Iltalehdessä oli artikkeli, jossa kerrottiin muistaakseni Helsingissä yhdeksän kuukautta kuolleena ja jo muumioituneena löytyneestä miehestä. Uutisessa kerrottiin hieman tapauksen takana olevia taustoja, että miehen ikä, hänellä oli ollut veli, että oli vetäytynyt läheisistä ihmissuhteista ja että oli päihdetaustaa. Ja että hänelle oli tarjottu niin päihde, kuin muita mt-palveluita. Kyseinen tästä yhteiskunnasta, ihmisten keskuudesta ja maailmasta vetäytynyt kuollut mies ei ole enää kertomassa itse omia ajatuksiaan ja tunteitaan, eikä niitä syitä, miksi halusi olla ja pysyä erossa yhteiskunnasta.
Itselle tulee kuitenkin mieleen muutama ehkä asiaan vaikuttanut asia. Ehkä taustalla oli sirpaleinen ja rikkinäinen perhetausta, alkoholismia, koulukiusaamista, ehkä itsetunto oli kadonnut, ei ollut joko kyennyt tai jaksanut opiskella, saattoi olla luonteeltaan enemmän introvertti, kuin sosiaalinen, ihmissuhteissa ei onnistanut, ei - , vaikka oli ehkä yrittänytkin. Tai sitten saattoi taustalla olla peliriippuvaisuutta, tai tullut otettua pikavippejä, niin että talous meni kuralle. Kun jokin, tai useampi asia menee elämässä pieleen, ja ei ole tarpeeksi laajaa ja kannattelevaa turvaverkostoa, päihteiden käyttö saattaa tulla mukaan kuvioihin. Ihminen saattaa aluksia uskoa, että niiden käyttö pysyy hallinnassa. Vaikka niin ei välttämättä käykään. Syrjäytyminen on monen tekijän yhteisesti muodostuma ketjureaktio.
Jossakin vaiheessa, etenkin, jos henkilö aiheuttaa lähiympäristössään ongelmia, tai häiriöitä, niin virkavalta tulee mukaan kuvioihin. Samoin mt-palvelut tulevat tutuksi. Jälkimmäiset palvelut eivät tarjoa hoidoksi tai avuksi mitään muuta, kuin diagnosointia, leimaamista ja lääkkeitä. Syrjäytyneisyyteen, tai yksinäisyyteen, niiden alkamiseen, tai jatkumisen estämiseen ne eivät mitään auta ja estä. Koska ihmiset nähdään ja käsitellään ja heitä kohdellaan vain heille rätkäistyjen diagnoosien kautta, ei inhimillisinä ja inhimillisesti kohdattavina ihmisinä. Hoidoista, tavoista kohdata ja kohdella potilaita puuttuu empaattisuus, lämpö ja kohteleminen tasaveroisesti, ihminen ihmisenä.
Kun kyseistä uutista luki, niin ei voinut välttyä ajattelemasta, miten niin paljon yhteiskunnassamme on syrjäytyneisyyttä ja syrjäytyneitä. Silti heitä ei nähdä, ei tueta, eikä auteta millään tavalla. Samoin tuli mieleen, miten paljon ihmiset ovat taipuvaisia yksinkertaistamaan ja luokittelemaan syrjäytyneisyyden ja ne ihmiset, jotka syystä, tai toisesta joko syrjäytyvät, tai heidät yhteisön, tai yhteiskunnan puolelta syrjäytetään ja lopulta erakoituvat. Onko tuo kehitys loppujen lopuksi mikään ihmekään? Koska hoitosysteemit ajavat useimmat ihmiset lähtemään siitä pois systeemin potilaita kohtaan osoittaman kylmäkiskoisuuden, epäempaattisuuden ja ihmisiä leimaavan kohtelun ja "hoidon" takia.
