Noitavainot ja kristillisyys

Anonyymi-ap

Noitavainot pyritään aina liittämään kristillisyyteen, mutta onkohan se nyt noin yksinkertainen juttu. Kun puhutaan siitä "pimeimmästä" keskiajasta, jolloin kristillinen kirkko kamppaili pakanuutta vastaan päästäkseen valtaan, kirkon oppi-isät julistivat, ettei noituutta ole edes olemassa. Kirkko nojasi vahvasti kreikkalaiseen filosofiaan, joka ei uskonut noituuteen.

Sitten tilanne muuttui. OIi tietenkin mustasurma, jonka seurauksena taisivat juutalaisvainot lisääntyä ja vanhat pakanalliset uskomukset noituuteenkin alkoivt nostaa taas päätään. Valloilleen ne näyttävät pääsevän vasta ylistetyn ns Uuden ajan myötä. Katolisen kirkon vallan alkaessa horjua uskonpuhdistuksen myötä alkavat noitaoikeudenkäynnitkin yleistyä, ja ne yleistyvät nimenomaan katolisesta kirkosta eronneiden protestanttien piirissä.

Uskonnollisen väkivallan aalto näyttää alkaneen siitä, kun katolinen kirkko alkoi tuomita ja mm polttaa kerettiläisiä eli kirkkoa vastaan noussteita protestantteja. Samalla alettiin pitäytyä entistä tiukemmin kirkon oppeihin ja kirkko ajautui tunnettuun kiivaaseen ristiriitaan tieteen kanssa, ensin lähinnä merellä navigoimiseen ja ajanlaskuun liittyneessä kysymyksessä siitä, kumpi kiertää kumpaa, aurinko maata vai maa aurinkoa.

Eräs näkökulma tapahtumiin voisi olla perinteinen vapautumisen riehaantuminen. Pitkän aikaa kirkko tukahdutti vanhoja väkivaltaisia tapoja, kunnes kirkon vallan heiketessä ne puhkesivat pintaan ja sitten väkivaltaa harrastettiinkin kaikkien menetettyjen vuosisatojen edestä.

Samanlaisen kehityskulun voi nähdä vaikkapa alkoholipolitiikan vapauttamisessa 1960-luvun lopulla. Edellisellä vuosikymmenellä (1950-luvulla) Suomi oli hyvin rauhallinen ja tarkasti valvottu yhteiskunta. Sitten tilanne alkoi muuttua ja suurten ikäluokkien vyöryessä ja vapauttaessa itselleen kaikki huvituksen 1970-luvulla nuorisorikollisuus ja alkoholin aiheuttamat haitat lähes räjähtivät verrattuna aiempaan. En ole varma, saavutettiinko huippu tulloin vai kahtena seuraavana vuosikymmenenä (1980-1990-luvut). mutta niiden jälkeen rikollisuus ja juoppouden ongelmat ovat alkaneet pikku hiljaa vähetä. Erona noitavainoihin ehkä se, että noitavainot loppuivat aika nopeasti. Osa kirkonmiehistä oli tuominnut ne koko ajan synkkänä hulluutena, jolla ei ollut mitään tekemistä kristillisyyden kanssa ja kun myös maallinen hallinto päätyi samalle kannalle, muuttivat kiihkeät noitien jahtaajatkin hyvin äkkiä mielipiteensä.

Entäpä sitten kielletty kapitalismi ja Neuvostoliiton romahdus? Markkinatalous oli virallisesti äärimmäisen rajoitettua Neuvostoliitossa sen jälkeen kun NEP vaihdettiin pakkokollektivisointiin. Toki sitä salaa harjoitettiin, markkinataloutta kun on mahdoton kitkeä pois. Kun Neuvostoliitto lakkasi ja kommunistit siirtyivät pois vallasta, markkinataloudesta tuli muoti-ilmiö: kaikki oli kaupan ja jokainen halusi rikastua. Seurauksena oli ryöstökapitalismi, jonka seurauksena maa suistui melkoiseen kaaokseen ja suuret määrät ihmisiä uskomattomaan suhteelliseen köyhyyteen. Kun kaikki oli kahmittu, rauhoittui tilanne tietenkin hieman, mutta jonkin verran kapitalismia alettiin myös suitsia. Se oli jo aiheuttanut oligarkian synnyn ja nostanut Putinin valtaan, mutta tilanne parani sentään hieman ja suuremmat määrät ihmisiä pääsivät ihan oikeasti pahimmasta köyhyydestä.

Tai entäpä rahamarkkinoiden vapauttaminen täällä Suomessa 1980-luvulla. 1930-luvun romahduksesta saakka pankkeja oli säännelty tiukasti läpi läntisen maailman, myös Suomessa, estäen riskilainojen antamisen, samalla kun valtio lainoitti halvalla monia tärkeitä asioita, kuten ensiasunnon hankintaa. Sitten uudemman polven taloustieteilijät alkoivat väittää, että 1970-luvun (todellisuudessa öljykriisistä johtunut) stagflaatio olisi muka ollut vältettävissä enemmän riskirahaa tarjoavilla pääomamarkkinoilla ja niin lähdettiin vapauttamaan rahamarkkinoita ja luomaan kasinokapitalismia. Tunnetuin seurauksin: 1930-luvun tapahtumat toistuivat. Sen jälkeen sääntely palasi itsesääntelynä, toisinsanoen pankit rajoittavat itse riskilainanantoaan ilman ulkopuolista valvontaakin. Rahamarkkinat ovat pikkuhiljaa muuttuneet vakaammiksi, joskaan eivät vieläkään lepää sellaisella vakaalla peruskalliolla kuin ennen rahamarkkinoiden vapauttamista 1980-luvulla.

Onko kenenkään muun mielestä näissä tapahtumakuluissa yhtäläisyyttä ja voisiko se johtua ihmisen käyttäytymiselle tyypillisistä piirteistä?

55

63

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tästäpä syntyi kiivas ja mielenkiintoinen keskustelu.

      Palsta pursuaa taas vaparipropagandaa, jota nostetaan yksirivisillä kommenteilla etusivulle. Sopii pohtia, onko tosiaan keskustelupalstan tarkoitus tuollainen. vapareilla on omatkin nettisivunsa. Yksikään toinen toimija Suomi24:ssä ei toimi noin.

      Toivotaan, että antivapari nostaa taas jotain järkevämpää etusivulle.

      • Anonyymi

        Miksikähän tästä ei syntynyt vapaa-ajattelupalstalla keskustelua? Olisiko kovin kaukaa haettu selitys se, ettei asia liity vapaa-ajatteluun yhtään mitenkään. Kokeilepa kristinuskopalstaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksikähän tästä ei syntynyt vapaa-ajattelupalstalla keskustelua? Olisiko kovin kaukaa haettu selitys se, ettei asia liity vapaa-ajatteluun yhtään mitenkään. Kokeilepa kristinuskopalstaa.

        Eläpä höpötä. Vapaa-ajattelijoiden missio on kampittaa kirkkoa. Se tietenkin onnistuu parhaiten kaivelemalla vikoja. Kaikki tuhatvuotisesta historiasta nykypäivään kelpaa. Eli kyllä noitavainot vilahtaa keskusteluissa tuon tuosta.
        Ja omaa propagandaa nostetaan lyhyillä täysin mitään sanomattomilla "kommenteilla".

        Vapaa-ajattelu on niin köyhää, että ateisti kuuluu useammin kirkkoon kuin vapareihin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eläpä höpötä. Vapaa-ajattelijoiden missio on kampittaa kirkkoa. Se tietenkin onnistuu parhaiten kaivelemalla vikoja. Kaikki tuhatvuotisesta historiasta nykypäivään kelpaa. Eli kyllä noitavainot vilahtaa keskusteluissa tuon tuosta.
        Ja omaa propagandaa nostetaan lyhyillä täysin mitään sanomattomilla "kommenteilla".

        Vapaa-ajattelu on niin köyhää, että ateisti kuuluu useammin kirkkoon kuin vapareihin.

        Ymmärtäisin noitavainojen käsittelyn vapaa-ajattelupalstalla, jos vapaa-ajattelijat olisivat noitavainoa joskus harjoittaneet. Se, että vapaa-ajattelijat saattavat keskustella noitavainoista, ei tee noitavainoista vapaa-ajatteluun kuuluvaa asiaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ymmärtäisin noitavainojen käsittelyn vapaa-ajattelupalstalla, jos vapaa-ajattelijat olisivat noitavainoa joskus harjoittaneet. Se, että vapaa-ajattelijat saattavat keskustella noitavainoista, ei tee noitavainoista vapaa-ajatteluun kuuluvaa asiaa.

