Miksi niin sanottu Q -lähde ei tavoittanut Paavalia?

Teologit olettavat, että olisi ollut niin sanottu Q-lähde (saks. Quelle, lähde), joka olisi ollut suullista perimätietoa ja muistiinpanoja Jeesuksen sanomisista ja jotka olisivat periytyneet sitten Matteuksen ja Luukkkaan evankeliumeihin. Niin sanottua Q -lähdettä ei tietenkään ole olemassa artefakteina, koska ne olivat suullista perinnettä ja tilapäisiä muistiinpanoja, joita ei nähty tärkeinä säilyttää.

https://en.wikipedia.org/wiki/Q_source

Q -lähteessä on Jeesuksen sanontoja mm. Vuorisaarnasta ja siitä mitä Jeesus sanoo laista. Kaikkihan muistavat, ettei Jeesus aikonut ottaa laista pois kirjaintakaan ja jos joku ottaa laista pois yhdenkin käskyn, sitä sanotaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi.

Tuo niin sanottu Q-lähde ei koskaan tavoittanut Paavalia, vaikka sen piti olla ilmiselvästi olemassa Paavalin kirjeiden kirjoitusaikaan (=suora linkki Jeesuksesta evankeliumeihin) ja lähde oli vielä samalla kielellä kuin Paavali kirjoitti kirjeet (Koinee-kreikka). Paavali ei hoksannut Q -lähdettä vaan epähuomiossa otti pois koko lain, vaikka Jeesus oli sanonut päinvastaista. Lisäksi Paavali kutsui itseään apostoleista vähäisimmäksi eli Jeesus naljaili Paavalille Q -lähteessä. Viimeistään tästä Paavalin olisi pitänyt hoksata, että hei älä koske lakiin koska Jeesus ei siitä tykkää.

Mikä on todennäköisin selitys tälle epäjatkuvuudelle ja ristiriidalle? Paavali kirjoitti kirjeensä 50-60 -luvun vaihteessa ja silloin ei ollut vielä Q -lähdettä. Josefuskaan ei mainitse Jeesusta vielä Juutalaissotien historiassa, jonka hän kirjoitti samaan aikaan kuin Paavali kirjeensä.

Kirjeistä ja Josefuksen Juutalaissotien historiasta noin 30 vuotta myöhemmin putkahtaa evankeliumit, joiden lähteenä on mm. Q. Josephukselta tulee uusi kirja, Juutalaisten muinaisaika, jossa on Testimonium flavianum, todistus Jeesuksesta. Tietokoneanalyysi osoittaa, ettei Testimonium flavianum ole itsenäinen Luukaksen evankeliumista vaan niillä on yhteinen lähde.

https://www.josephus.org/LUKECH.html

Voiko tuo evankeliumien jaTestimonium flavianumin lähde olla Q tai jokin vastaava suullinen kertomusperinne? Voiko tuollainen lähde syntyä niin lyhyessä ajassa kuin 30 vuotta? Millainen tuo lähde on muodoltaan? Voiko se olla pelkkä legenda?

Hyvän vertailukohdan antaa Ned Luddin legenda, jonka mukaan Ned paukautti ensimmäiset kangaspuut rikki 1779 (Ned vastusti tekstiilikudonnan teollistumista) ja 1811 tapauksesta kirjoitti The Nottingham Review ja History of Nottingham -kirja. 1812 Luddiitit olivat järjestäytyneet organisoiduiksi kangaspuiden rikkojiksi ja teollisen vallankumouksen vastustajiksi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ned_Ludd

Ned Ludd oli täysin legendaarinen hahmo ilman mitään yhtymäkohtaa historialliseen ihmiseen ja hän pääsi 30 vuodessa sanomalehteen, Nottinghamin historiakirjaan ja hänellä oli organisoitu kannattajajoukko. Mitä ajatuksia tämä herättää sinussa? Jeesuslegendan vastustajat käyttävät vasta-argumenttina mm. sitä, ettei puhdas legenda voi syntyä niin lyhyessä ajassa. Riittääkö 30-60 vuotta väitetystä ristiinnaulitsemisesta?

7

151

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jeesus on maailmanhistorian pahimmin lapasesta lähtenyt urbaanilegenda.