Vikoja on myös niin yhteiskunnan rattaiden systeemeissä, kanssaihmisissä, yhteisön omasta piiristään sulkemisessä ja hylkäämisessä, tai huonossa kohtelussa. Mutta eniten taustasyiden ymmärtämättömyydessä ja ongelmien selvittämättömyydessä. Millään psyyke, etenkään psykoosilääkkeillä niitä ei ratkota ja selvitetä. Ne ovat vain ihmisen terveyttä lopullisesti vahingoittavia, tuhoavia ja ennen aikaisesti kuolemaan johtavia.
Yhteiskunta ja siinä olevat järjestelmät eivät estä syrjäytymistä
17
95
Vastaukset
- Anonyymi
Edelliseen lisäys: Iltalehden kyseisessä artikkelissa yhdeksän kuukautta kuolleena olevan miehen syrjäytymisen syyksi oli joko epäsuoraan, tai suoraan viitattu olleen taustalla oleva psykoosi. Syitä syrjäytymiselle tai kyseisen kehityksen alkamiselle voi olla huomattavasti enemmän, kuin tuo kyseinen alalla olevien suosima väittämä.
- Anonyymi
Luin artikelin itsekin.Kuolut ei voi itse vastata.Usein omaiset väistäkseen oman häpeänsä.Kertovat oman tarinansa ,Halusi itse syrjäytyä vetäytyä.Mikä välttämättä ei totta.Esim. Misään ei niin valehdella kuin muistotilaisuudet.Siellä vainaja nostetaan jalustalle ensimäisen ja viimeisien kerran.Jos ei ihan suvun tahdon ja normin mukaan elännyt.Kun omaiset itse kärsivät huonoa oma tuntoa.Miten oikeasti ihmistä on eläessä kohdeltu?Hyvin harva vainaja Helsingissä yltää uutiskynnys vaikka kotinsa kuollut ja kuoleinna kuukausia.Nitä on paljon. Sepä se. Helsinki ilta 19.2.23
- Anonyymi
Näinpä.
- Anonyymi
Jokaisessa syrjäytymistapauksessa tulee silti epäilys, mikä on yksilön ympärillä olevan yhteisön, yhteiskunnan ja siinä toimivien järjestelmien rooli ja osuus asiaan? Eikä niinkään, että kyse olisi yksilön sairastumisesta johonkin mielen sairauteen, yksilön ominaisuudet, tai heikkoudet, tai epäonnistuminen elämässä.
- Anonyymi
On todellakin rakenteita jotka syrjäyttävät, joskus tappavat välittömästi tai välillisesti. Huonoja käytäntöjä, virhearvioita, tietämättömyyttä, välinpitämättömyyttä, ymmärtämättömyyttä, ei-mietittyjä arvoja ja arveluttavia päämääriä. Asiat muuttuvat yleensä hitaasti jos ollenkaan varsinkin jos kyse on haavoittuvaisimmasta ja avuttomimmasta kansanosasta. Ne ku ei ole cooleja eikä osaa tai jaksa pitää meteliä itsestään
- Anonyymi
Avuksi perustettu taho voi todellakin tappaa. Pitäisi olla sen verran jaksamista että selvittäisi auttajatahon asiantuntemuksen tason ennen kuin työntää kätensä silppuriin.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Avuksi perustettu taho voi todellakin tappaa. Pitäisi olla sen verran jaksamista että selvittäisi auttajatahon asiantuntemuksen tason ennen kuin työntää kätensä silppuriin.
Sellanen kunnon "Choosing beggars" meininki. Me likes.
- Anonyymi
Nykyiset yhteiskunnalliset opit tekevät väkivaltaa tiedolle ja totuudelle. Ei tule mitään kestävää ennen kuin intersektionaalisuus lyö läpi.
- Anonyymi
Kaiken yhteiskuntaan, järjestelmiin ja ympärillä oleviin ihmisiin kohdistuvan syyttelyn jälkeen kysyn, mikä oli henkilön oma osuus kohtaloonsa. Onko meillä kellään mitään vastuuta edes itsestämme? Miten sitten muista?
