Mukka & Hymy

Selvitetään

Tutkin aihetta. Onko Risto Juhanin HYMY lehdessä 1972-1973 ilmestynyt skandaaliartikkeli "Riiput jo ristillä Timo K. Mukka" jossain luettavissa? Tämä artikkelihan oli viimeinen naula jo lopussa olleen Mukan arkkuun, mutta siitä ja kirjoittajasta ei löydy infoa.

Onko "Risto Juhani" oikea nimi vai salanimi? Kuka hän on? Vieläkö hän vaikuttaa? Motiivinsa?

Löytyykö artikkelia muualta kuin etsimällä originaalilehteä.

Mukka R.I.P.

22

18564

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Iita

      Niinhän sitä väitettiin siihen aikaan. Tuskin kenenkään kuolemaan joku tuntematon toimittaja voi vaikuttaa, jollei nyt ihan kirveellä huitaise.

      Risto Juhani on nykyään ansiokas dekkarikirjailija, vanhasta Peipon lennosta on otettu uusi painos, ja Hotellimurhat ilmestyi syksyllä. Kouvolan tulevilla dekkaripäivillä julkistetaan hänen uusin dekkarinsa.

      Ainakin toissapäivänä RJ oli äänestä päätellen ihan kohtuullisen hengissä.

      • Mukki

        Mukkahan oli huonossa kunnossa valmiiksi. Artikkeli sattui huonoon aikaan ja varmasti oli viimeinen niitti, jos todella oli häväistysartikkeli, vihamielistä likasankojournalismia.

        Mistähän artikkelin löytäisi.

        Vai on se saatanan senttari yhä kehissä, kaipa vähän viisaampana...


      • Pello

        Vai on "ansiokas dekkarikirjailija".... Rohkenen epäillä. Vastenmielinen temppu joka tapauksessa tuo Hymyyn kirjoitettu juttu, turha sitä on Iitankaan puolustella. Moraali on aika vanha keksintö.


      • Muumiomamma

        Nimi on ihan oikea, lyhennetty vaan, tällä Risto Juhanilla, joka kirjoitti Peiponlennon ja nyttemmin yli 30 vuoden tauon jälkeen erinomaisen laadukkaita kirjoja lyhyessä ajassa julkaistu useita. Hymy-lehden juttua en muista aikoinaan lukeneeni, mutta RJ:n tuntien en usko olevan kysymys samasta henkilöstä. Ko.toimittaja saattaa olla ollut salanimen takana.


      • kyllä kansa tietää
        Muumiomamma kirjoitti:

        Nimi on ihan oikea, lyhennetty vaan, tällä Risto Juhanilla, joka kirjoitti Peiponlennon ja nyttemmin yli 30 vuoden tauon jälkeen erinomaisen laadukkaita kirjoja lyhyessä ajassa julkaistu useita. Hymy-lehden juttua en muista aikoinaan lukeneeni, mutta RJ:n tuntien en usko olevan kysymys samasta henkilöstä. Ko.toimittaja saattaa olla ollut salanimen takana.

        Kyllä risto juhani on sama paskiainen, joka kirjoitti tuhoisan häväistyskirjoituksen Hymyyn Timo K. Mukasta ja joka nyt kirjoittaa "ah niin mainioita" dekkareita. Ja niittää kunniaa ja mainetta. Oksettava, valheellinen hyypiö.


      • Yksi uhri
        Mukki kirjoitti:

        Mukkahan oli huonossa kunnossa valmiiksi. Artikkeli sattui huonoon aikaan ja varmasti oli viimeinen niitti, jos todella oli häväistysartikkeli, vihamielistä likasankojournalismia.

        Mistähän artikkelin löytäisi.

        Vai on se saatanan senttari yhä kehissä, kaipa vähän viisaampana...

        Kyllä sama Timo K. Mukan häväistyskirjotuksen laatija Risto Juhani on yhä täydessä terässä, elää ja vaikuttaa Heinolassa. Kirjoittaa dekkareita ja kiusaa ihmisiä kuten ennenkin. Niin monia viattomia tuhotakseen itseään lahjakkaammat.


