Mindfulness-harjoitukset voisivat antaa yhtä hyvän avun ahdistuneisuushäiriöihin kuin lääkehoidot

Anonyymi-ap

»Stressin hallintaan ja vähentämiseen tähtäävät mindfulness-harjoitukset voisivat antaa yhtä hyvän avun ahdistuneisuushäiriöihin kuin lääkehoidot. Yhdysvaltalaistutkimuksessa tämä havaittiin kahdeksan viikon hoidon jälkeen.

Tulosten perusteella kahdeksan viikon mindfulness-harjoittelu lievitti ahdistuneisuushäiriön oireita yhtä hyvin kuin essitalopraami, jota käytetään yleisesti ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa. Mindfulness-harjoitteluun ei liittynyt merkittäviä haittavaikutuksia.

Mindfulnessin hyödyt on osoitettu aiemminkin, mutta tätä ennen sen tehoa ei ole verrattu toimivaksi tiedettyyn lääkehoitoon. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, mindfulness-harjoitukset voisivat auttaa etenkin potilaita, jotka eivät halua tai voi käyttää lääkkeitä tai eivät pääse varsinaiseen terapiaan.

Tutkimuksessa käytettiin stressin hallintaan ja lievittämiseen kehitettyä mindfulness-menetelmää. Kahdeksan viikon ajan potilaat osallistuivat viikoittain 2,5-tuntiseen ohjattuun harjoitukseen, tekivät 45-minuuttisia kotiharjoituksia ja osallistuivat yhteen koko päivän retriittiin hoidon 5. tai 6. viikolla. Tulokset eivät välttämättä olisi samoja ilman koulutetun ammattilaisen ohjausta.

Mindfulness-harjoitusten tavoite on vahvistaa tietoista läsnäoloa tässä hetkessä ja siten hillitä oireilua ylläpitäviä ajatusmalleja ja parantaa tunteiden hallintaa. Tämä saavutetaan hengitysharjoituksilla ja tarkkailemalla kehon tuntemuksia.

Tutkimukseen osallistui 208 ahdistuneisuushäiriötä sairastavaa keskimäärin 33-vuotiasta potilasta, joista puolet satunnaistettiin mindfulness-ryhmään ja puolet sai 10 tai 20 mg essitalopraamia päivittäin. Potilaiden oireita arvioitiin tutkimuksen alussa, hoitojakson jälkeen sekä seurantakäynneillä neljä ja kuusi kuukautta tutkimuksen alusta.

Tulokset julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.»

30.1.2023
Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Psychiatry 2023;80:13–21)

https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2022.3679

6

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Huomattavalla osalla suomalaisista ahdistuneisuushäiriöistä kärsivistä potilaista on alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttöä, johon psykiatrit ovat vuosikausia kannustaneet ja jotka eivät koskaan, eivät ikinä, jaksaisi istua meditoimassa saati sitten edes ymmärtäisivät meditoinnin ideaa. Heille psykiatrit ovat selvittäneet vuosikaudet, että he sairastavat aivokemiallista epätasapainotilaa, jotka voi hoitaa tehokkaasti masennuslääkkeillä ja rauhoittavilla. Tavallaan he ymmärtävät alkoholin nauttimisen samanlaisena lääkinnällisenä harrastuksena, jonka lopettamisesta johtuvat vieroitusoireet he tulkitsevat psykiatrien hoitaman "sairauden" palaamiseksi. Nämä kehitysvammaiset ihmiset, joita psykiatrit hyväksikäyttävät kupatessaan rahaa valtion verovaroista ylisuuriin palkkoihinsa, eivät tule hyötymään meditoinnista koska se on vaikeaa, vaatii ajattelua ja vaivannäköä. Plus se ei tuota rahaa lääkeyhtiöille eikä pönkitä psykiatrien egoa.

      • Anonyymi

        Entäs jos vaan antaisit ahdistuneitten ittensä kertoa, mitä he ovat pyskiatrien kanssa keskustelleet, etkä tekis itestäs naurun alasta.


    • Anonyymi

      Psykiatria ei halua luopua psykiatrian aineiden käytöstä vaikka kuinka he kemiallisesti kastroisivat nuoria ja vanhoja, heikentäisivät pitkän välin hoitotuloksia, aiheuttaisivat vieroitusoireita ja muuta harmia. Psykiatristen aineiden tehoon on maagisia odotuksia. Pelkkä lääkkeetön apu ei sisällä samanlaista magiaa ja odotuksia tehosta. Se ei tuota lääkeyhtiöille eikä saa psykiatreja tuntemaan oloaan tosilääkäreiksi jotka biologisesti hoitaa jotain(lue: koukuttaa aineisiin).

