Miksi niin sanottu Q -lähde ei tavoittanut Paavalia?

Teologit olettavat, että olisi ollut niin sanottu Q-lähde (saks. Quelle, lähde), joka olisi ollut suullista perimätietoa ja muistiinpanoja Jeesuksen sanomisista ja jotka olisivat periytyneet sitten Matteuksen ja Luukkkaan evankeliumeihin. Niin sanottua Q -lähdettä ei tietenkään ole olemassa artefakteina, koska ne olivat suullista perinnettä ja tilapäisiä muistiinpanoja, joita ei nähty tärkeinä säilyttää.

https://en.wikipedia.org/wiki/Q_source

Q -lähteessä on Jeesuksen sanontoja mm. Vuorisaarnasta ja siitä mitä Jeesus sanoo laista. Kaikkihan muistavat, ettei Jeesus aikonut ottaa laista pois kirjaintakaan ja jos joku ottaa laista pois yhdenkin käskyn, sitä sanotaan taivasten valtakunnassa vähäisimmäksi.

Tuo niin sanottu Q-lähde ei koskaan tavoittanut Paavalia, vaikka sen piti olla ilmiselvästi olemassa Paavalin kirjeiden kirjoitusaikaan (=suora linkki Jeesuksesta evankeliumeihin) ja lähde oli vielä samalla kielellä kuin Paavali kirjoitti kirjeet (Koinee-kreikka). Paavali ei hoksannut Q -lähdettä vaan epähuomiossa otti pois koko lain, vaikka Jeesus oli sanonut päinvastaista. Lisäksi Paavali kutsui itseään apostoleista vähäisimmäksi eli Jeesus naljaili Paavalille Q -lähteessä. Viimeistään tästä Paavalin olisi pitänyt hoksata, että hei älä koske lakiin koska Jeesus ei siitä tykkää.

Mikä on todennäköisin selitys tälle epäjatkuvuudelle ja ristiriidalle? Paavali kirjoitti kirjeensä 50-60 -luvun vaihteessa ja silloin ei ollut vielä Q -lähdettä. Josefuskaan ei mainitse Jeesusta vielä Juutalaissotien historiassa, jonka hän kirjoitti samaan aikaan kuin Paavali kirjeensä.

Kirjeistä ja Josefuksen Juutalaissotien historiasta noin 30 vuotta myöhemmin putkahtaa evankeliumit, joiden lähteenä on mm. Q. Josephukselta tulee uusi kirja, Juutalaisten muinaisaika, jossa on Testimonium flavianum, todistus Jeesuksesta. Tietokoneanalyysi osoittaa, ettei Testimonium flavianum ole itsenäinen Luukaksen evankeliumista vaan niillä on yhteinen lähde.

https://www.josephus.org/LUKECH.html

Voiko tuo evankeliumien jaTestimonium flavianumin lähde olla Q tai jokin vastaava suullinen kertomusperinne? Voiko tuollainen lähde syntyä niin lyhyessä ajassa kuin 30 vuotta? Millainen tuo lähde on muodoltaan? Voiko se olla pelkkä legenda?

Hyvän vertailukohdan antaa Ned Luddin legenda, jonka mukaan Ned paukautti ensimmäiset kangaspuut rikki 1779 (Ned vastusti tekstiilikudonnan teollistumista) ja 1811 tapauksesta kirjoitti The Nottingham Review ja History of Nottingham -kirja. 1812 Luddiitit olivat järjestäytyneet organisoiduiksi kangaspuiden rikkojiksi ja teollisen vallankumouksen vastustajiksi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ned_Ludd

Ned Ludd oli täysin legendaarinen hahmo ilman mitään yhtymäkohtaa historialliseen ihmiseen ja hän pääsi 30 vuodessa sanomalehteen, Nottinghamin historiakirjaan ja hänellä oli organisoitu kannattajajoukko. Mitä ajatuksia tämä herättää sinussa? Jeesuslegendan vastustajat käyttävät vasta-argumenttina mm. sitä, ettei puhdas legenda voi syntyä niin lyhyessä ajassa. Riittääkö 30-60 vuotta väitetystä ristiinnaulitsemisesta?

7

157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jeesus on maailmanhistorian pahimmin lapasesta lähtenyt urbaanilegenda.

      • Anonyymi

        😍😋😍😋😍😋😍😋😍

        ❤️ ­­N­­­y­­­m­­f­­­o­­m­­­a­­­a­­n­­­i -> https://ye.pe/finngirl21#17769499G

        🔞💋❤️💋❤️💋🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Jeesuksen historiallisuutta on yrittänyt vakavasti todistaa vain kaksi tutkijaa, Bart D. Ehrman ja Maurice Casey. Heidän pääargumenttina on se, että evankeliumeissa on pohjimmiltaan totuuden siemen, vaikka niissä on valtavan paljon virheitä ja ne ovat valtavan paljon ristiriidassa keskenään. Lisäksi argumenttina on se, ettei näin lyhyessä ajassa voi syntyä tällaista legendaa. Valitettavasti kyseisiltä teologeilta puuttuu täysin asiantuntemus kulttuuriantropologiasta, myyttien ja legendojen tutkimuksesta. Jos heillä olisi tällainen kokemus niin jo Ned Ludd ja Saunatonttu osoittaa vastaansanomattomasti, ettei puhdas myyttinen Jeesus ole mitenkään epätavanomaista saati mahdotonta.

      • Anonyymi

        Jos teologit tarkastelisivat edes hivenen kriittisesti Jeesuslegendaa ja vertaisivat muihin legendoihin niin ei puhettakaan, etteikö voisi ohittaa UT:n ihan puhtaana legendana.


      • Anonyymi

        Eikä läheskään kaikki Jeesus-legendat ole välttämättä syntyneet "lyhyessä ajassa", vaan Jeesuksen nimiin on pistetty jo aiemmin kiertäneitä legendoja muista "pyhistä miehistä" ja heidän ihmeistään, jotka voivat olla syntyneet jo paljon ennen ajanlaskun alkua.


    • Anonyymi

      Ned Luddilla sanottiin olleen heikko impulssikontrolli ja hän oli tyhmä. Tämä argument of embarassment on varma todiste Ned Luddin historiallisuudesta. Eihän Luddiitit olisi keksineet tällaista häpeällistä hahmoa? Eihän?

    • Anonyymi

      Miksei Jumalanvaltakuntamies tule höyryämään tähän ketjuun? Onko jo luovuttanut? Paavalin Jeesus oli pelkkä myyttinen hahmo? 😂😂😂

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      302
      3387
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      238
      1850
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      91
      1345
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1313
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      79
      1203
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1178
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      53
      1133
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1014
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      946
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      884
    Aihe