        Sanon toistamiseen että eläpä höpötä. Ei vapaa-ajattelijat "saata keskustella" vaan keskustelun tarkoitus on syyllistää vuosisatain takaisilla nykypäivän kristittyjä joilla ei vanhojen noitavainojen kanssa ole mitään tekemistä.

        Vapaa-ajattelijat "keskustelevat" palstalla paljon kristinuskosta. Millä tavoin kristinusko liittyy vapaa-ajatteluun?

        Jos vapaa-ajattelun, ei niin juhlahetkiä aletaan muistella, joku pian huomauttaa ettei kannata vanhoja muistella.


    • Anonyymi

      Kommentoin yhtä kohtaa

      Mustasurma oli erittäin hyödyllinen rikastuttava kokemus Euroopalle

      Köyhät vaurastuivat, Englannin kuningas Edward kielsi lailla taviksia ostamasta liian hienoja vaatteita, uskonnolllisuus väheni, köyhät saivat valtaa ja vapaus, taide nousi kukoistukseen, renessanssiin riitti rahaa

      Roomalaisten jälkeen uskallettiin jälleen kuvata alaston ihminen kuvissa ja patsaissa. Alastomuuden kieltäminen oli eräänlaista wokea sitä ennen

      Mustasurma potkaisi uneliaan Euroopan liikkeelle

      Woke-Valiitto kääntää kehityksen pyörää takaisin

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/17818152/seinajoki-vabaari-15-4-#comment-120250937

    • Ainakin erittäin mielenkiintoinen avaus!

      Ja kyllä noissa yhtäläisyyksiä voi nähdä. Ehkä myös oppia jotain... vai voiko? Miten vaikkapa Pohjois-Korean systeemi voisi muuttua niin, että muutos ei ole täysin hallitsematon ja johtaisi johonkin toiseen ääripäähän?

      • Anonyymi

        Mitä siinä on niin hienoa, demariukko kehuu keyneiläistä valtion valvomaa kapitalismia muka turvalliste seisovaa vettä joka alkaa haista ja

        joka törmäsi stagflaatioon ja säänneltyihin mono-oligopoleihin

        Siitä ei päästy irti ennen kuin säännöstely kiinteät valuutat .... murskattiin Nixonin lähtölaukauksella ja

        pienet söivät suuret ja uudet dynaamiset yrittäjät nappasivan vanhojen rämettyneiden oligopolien pankkien yritysten ... kasaamat voitot


      • Anonyymi

        Pohjois-Korea on ollut Pohjois-Korea niin kauan, että ei osaa edes kuvitella sen koskaan muuttuvan. Mutta niinpä sitä tuli ajateltua aikoinaan Neuvostoliitostakin...

        Kiina on muuttunut hitaammin kommunismista valtiokapitalismiin ja välttänyt niin julman kehityksen kuin tapahtui Venäjällä. Silti niissä on nytkin tiettyjä samoja piirteitä: kumpikin on edelleen käytännössä yksipuoluejärjestelmä, jossa puolue-eliitillä on valta, eriarvoisuus on kasvanut, joskin Kiinassa ei ehkä niin paljon, vaan siellä vanhasta kommunistisesta ideologiasta on jäljellä vielä sen verran, että valtio tasaa jossain määrin.

        Pelottavin samankaltaisuus näyttäisi olevan sovinistinen nationalismi: kumpikin tavoitelee saavuttaa uudelleen historiansa laajinta aluetta. Venäjä meni sen vuoksi peräti sotaan saakka ja Kiina uhittelee avoimesti Taiwanin aluevesillä ja ilmatilassa.

        Kumpikin muistuttaa 1930-luvun Saksaa. Pelottava juttu, jos ainoa toimvia ratkaisu on se, mitä Saksaan sovellettiin eli täydellinen miehittäminen ja jakaminen. Epäilemättä länsi kaikki voimansa ponnistamalla siihen kykenisi kummankin vastustajansa kohdalla, jopa yhtä aikaa sotien kuten toisessakin maailmansodassa, mutta melkoisen verinen tapahtumaketju siitä tulisi. Niin saattaa tulla kyllä ilmankin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä siinä on niin hienoa, demariukko kehuu keyneiläistä valtion valvomaa kapitalismia muka turvalliste seisovaa vettä joka alkaa haista ja

        joka törmäsi stagflaatioon ja säänneltyihin mono-oligopoleihin

        Siitä ei päästy irti ennen kuin säännöstely kiinteät valuutat .... murskattiin Nixonin lähtölaukauksella ja

        pienet söivät suuret ja uudet dynaamiset yrittäjät nappasivan vanhojen rämettyneiden oligopolien pankkien yritysten ... kasaamat voitot

        Stagflaatio selittyy öljykriisillä aivan täysin. Olemme nyt nähneet aivan samanlaisia ilmiöitä kuin 1970-luvulla, mutta tällä kertaa energiasektori on kautta maailman monipuolisempi ja se pystyy mukautumaan nopeammin.

        Ei monetarismin valtakausi ole tuonut mukanaan sen nopeampaa kasvua eikä varsinkaan tasaista kasvua. Keynesiläisyyden periaate, että pitämällä kasvu tasaisena se pitkällä aikavälillä on suurempaa kuin suhdannevaihtelujen rajusti heittelemä vapaa kehitys, jossa lamat aiheuttavat todella syviä kuoppia, joista takaisin kiipeäminen aiheuttaa melkoista jälkeenjäämistä kehityksen ideaaliuralta.

        Se, mitä ei ole tajuttu, on teknologian aiheuttama muutos. Teiden tai rautateiden rakentaminen ei ollut enää 1970-luvullakaan tehokasta elvytystä, sillä maansiirtokoneiden aikakaudella ne eivät enää ole työvoimavaltaisia aloja. Lapion ja koneen ero tehokkuudessa taas on niin suuri, että puuttuvaa energiaa ei voi järkevästi korvata manuaalisella työllä, ellei energianhinta nouse monin verroin enemmän kuin 1970-luvulla tai koskaan sen jälkeenkään on yhdessäkään kriisissä noussut. Niinpä sitten syntyy väistämättä tilanne, jossa on samaan aikaan sekä puutetta tuotteista että resurssien vajaakäyttöä, eli että hinnat nousevat, mutta se ei johda uuden tuotannon syntyyn, joka poistaisi työttömyyden. Se vastaa tilannetta, että puuttuisi joku tärkeä raaka-aine, joka estäisi useilla aloilla tuottamasta riittävää määrää hyödykkeitä. Harva yksitttäinen raaka-aine kuitenkaan on sellainen ja niin vaikeasti korvattavissa jollain toisella kuin fossiilinen energia oli 1970-luvulla. Niinpä ollen vain energian puute saattoi synnyttää niin pitkän ja laajan stagflaation, että siihen kiinnitettiin erillisenä ilimönä huomiota.

        Vapaasti määräytyvien valuuttojen järjestelmä vaimentaa taloudellisten iskujen välittymistä markkina-alueelta toiselle ja vähentää syvien lamojen aiheuttamaa tippumista ideaaliselta kehitysuralta. Toki se voi myös hidastaa pakottavien kehitysimpulssien siirtymistä alueiden välillä, mutta käytännössä ei taida olla näyttöä, että sellaista juuri olisi tapahtunut.

        Tuosta huolimatta kiinteisiin vaihtokursseihin näytään lähes jotenkin pyrkivän ja keksitään kaikenlaisia satuja, miksi ne muka ovat välttämättömiä. Vahva markka ajautui vienti- ja tuotantokriisiin, ja vaihdettiin euroon, jossa meillä nyt on sama ongelma. Koska ei voida devalvoida, ainoa keino on yrittää leikata elintasoa vain osalta porukkaa, koska kaikki eivät siihen kuitenkaan suostu. Seurauksena on elintasoerojen voimakas kasvu ja pitkäaikaisen massatyöttömyyden syntyminen, joka tuhoaa nuorta työvoimaa lopulllisesti työhön kelpaamattomaksi. Nokian maailmanvalloitus oli mahdollinen vain muutamia vuosia tehdyn markan kellutuksen ansiosta. Sen avulla vallattiin niin hyvä markkina-asema, että vaikka se alkoi lähes heti euroon liittymisen jälkeen kutistua, siitä riitti tuloa aina vuoden 2008 kriisiin saakka. Sen jälkeen ei ollut mitään keinoa päästä takasin ylös ja niin olemme nyt tässä.

