Aina vaan yskittää

Eulalia

Olen yskinyt vuosikausia aina vaan enemmän ja pidempään, nykyään jo käytännössä vuoden ympäri. Olin metakoliinitestissä, tulosta astmaan päin oli, mutta ei varsinaiseen dg:siin asti. Sain silti Pulmicort-lääkkeen.

Käytin Pulmicortia 3 kk ja sinä aikana oli satunnaista yskimistä aina toisinaan. Vaikea sanoa liittyivätkö ne lieviin lämmönnousuihin joita oli joskus aamuisin tai iltaisin.

Nyt kun olen ollut viikon ilman, yskin taas todella kovasti. Saa oikein kakoa koko ajan, tuntuu kuin ei saisi jotain limaa ulos. Ja kuten niin usein vuosien varrella, kaikki mitä syön tai juon meinaa mennä herkästi "väärään kurkkuun". Pahimmillaan pelkkä sylkikin voi livahtaa sinne.

Pitääköhän tässä tukehtua joku kaunis päivä omaan kuolaansa.

Onko kenelläkään muulla tällaista ja mitä pirua tämä voi olla, kun ei lääkkeetkään auta pysyvästi???

10

4168

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muttavoisitko pymuta voisit...

      lääkäriltäsi vai onko tuo Pulmicort juuri sitä? Ja syy yskään olisi selvitettävä ja minimoitava vaikutus. Allergioita? Poltatko tupakkaa tai altistutko savulle muuten?

    • L_P

      Närästääkö. Jos vastaus on myönteinen, syynä voi olla nk. gastroesofageaalinen refluksi, joka työntää mahahappoja holtittomasti ruokatorveen ja jopa suuhun saakka. Tämä aiheuttaa helposti yskimistä astmaatikoille eritoten.

    • Eulalia

      Kiitos vastanneille.

      - En tupakoi.

      - Vatsahappovaivoja minulla on ollut tuon tuostakin, mutta en ole havainnut yskän hellittävän vaikka vatsavaivat hellittäisivätkin. Varsinaista närästystä ei ole ollut, ainakaan sitä että polttaisi kurkussa ja tulisi suuhun makua. Vaivani ovat sitä sorttia että vatsaa polttaa tai turvottaa, tai on kuvottava olo. En ole koskaan juonut kahvia, en ole juurikaan juonut alkoholia, yritän välttää rasvaisia ruokia etc. Voimakkaita särkylääkkeitä en käytä. Taannoin otin kuukautiskipuihin 2 tbl parasetamoolia ja join siideriä muutaman pullon, ja sen jälkeen vatsani taas raivostui. Noin vähästä!

      - Minua yskittää kahta kauheammin kun syön tai juon jotain lämmintä tai jääkylmää. En ole havainnut yhteyttä lisäaineisiin, sillä itse tehty ruokakin yskittää yhtälailla.

      Vaikuttaisikin kuin kurkussa jokin kohta olisi pysyvästi ärtynyt, niin ettei se siedä yhtään mitään. Jatkuva yskiminen tietysti yskittää varmaankin, mutta miksi sitten yskittää jatkuvasti on dilemmana...

      Olen toki koivun siitepölylle allerginen, mutten ole havainnut tänä vuonna mitään erityisen voimakasta reaktiota, ei ole aivastuttanut juuri yhtään. Varmuuden vuoksi olen kuitenkin ottanut välillä antihistamiinia.