      • Anonyymi

        😍😋😍😋😍😋😍😋😍

        ❤️ ­­N­­­y­­­m­­f­­­o­­m­­­a­­­a­­n­­­i -> https://ye.pe/finngirl21#17769499G

        🔞💋❤️💋❤️💋🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Jeesuksen historiallisuutta on yrittänyt vakavasti todistaa vain kaksi tutkijaa, Bart D. Ehrman ja Maurice Casey. Heidän pääargumenttina on se, että evankeliumeissa on pohjimmiltaan totuuden siemen, vaikka niissä on valtavan paljon virheitä ja ne ovat valtavan paljon ristiriidassa keskenään. Lisäksi argumenttina on se, ettei näin lyhyessä ajassa voi syntyä tällaista legendaa. Valitettavasti kyseisiltä teologeilta puuttuu täysin asiantuntemus kulttuuriantropologiasta, myyttien ja legendojen tutkimuksesta. Jos heillä olisi tällainen kokemus niin jo Ned Ludd ja Saunatonttu osoittaa vastaansanomattomasti, ettei puhdas myyttinen Jeesus ole mitenkään epätavanomaista saati mahdotonta.

      • Anonyymi

        Jos teologit tarkastelisivat edes hivenen kriittisesti Jeesuslegendaa ja vertaisivat muihin legendoihin niin ei puhettakaan, etteikö voisi ohittaa UT:n ihan puhtaana legendana.


      • Anonyymi

        Eikä läheskään kaikki Jeesus-legendat ole välttämättä syntyneet "lyhyessä ajassa", vaan Jeesuksen nimiin on pistetty jo aiemmin kiertäneitä legendoja muista "pyhistä miehistä" ja heidän ihmeistään, jotka voivat olla syntyneet jo paljon ennen ajanlaskun alkua.


    • Anonyymi

      Ned Luddilla sanottiin olleen heikko impulssikontrolli ja hän oli tyhmä. Tämä argument of embarassment on varma todiste Ned Luddin historiallisuudesta. Eihän Luddiitit olisi keksineet tällaista häpeällistä hahmoa? Eihän?

    • Anonyymi

      Miksei Jumalanvaltakuntamies tule höyryämään tähän ketjuun? Onko jo luovuttanut? Paavalin Jeesus oli pelkkä myyttinen hahmo? 😂😂😂

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naisiin ei ole luottamista

      Ainakaan useimpiin suurin osa hakee vain hyötyä miehistä tavalla tai toisella.
      Ikävä
      98
      2260
    2. Minun täytyisi lopettaa

      Kaipaaminen. Siksi kun en pysty mihinkään. Tulee vain harmia kun kaipaan. Olen niin väsynyt, ei kiinnosta mikään, enkä e
      Ikävä
      31
      1935
    3. Olet niin lähellä

      .... mutta en tiedä haluatko nähdä tai kuulla minusta. Minulla on ikävä sua, minua nuorempi nainen.
      Ikävä
      43
      1905
    4. Mies miten reagoisit jos

      satuttais näkemään sattumalta?
      Ikävä
      34
      1816
    5. Miksi rikkaiden pitäisi

      maksaa köyhien ja laiskojen verot, en ymmärrä tätä laskuoppia?
      Maailman menoa
      178
      1377
    6. Tänään onkin hyvä päivä

      Selata koko päivän Tinderin hunajaisia naisia. Jospa löytyy se rakkaus. Vähän kuin pelaisi hedelmäpelejä. 💘🍑🍍
      Sinkut
      61
      1359
    7. Kuvaile kaivattusi luonnetta

      Millaista ihmistä kaipaat?
      Ikävä
      50
      1178
    8. Sun kannattais nainen yrittää edes ehostaa

      ittees ja olla tyylikkäämpi. Oot kuin navettapiika. Ei millään pahalla. 😃 Mieheltä
      Ikävä
      94
      1079
    9. Muistatko? Juha Mieto täräytti Farmilla suorat sanat - Nyt hiihtäjälegenda uudelleen tosi-tv:ssä!

      Näinköhän Mietaalle käy Miina Äkkijyrkän kohtalo… Edellisellä Farmi-kaudella Mietaa teki ns. miesten töitä ahkerasti, pä
      Tv-sarjat
      7
      954
    10. Hyvää rakkaushuomenta

      Tässä tulee rakkautta päivääsi. ❤️🤍💙💚💛💜💝💞💕💓💖💗💘💟🩷🩵🫶🏼❤️‍🔥😘😍😻💌🏩
      Ikävä
      179
      928
    Aihe