        Eläkkeiden maksusuhteen säilyttäminen eläkeikää nostamalla on käsittämätöntä hulluutta, kun samaan aikaan huomattavasti suurempi osa nuorisosta kärsii pitkäaikaisesta massatyöttömyydestä ilman mahdollisuutta rakentaa tulevaisuuttaan. Tuo "talouden" nimissä tehty mielisairas toiminta on kansallisen tuhon käsikirjoitus maailmassa, jossa ikäluokat pienenevät, täsmälleen kuin yrittäisi kiivetä puuhun takapää edellä. Poliitikot ja asiantuntiat, jotka tuollaista ajavat, kuuluisivat telotuskomppanian eteen valtakunnan vaarantavasta maanpetoksellisesta toiminnasta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Stagflaatio selittyy öljykriisillä aivan täysin. Olemme nyt nähneet aivan samanlaisia ilmiöitä kuin 1970-luvulla, mutta tällä kertaa energiasektori on kautta maailman monipuolisempi ja se pystyy mukautumaan nopeammin.

        Ei monetarismin valtakausi ole tuonut mukanaan sen nopeampaa kasvua eikä varsinkaan tasaista kasvua. Keynesiläisyyden periaate, että pitämällä kasvu tasaisena se pitkällä aikavälillä on suurempaa kuin suhdannevaihtelujen rajusti heittelemä vapaa kehitys, jossa lamat aiheuttavat todella syviä kuoppia, joista takaisin kiipeäminen aiheuttaa melkoista jälkeenjäämistä kehityksen ideaaliuralta.

        Se, mitä ei ole tajuttu, on teknologian aiheuttama muutos. Teiden tai rautateiden rakentaminen ei ollut enää 1970-luvullakaan tehokasta elvytystä, sillä maansiirtokoneiden aikakaudella ne eivät enää ole työvoimavaltaisia aloja. Lapion ja koneen ero tehokkuudessa taas on niin suuri, että puuttuvaa energiaa ei voi järkevästi korvata manuaalisella työllä, ellei energianhinta nouse monin verroin enemmän kuin 1970-luvulla tai koskaan sen jälkeenkään on yhdessäkään kriisissä noussut. Niinpä sitten syntyy väistämättä tilanne, jossa on samaan aikaan sekä puutetta tuotteista että resurssien vajaakäyttöä, eli että hinnat nousevat, mutta se ei johda uuden tuotannon syntyyn, joka poistaisi työttömyyden. Se vastaa tilannetta, että puuttuisi joku tärkeä raaka-aine, joka estäisi useilla aloilla tuottamasta riittävää määrää hyödykkeitä. Harva yksitttäinen raaka-aine kuitenkaan on sellainen ja niin vaikeasti korvattavissa jollain toisella kuin fossiilinen energia oli 1970-luvulla. Niinpä ollen vain energian puute saattoi synnyttää niin pitkän ja laajan stagflaation, että siihen kiinnitettiin erillisenä ilimönä huomiota.

        Vapaasti määräytyvien valuuttojen järjestelmä vaimentaa taloudellisten iskujen välittymistä markkina-alueelta toiselle ja vähentää syvien lamojen aiheuttamaa tippumista ideaaliselta kehitysuralta. Toki se voi myös hidastaa pakottavien kehitysimpulssien siirtymistä alueiden välillä, mutta käytännössä ei taida olla näyttöä, että sellaista juuri olisi tapahtunut.

        Tuosta huolimatta kiinteisiin vaihtokursseihin näytään lähes jotenkin pyrkivän ja keksitään kaikenlaisia satuja, miksi ne muka ovat välttämättömiä. Vahva markka ajautui vienti- ja tuotantokriisiin, ja vaihdettiin euroon, jossa meillä nyt on sama ongelma. Koska ei voida devalvoida, ainoa keino on yrittää leikata elintasoa vain osalta porukkaa, koska kaikki eivät siihen kuitenkaan suostu. Seurauksena on elintasoerojen voimakas kasvu ja pitkäaikaisen massatyöttömyyden syntyminen, joka tuhoaa nuorta työvoimaa lopulllisesti työhön kelpaamattomaksi. Nokian maailmanvalloitus oli mahdollinen vain muutamia vuosia tehdyn markan kellutuksen ansiosta. Sen avulla vallattiin niin hyvä markkina-asema, että vaikka se alkoi lähes heti euroon liittymisen jälkeen kutistua, siitä riitti tuloa aina vuoden 2008 kriisiin saakka. Sen jälkeen ei ollut mitään keinoa päästä takasin ylös ja niin olemme nyt tässä.

        Eläkkeiden maksusuhteen säilyttäminen eläkeikää nostamalla on käsittämätöntä hulluutta, kun samaan aikaan huomattavasti suurempi osa nuorisosta kärsii pitkäaikaisesta massatyöttömyydestä ilman mahdollisuutta rakentaa tulevaisuuttaan. Tuo "talouden" nimissä tehty mielisairas toiminta on kansallisen tuhon käsikirjoitus maailmassa, jossa ikäluokat pienenevät, täsmälleen kuin yrittäisi kiivetä puuhun takapää edellä. Poliitikot ja asiantuntiat, jotka tuollaista ajavat, kuuluisivat telotuskomppanian eteen valtakunnan vaarantavasta maanpetoksellisesta toiminnasta!

        Stagflaatio pohjautuu keynesiläiseen seisovan veden talouspolitiikkaan joka tuli tiensä päähän 1970- luvulla ja josta nauttivat erilaiset valtion suojeluksessa loisineet oligopolit nostaen muhkeita voittoja

        Jäljelle on jäänyt järjettömiä mono-oligopoleja Alko Veikkaus S- ja K - tyhmä anteeksi - ryhmä.. poliitikkojen ja niiden lasten suojatyöpaikkoina ja poliittisten operaatioitten välineenä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Stagflaatio pohjautuu keynesiläiseen seisovan veden talouspolitiikkaan joka tuli tiensä päähän 1970- luvulla ja josta nauttivat erilaiset valtion suojeluksessa loisineet oligopolit nostaen muhkeita voittoja

        Jäljelle on jäänyt järjettömiä mono-oligopoleja Alko Veikkaus S- ja K - tyhmä anteeksi - ryhmä.. poliitikkojen ja niiden lasten suojatyöpaikkoina ja poliittisten operaatioitten välineenä

        Juttusi on monetaristien sekavaa höpinää.

        1970-luvulla ei yksityistetty mitään, joten miten ne samat oligopolit jo heti seuraavan vuosikymmenen alussa muuttuivat ennennäkemättömän kannattavksi ja saivat aikaan hurjan talouskasvun? Yksityistäminen ja rahaliikenteen vapauttaminen aloitettiin vasta kun nousukausi oli jo pitkällä. Niiden impakti oli ainoastaan tuottaa ylikuumeneminen, josta syntyi se ulkomaisella velalla rahoitettu kupla, joka sitten puhkesi ja suisti maan kaikkien aikojen pahimpaan velkakriisiin.

        Keynesiläinen perusajatus siitä, että tasainen kasvu tuottaa enemmän hyvinvointia, on edelleen täysin oikea. Näemme sen selkeästi vertaamalla kasvulukuja ennen ja jälkeen Berliinin muurin murtumisen, jolloin myös keynesiläisyys vaihtui reaganilais-thatcheriläiseen monetarismiin, aivan kuten vaatemuotikin seuraa idolien pukeutumista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pohjois-Korea on ollut Pohjois-Korea niin kauan, että ei osaa edes kuvitella sen koskaan muuttuvan. Mutta niinpä sitä tuli ajateltua aikoinaan Neuvostoliitostakin...

        Kiina on muuttunut hitaammin kommunismista valtiokapitalismiin ja välttänyt niin julman kehityksen kuin tapahtui Venäjällä. Silti niissä on nytkin tiettyjä samoja piirteitä: kumpikin on edelleen käytännössä yksipuoluejärjestelmä, jossa puolue-eliitillä on valta, eriarvoisuus on kasvanut, joskin Kiinassa ei ehkä niin paljon, vaan siellä vanhasta kommunistisesta ideologiasta on jäljellä vielä sen verran, että valtio tasaa jossain määrin.

        Pelottavin samankaltaisuus näyttäisi olevan sovinistinen nationalismi: kumpikin tavoitelee saavuttaa uudelleen historiansa laajinta aluetta. Venäjä meni sen vuoksi peräti sotaan saakka ja Kiina uhittelee avoimesti Taiwanin aluevesillä ja ilmatilassa.

