Hei omakotitaloasukit, minkälaista lämpötilaa pidätte asunnossanne?

Anonyymi-ap

Nyt kun ei ole enää lapsosia lattialla leikkimässä, niin olemme pudottaneet roimasti lämpötilaa talven aikana.
Olemme elelleet vain osassa taloa, muu osa on säädetty +12, ja supistettu asuinosamme +14-15. Hyvin ollaan pärjätty töppöset jalassa ja villatakki harteilla. Iltaisin kytkemme ennen sänkyyn menoa lämpöpeiton päälle 40 min ajaksi, 20 min kuluttua on peti jo ihanan lämmin ja lämpö säilyy siellä peiton alla aamuun asti. Olemme säästäneet lähes puolet lämmityskuluista entiseen verrattuna. Nyt on aurinko jo kohta pari viikkoa lämmittänyt suloisesti, päivällä asuinosamme lämpö on noussut jo n. +20 asteeseen :)

18

93

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      + 5

      Siis mökillä, ylläpitolämpö. Kun menen sinne, laitan tuvasta patterit yli kahteenkymppiin ja ovet muualle kiinni. Lisäks lämmittelen leivinuunia. Sen kans pitää olla maltillinen, ei se hikikään ole mukava asia. Mutta se hiljakseen lämmittää koko mökkiäkin. Jos käytän makkaria, nostan senkin lämmön ja avaan oven, että lämpö leviää tasaisesti, just uunista. . Spa-osaston voi tarvittaessa lämmittää kiukaalla.

      Idea on, en lämmitä turhia tiloja, enkä turhaan mitään.

      Lisäks tosiaan pitää muistaa huolehtia pukeutumisesta. Mulla nyt on villasukat kesäisinkin, talvisin kahdet ja sisäkengät päälle. Mainiten, untuvatakki on hyvä, toimii hyvin ympäri vuoden, se kun eristää myös liialta kuumuudeltakin.

      Tsadissa ei paljoa rivarissa voi kaukolämmön takia tehdä, mutta vaatteilla täälläkin lämpöä voi säädellä.

      Tietenkin, jos haluaa oleskella kalsarisillaan avojaloin, silloin pitää kämpän olla lämmin. Mutta nimenomaan vaatetus on yks tärkeimmistä energiansäästämisessä huomioitavia asioita. Huonelämpöä voi pudottaa melkoisen monia asteita, kun käyttää sisävaatteita sopivasti. Suosittelen sisäkenkiä, suomalaisilla kummallinen tapa olla sukkasillaan, jopa kyläillessäkin. Reinot on ihan jees :D

      =DW=

      • Anonyymi

        Unohtui.

        Suosittelen untuvatäkkejä, paljon parempia kuin muut. Maksavat ehkä enemmän, mutta oikeesti eristävät hyvin ja ovat mukavia. Sinällään liika lämpimässä on tympee nukkua.

        Aikanaan oli vesisänky ja siinä lämmittimet. Ei hitto, helpolla oli liika kuumaa, mutta ilman lämmitystä sitä sitten makas kylmän vesikuution päällä. Termostaatin säätäminen oli jonkinlaista rakettitiedettä. Hyvä vaahtomuovipatja toimii hyvin, voi siihenkin laittaa jonkin tempur jutun päälle. Tai avaruuslakanan alle. Muttta vieteripatjat ei välttämättä ole kovin lämpöä eristäviä.

        Kun ihminen itsessäänkin lämmittää ihan hyvin. Kai nyt jokainen on joskus makuupussissa ollut. Niin, hyvä untuvamakuupussi kai ois paras nukkumisen kannalta.

        Muuten, ei ole pakko nukkua alasti, voi sitä villasukkia ja villapaitaa käyttää nukkuessakin.