    • terra

      Eikö se ollut Veikko Ennala tai Ennola joka siitä kirjoitti? Se kirjoitti sitä "Veikko sedän piinapenkki"-palstaakin... Ja kaikki vanhat Hymy-lehdet on Oulun yliopiston kirjastossa... luulisin...

      • ollut

        Veikko Ennala!


      • Kainuun Rajassa palvelut
        ollut kirjoitti:

        Veikko Ennala!

        ...se on selvinnyt kirjoittajan nimi, se oikea?


      • Kyttyrä
        ollut kirjoitti:

        Veikko Ennala!

        Veikko Ennala kirjoitti kyseisen jutun Mukasta. Ottakaahan nyt hiukan selvää asioista kun nykyään on helppoa internetistä katsoa. Itse muistan kyseiset jutun ja kyseisen Herra Ennalan,


      • Jouhileuka
        ollut kirjoitti:

        Veikko Ennala!

        http://www.phinnweb.org/links/literature/ennala/
        Tuossa faktaa, englanniksi tosin. Suomenkielistä faktaa en ihan heti löytänyt,yrittävät perkeleet suojella sen moraalittoman likasankojournalistin haisevaa muistoa, mätäne Ennala !


      • Anonyymi

        Ei todellakaan VE, sivistynyt ihminen kirjoittanut mainittua artikkelia. Tyylinsä ei ollut lyödä pienempiään.


    • Paupi

      Olen tehnyt aikoinani tutkielman Timo K. Mukasta ja silloin etsin käsiini kaikki mahdolliset Mukasta kirjoitetut artikkelit. Minua, Etelä-Suomessa silloin asuvaa lähinnä oli Turun yliopiston pääkirjasto, jonka arkistoon soitin ja pyysin lehtiä (tarkat päivämäärätiedot)haettavaksi minua varten. Osa lehdistä oli mikrofilmeinä, jotka kävin läpi.

      Kuten joku jo aikaisemmin mainitsi, Erno Paasilinnan teos valottaa asiaa, siitä voisi olla hyötyä, ellet ole sitä jo lukenut. Tosin itse suhtaudun kirjaan paikoin varauksella, vaikka se ihan kelpo teos onkin. Tutkimusaikana sain kirjan kanssa ristiriidassa olevaa tietoa ollessani yhteydessä mm. Tuula Mukan kanssa.

      Silloin kun tein tutkielmaani (huom, aikaa on neljä vuotta) puhuttiin, että Mukan artikelin kirjoittaja olisi "seonnut" syytöksistä ja oikeudenkäynneistä ja vetäytynyt muutetun nimen kanssa mummonmökkiin metsän keskelle. Nykyistä tilannetta en tiedä, voipi hyvinkin olla että kirjoittelee menestyksekkäitä kirjoja..

      Muuten, Hymy-lehtihän teki 1970-luvulla ainakin myös toisen jutun Mukasta. Kyseessä on haastattelu hänestä ja hänen perheestään, otsikkona kauniisti "Juon itseni hengiltä", joten voimmeko olettaa, että kyseisen lehden toimituksessa oli ihmisiä, jotka järjestelmällisesti halusivat savustaa Mukkaa ja naulailla arkkua??

      Kertoilepa miten tutkimus edistyi ja löysitkö tarvittavat artikkelit, olisi mukava kuulla =) Itsekin taas innostuin Mukasta, tuotannosta ja elämästä uudelleen, parhaillaan etsin artikkleita kirjaston kätköistä =)

      • skölcx

        Teen itsekin tutkielmaa nyt Timo K. Mukasta (koulussa). Oon lukenut Erno Paasilinnan kirjan Timo K. Mukka, mutta mistä saisin lisää tietoo ja lehtileikkeitä ym kyseisestä kirjailijasta?


    • Lapin likka

      Aimo-Kalevi Hotanen kirjoitti 2. huhtikuuta 2006 Hesarin nettisivuilla päätoimittaja Reetta Meriläisen blogissa "Lasitalon emäntä" tällaisen mietelmän Hymyn Mukka-jutun kirjoittajasta!