    • yskijä

      Yllätyin kun luin yskävaivoistasi. Tähän asti en ole vielä kuullut keneltäkään samanlaisia oireita kuin itselläni. Minulta testattiin myös astma, muttei ollut, ja pulmicort ei vaikuttanut ollenkaan. Vaivana on ollut se että jatkuvasti menee ruokaa ja juomaa väärään kurkkuun joskus riittää jopa oma sylki, jos on tosi varomaton sen kanssa.. Siitä keuhkoputki ärtyy ja on kuin tulehtunut, ja yskintä tuskin parantaa tilannetta. Teen myös työtä jossa puhun paljon ja se ehkä saatoi rasittaa entistä enemmän varsinkin nyt talvella keväällä kun yksä oli pahimmillaan. Aina ruuan jälkeen alkoi todella rasittava yskiminen , mutta taasen aamuisin herätessäni, saattoi yskä olla aivan pois, aamiaiseen asti.
      Lääkärit ei ole ainakaan toistaiseksi antaneet mitään muuta hyvää selitystä, paitsi puhuneet närästyksestä, mitä tosin en koe potevani.

      • Eulalia

        Luulin ettei kenelläkään ole tällaista vaivaa, tuntuu nimittäin niin omituiselta tämä että saa varoa omaa sylkeään... Minulla oli vielä Bricanyl-lääkkeen jämiä ja vedin sitä 2 puhallusta tänään ja yskä loppui kuin seinään. Minulla siis selvästi jostain syystä keuhkoputki kouristelee tai supistelee jatkuvasti, mikä pitää ärsytystä yllä. Vaikka vatsahapot ovat minulla nyt pahana, en oikein minäkään usko että johtuisi niistä, koska sittenhän minun pitäisi kai Bricanylistä huolimattakin yskiä kuin viimeistä päivää.

        En vaan tykkää B:sta kun siitä alkaa pumppu läpättää aivan hullunlailla ja kädet täristä. Lisäksi talvella kun käytin sitä pitkään, sekään ei enää vaikuttanut kunnolla.

        Voi tietysti olla että minulla on erilaisia yskiä joita en enää erota toisistaan. Yksi ärsyttävimmistä on mikä tulee kun olen pitkään ollut yskimättä: yhtäkkiä tulee lämpöilyä aamuisin tai iltaisin, ja sitten vähän ajan päästä pitää yskiä aamusta iltaan ja vielä yölläkin. Enkä minä missään ohuissa hepenissä juoksentele itseäni palelluttamassa...

        Minulla joskus syömisen päälle on ollut niin paha yskäkohtaus että meinaa yrjöt tulla. Pahin mitä voin syödä on hampurilaisateria, ja epäilen että sen vuoksi että juomassa on jäitä. Olenkin nyt pyrkinyt pyytämään että jättävät ne pois. Muutenkin se limsa on liian kylmä.

        Kaikkea ei tietysti aina viitsisi syödä haaleana niin ettei vaan paikat ärry. Kun ei kuumaakaan siedä...

        Erityisen veemäistä on jos nenä vuotaa, kun niiskaistessaan voi tosiaan mennä sapuskat vaikka suoraan henkirööriin. Porkkanaa kun järsin tai syön viinirypäleitä, se silppu meinaa aivan liian usein mennä keuhkoihin.

        Jos ikinä saan tietää että mitä pirua tämä on, kirjoitan tänne...!


      • maitoignorettaaja

        Olen kuullut että maitotuootteiden jättäminen on helpottanut monia hengitysvaikeuksista kärsiviä. :) kannattaa kokeilla! itse en voi vielä kovin vakuuttavasti suositella, koska olen nyt vasta ensimmäistä päivää ilman maitoa. Jotenkin tuntuu olo jo nyt vähemmän yskäiseltä ja nielussa ei tunnu olevan niin paljoa limaa nyt illalla :) olen tähän saakka ollut todella perso jougurteille, käytän maitoa kahvissa, syön paljon jäätelöä ja juustoa ja suklaata! tekee tiukkaa, mutta toiveikkaana meinasin nyt tällaista "diettiä" kokeilla, kun eivät astmalääkkeetkään kokonaan pois sulje hengitysongelmiani. (Huom! Minullakaan ei ole todettu astmaa, mutta koska äitini on astmalääkäri hän hommasi minulle astmalääkkeet ja ovat auttaneet kyllä.)

        ps. viestisi on kauan sitten kirjoitettu, miten on terveytesi laita nyt? :)

        http://www.poliklinikka.fi/ruoansulatuskanava/artikkelit/miten-korvata-maito-ruuanvalmistuksessa-0549118


    • Kunhan keuhkoon

      Minnuukin yskittää usein, muulloinkin siis kuin flunssasessa yskässä. Ja nuo flunssaset yskätkin on sitten aivan kamalia :( . En polta tupakkia enkä ole ylipainonenkaan. Mut olen joskus muutamia vuosia sitten tosin lopettanu polttamisen - kaikkiaan polttelin muutaman vuoden.
      Muutama vuosi sitten ennenkuin lopetinkaan koko tupakointia mulle tuli koko kevään mittanen yskä ja sen jälkeen (vaikka olenkin siis lopettanut aikapäivää sitten) on silti ollut ihmeyskiä. Jotenkin "hapeton" olo aika useastikin. Ekstrana on vielä kuivuvat ja turpoavat limakalvot nenässä, jolloin tuntuu että tukehtuu :X .
      Mä kyllä tiedän, että närästykseen voi liittyä yskää ja mä kärsinkin kerran tämmösestä yskästä eli nyt luulisin osaavani erottaa tämän tilan - olenkin koko ajan tuntosarvet pystyssä sen kanssa ja tsekkaan ruokavalion kanssa. Minäkään en kestä kunnolla edes viinilasillista ilman ettei tulis närstystä.
      Hengitys sen sijaan kyllä tuntuu kulkevan ihan syvältä keuhkoista jotta ei tämä kai mitään vakavaakaan ole. Vaikka välillä hengästys yllättää.

      Mun mummo oli kova yskimään - vissiin koko ikänsä. Syytä en tarkkaan tiedä. Pitäs vissiin kysellä taas asiasta sukulaisilta.
      Mun isäkin on yskinyt niin kauan kuin muistan ja hän on käyny vakityönsä puolesta lääkäreissä, mutta ei hänellekään mitään kummmempaa ole selvinnyt eikä hoitojakaan ole näinolleen suositeltu mitään edes lääkkeitä.
      Meillä on vissiin sitten suvussa joku salaperänen yskägeeni, heh.

      • Eulalia

        Minulla puolestaan isälläni vuosi nenä koko hänen elämänsä ajan, ja hajuaisti oli tainnut mennä täysin. Veljellänikin on nenä tukossa tuon tuostakin.

        Minulla ei jatkuvaa nuhaa ole, ja pystyn hengittämään mainiosti nenän kautta. Mutta nykyään tosiaan jurppii tämä, että viime kuukausina olen tuon tuostakin saanut lievää lämpöä ja sen jälkeen se yskä taas ilmaantuu, jos nyt jostain kumman syystä on sattunut pari päivää olemaan pois. Lämpöilyyn ei tarvita kuin pikkuinen hytinä jossain kun paleltaa. Enhän minä voi aina taata itselleni jotain vakiolämpöä, jos vaikkapa ulkosalla oleillessa yhtäkkiä lämpötila laskee sateen vuoksi tms. Lisäksi ei saisi näemmä olla pienintäkään vetoa, mutta pakkohan ikkunoita on voida auki pitää.


    • samojavaivoja

      -Juo vettä, niin paljon kuin kykenet.
      -Missään nimessä älä juo maitoa ja äläkä mielellään käytä muitakaan maitovalmisteita
      - Reipas metri puutarhaletkua. Letku suuhun ja toinen pää veden alle. Rauhallisia pitkiä puhalluksia, jaksamisen mukaan. Alipaine menee liman alle ja nostaa sen näin irti keuhkon seinämistä. Alkuun voi olla rankkaa, mutta yliannostusta et voi saada

      http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=215496

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7000
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2731
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2303
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      86
      1987
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1695
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      8
      1502
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1387
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1361
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1278
    Aihe