Kuinka irtaannuin romanikulttuurista?

Anonyymi-ap

Olin 15 vuotias poika ja elin ns, normaalia romanielämää kaikkine tapoineen ja velvollisuuksineen. Elämäni oli jatkuvaa muuttamista milloin Ruotsiin ja takaisin Suomeen. Tiettyjen sääntöjen vuoksi emme saaneet asettua Suomessakaan mihin halusimme ja missä vapaita asuntoja olisi ollut tarjolla. Elämäni täyttyi väkivallasta, taikauskosta, rikoksista joita pääsin seuraamaan sivusta, kuin kärpäsenä katossa.

Jokin minussa kuitenkin käski etenemään haluamaani suuntaan joka oli koulutus ja työelämä. Nuoren pojan haaveissa olin usein kansanedustaja, Poliisi, insinööri, lentokapteeni, lääkäri ja kaikkea muuta. Harjoittelin jopa noiden roolihahmojeni kautta itsekseni puhumaan erilaisella tavalla kuin ympärilläni olevat ihmiset.

Kävin peruskoulun ja lukion ja lopulta pääsin yliopistoon ja sieltä valmistuin valtiotieteiden maisteriksi. Ilman varhaista kodista irtaantumista tuo ei koskaan olisi ollut mahdollista. Siitä elämä on kuljettanut minua kahdessa suomalaisessa virkatehtävässä ja nyt olen päätynyt Ranskaan. Olen täällä Ranskan parlamentin palveluksessa. Nautin suunnattomasti elämäni jokaisesta päivästä.

Ranska on sikälikin mukava maa asua ja työskennellä, että ulkonäköni puolesta hautaudun ihmisjoukkoon mukavasti enkä ole kenenkään silmätikkuna. Kukaan ei tule kysymään ”kenen porukoita sie oot”? Suomessa se merkitsee käsittämättömän paljon, kuka olet. Se saattaa maksaa jopa hengen. Kadulla kävellessäni ajattelen vastaantulevista ihmisistä usein, että tuo voisi hyvin olla vaikka serkkuni ja tuo veljeni.

Vanhempani ovat jo kuolleet. Käyn harvakseltaan Suomessa ja Ruotsissa tapaamassa sukulaisiani ja noilla matkoilla tunnen voimakkaan vastareaktion. Sitä voisi verrata magneettien samanapaisuuteen, siihen kuinka voimakkaasti ne työntävät toisiaan erilleen. Huomaan, että kaikki se, jota nuo ympärillä olevat ihmiset pitävät kulttuuriin kuuluvana ja arvokkaana, on todellisuudessa vain sivistymättömyyttä ja mistään mitään tietämättömyyttä. Aivan samalla periaatteella muslimit nimittävät omaa elämänkatsomustaan kulttuuriksi ja uskonnoksi vaikka kyse on puhtaasti sivistymättömyydestä.

Kyse onkin siitä, että kuinka korkea hinta halutaan maksaa siitä, että vuosikymmenestä ja sadasta toiseen ylläpidetään puhdasta sivistymättömyyttä taikauskoineen kaikkineen, johonkin kulttuurikäsitteen kaapuun kiedottuna? Mikä sen valheen hinta on? Mikä se hintalappu on jonka olette valmiit asettamaan vuosisatoja kestäneen valheen päälle?

Suomen romanit! Nouskaa sieltä ideologisesta ”haudastanne” ja antakaa lapsillenne hyvä lapsuus ja mahdollisuus kouluttautua. Pitäkää heidät erossa väkivallasta ja rikollisuudesta sillä lapsi oppii pitämään tärkeänä ja oikeana juuri sitä, mitä hän näkee lähellään olevien tärkeiden ihmisten tekevän, kuten oman Isän ja Äidin. Pahoinpidelty lapsi pahoinpitelee myös omia lapsiaan ja puolisoaan. Romanikulttuurissa ei ole ainoatakaan elementtiä jota kannattaisi säilyttää. Kun kävelen Pariisin kaduilla ja istun kahvilassa ja vertaan ympärilläni olevia ihmisiä Suomessa ja Ruotsissa asuviin sukulaisiini niin silloin ei itku ole kaukana. Se tekee todella surulliseksi.