      "Tulee mieleeni Timo K. Mukan rääkkääminen Hymyssä. Jorma K. Virtanen kirjoitti salanimellä jutun, joka oli kuvitettu ristiinnaulitulla ja otsikoitu: “Riiput jo ristillä Timo K. Mukka”. Pian Mukka kuolikin, 29-vuotiaana. Monet ovat sitä mieltä, että Hymy-lehti oli kirjoituksillaan osallinen Mukan kuolemaan, mutta raharikas Urpo Lahtinen toteutti vain sananavapautta. Lukijat saivat ahmia sosiaalipornoa, jonka myyminen oli Hymy-lehdelle taloudellisesti sangen kannattavaa. Likaiset jutut muuttuivat Lahtisen luksuslukaaliksi ja arvotaiteeksi Villa Urpon seinille."

      • faktat on

        Risto Lounema kirjoitti sen Mukka-jutun. Pohjoisen kirjailijat tietää asian.
        Lounema kirjoittelee ja kauppaa Lappi-aiheisia lehtijuttuja ja kuvaa itse juttunsa. Hyvin vaikea tyyppi.


    • Iljettävä Pnoteeraus

      "Onko Risto Juhanin HYMY lehdessä 1972-1973 ilmestynyt skandaaliartikkeli "Riiput jo ristillä Timo K. Mukka" jossain luettavissa?"

      Löytyy täältä:
      http://ripuli-suurimouhijrvierikoisnumero.blogspot.com/2010/01/kirjailijan-kuolema.html

      Esa Saarison arvio artikkelista: "Jossa samassa numerossa missä Donnerin Marina Maria alkoi jatkokertomuksena, julkaistiin tuo iljettävä pohjanoteeraus Suomen aikakauslehdistön historiassa: Rauno Jaakkolan "Riiput ristillä jo, Timo K. Mukka". (Esa Saarinen: Jörn Donner, 1987).

      "Onko "Risto Juhani" oikea nimi vai salanimi?"

      Mistä tämä "Risto Juhani" tulee? Kirjoittajaksi on merkitty Rauno Jaakkola ja kuvaajaksi Risto Lounema.

      "Lain perusteella Hymyn päätoimittaja tuomittiinkin vankeuteen kirjailija Timo K. Mukan yksityiselämää käsitelleistä kirjoituksistaan." ( http://internetix.fi/opinnot/opintojaksot/0viestinta/tiedotusoppi/viestintaoikeusjajournalistietiikka/luent3.html ). Päätoimittajan oli tuolloin Jorma K. Virtanen.

      Myös: "Helsingin raastuvanoikeudessa Urpo Lahtinen ja Jorma K. Virtanen, hänen oikeakätensä, saivat 8 kuukauden ehdottomat tuomiot, ja Mukan perheelle määrättiin maksettavaksi tuntuvat korvaukset. Lehtikeisari oikeinekäsineen ei kuitenkaan päätynyt telkien taa. Vuosien käsittelyn jälkeen tuomioita lievennettiin lopulta KKO:ssa." (http://www.lakimiesuutiset.fi/artikkeli?artid=506)

      "Kuka hän on?"

      Jorma K. Virtasta pidetään Hymyn "suuruuden" luojana, vaikka Urpo Lehtinen oli paljon tunnetumpi hahmo ja Hymyn omistaja. Virtanen on Hymyn jälkeen toiminut laskujohteisesti mm. Iltaset-lehden julkaisujohtajana, Uuden Suomen toimitusjohtajana, Iltalehden toimitusjohtajana, Avun päätoimittajana, Johtoporras-lehden päätoimittajana, Lehtiperheen kustannusjohtajana ja Hämeenlinnan Viikkouutisten päätoimittajana. Lisäksi Virtanen toimi Muumimaailma Oy:n toimitusjohtajana ja konsulttina: "Yhtenä naulana arkussa olivat ensimmäisenä toimintavuonna toimitusjohtajana olleen Jorma. K. Virtasen ja hänen vaimonsa Arja Virtasen yhtiöiden konsultti- ja suunnittelupalkkiot. Niiden laskutus nousi yli kahteen miljoonaan. Se söi Muumimaailman koko liiketoiminnan tuloksen." (http://www.taloussanomat.fi/arkisto/1998/07/18/naantalin-nuuskamuikkunen-ja-kadonneen-rahakassin-arvoitus/19989163/12)

      "Vieläkö hän vaikuttaa?"

