Hallitsematonta laskua

Anonyymi-ap

13 vuoden aikana on painostani kadonnut 14 kiloa vaikka se ei ole ollut mikään tavoite.
Kuihtuminen on muutaman viime vuoden aikana kiihtynyt.
Kysäisin yhdeltä tippaiitalta syytä ongelmaani mutta eipä tuo pitänyt sitä huolestuttavana.
Olen 80v mies. En ole ollut varsinaisesti lihava. Niillä rajoilla. Vyötäröni on ohentunut vain 104cm -> 98cm.
Normaali sekaruuan lisäksi mössytän hillopullaa, täytekeksejä, pähkinöitä, suklaata useamman kymmenen grammaa päivittäin. kuivakakkusiivuja yms.

3

94

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Olet menettänyt lihasmassaa.

    • Anonyymi

      Olen joskus sanonut sinulle, että proteiinin syönti voisi auttaa, mutta olet sanonut syöväsi jo aika paljon proteiinia.

      ”Rasvaton massa vähenee progressiivisesti aikuisiästä lähtien. Muutokset johtuvat pääasiassa lihaskudoksen, muiden proteiinien ja luiden mineraalien määrän pienenemisestä. Muutosten alkamisajankohdasta, etenemisnopeudesta sekä miesten ja naisten välisistä eroista on kuitenkin saatu ristiriitaisia tuloksia. Arviot rasvattoman massan menetyksestä 40. ja 80. ikävuoden välillä ovat vaihdelleet kahdesta kuuteen prosenttiin vuosikymmentä kohti. Muutokset ovat monissa tutkimuksissa olleet jonkin verran suurempia miehillä kuin naisilla, joilla on alun perinkin pienempi rasvaton massa. Baltimoren pitkittäistutkimuksen perusteella rasvaton massa vähenee vähitellen miehillä 40. ikävuoden jälkeen ja naisilla 60. ikävuoden jälkeen, mutta kiihtyy huomattavasti molemmilla sukupuolilla noin 70. ikävuoden jälkeen.”

      ”Ikääntyvän ihmisen kehon koostumuksen muutokset ovat ainakin osittain yhteydessä fyysisen aktiivisuuden vähenemiseen. Iäkkäitä urheilijoita tutkittaessa on havaittu, että kehon rasvamäärä on intensiivisesti harjoittelevilla miehillä ja naisilla suurempi kuin nuorilla urheilijoilla, mutta se on huomattavasti pienempi kuin saman ikäisillä liikuntaa harrastamattomilla. Vastaavanlaisia tuloksia on saatu myös geneettisesti kontrolloiduissa aineistoissa. Fyysisen aktiivisuuden suhteen eroavia kaksospareja tutkittaessa on havaittu, että pitkäaikainen vapaa-ajan liikunnanharrastus voi ehkäistä terveyden kannalta haitallisen viskeraalisen ja lihaksen sisäisen rasvan kertymistä iän myötä (kuva 5). Rasvan massa voi vähentyä myös lyhyempikestoisen kestävyys- ja voimaharjoittelun jälkeen. Lihasvoima- ja vastusharjoittelu ylläpitää toisaalta rasvatonta massaa ja vaikuttaa lihasmassaan ja luun mineraalipitoisuuteen vielä vanhallakin iällä. Suurempi lihasmassan määrä on myös yhteydessä korkeampaan perusaineenvaihdunnan tasoon, joka osaltaan vaikuttaa elimistön energiankulutukseen.

      Ikään ja fyysiseen aktiivisuuteen liittyvät muutokset kehon koostumuksessa ovat todennäköisesti yhteydessä myös hormonaalisiin tekijöihin. Naisia tutkittaessa on saatu viitteitä siitä, että rasvattoman massan menetys, erityisesti keskivartalossa, liittyy vaihdevuosiin pikemminkin kuin vanhenemiseen sinänsä. Vaikka rasvan lisääntyminen ja uudelleenjakautuminen näyttäisivät olevan selvemmin yhteydessä ikään kuin menopaussiin, niin estrogeeni ja muut hormonit, erityisesti kasvuhormoni, insuliini ja androgeenit voivat merkittävästi vaikuttaa kehon koostumuksen muutoksiin. Identtisillä kaksosilla tehdyssä tutkimuksessa hormonikorvaushoitoja käyttävillä naisilla on havaittu vähemmän rasvaa keskivartalossa kuin naisilla, jotka eivät käytä hormonikorvaushoitoja. Tämän lisäksi hormonikorvaushoito (estrogeeni-progestiini ja testosteroni) voi tutkimusten mukaan lisätä lihasmassaa myös ilman voimaharjoittelua.

      Niukkaenergiainen ravinto voi jarruttaa rasvan kertymistä vanhenevalla henkilöllä. Tiukka ruokavalio saattaa kuitenkin vähentää myös rasvatonta massaa. Vanhuuden aliravitsemus on erityisen haitallista, koska se edistää rasvattoman massan menetystä ja sarkopenian kehittymistä sekä johtaa rasvavarastojen hupenemiseen ja immunologisten toimintojen heikkenemiseen. Yhdessä vähentyneen fyysisen aktiivisuuden kanssa ravitsemushäiriöt hidastavat aineenvaihduntaa ja heikentävät toimintakykyä.”

      Sitaatit teoksesta: Gerontologia, Taina Rantanen, Katja Kokko, Sarianna Sipilä, Anne Viljanen (toim.), 5., uudistettu painos 2022, 516 sivua, sidottu, EAN/tuotenumero: 9789523602465 https://verkkokauppa.duodecim.fi/60246.html

      • Anonyymi

        Oma tulkintani on, että ultraamalla todettu aortan läppävuoto on hiljalleen pahentunut ja haittaa aina vaan enemmän liikuntaelimistön aineenvaihduntaa jättäen osan hapetusta tarvitsevasta verestä palautumatta. Lekuri väitti, ettei se haittaa kuntoilua. Omat havaintoni kielivät muuta.

        Suurimmalle osalle ihmisiä painon hallinta merkitsee laihduttamista. Olen melkein kateellinen.
        Tosin en toivo kenellekään laihdutuskeinoksi aortan läppävuotoa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      242
      2184
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      156
      1419
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1290
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1045
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1019
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      950
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      845
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      669
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      660
    Aihe