Kumpi oli suurempi onnettomuus?

Yuval Noah Harari väittää kirjassaan 'Homo Sapiens', että maatalouden "keksiminen" oli ihmiskunnan pahin onnettomuus. Minä väitän, että jumalien keksiminen oli vähintään yhtä paha. Ennen jumalien keksimistä ihmiskunta sai elantonsa metsästyksestä ja keräilystä. Ihmiset elivät pieninä laumoina tasa-arvoisesti. Kaikilla oli samat oikeudet, ruoka jaettiin tasapuolisesti ja kaikilla oli pääsy valtaan eli käytännössä siis tasapuolinen vaikuttamismahdollisuus päätöksenteossa lauman tekemisistä.

Jumalien myötä tuli epätasa-arvo (miesten ja naisten välille ja syntyi luokkayhteiskunta), omaisuuden epätasainen jako ja yksilöiden valta ja vaikutusmahdollisuudet vähenivät nollaan. Toisaalta jumalat mahdollistivat suurempien yhteisöjen muodostumisen. Laumoista tuli kaupunkivaltioita, valtioita ja lopulta imperiumeja. Nämä tarvitsivat yhteisiä helppoja tarinoita, joita toimitettiin jumalmyyttien muodossa.

Kysymykseni ja keskustelun avaus liittyy siihen, olisiko ollut mahdollista siirtyä metsästäjäkeräilijöiden egalitarismista suoraan nykyisen kaltaiseen monarkiaan? Vai olivatko jumalat pakollinen välivaihe? Löytyykö ihmiskunnan historiasta parempia jumalia kuin vihaiset, väkivaltaiset ja kostavat aabrahamilaiset jumalat? Miten idän uskonnot, edistivätkö ne demokratiaa ja kansojen välistä yhteistointaa? Entä Amerikoiden alkuperäiskansojen jumalat?

8

248

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Kysymykseni ja keskustelun avaus liittyy siihen, olisiko ollut mahdollista siirtyä metsästäjäkeräilijöiden egalitarismista suoraan nykyisen kaltaiseen monarkiaan? "

      Mitä vittua kirjoitin? 😂 Tätä se punaviinin nauttiminen tekee. Virke kuuluu oikein kirjoitettuna:

      Kysymykseni ja keskustelun avaus liittyy siihen, olisiko ollut mahdollista siirtyä metsästäjäkeräilijöiden egalitarismista suoraan nykyisen kaltaiseen *demokratiaan*?

      Egalitarismi = Egalitarismin mukaan millään ryhmällä ei saa olla moraalista etuoikeutta muihin nähden. Jokainen yksilö on käsitettävä redusoimattomana yksikkönä. Jyrkkä egalitarismi katsoo, että kaikki hyvät on jaettava tasan yhteiskunnan jäsenten kesken, mutta monet egalitaristit sallivat erilaisten palkkioiden kiinnittämisen eri yhteiskunnallisiin asemiin niin kauan kuin ne ovat yhtäläisesti avoimia kaikille.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Egalitarismi

      • Anonyymi

        No hieman jo ihmettelin tuota lukiessani. Mutta oli sinulla sen verran hyvä syy selitykseksi, että uskon sen.


    • Anonyymi

      Antiikin Kreikassa ei ilmeisesti ihan hirveästi ollut uskonnollisia vainoja eli metsästäjäkeräilijöiden egalilitarsimi - kreikan egalitaristinen demokratia - moderni demokratia olisi voinut olla kehityspolku. Kuinka paljon olisimme olleet edellä ilman vuohipaimenten uskontoa? 1000 vuotta? Teknologinen singulariteetti olisi jo saavutettu ja ihminen vallannut koko universumin?

    • Anonyymi

      Jälkiviisaus on imelin viisauden laji sanoi Konsta Pylkkänen.

    • Anonyymi

      Jospa ateistit kokeilisivat, vaikkapa ihan pienessä mittakaavassa omaa utooppista arjen todellisuuttaan? Siten, että annettaisiin resurssit, mutta teistien kanssa ei saisi olla tekemisissä. Ja perustettaisiin jonkinlainen ateistinen vatikaanivaltio kokeilualustaksi. Mitä ateistit ajattelevat ko. yhteiskunnallisessa kokeilussa käyvän? Monilla uskonnoillahan on omat pyhät paikkansa ja valtioalueita, jotka liittyvät niiden kerrontaan.

    • Anonyymi

      "Minä väitän, että jumalien keksiminen oli vähintään yhtä paha. "

      Tekoälyn keksiminen on pahin kaikista. Mutta minkä teet, kun tiede ja innovaatiot tulevat menemään omia polkujaan. Mikään ei voi estää AI:n kehitystä maailman älykkäimmäksi digitaaliseksi entiteetiksi.

    • Anonyymi

      Sen verran vastalausetta aloitukseen, että mitenkähän tasa-arvoinen metsästäjäyhteisö on mahtanut olla vammaisille...

      Muutoin kyllä mielenkiintoisia ja kysymisen arvoisia kysymyksiä. Käsitykseni on, että monoteistien jumalat mahdollistivat suurten valtakuntien synnyn, tosin Rooma, joka nujersi ne Kreikan pienet demokratiat, ei kyllä siinä vaiheessa vielä ollut monoteistinen.

      Kyllä se ehkä on niin, että tarvittiin jumalat ja niihin liittyneet irrationaaliset uskomukset, että yhtä muutaman kymmenen ihmisen metsästäjä-laumaa suuremmat kokonaisuudet saattoivat syntyä. Ja kun ne olivat syntyneet, ne ahmivat sisäänsä pienemmät.

    • Anonyymi

      siellä missä oli vilja aitta niin siellä oli niin paljon ihmisiä , että niitä piti jotenkin hallita
      vastaus oli uskonto

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      31
      3984
    2. Oletko sä oikeesti varattu?

      Että sen takii ei voida olla tekemisissä?
      Ikävä
      41
      2679
    3. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      41
      2667
    4. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      8
      2425
    5. Horoskooppikysely

      Oma ja ikävän kohteen horoskooppi? Sopivatko yhteen?
      Ikävä
      30
      2363
    6. Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan

      Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.
      Maailman menoa
      312
      2220
    7. Rakas, kerro mulle

      Miltä se tuntuu?
      Ikävä
      38
      1949
    8. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      46
      1643
    9. Kesäseuraa

      Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t
      Ikävä
      48
      1582
    10. Oletko ollut vihainen, suuttunut tai pettynyt

      johonkin kaivattusi toimintaan?
      Ikävä
      141
      1487
    Aihe