19

356

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hai Hoi! Lopeta Suomessa käynti, että ei tuo kavala sairautesi tartu muihin romaneihin.

    • Anonyymi

      Hylkäsit maailman parhaan kulttuurin, romanikulttuurin, oletko mielenvikainen?!

    • Anonyymi

      Sanot vaan että jos te kaaleet tuutte suuta soittaan niin nyrkki naamaan vaan. Pitää päästä irti vajaaälyisestä kulttuurista.

      • Anonyymi

        Romanikulttuuri on maailman paras kulttuuri!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Romanikulttuuri on maailman paras kulttuuri!

        Novellikulttuuri on parempi. Mutta aloittaja puhui asiaa.


    • Anonyymi

      Ja aloitus on sitten 15 v romanipojan kirjoittama.Hyvin on koulua ehtinyt käymään Ruotsissa ja Suomessa muutellessaan.

      • Anonyymi

        Ossaakko pölijä lukija vai jäikkö jo esikoulusa luokale siekiiii? romaani alakaa siitä ko jeeno oli 15 vuotias, eikä tarkota sitä että hää ois nytten 15 vuotias. Taijat olla tinalo.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ossaakko pölijä lukija vai jäikkö jo esikoulusa luokale siekiiii? romaani alakaa siitä ko jeeno oli 15 vuotias, eikä tarkota sitä että hää ois nytten 15 vuotias. Taijat olla tinalo.

        Kuka tollasta paskaa jaksaa lukea ekaa kappaletta pitemmälle.


      • Anonyymi

        Sillä lailla. Opettele lukemaan...


      • Anonyymi

        Etkö sinä ymmärrä lukemaasi, hänhän kertoi olleensa 15 v kun alkoi etsimään muutosta elämäänsä, eli lähtemistä pois kulttuurista joka ei tunnu omalta, tai hyvältä. ja hän onneksi pääsi pois elämään ja hengittämän omilla keuhkoillaan


    • Anonyymi

      Nauraaa kylläpä romaani kirjotti melkosen romaanin! olekko nähny miun serkkua rookeria sielä ranskasa? Hää tanssaapi kaparee ravintola Punasesa Jeenosa parriisisa! mutta lopeta toela nuo kaaleen metkut ja tule suomeen niin haettaan siule sosiaalista jatsarit ja pahvipöksyt!

    • Anonyymi

      Oletko saanut potkut Ranskan parlamentista, kun olet jo Suomesta paikkakunnalta X asuntoa vuokraamassa, "arvoisa" Anonyymi-ap?

    • Anonyymi

      Töihin meno ja itsensä elättäminen ahdistaa monia romaaneja.

    • Anonyymi

      Sepitteellinen tarina kouluttautumisesta ja työssäkäynnistä.

    • Anonyymi

      Viisaita sanoja!

    • Anonyymi

      Hyvä, jos joku romani on uskaltautunut erota "maailman parhaasta kulttuurista", joka ei tarjoa minkäänlaista mahdollisuutta ihan "oman näköiseen" elämään. Kulttuuri, jossa toisia pidetään pelon ja väkivallan uhan alla ruodussa, on ihan sairas.

    • Anonyymi

      Olet todella fiksu kaveri. Arvostan sinua todella paljon. Sinun ei tarvitse varmasti kokea syrjintää.

    • Anonyymi

      Ymmärrän sua oikein hyvin itse otin pesäeron kaikkiin kaaleisiin 17 vuotta sitten eikä yhtään kaduta. Kaalo jos kuka on kiero ja väärä ja inhojen töidentekiä.

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1485
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      156
      1179
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1050
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      927
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      860
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      783
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      757
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      728
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      57
      706
    Aihe