        =DW=


    • Anonyymi

      Ihan tasatarkasti, joka huoneessa 21.0, muuten tuntuu niin kylmältä että en kestä sitä.
      Jotenkin tuntuu, että pukeutuminenkaan ei auta. Säästän autoilusta ja ruoasta.

      • Anonyymi

        Kokeile kahtaviittä.


    • Anonyymi

      Enää en elele omakotitalossa, saimme sen Luojan kiitos myytyä ennen näitä maailman mullistuksia. Kun kahdestaan mieheni kanssa asuimme isossa talossamme, oli lämpötila noin 19. MIes olisi halunnut pitää enemmän lämpöä, mutta minä en ja kun oli vielä öljylämmistys niin helppo oli oma kanta perustella.

    • Anonyymi

      Miksi kukaan haluaisi kituuttaa lämpötilassa missä on pakko pukea?
      Olen kerrostaloasukki ja kämppä on onnellisesti suunnilleen keskellä taloa.
      Eli joka puolella ympärillä on asuntoja.
      Lämpöä on 24-26 astetta ja kalsarisillaan voi hyvin olla. Viihdyn.

    • Anonyymi

      Ostimme huonetermostaatit asennettuna ja pyysimme ammattimiestä laittamaan 21 astetta kaikkialle, paitsi autotalliiin 12 astetta.

      • Anonyymi

        Alle 20 riittää, siihen pitää tottua vähitellen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Alle 20 riittää, siihen pitää tottua vähitellen.

        Pudotus 23-21 asteeseen tuo minulle säästöä kuukaudessa noin 80€, sillä ostan viikon ruokatarvikkeet itselleni.


    • Anonyymi

      Jos on matala lämpötila se tulee kalliiksi koska silloin ihmisen elimistön pitää itse lämmittää itseään, ja kun tietää mitä ruoan hinta on tulee kallliiksi

    • Anonyymi

      En pidä lämpötilaa vaan vaihtelen sitä.
      Rinnetalo. Öljykeskuslämmitys. Kiertoon lähtevän veden vuorokausikello patteriventtiilien lisäksi.
      Alkuillasta sekoittaja pienemmälle siten, että valvonta-ajan loppupuolella huomaa jäähtymisen. Yöllä yhteiset tilat laskenevat noin 14 asteeseen ja makuuhuoneet 17 pykälää.
      Sekoittajaa sallivammaksi noin klo 4:n tienoissa joten oleilutilat ehtivät nousta noin 18 asteeseen. Pari tuntia ennen jengin lähtöä arkisiin askareisiin venttiili pienemmäälle ja torppa saa viiletä tunne 14 asteen tietämiin kunnes pari tuntia ennen ensimmäisen kotiutumista lämmöä lisää, että se ehtii nousta 18:seen.
      Alakerta on osittain maan sisällä joten se tasaa siellä lämpöä. Lasten huoneet.
      Yläkerran osalta rakennuksen massan vaikutus lämpötilojen muutosten viiveisiin vaati ensimmäisen vuoden aikana hankittavat kokemusperäiset tiedot.
      Tämä säätö tapahtui reilusti ennen mitään säästöhysteriaa. Kukkaro kehoitti ajattelemaan mistä maksan.
      Ps. Pannuhuoneen lämpötila 28 celsiusta toimi yläpuolella olevan keittiön lattialämpönä huolimatta välissä olevasta 10cm:n vuorivillasta.
      Keittiön patteri ei lämminnyt koskaan.

    • Anonyymi

      Onkohan se talolle terveellistä pitää niin matalia lämpötiloja sisätiloissa talvella?
      Eikö ne eristyksetkin mene pilalle ja kostu? Ja miten nykyaikaiset rakennusmateriaalit reagoivat niin mataliin lämpötiloihin? Oletko tarkistanut vintillä että siellä toimii tuuletus ja ettei ole tullut homekertymää.

