kela sähkötuki versus uutisointi

Anonyymi-ap

Miksi tämä häipyi täältä alle viidessä minuutissa???

Yhteiskunta

Kelan sähkötuki/Uutisointi
Anonyymi-ap
2023-01-26 14:00:27

Osoite Kela.fi/sähkötuki

"Henkilöasiakkaat/
Asumisen tuet/
Sähkötuki

Väliaikainen sähkötuki

Sähkön hinnan voimakkaan nousun takia vuonna 2023 on mahdollista saada apua sähkömenoihin. Ensisijainen tapa on hakea sähkövähennystä Verohallinnosta. Sähkövähennykseen on oikeus, kun sähköenergiamenot ovat yli 2 000 euroa tammi–huhtikuun aikana ja veroja kertyy riittävästi vähennyksen tekemiseen. Jos kotitaloudelle ei kerry veroja pienien tulojen vuoksi riittävästi, Kelasta voi hakea sähkötukea.

Sähkövähennystä ja sähkötukea ei voi saada samaan aikaan. Pienikin määrä tukea poistaa kokonaan oikeuden sähkövähennykseen.
Hallitus valmistelee kolmatta tukimuotoa

Kevään aikana sähkömenoihin on mahdollista saada tukea myös sähköhyvityksellä. Hyvityksen on tarkoitus täydentää Verohallinnon myöntämää sähkövähennystä ja Kelan maksamaa sähkötukea, eli hyvitys maksettaisiin niiden lisäksi. Sähköhyvitys ei siis vaikuttaisi sähkövähennykseen tai sähkötukeen.

Kela tai Verohallinto ei vastaa sähköhyvityksen myöntämisestä, vaan sähköyhtiöt vähentäisivät summan automaattisesti suoraan sähkölaskusta.

Lue lisää: Energiatilanne ja sähkötuet (valtioneuvosto.fi)
Kuka voi saada sähkötukea?

Voit saada sähkötukea, jos sähkölaskusi ovat suuret mutta et voi saada verotuksessa täysimääräistä sähkövähennystä pienten vuositulojen vuoksi. Lue lisää sähkövähennyksestä Verohallinnon sivuilta.

Kelan maksamaa sähkötukea voi saada vakituisessa käytössä olevan asunnon sähköenergiamenoihin, jotka ovat syntyneet ajalla 1.1.–30.4.2023. Tukea voi saada vain yhden asunnon sähkömenoihin, ja asunnon pitää sijaita Suomessa.

Sähkötukea voi saada sähköenergian, arvonlisäveron ja mahdollisen perusmaksun kustannuksiin. Tukea ei voi saada sähkönsiirron kustannuksiin eikä mahdollisiin viivästysmaksuihin.

Sähkömenoja voi myös pyrkiä pienentämään vähentämällä sähkön kulutusta.
Lue vinkkejä sähkönsäästämiseen (astettaalemmas.fi).
Tarkista ensin, voitko saada verotuksessa sähkövähennystä

Voit arvioida seuraavien esimerkkien avulla, voitko saada verotuksessa sähkövähennystä tai sähkötukea Kelasta. Sähkönsiirron kustannuksiin ei voi saada tukea, eikä niistä voi saada vähennystä.

Sähkövähennys: Sähköenergiamenojen pitää olla tammi-huhtikuun ajalta yhteensä yli 2 000 euroa eli keskimäärin yli 500 e/kk, jotta vähennyksen voi saada.
Sähkötuki: Jos et voi saada Verohallinnolta sähkövähennystä, voit hakea Kelasta sähkötukea. Tuen määrä on 60 % sähkölaskun summasta, josta on vähennetty sähkönsiirron osuus ja 400 euron omavastuu. Kun sähkölasku on 450 e/kk ilman sähkönsiirron osuutta, tuen määrä on (450 e – 400 e) x 0,6 = 30 e/kk.

Koko vuoden 2023 tuloverojen ja tammi–huhtikuun sähkömenojen määrän arvioiminen etukäteen voi olla hankalaa. On mahdollista, että vasta myöhemmin selviää, onko kotitaloudella oikeus sähkövähennykseen vai sähkötukeen. Sen takia kumpaakaan ei tarvitse hakea heti. Sähkötukea voi hakea vuoden 2023 loppuun saakka. Siksi tammi–huhtikuun sähköä koskevat laskut kannattaa laittaa talteen".

Vertaus iltalehden uutsointiin, "Kuluttajille maksettaisiin takautuvasti hyvitystä marras–tammikuun ajalta kulutuksen mukaan sähkösopimuksista, joissa sähkön hinta ylittää 10 senttiä kilowattitunnilta.

Tukea on pyritty kohdistamaan asettamalla hyvityksille 90 euron omavastuu ja 700 euron kuukausikohtainen tukikatto. Tukea maksettaisiin 50 prosenttia 90 euron alarajan ylittävästä osuudesta. Käytännössä suurimmat tuet kohdistuvat siis korkeimmalle tulokymmenykselle.

Erityisesti pienituloisten tilanne hankaloituu. Sähkönkulutuksen määrän ollessa pieni, on myös lasku todennäköisesti alle 90 euron omavastuun. Esimerkiksi vähävaraiset kerrostaloasujat, joilla sähkölaskut ovat moninkertaistuneet energiakriisin myötä ovat pulassa.
Sähkölaskuihin tarjolla helpotusta

Sähköhyvitys ei ole kuitenkaan ainoa sähkölaskuihin myönnettävä tuki. Kotitalousvähennyksenä menevä tuki sekä pienituloisten suora sähkötuki ovat helpottamassa kuluttajia. Myös määräaikainen sähkön arvonlisäveron alennus on käytössä".

Kyseinen pätkä löytyy tämän päivän iltalehdestä, eli kelan mukaan omavastuu on 400€/kk kun taas iltallehden mukaan 90€/kk.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. 148
        4183
      2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

        Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
        Tv-sarjat
        113
        3784
      3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

        Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
        Ikävä
        21
        2618
      4. Kyllä poisto toimii

        Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
        80 plus
        28
        1871
      5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

        "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
        Yhteiskunta
        22
        1747
      6. Haluan jutella kanssasi Nainen

        Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
        Ikävä
        15
        1629
      7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

        Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
        Seinäjoki
        19
        1605
      8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

        Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
        Ikävä
        30
        1533
      9. Hermo mennyt sotealueeseen?

        Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
        70 plus
        91
        1511
      10. Onko mies niin,

        että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
        Tunteet
        18
        1501
      Aihe