        Kumpikin muistuttaa 1930-luvun Saksaa. Pelottava juttu, jos ainoa toimvia ratkaisu on se, mitä Saksaan sovellettiin eli täydellinen miehittäminen ja jakaminen. Epäilemättä länsi kaikki voimansa ponnistamalla siihen kykenisi kummankin vastustajansa kohdalla, jopa yhtä aikaa sotien kuten toisessakin maailmansodassa, mutta melkoisen verinen tapahtumaketju siitä tulisi. Niin saattaa tulla kyllä ilmankin.

        ""Kumpikin muistuttaa 1930-luvun Saksaa""

        Ei kun sodan jälkeistä DDR:ää natsi-Saksan perillistä valtiososialismia
        jossa kansanomistama volkseigen = Ulbrichtin ja Honeckerin SED-kommunistipuolueen omaisuus
        oli valheen perusta

        Honeckerilla oli vaaleissa samoja iskulauseita kuin suomalaispoliitikoilla
        esim. ETEENPÄIN jota Saarikko vilejeli 2023

        http://www.helmutcaspar.de/aktuelles17/gesch17/wahl2.jpg
        aina eteenpäin ei kokaan taaksepäin


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juttusi on monetaristien sekavaa höpinää.

        1970-luvulla ei yksityistetty mitään, joten miten ne samat oligopolit jo heti seuraavan vuosikymmenen alussa muuttuivat ennennäkemättömän kannattavksi ja saivat aikaan hurjan talouskasvun? Yksityistäminen ja rahaliikenteen vapauttaminen aloitettiin vasta kun nousukausi oli jo pitkällä. Niiden impakti oli ainoastaan tuottaa ylikuumeneminen, josta syntyi se ulkomaisella velalla rahoitettu kupla, joka sitten puhkesi ja suisti maan kaikkien aikojen pahimpaan velkakriisiin.

        Keynesiläinen perusajatus siitä, että tasainen kasvu tuottaa enemmän hyvinvointia, on edelleen täysin oikea. Näemme sen selkeästi vertaamalla kasvulukuja ennen ja jälkeen Berliinin muurin murtumisen, jolloin myös keynesiläisyys vaihtui reaganilais-thatcheriläiseen monetarismiin, aivan kuten vaatemuotikin seuraa idolien pukeutumista.

        Tottakai ymmärrämme että kaipailet sosdemina keynesisälistä sosdemien kontrolloimaa kapitalimisma ja puuhastelua ja levität sen propagandaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juttusi on monetaristien sekavaa höpinää.

        1970-luvulla ei yksityistetty mitään, joten miten ne samat oligopolit jo heti seuraavan vuosikymmenen alussa muuttuivat ennennäkemättömän kannattavksi ja saivat aikaan hurjan talouskasvun? Yksityistäminen ja rahaliikenteen vapauttaminen aloitettiin vasta kun nousukausi oli jo pitkällä. Niiden impakti oli ainoastaan tuottaa ylikuumeneminen, josta syntyi se ulkomaisella velalla rahoitettu kupla, joka sitten puhkesi ja suisti maan kaikkien aikojen pahimpaan velkakriisiin.

        Keynesiläinen perusajatus siitä, että tasainen kasvu tuottaa enemmän hyvinvointia, on edelleen täysin oikea. Näemme sen selkeästi vertaamalla kasvulukuja ennen ja jälkeen Berliinin muurin murtumisen, jolloin myös keynesiläisyys vaihtui reaganilais-thatcheriläiseen monetarismiin, aivan kuten vaatemuotikin seuraa idolien pukeutumista.

        KEYNESILÄISET VERONVÄLTTELIJÄT kansalaisten taskuista voittoja vetelemässä maksamatta pääomaveroja

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/17816101/noitavainot-ja-kristillisyys#comment-120266059

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/17816101/noitavainot-ja-kristillisyys#comment-120266129


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tottakai ymmärrämme että kaipailet sosdemina keynesisälistä sosdemien kontrolloimaa kapitalimisma ja puuhastelua ja levität sen propagandaa

        Keynes itse oli paitsi yläluokkainen homoseksuaali, myös upporikas sijoittaja, niitä harvoja kansantaloustieteilijöitä, jotka ovat tehneet myös rahaa osakemarkkinoilla. Friedman taisi myös tehdä, hänhän taas oli monetaristi.

        Jos puhutaan Suomesta, niin yritysten tuet ja poliittiset järjestelyt hoiti aika pitkälti tasavallan presidentti Urho Kekkonen, joka saunotti ja juotti elinkeinoelämän johtajia kaikki yöt Tamminiemessä ja siellä päätettiin, minne niemeen notkoon saarelmaan nostetaan seuraava sellutehdas, tai mitä tehdasta nyt milloinkin katsottiin tarvittavan. Sitä pidettiin silloin ja 1980-luvulla hirveänä korrputiona ja väitettiin, että se hidasti kasvua. Tilastojen mukaan asia on juuri toisin päin, sen jälkeen ei ole kyetty oikein mihinkään ja valtio, kuten yksityisetkin, ovat velkaantuneet julmasti.

        Jo Sakari Topeilus oli sitä mieltä omassa sormuksen tarinassaan Välskärin kertomuksia, että valistunut yksinvaltius on kaikista hallintotavoista kaikkein paras. Ongelma siinä vain on se, miten saada yksinvaltias pysymään valistuneena ettei hänestä tulee silkkaa pmahyväistä mulkeroa. Kekkostakin on epäilty mulkeroitumisesta jo hänen sisäministeriajoistaan saakka 1930-luvulta. Arviot mulkeroitumisen asteesta ja haitasta hallinnolle vaihtelevat, itse pidän niitä minimaalisina ja hyötyjä selvästi suurempina.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ""Kumpikin muistuttaa 1930-luvun Saksaa""

        Ei kun sodan jälkeistä DDR:ää natsi-Saksan perillistä valtiososialismia
        jossa kansanomistama volkseigen = Ulbrichtin ja Honeckerin SED-kommunistipuolueen omaisuus
        oli valheen perusta

        Honeckerilla oli vaaleissa samoja iskulauseita kuin suomalaispoliitikoilla
        esim. ETEENPÄIN jota Saarikko vilejeli 2023

        http://www.helmutcaspar.de/aktuelles17/gesch17/wahl2.jpg
        aina eteenpäin ei kokaan taaksepäin

        DDR:ssä ei kyllä ollut yksityisomistusta ollenkaan siinä mitassa kuin on nykyään Kiinassa ja Venäjällä, joskin natsien Saksassa sitä saattoi olla enemmän. DDR kamppaili koko olemassaolonsa ajan poliittisesta olemassaolostaan eikä missään vaiheessa noussut alueensa sovinistista nationalismia harjoittavaksi voimatekijäksi, kuten Kiina, Venäjä ja Hitlerin Saksa tekivät.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        DDR:ssä ei kyllä ollut yksityisomistusta ollenkaan siinä mitassa kuin on nykyään Kiinassa ja Venäjällä, joskin natsien Saksassa sitä saattoi olla enemmän. DDR kamppaili koko olemassaolonsa ajan poliittisesta olemassaolostaan eikä missään vaiheessa noussut alueensa sovinistista nationalismia harjoittavaksi voimatekijäksi, kuten Kiina, Venäjä ja Hitlerin Saksa tekivät.

        DDR on natsi-Saksan perillinen ja Halosen suosikkivaltio
        peruskouluineen ja nuolemisineen niin että Kekkonen suuttui
        sen höpinöistä koska olisi halunnut tunnustaa kommuistit vain
        kun Nliitto palauttaisi Viipurin


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        DDR on natsi-Saksan perillinen ja Halosen suosikkivaltio
        peruskouluineen ja nuolemisineen niin että Kekkonen suuttui
        sen höpinöistä koska olisi halunnut tunnustaa kommuistit vain
        kun Nliitto palauttaisi Viipurin

        Miten tuon perillisyyden nyt ottaa. Aika paljon myös Länsi-Saksa pestasi entisiä natseja erilaisiin toimiin unohtaen täysin näiden ikävän menneisyyden. Juuri siinä ja natsien äärijulmissa kommunistivainoissa piili se siemen, josta Itä-Saksa aika pienellä vaivalla sai itämään Bader-Meinhof-ryhmän kaltaiset idioottiterroristiset rikkaruohot.

        Natsi-Saksa muuten oli joissain suhteissa hyvin vanhatestamentillinen valtio. Luvatun maan lupasi Hitler, idästä ja amalekialaisten sijasta hävitettiin juutalaisia. Karmeaa karmaa, joka taas kerran kohdistui pääosin syyttömiin.