      Ja on totta, että moni lääkkeisiin koukutettu jonka kolmen kuukauden kokeilu ilman aineita ja sen aikana koetut pahat olot on osoitus psykiatristen aineiden tarvitsevuudesta (voi pojat kuinka kauan aineista saattaa kestääkään tasapainottua ja oppia tunteiden hallinta ilman aineita), ja jotka on opetettu hoitamaan tunteitaan aineilla, jotka kokee että ainoa tehokas apu nykypäivänä on pillerit ja jolle on valehdeltu tiedehuttua kuinka lääke parantaa heidän aivonsa kemiallisen toiminnan tuskin lähtisivät meditaatiota moni kokeilemaan.

      Moni mutisee pimeässä luolassaan jonne ei auringonvalo yllä, roskaruoan keskeltä, perjantaipullo tärkeässä roolissa mielenterveyden hoidossa, jolle liikunta on vieras konsepti, pharmaneutikaaleja nappailleen että mitäs humpuukia tuo meditaatio on.

      Ja on totta että psykiatrialla tuskin haittaa potilaidensa eri aineiden nappailu. Alkoholinkäyttö kun on aika yleistä etenkin nuorilla jotka humputtelee jolle myös psykiatrian aineita määrätään. Perjantaipulloa Essitalopraamin kanssa.

      On niin surkuhupaisaa että oikeasti osoitetaan että ei se hemmetin SSRI-aine välttämättä olekaan juuri tosiaan sitä meditointikurssia parempaa. Tunteita kun voi oppia säätelemään ja kohtaamaan ilman että koukuttaa itsensä psykoaktiivisiin nappeihin.

    • Anonyymi

      Ahdistuneisuushäiriö starter kit voisikin olla

      1.alkoholia ynnä muita päihteitä. Vaikkapa runsaasti
      2.stimulantteja (kofeiinia, tupakkaa, energiajuomat hyvä kans)
      3. stressaava suorituskeskeinen elämäntyyli jossa hermosto vetää jatkuvilla kierroksilla. Kynttilän kärtsäystä molemmista päistä
      4. ruoka ilman ravintoaineita mahdollisimman paljon keinotekoisia lisäaineita sisältävänä joka aiheuttaa lapsillekin ylivilkkautta
      5. paljon sokeria tai vähintään keinotekoisia lisäaineita. Mielellään kitattuna limsapullosta isoina määrinä
      6. Liikunta, mitä se on?
      7. Rentoutuminen, mitä se on?
      8. Kehon luonnollisista tarpeista huolehtiminen, mitä se on? Valonsaanti? Uni? Nääh!
      9.Psykiatrilta SSRi-lääkkeitä, lääkäriltä paljon pharmaneutikaaleja : ehkäisypillereitä jos kaikenmoisia. Mielellään hermostoon vaikuttavia aineita pitkällä haittavaikutuslistalla!
      9. Epämääräisiä lääkevaihdoksia ja vieroitusoireita jotka kannattaa siis tietenkin sekoittaa omaan pahaan oloon ja ottaa lisää lääkkeitä!

      Miks mua ahdistaa?!

      • Anonyymi

        Ahdistushäiriö hoito kit voisi sen SSRI:n sijaan olla

        1. Tasapainoinen terveellinen vähälisäaineinen ruokavalio. Ei liikaa prosessoitua höttöä tai sokeria
        2. Probiootteja ja suoliston tasapainoa lisääviä juttuja
        3. Stimulantit ja päihteet pois
        4. Katso tarkkaan ettei pharmaneutikaalit laukaise ahdistustasi. Viekkarit ja tunteiden käsittely lääkkettä voi kestää aikaa
        5. Hermostoa tyynnyttävää liikuntaa
        6. Suorituskeskeisen elämäntavan vaihtaminen siedettävämpään. Korjaa asiat mitkä on korjattavissa mitkä lisää ahdistusta elämässä
        7. Hermoston rentoutustapojen opettelua
        8. Meditaatiota. Tunteiden kohtaamisen harjoittelua ja ahdistuskohtausten kanssa pärjäämisen opettelua
        9. Kehon luonnollisiin tarpeisiin vastaamista: valo, uni, liikunta, lepo


    • Anonyymi

      Joku kirjoittikin suurin osa ahdistuneista on alkoholin väärin käyttäjiä.Ainakin vaihdevuodet ohittaneet yksin elävät naiset. Masentaa ahdistaa, siksi valvovat aamuyöhön. Itse ei ymmärretä jos sitä kaljaa ei joisi aina kun on sairaseläke tai eläke päivät ja viellä viiko kaksi sen jälkeen.Välissä mutama krapula päivä.Elämä olisi paljon kirkaampaa. Pääkin voisi hyvin kun jättäisi savukeet.Sekin on helppoa nykyisin. Kun terveyseskus saa lääkäriltä SV läkeet. 3kk kuri syöttävä loppuun.EI.Savukeet, kalja kuin viini ne valvotta yhdessä tai erikseen.Krapulassaetsitään empatiaa hirveä lapsuus ta EX puoliso ymm. Ottamata vastuuta nyky elämästä ja opettelemalla päivärytmiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      149
      6371
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3848
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1985
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1959
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1799
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1646
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1553
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1498
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1478
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      35
      1380
    Aihe