      • Anonyymi

        Reilusti yli satavuotias terve hirsitalo. Niin kauan taaksepäin kun itse tiedän, on osa talosta ollut joskus jopa kylmillään talvisaikaan. Tuskin silloin 1800 luvun loppupuolella ja 1900 luvun alkupuolellakaan on taloja pidetty talvisin yli +18 asteisina ja hyvin ovat monet vanhat talot tänne asti pärjänneet, ellei ole purettu nykyaikaisten hometalojen tieltä pois.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Reilusti yli satavuotias terve hirsitalo. Niin kauan taaksepäin kun itse tiedän, on osa talosta ollut joskus jopa kylmillään talvisaikaan. Tuskin silloin 1800 luvun loppupuolella ja 1900 luvun alkupuolellakaan on taloja pidetty talvisin yli 18 asteisina ja hyvin ovat monet vanhat talot tänne asti pärjänneet, ellei ole purettu nykyaikaisten hometalojen tieltä pois.

        Vanha hirsitalo

        Kokolailla täysin erilainen rakenteeltaan, kuin nykyaikaiset talot. Net tehty hirrestä, jostain pellavatilkkeestä, päreistä ja ehkä sahanpurua vintillä. Kaikki hengittävää luonnonmateriaalia ja yksinkertaiset rakenteet. Nykytaloissa ties mitä mineraalivilloja, styrokseja, muovikalvoja, alumiinipapereita, kipsilevyjä jne. Ei net hengitä, eikä net kestä kosteutta.

        Kylmyys itessään ei materiaaleja pilaa, mutta kosteus kyllä. Säilyis nykytalokin pohjoisnavalla vaikka tuhat vuotta jos se aina ois jäässä. Mutta kosteuden ja lämmön vaihtelut on nykytaloille myrkkyä.

        Asia myös talotekniikka. Kas, vanhoissa hirsitaloissa ei ollut vesijohtoja, viemäreitä. Eikä sähköjuttuja, erilaista asumiselektronista tekniikaa jne. Nykytaloissa on, eikä nämät uudet keksinnöt nekään kestä oikein mitään, vesiputket nyt ainakin hajoo, jos ne jäätyy.

        Ite oon kolkyt vuotta pitänyt nykyteknistä taloa talvet pikkulämmöllä, ei ole mitään vauroita tullut. Maksaahan se vähän rahaa, mutta ei tarvi turhia remontteja tehdä. Vieressä on pari sataa vuotta vanha hirsirakennus. Ihan hyvässä kunnossa edelleen, eikä sitä ole lämmitetty ikinä, :D Mutta mieluummin mä käytän sitä uudempaa taloa.

        =DW=


    • Anonyymi

      Noin kylmä asunto ei ole enää terve ja siitä voi syntyä kosteus ym. vaurioita..

    • Anonyymi

      Rakennsmateriaalit saattavat alkaa kärsimään jos menee liian kylmäksi. En alittaisin noin 17-18 astetta.

      • Anonyymi

        Vajaa kymmenen riittää.

        Itellä 5. Kokemusta pitkältä ajalta, toimii ok. Tärkein juttu on kosteuden torjuminen ja putkiston jäätymisen estäminen. Sen varmasti hokaa heti, jos alkaa sisällä olevat tekstiilit dunkkaan ja ikkunat huurtumaan. Silloin ei välttämättä ole liian kylmä, mutta liikaa kosteutta.

        Tärkeä asia on ilmanvaihto. Sen pitää toimia myös talvisin, etenkin syksyisin ja keväisin. Kun on snadi lämpö ja ilma kiertää, kosteutta ei muodostu. Itellä painovoimainen ilmanvaihto, räppänoitä vaan sopivasti raolleen ja homma toimii.

        Ongelma ei ole siis varsinaisesti lämpötila-asteet, vaan ilmanvaihto.

        =DW=.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      386
      1512
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1288
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      116
      1210
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      164
      1139
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      987
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      906
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      816
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      810
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      91
      804
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      167
      691
    Aihe