    • Anonyymi

      ""Kun Neuvostoliitto lakkasi ja kommunistit siirtyivät pois vallasta, markkinataloudesta tuli muoti-ilmiö: kaikki oli kaupan ja jokainen halusi rikastua""

      No eipä tietenkään. Putin Lavrov Medvedev ja heidän teoreetikkonsa ja historian väärentäjänsä ovat kommunistikoulutettuja neuvostoliittolaisia, kirjastot koulut ... neuvostohistoriallista materiaalia pullollaan ....

      Yhteiskunta kommunistivalehtelua täynnä ja raakalaisperheet täytetty sillä

      Usan ja Gorbatshovin vihaamista täynnä oleva sairas kommunistialue

    • Anonyymi

      Käsittääkseni Suomessa kirkolla ei ole ollut tuomiovaltaa tuomita ihmisiä kuolemaan. Noita tuomiot ja toteutus tulivat maalliselta oikeudelta. Toki kirkko tuomitsi noituuden, koska se oli peräisin pimeyden voimista. Ihminen ei saa alkaa saatanan palvojaksi. Yksityiset ihmiset ilmiantoivat vihaamiaan ihmisiä aiheettomasti ilmi noituudesta. Suomen tuomarit tiesivät tämän, joten noita epäillyn kuoleman rangaistus oli hyvin harvinaista.

      • Anonyymi

        Kyllä, juuri maalliset oikeudet antoivat tuomiot noituudesta. Jotkut kirkonmiehet vastustivat koko touhua, toiset taas lähtivät mukaan suorastaan kiihottaen ihmisiä siihen. Ainakin osa tuomareista tunsi suurta vastenmielisyyttä ilmiötä kohtaan, mutta ankaran painostuksen alla antoivat tuomioita. Koulutettuina ihmisinä he tuonakin aikana pitivät noituusjuttuja silkkana huuhaana.

        Noitavainot ilmiönä näyttäisivät vertautuvan juutalaisvainoihin ja bolsevikkien toimintaan, niihin kaikkiin lähti yllättävän suuri osa älykkäitäkin ihmisiä mukaan, osa kai puhtaasti henkilökohtaista etua tavoitellakseen.

        Hiljentykäämme kuuntelemaan (italialaisen) jumalan (dio) sanaa (juuri tästä asiasta):

        https://www.youtube.com/watch?v=BTxSNosJrDo

        Älkäämme pitäkö vääriä tai valheellisia jumalia.

        Kuulemamme sanat on hyvä muistaa, kun kuuntelee perussuomalaisia tai kokoomuslaisia niin Eduskunnassa, tulevassa hallituksessa kuin varsinkin vaalitilaisuuksissa, kun niitä taas seuraavan kerran järjestetään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä, juuri maalliset oikeudet antoivat tuomiot noituudesta. Jotkut kirkonmiehet vastustivat koko touhua, toiset taas lähtivät mukaan suorastaan kiihottaen ihmisiä siihen. Ainakin osa tuomareista tunsi suurta vastenmielisyyttä ilmiötä kohtaan, mutta ankaran painostuksen alla antoivat tuomioita. Koulutettuina ihmisinä he tuonakin aikana pitivät noituusjuttuja silkkana huuhaana.

        Noitavainot ilmiönä näyttäisivät vertautuvan juutalaisvainoihin ja bolsevikkien toimintaan, niihin kaikkiin lähti yllättävän suuri osa älykkäitäkin ihmisiä mukaan, osa kai puhtaasti henkilökohtaista etua tavoitellakseen.

        Hiljentykäämme kuuntelemaan (italialaisen) jumalan (dio) sanaa (juuri tästä asiasta):

        https://www.youtube.com/watch?v=BTxSNosJrDo

        Älkäämme pitäkö vääriä tai valheellisia jumalia.

        Kuulemamme sanat on hyvä muistaa, kun kuuntelee perussuomalaisia tai kokoomuslaisia niin Eduskunnassa, tulevassa hallituksessa kuin varsinkin vaalitilaisuuksissa, kun niitä taas seuraavan kerran järjestetään.

        Videon esittelytekstit ovat harhaanjohtavat. Bändi on siis Black Sabbath. Laulaja on italialaistaustainen jumalaisen äänen omannut Ronnie James Dio. Bändin aiempi erittäin tunnettu laulaja oli nykyisin TV:täkin tuttu Ozzy Osbourne. Ozzy taisi olla peräti perustajajäsen tai ainakin oli siinä kokoonpanossa, joka nousi maailmanmaineeseen.

        Albumin nimi oli teksteissä mainittu Heaven & Hell. Tuo kappale oli sen verran suosittu, että se löysi tiensä kokoelmille, jollaisen satuin itse ostamaan ja tuo biisi teki lähtemättömän vaikutuksen heti ensikuulemalta: sekä musiikki että sanat kolahtivat.

        Toivon, että nykypäivän nuoret voivat saada yhtä hyviä vaikutteita. En aina ole siitä kovin varma, enkä ollut kyllä silloinkaan, paljon oli sellaista, jota inhosin.


    • Anonyymi

      ""Nokian maailmanvalloitus oli mahdollinen vain muutamia vuosia tehdyn markan kellutuksen ansiosta. Sen avulla vallattiin niin hyvä markkina-asema, että vaikka se alkoi lähes heti euroon liittymisen jälkeen kutistua, siitä riitti tuloa aina vuoden 2008 kriisiin saakka. Sen jälkeen ei ollut mitään keinoa päästä takasin ylös ja niin olemme nyt tässä""

      Joopa joo. Miten jouduin tähän miten pääsen irti ettei tarvitse korjata näitä loppuelämääni? Aikaa kuluu

      Panen AI:n vastaamaan, se on ainoa pelastusrengas tekoälyohjelma

      Näin ChatGPT vastaa yksinkertaiseen kysymykseen, miksi Nokia romahti

      https://www.salkunrakentaja.fi/2023/04/nokia-chatgpt/#comment-68101

    • Anonyymi

      Joku sosdem joka ei sijoita eikä omat rahat ole pelissä tulee tänne kertoilemaan
      Nokian historiaa ja analysoimaan sitä makroekonomisin alkeiskäsittein
      mutkikasta probleemaa tuotekehittelyineen

      Marxia ei voi syyttä koska hän ei kerta kaikkiaan ymmärtänyt tuotekehittelyä
      elettyään sen aikuisessa stagnaatiossa jossa maanviljelijät maanomistajat
      riistivät työväenluokkaa hinnoilla nälkäkuoleman edessä keväisin ja se oli
      ainoa ansaintatapa mutta Marx ei voinut tietää tulevaisuuta

      Sosdemhöpö täällä kuvaa
      äärivasemmistolaista VALIITTO-soopaa joka kelpasi menneisyydessä JMALAAPELKÄÄVILLE
      mutta ei enää nykyisin ole minkään arvoista

      • Anonyymi

        Nokia onnistui yhdistämään hyvän laadun ja kohtuullisen hinnan. Jälkimmäinen ei olisi ollut mahdollista ilman kelluvaa markkaa ja kävi mahdottomaksi kun siirryttiin euroon, jolloin ensin tuotanto siirtyi pois maastamme, sitten myös muut toiminnot alkoivat ei-suomalaistua. Siitä taas seurasi se sekasotku, josta ei enää edes Microsoft saanut selvitettyä mitään toimivaa myytäväksi.

        Jonkin verran Nokiassa tapahtui myös keltaisen nesteen nousua yläpäähän ja silläkin oli vaikutuksensa matkapuhelinbusineksen keikahtamiseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nokia onnistui yhdistämään hyvän laadun ja kohtuullisen hinnan. Jälkimmäinen ei olisi ollut mahdollista ilman kelluvaa markkaa ja kävi mahdottomaksi kun siirryttiin euroon, jolloin ensin tuotanto siirtyi pois maastamme, sitten myös muut toiminnot alkoivat ei-suomalaistua. Siitä taas seurasi se sekasotku, josta ei enää edes Microsoft saanut selvitettyä mitään toimivaa myytäväksi.

        Jonkin verran Nokiassa tapahtui myös keltaisen nesteen nousua yläpäähän ja silläkin oli vaikutuksensa matkapuhelinbusineksen keikahtamiseen.

        kelluvaa puhetta sinulla ei ole omaa panosta kuin pelkkää höpötystä
        eikä siitä seuraa mitään arviota Nokiasta nykyään vaan jotain tekojälkiviisautta sosdemilta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        kelluvaa puhetta sinulla ei ole omaa panosta kuin pelkkää höpötystä
        eikä siitä seuraa mitään arviota Nokiasta nykyään vaan jotain tekojälkiviisautta sosdemilta

        Mitäs omaa panosta sinulla sitten höpötystesi tueksi? Kun et enää muuta keksi, niin käyt henkilöhyökkäykseen.

