Taivalkosken kunnan konsulttien käyttö ja henkilöstövalinnat

Anonyymi-ap

Taivalkoski tuntuu nykyisin olevan kaiken maailman konsulttien luvattumaa. Saa ihmetellä nykyistä virkamiesten valintamallia ja organisaation toimintamalleja. Ajatellaanko siellä yhtään kuntalaisten/veronmaksajien etuja, vai onko tämä aivan haettu toimintamalli, jolla halutaan tukea tiettyjä yrittäjiä/toimijoita? Valitaan henkilöitä joilla ei ole tehtävissä vaadittuja pätevyyksiä (mm. rakennuslain ja -asetuksen mukaisia pätevyyksiä teknisellä puolella). Palkat ovat nousseet uusilla virkamiehillä oleellisesti aiemmasta, jossa verrataan palkkatasoa viime vuosina eläköityneisiin henkilöihin. Mm. valvontaan liittyvät tehtävät joudutaan ostamaan ostopalveluna ulkoa, koska tehtäviin valituilla henkilöillä ei ole tehtävissä vaadittuja pätevyyksiä ja osaamista. Konsulttien tuntiveloitukset ovat huomattavasti ns. omaa työtä kalliimpia. Näin samasta työstä joudutaan maksamaan useammalle henkilölle palkkaa/korvauksia, kun aiemmin kunnan omat työntekijät pystyivät tekemään vaadittavat valvontatyöt samalla kuukausipalkalla ja osana perustehtävää. Kunnalla tuntuu menevän hyvin, ei ole ilmeisesti verorahoista puutetta, kun samasta työstä voidaan maksaa 2-3 kertainen hinta mitä aiemmin.

27

1726

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kylläkait virkamiesten pitäisi itse osata tehdä työ mitävarten heidät on palkattu.
      Monta kertaa maksaa samasta työstä ?

    • Anonyymi

      Hienoa, että täällä puhutaan että ajatellaanko kunnassa kuntalaiseten etuja. Juuri kun ollaan tekemässä uutta kuntastrategiaa ja toivottiin kuntalaisia paikalle kertomaan omia ideoita kunnan elvyttämiseksi ja strategiasta tuleville vuosille niin ei ketään paikalla vaikka kuinka monta ilmoitusta oli lehdissä ja verkkosivuilla.

      Sitten kun kaikki tehty niin sitten alkaa kuntalaiset itkemään, että miksi näin piti tehdä tai miksi näin päätettiin kun eivät olleet edes silloin paikalla kun olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa!

      Kyllä te olette kummaa sakkia kun vaikka minkä tekisi niin aina valitetaan. Joskus miettii, että miksi edes vaivautua yrittämään tehdä mitään kunnan ja kuntalaisten eteen. Antaisi vain vaipua unholaan koko Taivalkosken.

      • Anonyymi

        Terve itse toimialajohtaja! 👋🏻


    • Anonyymi

      Ja vielä lisäksi, tämä vuodepaikkahomma. Sali täynnä eläkeläisporukkaa itkemässä kun viedään heiltä palveluita pois mutta heistä ei yksikään paikalla kun päätetään kunnan tulevaisuudesta laajemmin. Oma henkilökohtainen hyvinvointi vain mielessä. Tekopyhää porukkaa. Enkä allekirjoita yhtään addressia.

    • Anonyymi

      Turhaa sitä kuntalaisia syyttää kun kunnantalolla on vääriä ihmisiä töissä

      • Anonyymi

        Ketkä ne päättäjiä valitsevatkaan kuntaan? Kuntalaiset. Jos ei meno miellytä niin vaihtakaa valtuusto ja lautakunnat jotka kuntalaiset valinneet sinne istumaan. Hehän ne lopulliset henkilövalinnat jokaiseen toimeen tekee.

        Turha kitistä henkilövalinnoista jos itse olette sinne ne päättäjät valinneet ja heille mandaatin antaneet.


    • Anonyymi

      Viranhaltijat taitavat aika pitkälle tehdä valmistelevan työn rekryihin, asettaa valintakriteerit ja valmistella valintaesityksetkin? Usein luottamushenkilöt tekevät päätökset saatujen esitysten pohjalta.

    • Anonyymi

      Jos tehtävän kuvaukset ja vaaditut pätevyydet on määrittämättä rekryjä tehdessä, voi kuvitella mitä henkilöstövalinnoista tulee. Toimialajohtajat ja esihenkilöt ovat rekryissä avainasemassa. Yleishallinnossa kunnanjohtaja, teknisissä palveluissa tekninen johtaja jne. Jos lain minimi tehtävävaatimuksille ei täyty, jossakin on mennyt jokin pahasti pieleen...

    • Anonyymi

      Mitä valvontaa kunta ostaa?

    • Anonyymi

      Taitaa valvonta tulla töille nykyään aika pitkälle ostopalveluna?

      • Anonyymi

        Tuleeko se valvonta ostopalveluna, vai luuletteko vain että tulee


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuleeko se valvonta ostopalveluna, vai luuletteko vain että tulee

        Eikö siellä entiset työntekijät sekä konsultit heitä keikkaa koko ajan tai ainakin ovat tehneet?