Kyllä ihminen voi ihan itse ajaa itsensä perikatoon. Ketään ei voi auttaa vastoin hänen tahtoaan. Itsemääräämisoikeus on vahva.- Anonyymi
Totta. Nythän emme tiedä mistä oli kyse. Vaikkei jotkut halua tulla autetuiksi niin moni haluaa, muttei tule, tai tulee suorastaan pahoinpidellyksi. Ken onnettomuuden kohtaa se onnettomuuden kätkeköön. Pätee erityisesti sosiaalisesti tunnistamattomiin ja usein siten vaikeita tunteita herättäviin ongelmiin.
Surullinen juttu. Toivottavasti oli nopea kuolema. - Anonyymi
Yhteiskunnassa on syrjiviä elementtejä, ja osa toisen maailmansodan jälkeisen maailman hyvinvoinniksi tarkoitetuista elementeistä eivät enää toimi kannustavasti nykymaailmassa.
Mutta suurin vastuu on ihmisellä itsellään.
- Anonyymi
Erittäin hyvin kirjoitettu, täyttä asiaa!
Hyvää jatkoa sinulle <3 - Anonyymi
Yhteiskunnassa, yhteisöissä ja ihmisten keskuudessa vallitsevalla ilmapiirillä, toisiaan kohtaan osoittamalla käytöksellä ja asenteilla on paljon vaikutusta siihen, miten yksilö esim. kasvaa henkisesti tasapainoiseksi, miten vahva itsetunto tulee ja miten ihminen integroituu tähän yhteiskuntaan. Yhteisötkin kuuluvat yhteiskunnan rakenteisiin olennaisena osana sitä. Jos ympäristö syrjiii, tai sulkee ulkopuolelleen yksilön ja jättää tukematta, tai sitten jopa kiusaa joko henkisesti, tai fyysisesti, ottamatta mukaan omaan yhteisöönsä ja sen toimintaan, tapahtui se jo sitten päiväkoti, tai kouluiässä, varttuessa, kasvaessa, nuoruudessa, tai aikuisuudessa, se ei voi olla vaikuttamatta yksilöön, ja hänen hyvinvointiinsa ja siihen, millainen kuva hänelle ylipäätään tulee ihmisistä. Mitä varhemmin eriytyminen, tai ryhmästä pois sulkeminen tapahtuu, sitä katastrofaalisemmat ovat seuraukset varttuvalle ihmiselle. Tällöin ei voi mitenkään syntyä mitään luottamusta ympäröiviin ihmisiin, yhteiskuntaan ja maailmaan.
Positiivisella ja jokaista huomioivalla ja tukevalla ilmapiirillä, asenteilla, huomioonottamisella ja osoitetulla käytöksellä jokaisen ihmisen elämään, myös valintoihin. Ei tätäkään näkökulmaa voi täysin unohtaa ja poissulkea.- Anonyymi
Korjaus viimeiseen lauseeseen: Positiivisella, jokaista huomioivalla, ja tukevalla ilmapiirillä, asenteilla, huomioonottamisella ja empaattisella käytöksellä on jokaisen ihmisen elämään vaikutusta, myös yksilön tekemiin valintoihin. Ei sitäkään näkökulmaa voi täysin unohtaa ja poissulkea.
- Anonyymi
Arviolta joka neljäs lapsi kasvaa perheessä jossa on jokin mielenterveyden ongelma. Yhteiskunnan on hyvin vaikea korjata tätä lasta jälkikäteen. Siksi monisukupolvinen ketju täytyy katkaista heti alkuunsa.
- Anonyymi
Kutka saatanat vähättelevät lasten kaltoinkohtelua perheissä? Leimaavat ja lavastavat pahoinpidellyt lapset kurittomiksi ja hankaliksi? Estävät naisten väkivaltaisuuden ilmituloa? Lait suojaavat krääsää mutta eivät henkeen ja terveyteen kohdistuvalta väkivallalta. Siinä nyt jotain alkuun.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies kateissa Lapualla
Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla1145895Poliisi tutkii murhaa Paltamossa
Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta324007- 823342
Jos me voitais puhua
Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä182966Jenna meni seksilakkoon
"Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t2502017Joo nyt mä sen tajuan
Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?881984- 1421771
Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."
Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui421743Olipa ihana rakas
❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau81686Vain yksi elämä
Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu881549