        Nokia jos mikä nimenomaan oli suomalaisen valtiokapitalismin tuotos: koulutus elektroniikkaan aloitettiin 1950-luvulla, kun arveltiin jo pelkän radion ja television persuteella, että alasta tulee merkittävä ja jos jäädään pelkän tuonnin varaan, vaati hyvinvoinnin ylläpito melkoista vientiä muilta aloilta. Sitten tuli tutkimus ja valtion monin pienin tavoin tukema teollisuuden luominen. Se ei ehtinyt mukaan alkuvaiheen buumiin, vaan televisiot ja radiot tuotiin pääosin ulkomailta, kun suomalainen tuotanto joutui maksamaan välttämättömät oppirahansa mm Valcon osalta. Seuraavaan aaltoon sitten pääsimmekin jo ihan kärkeen: Nokian kuvaputket olivat 1990-luvussa maailman parhaita ja monet monitorien valmistajat käyttivät niitä. Kännykät tehtiin Suomessa ja Nokiasta tuli alalla maailman suurin.

        En tiedä yhtään merkittävää teollista menestystarinaa, jossa yhteiskunnan ja poliitikkojen osuus ei olisi ollut erittäin merkittävä. Kun 2000-luvulta saakka vallalle ovat päässeet ne, jotka halveksivat poliitiikoja ja ovat sitä mieltä, että poliitikkojen ei pitäisi sekaantua talouteen mitenkään, on päädytty talouteen, jossa kasvaa enää vain velka. Sitä tosiasiaa voi miettiä vaikkapa neuvotteleva sijoittaja Sami Miettinen omissa vlogeissaan. Kiinaa ohjaavat edelleen poliitikot ja se kasvaa, myös tulevaisuudessa. Se valtaa markkinoita ja tekee sen myös strategisesti. Jos läntinen maailma aikoo vastata siihen vain sijoitusanalyytikkojen kvartaalianalyysein, niin liemessä ollaan. Tosin poliitikot ja kauemmas katsovat kansantaloustieteilijät tarvitsevat myös analyytikkojen analyyseja, mutta niihin tulee suhtautua tarpeellisella kriittisyydellä eikä puoli- tai omasta mielestään ilmeisesti täysjumalien pyhinä erehtymättöminä kirjoituksina. Yksittäisen, lyhyen aikavälin pikavoittoa tavoittelevan sijoittajan ja sukupolvia eteenpäin ajattelevan kansanjohtajan näkökulmat voivat joissakin kysymyksissä olla aika erilaiset.


    • Anonyymi

      Keynesiläisten oligopolien jäänteinä meillä on massiivinen poliitikkojen korruptio
      aivan järjetön jossa jaetaan kansalta otettuja rahoja pienelle piirille jotta saataisin
      esimerkiksi Valtion Mopoli kuten Alko sijoitettua kaupan viereen

      https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hjallis-harkimo/poliitikoille-jattituloja-ja-alennuksia-osuuskaupalta-tama-korruptiopaise-pitaa-puhkaista/


      Mutta poliitikoilla ja puolueilla on tuskin kanttia luopua eduistaan. S-ryhmä käyttää edustajistojen ja hallintoneuvostojen palkitsemisiin miljoonia euroja vuodessa – ja alennukset päälle. Helsingissä HOK-Elanto tukee myös puolueita suoraan rahalla – se antaa vaaleissaan pärjänneille puolueille 50 000 euroa vaalitukea muun muassa lehti-ilmoituksiin.

      Kari Uotila (vas) ja kokoomuksen Ben Zyskowicz ovat saaneet HOK-Elannon hallintoneuvoston varapuheenjohtajan tehtävästä jopa yli 40 000 euroa vuodessa – ja esimerkiksi Zyskowicz on ollut mukana toistakymmentä vuotta. Siitä kertyy jo satoja tuhansia euroja. Miettikää nyt, kansanedustajan palkan päälle tuollainen raha, eikä kyse ole mistään kokopäivätyöstä. Hallintoneuvosto kokoontui viime vuonna seitsemän kertaa.

      • Anonyymi

        Mitenhän keynesiläisyys nyt tuollaiseen korruptioon liittyy? Alunperin keynesiläisyys tarkoitti suhdennevaihtelujen tasaamista yleisin, tilapäisin verojen alennuksin ja laman aikana yhteiskunnan kustantamien julkisten töiden muodossa.

        Zyskowicz tuskin on koskaan edes kannattanut keynesiläisyyttä, koska lie ollut hänelle kuten sinullekin liian "vasemmistolaista". Aito monetaristihan ei halua ohjata taloutta minkäänlaisialla toimilla, paitsi korkopolitiikalla, jolla säädellään kierrossa olevan rahan määrää niin, ettei rahan arvo pääse laskemaan missään tilanteessa. Kiinteä rahan arvo aiheuttaa lamojen pitkittymistä ja jatkuvaa työttömyyttä, tosin työttömyyttä aiheuttavat myös muut tekijät.

        Nykyään virallisesti vannotaan korkopolitiikan autuaaksi tekevään voimaan mutta sen rinnalle kuitenkin luodaan massiivisia elvytyspaketteja, jotka nykyään ovat suoraa tukea yrityksille. Nämä tavat toimia lyövät toisinaan toisiaan korvalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitenhän keynesiläisyys nyt tuollaiseen korruptioon liittyy? Alunperin keynesiläisyys tarkoitti suhdennevaihtelujen tasaamista yleisin, tilapäisin verojen alennuksin ja laman aikana yhteiskunnan kustantamien julkisten töiden muodossa.

        Zyskowicz tuskin on koskaan edes kannattanut keynesiläisyyttä, koska lie ollut hänelle kuten sinullekin liian "vasemmistolaista". Aito monetaristihan ei halua ohjata taloutta minkäänlaisialla toimilla, paitsi korkopolitiikalla, jolla säädellään kierrossa olevan rahan määrää niin, ettei rahan arvo pääse laskemaan missään tilanteessa. Kiinteä rahan arvo aiheuttaa lamojen pitkittymistä ja jatkuvaa työttömyyttä, tosin työttömyyttä aiheuttavat myös muut tekijät.

        Nykyään virallisesti vannotaan korkopolitiikan autuaaksi tekevään voimaan mutta sen rinnalle kuitenkin luodaan massiivisia elvytyspaketteja, jotka nykyään ovat suoraa tukea yrityksille. Nämä tavat toimia lyövät toisinaan toisiaan korvalle.

        Sosdem ei saa veronimijänä työpaikkaa mistään järkevästä yhtiöstä
        sen täytyy kähmiä etuja valtiososialistina

        sdp ottaa matua ja sak varastaa kelalta vuokratuet
        jne


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sosdem ei saa veronimijänä työpaikkaa mistään järkevästä yhtiöstä
        sen täytyy kähmiä etuja valtiososialistina

        sdp ottaa matua ja sak varastaa kelalta vuokratuet
        jne

        Ei tämä maa pitkän aikaa pyörisi kvartaaligurujen ja JariSaravoiden löpinöillä, eikä yritysjohtajien tietotaidoilla. Kansantalous on paljon suurempi ja monimutkaisempi kokonaisuus kuin mitä keskimääräinen dippainssi tai ekonomisti saa pieneen pääkoppaansa mahtumaan. Luulot heillä toki yleensä ovat aina kykyjään suuremmat ja usko siihen luja vaikka todellisuus kuinka tuulisi märkää räntää vasten naamaa.


    • Anonyymi

      Oligopolit-demarit ovat kehittäneet myös Suomen suurimman veroparatiisin
      jossa varastetaan Kelan asumistuki
      veronmaksajien raha
      suoraan heidän tileilleen esim. Kojamossa

      SAK SDP ... ei maksa pääoaveroja eikä maksa vuokratuloistaan Valiitto
      Veronvälttelijät jotka puheissa mainostavat veropohjan tiivistämistä eivät
      maksa itse pääomaveroja

      Luvut ovat kirjoituksen hetkellä Kojamon arvon vaihtelee pörssiyhtiönä
      https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hjallis-harkimo/suomen-suurin-veroparatiisi/

      Kun sääntelyn määräaika meni umpeen 25 vuodessa, on kehitys ollut sen jälkeen hyvin erilaista. Yhtiö muutti nimensä Kojamoksi ja lopulta se vietiin pörssiin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ammattiliitot ovat kuitanneet yhtiöstä 900 miljoonaa euroa verottomana. Pelkästään Teollisuusliiton potti on 150 miljoonaa euroa. Nyt yhtiö rakennuttaa mm. pilvenpiirtäjää Helsingin Kalasatamaan ja vuokrien hinnat määrittää markkina.