    • Anonyymi

      Kysymys taitaa kuulua jotenkin näin: Montako henkilöä on organisaatiossa, joilla on talonrakennustekniikan tai yhdyskuntatekniikan insinöörin tai rakennusmestarin pätevyys? Mitä sanoo rakennuslaki työnjohtajilta ja valvojilta vaadittavista pätevyyksistä?

      • Anonyymi

        Rakennuslaki sanoo, että rakennustyön valvonta ei vaadi mitään pätevyyksiä. Tai tarkkaan ottaen laki ei sano niin, koska laissa ei ylipäätään oteta valvontaan kantaa. Eli laki ei varsinaisesti sano valvonnasta yhtään mitään. Valvojana voi toimia kuka tahansa, kenet rakennuttaja/tilaaja katsoo itse päteväksi edunvalvojakseen.

        Vastaava työnjohtaja on asia erikseen. Ja hän on rakennushankkeissa yleensä aina urakoitsijan palkkalistoilla. Taivalkosken kunta ei itse urakoi kuin ihan pieniä remonttihommia, jotka pääsääntöisesti eivät vaadi edes rakennuslupaa, saati vastaavaa työnjohtajaa. Kunnan virkamiehet kuitenkin toimivat oman toimensa mukaisesti kunnan duunariportaan työnjohtajina.

        Minun tietääkseni Taivalkosken kunta ei ole viime aikoina ostanut valvontaa konsulttipalveluna. Esimerkiksi käynnissä olevalla koulutyömaalla valvontaa hoitavat kunnan omat virkamiehet oman toimensa ohella. Eli tekevät juuri sitä, mitä tämän ketjun aloittaja kunnalta vaatiikin. Ja tällä kertaa näyttää myös siltä, että koulun saneeraus menee kunnialla maaliin saakka.


      • Anonyymi

        Ja mitä tulee kunnan palveluksessa olevien ihmisten koulutukseen niin siellä on ihan riittävän koulutetut henkilöt tämän kokoisen tuppukylän hommia varten. Insinöörejä siellä missä insinöörejä tarvitaan ja maistereita muualla. Ei täällä paikalliset yrittäjät ja muutkaan silmää tekevät juuri koulutodistuksillaan loista.

        Koulutuksen merkitys ylipäätään pienenee sitä mukaa kun henkilö vanhenee. Jos henkilö käy esimerkiksi neljä vuotta amk:ta ja työskentelee sen jälkeen vaikkapa 15 tai 20 vuotta eri hommissa niin kummalla on painoarvoa rekrytilanteessa? Pöhköhän se rekrytoija itse olisi, jos antaa liikaa painoarvoa jollekin museoikäiselle koulutodistukselle.


    • Anonyymi

      Eli ei tarvitse olla kunnan kohteissa valvojalla tuntemusta esim. rakennusfysiikasta, rakenteiden lujuusopista, rakennustekniikoista jne. No ehkä Taivalkoskella riittää, että henkilö on pelkästään "sopiva" tehtäväänsä? Asia tuntuu olevan siis kunnossa, hyvä näin 👍

      • Anonyymi

        Enhän minä niin väittänyt. Sanoin, että työkokemuksella voi paikata sen, minkä koulutuksessa mahdollisesti häviää. Mun tietääkseni noilla kunnan teknisen puolen henkilöillä on kaikilla teknisen puolen insinöörin koulutus ja se on Suomessa melko yleispätevä tutkinto. Riippumatta siitä, minkä alan inssi on, joutuu yleensä opiskelemaan vähintään perusteet fysiikasta, kemiasta, konetekniikasta, sähköstä ym. Työkokemus määrittää sitten pitkälti sen, mitä henkilö oikeasti osaa.

        Rakennushankkeessa muutenkin suunnittelijat ovat niitä, jotka määrittelevät toteutustavan. Urakoitsija on se, joka toteuttaa ja valvoja valvoo, että urakoitsija noudattaa suunnitelmia. Ei tuo touhu sen monimutkaisempaa ole.


    • Anonyymi

      Tutkintojen sisällöissä on kyllä eroja....

      Esim.

      Rakennusinsinööri tai -mestari ei voi toimia KVV-urakan vastaavana työnjohtajana, siihen pitää olla henkilöllä talotekniikan koulutus. KVV-valvojan pätevyyden omaava henkilö (esim. talotekniikan insinööri) ei voi toimia rakennusurakan vastaavana työnjohtajana, siihen tarvitaan vähintään rakennusmestarin pätevyys. Sähkötöissä pitää olla sähkötekniikkaan liittyvä riittävä koulutus ja pätevyys jne. jne.

      Minusta vaikuttaa, että tässä tapauksessa vaadittuja pätevyysvaatimuksia ei ole osattu tiedostaa hakuvaiheessa. Tai sitten se on tehty tarkoituksella...

      • Anonyymi

        Sekoittelet taas keskenään eri asioita. Joko tarkoituksella tai tietämättömyyttäsi.