      Toivottavasti ei. 2007 Hämeen Viikkolehden jälkeen ei tietoa, ellei sitten ole sama henkilö kuin uskonnollisissa yhteyksissä esiintyvä Jorma K. Virtanen.

      "Motiivinsa?"

      Alhainen luonne, rahanahneus, pätemisen tarve, tavoite lisätä lukijakuntaa, kosto, viha, alemmuuskompleksi (oikea luova kirjailija vastaan tabloidijournalisti)? Hesari:

      "Tekijä leimautui alkukantaisen Lapin kuvaajaksi ja seksuaalimystikoksi. Lehtijuttuja syntyi paljon. Puolison mukaan monet niistä olivat vähintäänkin omituisia.

      "Timon julkisuuskuva oli vääristynyt. Ihmiset tuntuivat aivan kilpailevan siitä, kuka kertoo hurjimman jutun hänestä."

      Tavallinen on sana, jota Tuula Mukka käyttää useamman kerran. Elämä Pellon Orajärvellä oli tavallista. Ihan tavallisesti Timo kävi kalassa ja metsällä ja vietti perhe-elämää.

      Kirjailija oli itsekin aika tavallinen. "Timo oli herkkä ja hiljainen poika, mutta myös ystävällinen, kohtelias ja työteliäs. Tätä puolta hänestä ei ole juuri kerrottu."" ( http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Kohu haihtui Timo K Mukan elämästä/HS20110103SI1KU013ut )

      Varmaan tällä asenteella on ollut myös vaikutusta: "Älä koskaan lakkaa kylliksi aliarvioimasta lukijakuntasi älykkyysosamäärää", hän (Urpo Lahtinen) neuvoi Hymyn päätoimittajaa.

      Kalevan artikkeli muuten mainitsee tämän SUOMI24-keskuskustelusäikeen (http://www.kaleva.fi/uutiset/juttu/827221).

    • Pölli-Arska

      Risto Juhani: Peiponlento??

      70-luvulla Risto Juhanista yritettiin vastavoimaa Mauri Sariolalle, joka oli ärsyttävän oikeistolainen taistolaiskommarikultturellien mielestä.

    • ArvoAlen

      Hymyä en ole koskaan lukenut ja tämän takia en tule koskaan lukemaankaan. Mukka oli mestari. Mestari.

    • salanimi kyseessä

      Kyllähän se on pohjoisessa tiedossa että Risto Lounema teki häväistysjutut Mukasta ja on häväissyt vielä Mukan kuoleman jälkeenkin häntä.

    • Maaon syntinen laulu

      Risto Lounema aikoo kuulemma tulevissa muistelmissaan palata Timo K. Mukka -keissiin.

      Kyseessä on kuulemma "Suuri kusetus".

      Jäämme odottamaan...

    • Anonyymi

      Katselin äsken AlfaTV:ltä Tapani Ruokasen ohjelman, jossa vieraana oli pitkän uran aikakaus- ja sanomalehdistön palveluksessa tehnyt Jorma K. Virtanen.

      Uskonnollinen vakaumus tuli Virtasen elämään hänen toisen aviovaimonsa, lastenohjelmien Arja-tädin, kautta.

      Haastattelussa sivuttiin myös sananvapauden vastuukysymyksiä. Ruokanen kauhisteli "nykyistä" häpäisemisen kulttuuria. Mainitsematta jäi Virtasen Hymy-lehden päätoimittajana saama tuomio artikkelista "Riiput ristillä jo, Timo K. Mukka".

      Mainituksi sentään tuli, että Virtanen oli Muumimaailman ensimmäinen toimitusjohtaja - eikä siitä nopeasti päättyneestä episodista sitten sen enempää.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5135
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3227
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1375
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1296
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1277
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    Aihe