      Pörssiyhtiö Kojamon arvo alkaa olla

      kuusi miljardia euroa ja sillä on halllussaan 33 000 asuntoa. Ei sillä ole mitään tekemistä alkuperäisen idean eli yleishyödyllisyyden ja siihen liittyvän verovapauden kanssa.

      • Anonyymi

        Eli AY-liike on toiminut juuri siten kuin kaikkien muidenkin pitäisi toimia. Tosin tuo voi juuri tuossa aiheuttaa turhan tiivistä kytkentää liike-elämän etuihin, AY-liikkeen tarkoitus kun kuitenkin on olla ennen kaikkea vastavoima riistonkin avulla voittoa tavoittelevalle yritystoiminnalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli AY-liike on toiminut juuri siten kuin kaikkien muidenkin pitäisi toimia. Tosin tuo voi juuri tuossa aiheuttaa turhan tiivistä kytkentää liike-elämän etuihin, AY-liikkeen tarkoitus kun kuitenkin on olla ennen kaikkea vastavoima riistonkin avulla voittoa tavoittelevalle yritystoiminnalle.

        ei kuin ay liike varastaa pääomatuotot verotta pahin varas ja riistäjä Suomessa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ei kuin ay liike varastaa pääomatuotot verotta pahin varas ja riistäjä Suomessa

        Miten niin? Kaikki yleishyödylliset sijoitusrahastot ovat samalla tavalla verovapaita. AY-toiminta sinänsä on yleishyödyllistä, sehän takaa hyvinvoinnin kasvun (voi joskus jarruttaakin sitä, mutta harvemmin).

        On mielestäni aivan oikea tapa, että järjestö rahoittaa toimintansa itse omin sijoituksin kuin yhteiskunnan varoista. AY-liike tarvitsee tukevan taloudellisen pohjan työtaisteluihin. On erittäin hyvä, että he ovat sellaisen pystyneet rakentamaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten niin? Kaikki yleishyödylliset sijoitusrahastot ovat samalla tavalla verovapaita. AY-toiminta sinänsä on yleishyödyllistä, sehän takaa hyvinvoinnin kasvun (voi joskus jarruttaakin sitä, mutta harvemmin).

        On mielestäni aivan oikea tapa, että järjestö rahoittaa toimintansa itse omin sijoituksin kuin yhteiskunnan varoista. AY-liike tarvitsee tukevan taloudellisen pohjan työtaisteluihin. On erittäin hyvä, että he ovat sellaisen pystyneet rakentamaan.

        Ne pitää panna verolle ja tämä varastelu on lopetettava


    • Anonyymi

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/17816101/noitavainot-ja-kristillisyys#comment-120258969 Ei vapaa-ajattelijat "saata keskustella" vaan keskustelun tarkoitus on syyllistää vuosisatain takaisilla nykypäivän kristittyjä joilla ei vanhojen noitavainojen kanssa ole mitään tekemistä.

      JUURI NÄIN lisään vielä

      ja ihaillaan verisiäpakanakulttuureja siinä ohimennen. Ns. Amerikan korkeakulttuurit käyttivät huumeita
      kokaa ja suklaata (aivan suklaa on huumeen tapainen)

      ja nostivat kansantuloa ihmisuhreilla melkein aikana jolloin Agricola puhui asiaa Suomessa
      https://scholarblogs.emory.edu/gravematters/files/2017/02/4101852.gif

    • Anonyymi

      Noitavainot nimen omaan ovat suora seuraus kristillisestä uskonnollisuudesta. Kun muistetaan lisäksi miten uskovaiset ovat tappaneet ei- uskovaisia ja miten sittemmin eri uskontosuuntien edustajat ovat tappaneet toisiaan jne. ovat uskonnot olleet todellinen vitsaus.
      Sinänsä sana pakana tulee sanasta pagana ja aikanaan sillä tarkoitettiin vielä Rooman valtakunnan aikaan ainostaan maalla asuvia erotuksena kaupungissa asuvista. Kun kaupunkilaiset omaksuivat, usein toki pakon edessä, kristillisen uskonnon niin se saavutti maaseudut huomattavasti myöhemmin ja siksi nimitys pagana omaksuttiin samalla tarkoittamaan myös ei- kristinuskovaisia.
      Luojan kiitos että ainakin pohjoismaissa uskovaisuus on 99,9- prosenttisesti silkkaa harmitonta tapauskovaisuutta!

      • Anonyymi

        Mistä tuon prosenttiluvun tempasit?


      • Anonyymi

        Jos noitavainot olivat seurausta pelkästään ja vain kristillisyydestä, miksi varhaiskristityt eivät niitä harrastaneet? Miksi edes se kirottu Paavali ei käske kirjeissään polttamaan noitia niin että taivaanranta loimottaisi?

        Sekä uskonpuhdistus että noitavainot näyttävät liittyvän reconquistan jälkiaaltoihin, jotka Euroopassa olivat espanjasta paenneiden juutalaisten virtaa muihin maihin. Samalla syntyi käännynnäisten joukko, josta osa edelleen salaa harjoitti vanhaa uskontoaan, joka ei nyt sitten niin kovin kaukana ollutkaan alkukristillisyyden juutalaisuutta lähellä olevista muodoista. Ei voi myöskään välttyä vaikutelmalta, että valituksen nostamat kansan käsitykset ja elämäntapojen ihailu liittyy siihen, että vanhat uskomukset noituudesta nousivat taas esille. Valitusfilosofit itse ehkä hylkäsivät ne hulluutena, mutta samasta kansanperinteestä ne ovat peräisin kuin ne "terveet ja luonnolliset" kansan tavat, joita he ihailivat ja halusivat yleisiksi tavoiksi.

        Minua kiinnostaa tässä se, miksi kehityskulku oli sellainen kuin oli.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos noitavainot olivat seurausta pelkästään ja vain kristillisyydestä, miksi varhaiskristityt eivät niitä harrastaneet? Miksi edes se kirottu Paavali ei käske kirjeissään polttamaan noitia niin että taivaanranta loimottaisi?

        Sekä uskonpuhdistus että noitavainot näyttävät liittyvän reconquistan jälkiaaltoihin, jotka Euroopassa olivat espanjasta paenneiden juutalaisten virtaa muihin maihin. Samalla syntyi käännynnäisten joukko, josta osa edelleen salaa harjoitti vanhaa uskontoaan, joka ei nyt sitten niin kovin kaukana ollutkaan alkukristillisyyden juutalaisuutta lähellä olevista muodoista. Ei voi myöskään välttyä vaikutelmalta, että valituksen nostamat kansan käsitykset ja elämäntapojen ihailu liittyy siihen, että vanhat uskomukset noituudesta nousivat taas esille. Valitusfilosofit itse ehkä hylkäsivät ne hulluutena, mutta samasta kansanperinteestä ne ovat peräisin kuin ne "terveet ja luonnolliset" kansan tavat, joita he ihailivat ja halusivat yleisiksi tavoiksi.

        Minua kiinnostaa tässä se, miksi kehityskulku oli sellainen kuin oli.

        Ei ollut valtauskonto vielä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ollut valtauskonto vielä.

        Ja vainot loppuivat kun tuli sellaiseksi? Kristillisyyshän syrjäytti paikallaiset tavat täysin vasta 1700-luvun myötä.


    • Anonyymi

      RUOTSISSA DEMAREITA EI ÄÄNESTETÄ ELLEIVÄT NE TEE IHMISIÄ RIKKAIKSI
      SUOMESSA ÄÄNESTETÄÄN JOTTA NE EIVÄT TEE

      Keynesiläiset ovat karmeita varkaita Suomessa

      Verorälssi SAK SDP Valiitto ... nostaa verottomia pääomatuloja melko riskittömistä sijoituksista kuten vuokrista eli kuten maahanmuuttajien asunnoista saatavista Kelan vuokratuista. Kelan rahat matkaavat suoraan pörssiyhtiö SAK-Kojamon tileille jne

      muiden maksaessa riskilläkin hankitusta pääomasta 30 prosentin luokkaa olevan veron

      Suomalaisten sijoitukset riskiin olisivat tärkeitä jotta teollisuus kehittyisi sen sijaan
      matujen tuominen vuokralaisiksi SAKn tarpeisiin ei sitä ole

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/asumistukia-on-maksettu-suoraan-ay-liikkeen-taskuihin-kojamo-saa-parikymmenta-miljoonaa-vuosittain/7185468#gs.t82mtc

      • Anonyymi

        "Suomalaisten sijoitukset riskiin olisivat tärkeitä jotta teollisuus kehittyisi "

        Kuten kehittyi Ahon hallituksen aikana kun aiempien sijoitusten riskit realisoituivat?

        Vai tarkoititko suuret tuotot lupaavilla riskisijoituksilla nyt tuulivoimaloita, vetyteollisuutta tai muuta vihreän siirtymän terävintä kärkeä?

        Osaatko kertoa, miten se ruotsalaisten demarien politiikka niitä rikkaita luo ja miten se eroaa suomalaisten demarien politiikasta, joka ei luo? Tietääkseni Ruotsin demarit ovat tuoneet maahansa paljon enemmän maahanmuuttajia kuin suomalaiset demarit Suomeen?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Suomalaisten sijoitukset riskiin olisivat tärkeitä jotta teollisuus kehittyisi "

        Kuten kehittyi Ahon hallituksen aikana kun aiempien sijoitusten riskit realisoituivat?

        Vai tarkoititko suuret tuotot lupaavilla riskisijoituksilla nyt tuulivoimaloita, vetyteollisuutta tai muuta vihreän siirtymän terävintä kärkeä?

        Osaatko kertoa, miten se ruotsalaisten demarien politiikka niitä rikkaita luo ja miten se eroaa suomalaisten demarien politiikasta, joka ei luo? Tietääkseni Ruotsin demarit ovat tuoneet maahansa paljon enemmän maahanmuuttajia kuin suomalaiset demarit Suomeen?

        OTETAAN ASIA PRAG MAATTISESTI
        jauhat taakse päin katsovia joita et osaNNUT silloin käyttää etkä nyt osaa käyttää ajankohtaisesti

        jotain nokialässyä
        nokia olisi tuhottu demarien keynesiläisten käsissä kuin Sonera ja Uniper

        eli on ajanhaaskuuta jauhaa mukaloogista ymmärrystä menneestä kun et osannut
        käyttää tietoa silloin etkä nyt

        mikä on Nokian tilanne nyt kun enigmana on se että ....

        minun pitää miettiä näitä nyt eikä jotain lässyä Palmen ja hänen assistenttinsa
        Mona Sahlinin luetaan muna sähliin
        tuhoamasta Ruotsista

        ps. Palme oli Suomen jos ei vihaaja niin inhoaja siis tämä Palme
        ps2
        minulla on iso riskisijoitus Nokiassa
        mutta
        nyt mietitään metsäteollisuutta eikä nokiaa eli mitä on olla
        vihersiirtymän kuristuksessa
        kun MetsäGroupp avaa kemissä ja UPM PdTssä eucasellu ja sen OL3 avautuvat
        pitäisikö lisätä panosta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        OTETAAN ASIA PRAG MAATTISESTI
        jauhat taakse päin katsovia joita et osaNNUT silloin käyttää etkä nyt osaa käyttää ajankohtaisesti

        jotain nokialässyä
        nokia olisi tuhottu demarien keynesiläisten käsissä kuin Sonera ja Uniper

        eli on ajanhaaskuuta jauhaa mukaloogista ymmärrystä menneestä kun et osannut
        käyttää tietoa silloin etkä nyt

        mikä on Nokian tilanne nyt kun enigmana on se että ....

        minun pitää miettiä näitä nyt eikä jotain lässyä Palmen ja hänen assistenttinsa
        Mona Sahlinin luetaan muna sähliin
        tuhoamasta Ruotsista

        ps. Palme oli Suomen jos ei vihaaja niin inhoaja siis tämä Palme
        ps2
        minulla on iso riskisijoitus Nokiassa
        mutta
        nyt mietitään metsäteollisuutta eikä nokiaa eli mitä on olla
        vihersiirtymän kuristuksessa
        kun MetsäGroupp avaa kemissä ja UPM PdTssä eucasellu ja sen OL3 avautuvat
        pitäisikö lisätä panosta?

        Niin, kirjoitin avauksenkin historiasta ja siitä tulit itsekin länkyttämään DDR:si kanssa, sitäkään valtiota kun ei enää ole olemassakaan.

        Mihin pitäisi lisätä ja mitä panosta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Suomalaisten sijoitukset riskiin olisivat tärkeitä jotta teollisuus kehittyisi "

        Kuten kehittyi Ahon hallituksen aikana kun aiempien sijoitusten riskit realisoituivat?

        Vai tarkoititko suuret tuotot lupaavilla riskisijoituksilla nyt tuulivoimaloita, vetyteollisuutta tai muuta vihreän siirtymän terävintä kärkeä?

        Osaatko kertoa, miten se ruotsalaisten demarien politiikka niitä rikkaita luo ja miten se eroaa suomalaisten demarien politiikasta, joka ei luo? Tietääkseni Ruotsin demarit ovat tuoneet maahansa paljon enemmän maahanmuuttajia kuin suomalaiset demarit Suomeen?

        Kuitenkin etnisen väkivallan maassa Ruotsissa on demarien mielestä liian vähän nehkereitä alttarilla
        https://www.suomenuutiset.fi/rajua-kritiikkia-tvn-deittiohjelmalle-liian-paljon-valkoisia-alttarilla-ei-edusta-koko-kansaa/

        tätä puolta pitää suomalaisten vastustaa viimeiseen mieheen mamutusta


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Millä tavalla Tuppurainen mokasi Uniperin? Kauppahinta menetettiin kuten Venäjänsijoituksissakin. Sen kummempaan eivät saksalaiset olisi suostuneet ja oppositio painosti, että Suomea olisi pitänyt rokottaa enemmänkin.

        Syydät jatkuvasti aivan täyttä roskaa olevia postauksiasi, miksi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Millä tavalla Tuppurainen mokasi Uniperin? Kauppahinta menetettiin kuten Venäjänsijoituksissakin. Sen kummempaan eivät saksalaiset olisi suostuneet ja oppositio painosti, että Suomea olisi pitänyt rokottaa enemmänkin.

        Syydät jatkuvasti aivan täyttä roskaa olevia postauksiasi, miksi?

        pönttötuppuraainen - osaan saksaa -lähetettiin pilaamaan asiat
        mistään mitään tieteämätön demariakka


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        pönttötuppuraainen - osaan saksaa -lähetettiin pilaamaan asiat
        mistään mitään tieteämätön demariakka

        Miten Tuppurainen pilasi asiat? Kuka sieltä sen paremman tuloksen olisi saanut ja millainen se olisi ollut?

        Mistään mitään tietämättömät oikeistoukot Sipilä ja Orpo eivät tienneet mitään kun Fortum alkoi ostaa Uniperia, vaikka Fortumin johto puhui ihan suomea.


    • Anonyymi

      Sossuhömpän yleishyödyllisten demarien varastamasta pääomatulosta verottomana
      ja vapariliiton jne kaiken maailman porukkojen

      niin tietenkin koko potti on pantava verolle
      ei vain sak roistot ja demarit
      vaan kaikkien poliitikkojen mieliporukkojen ja nille annettujen etujen

      VARKAUS ON KYMMENKERTAINEN NYKYISIN

      Tavis maksaa 30 prosentin luokkaa olevan pääomaveron. Mikäli Valiiton ja SAKn ... kaltaiset kelmit ja veronvälttelijät saataisiin kuriin, KAIKKIEN PÄÄOMAVERO OLISI 3 PROSENTTIA eli taviksille noin kymmenes osa nykyisestä JA VALTION VEROTULOT EIVÄT PIENENISI. Lisäidea verokeskusteluun – Professori: ”Jos kaikki maksaisivat osingoista noin 3 % veroa, valtion verotulot pysyisivät ennallaan”

      https://mobile.twitter.com/osakeliitto/status/1130000141065150469

      • Anonyymi

        SDP ehdotti jo Rinteen johdolla 5% ja Marin ehdotti sitä myös, mutta ei oikeistolle kelvannut.

        Aivan kuten ydinvoima, aivan kuten Nato... oikeisto ei oikeasti halua tehdä asioita, joista se puhuu.

        Oikeiston trollit huutavat pitkin palstoja, poliitikot jopa puhuvat asioista, sitten kun olisi mahdollisuus tehdä jotain... tuleekin joku "este" tai löytyy joku tekosyy olla tekemättä.


    • Anonyymi

      Äärivasemmistovapareilla alkaa heitättää noitavaino ja Nokian historia kuperkeikkaa
      Kun porukka pienenee niin sitä sakeammaksi niiden jutut käyvät

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      342
      3484
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      227
      2128
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1682
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      5
      1547
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      85
      1404
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      288
      1281
    7. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1121
    8. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      83
      1121
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      86
      1107
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      956
    Aihe