        Sanoin jo kertaalleen, että työnjohtajat tulevat rakennushankkeissa käytännössä aina urakoitsijoiden puolelta. Koskee sekä työmaan vastaavaa työnjohtajaa että esim. KVV-työnjohtajaa tai vaikka sähkötöiden työnjohtajaa. Rakennusvalvonta(viranomainen) tarkistaa näiden pätevyydet jo rakennuslupavaiheessa.

        Nyt oli puhe valvojista, joka on aivan eri asia. Rakennustyön valvonta ei vaadi virallisesti mitään pätevyyksiä. Valvontaa voi hoitaa kuka tahansa, johon tilaaja/rakennuttaja luottaa. Itse asiassa valvojaa ei ole pakko edes olla ollenkaan rakennushankkeessa. Käytännössä tilaaja kuitenkin yleensä nimeää valvojan/valvojat, varsinkin jos tilaajana on isompi organisaatio, esim. kunta.

        Ja henk.koht. olen edelleen sitä mieltä, että käytännön pätevyyden osoittaa lähes aina aivan muut seikat kuin koulutodistukset.


    • Anonyymi

      Ja miten valvot esim. rakenteiden tekemistä, jos sinulta puuttuu perustiedot rakenteiden mitoitukseen liittyen. Myös suunnittelijat tekevät virheitä. Valvojalla ja tekijäportaalla pitää ymmärtää rakenteiden mitoituksen perusteet, jos suunnitelmissa on puutteita tai suoranaisia virheitä. Siksi suunnitelmissa on merkintä "Mitat on aina tarkastettava työmaalla".

      • Anonyymi

        Vai onko nyt niin, että haluat väkisellä löytää jotain negatiivista sanottavaa kunnasta ja sen henkilöstöstä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vai onko nyt niin, että haluat väkisellä löytää jotain negatiivista sanottavaa kunnasta ja sen henkilöstöstä?

        Ei tässä kellään ole mitään kuntaa tai sen henkilöstöä vastaan, päin vastoin. Kysymyshän on alkujaankin ollut valintakriteereistä ja tehtävän kuvauksista, kun tehtäviä täytetään. Eikö tehtäviä täytettäessä pitäisi olla tietyt määritetyt kriteerit, kun niitä täytetään? Eihän lääkäriksikään voida valita henkilöä jolla ei ole lääkärin pätevyyttä.


      • Anonyymi

        Jos ei ole koulutodistusta, se on siis sun mielestä yhtä kuin että ei ole perustiedot hallussa? Oletkohan tehnyt insinöörin työtä koskaan? Mitä luulet, pelaako ne päivät pitkät pasianssia tietokoneillaan?

        Insinöörien työ on käytännössä päivittäistä tiedon hakua ja oman osaamisensa päivittämistä. Edelleen viittaan siihen työkokemukseen. Amk-insinööri on saanut valmistuessaan ne tiedot, mitä koulun opetussuunnitelmaan on kuulunut. (Suurin osa koulustakin on matikkaa, kieliä, fysiikkaa jne.) Mutta kun se vastavalmistunut insinööri lähtee töihin, alkaa varsinainen oppiminen. Vasta silloin joudutaan kohtaamaan todellisia caseja ja etsimään ratkaisuja niihin. Kun insinööri on sitten työskennellyt vaikka sen 15 vuotta, vaihtaen ehkä välillä työnantajaa ja muuttaen työnkuvaansakin, hän on 99,9% varmuudella pätevämpi kaveri siitäkin huolimatta, että hänellä ehkä oli hieman väärä tutkintolinja amk:ssa.


    • Anonyymi

      Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa...

      • Anonyymi

        En tiedä mihin viittaat kalikan kalahtamisella, ei osunut ainakaan mun kohdalla. Sen verran tunnen kuitenkin Taivalkoskea, että kunnassa on isossa kuvassa paljon isompiakin ongelmia kuin kunnan oma henkilöstö. Ja toiseksi mun tekee mieli aina oikaista asioita, kun näen että netissä puhutaan silkkaa paskaa tai vaihtoehtoisesti kommentoija on vain pihalla kuin lumiukko silkkaa tietämättömyyttään. Oli sitten aihe mikä tahansa.

        Täällä väitettiin, että kunta ostaa valvonnat konsulteilta, mutta ei pystytä todistamaan mitä on ostettu. Sitten täällä väitettiin, että kunnan henkilöstö ei ole pätevää, mutta ei pystytä sitäkään todistamaan mitenkään. Lopuksi tyydytään sitten ikivanhaan klassiseen "se koira älähtää" fraasiin kun argumentit oikeaan väittelyyn loppuvat kesken.


    • Anonyymi

      No joka tapauksessa konsulttien käyttö on lisääntynyt ja tietyt pätevyydet puuttuvat, vaikka miten väännettäisi.

      • Anonyymi

        Konsulttien käyttö on ihan tavallista joka kunnassa ja yrityksessä nykypäivänä. Ei siinä ole kyse siitä, etteikö pätevyys riittäisi vaan siitä, että säästyy se selvitykseen käytetty aika muuhun työntekoon ja saadaan varmasti paras ja puolueeton tulos.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5035
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1275
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe