa mennä ostoksille ja hissillä kotiin.
Sitten on heitä, joilla ei ole mitään, vain se asunto jossain pikku kunnassa, kaupungissa lähiössä jossapalvelut vain supistuu supistumistaan. .. Heiltä ei voi vaatia mitään.
Käsittääkseni yhteiskunnan tulee huolehtia vanhuksista ja sairaista, juuri heistä joilla ei ole mitään vanhuuden varalle jäänyt tai se on jo palveluihin kulutettu.
Aikuisia lapsia eikä omaa puolisoa voida siihen velvoittaa. Entä jos avioparin toinen puolisko on yhtä sairas tai sairastuu itse? Kaikilla ei ole myöskään lapsia eikä ketään voi velvoittaa hankkimaan lapsia siksi että nämä sitten hoitaisivat.
Veikkaan että Kiinassa on paljon kaltoinkohdeltuja ja huonolle hoidolle jätettyjä vanhuksia. Sielläkin elämänrytmi on ihan toisenlaista kuin joskus muinoin.
Pinnalta katsoen voi toki järjestelmä näyttää hienolta, mutta todellisuus voikin olla ihan muuta. Nälkäisiä, luurangonlaihoja vanhuksia alkeellisissa oloissa. Ja heitä ” hoitamassa” sitten heikosti yhteiskunnassa pärjäävät lapset, joiden omakin elämä on täysin nyrjähtänyt. Eikä takuuvarmasti kukaan viranomainen valvo, vaan jopa mielellään sulkee silmänsä ja vetoaa juuri tähän lasten velvollisuuteen.
Käsittääkseni ns.hyvinvointiyhteiskunta on jo taakse jäänyttä aikaa, asia jonka kaiki vain hyväksyvät. Mikdi se on hyväksyttävä?
Ja sitten tuohon eutanasiaan. Jos yhteiskunta ei pysty tarjoamaan mitään apuja kohtuuhintaan niin miksi ei ihmisten anneta itse määrätä sitten oma kuolinhetkensä? Miksi annetaan kitua vuosikausia nivelrikkoisena kipujensa kanssa tai reumaatikkona, dementoituneena yksin kotonaan , kun ei kuitenkaan pystytä sitä hyvää hoitoa tarjoamaan?
Saisi edes ihminen valita lähteekö täältä ajoissa vai valitseeko vuosia kestävän kiduttavan ja raadollisen hiipumisen.
Heitteillejättöä harrastaa yhteiskunta, resurssien ja rahan puutteen vuoksi, tuskin omaiset, ainakaan tieten tahtoen. Mutta työelämä ja lapset, puoliso vaativat noin paljon ettei resursseja riitä mihinkään ylimääräiseen.
Toki ainahan on näitä; 2-3 kertaa vuodessa Ranskan rivieralle , Itävallan Alpeille tai muualle etelän aurinkoon, rahaa on kuin roskaa eikä edes ehditä kuluttamaan sitä mitä tilille valuu jostain. Nämä ovat sitten niitä poikkeustapauksia.
- Anonyymi
376 Markus Kuotesaho
- Anonyymi
juu ei
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.
Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.34787091 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit12561Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill692338- 1791945
epäonnen perjantain rikos yritys
onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä161532Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"
Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie91381- 1121337
Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa
- Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 181791307RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.
Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j601300Kirjoitin sinulle koska
tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j421217