VILP + sähkökäyttöinen LVV lisävaraajana

Asennettuna uusi Mitsun VILP jossa 230 litran lämminvesivaraaja, jonka perään on kytketty 3 vuotta vanha LVV (Jäspi 290 litraa). Tällä kombolla vesi riittää vaikka läträämme paljon.

Nyt lämmitän VILP:llä ensin vedet, josta ne siirtyy LVV:lle, josta taas jakoon putkistoon. VILP lämmittää vedet päivällä ja LVV yö-varauksella 22-07). Meillä on lämpimän veden käyttö luokkaa 250-300 litraa vuorokaudessa. Eli parissa päivässä on lämmin vesi kiertänyt säiliöiden läpi.

VILP:n leginolla puhdistus säädetty 60 astetta joka toinen viikko.

Onko mitään järkeä pitää LVV:tä päällä ollenkaan? Tuntuu siltä, että se tekee lämmittää "turhaan" nyt öihin aina osan vedestä. Mikä menee pieleen jos käytän sitä vaan varaavana säiliönä, eli kokonaan pois päältä?

5

754

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VILPin kanssa tulisi käyttää pelkästään omaa varaajaa, jossa käyttö- ja lämmitysvesi eri osissa. Lämmitysvesi lämmitetään esim lattialämmityksessä 35C ja käyttövesi jonkun verran yli. Loppuun +60C käyttövesi lämmitetään suorasähkövastuksella. Tämä sen takia, että kompressorin hyötysuhde olisi paras mahdollinen ja kokonaissäästö lämpöpumpusta paras. Älykäs VILP ei kuumana kesäpäivänä välttämättä tarvi vastusta olenkaan, mutta kylminä talvipäivinä saattaa tulla melkein koko käyttöveden tulistus vastuksella ja osin lämmitysvedenkin.
      Ylimääräinen varaaja välissä ei sinänsä huononna hyötysuhdetta muuten kuin ylämääräisen vaipan pinta-alan hukkalämpönä. Lämmityskaudella ei haittaa ollenkaan kun hukkalämpö lämmittää asumuksia.
      Itse asiaan, niin antaisin sen ylimääräisen LVV vain olla päällä. Fiksuinta se olisi ollut ottaa pois välistä VILPin tullessa. Säästö ei kuitenkaan ole merkityksellistä ottamalla sen pois päältä mutta lisää rajusti riskiä ei toivotulle kasvustolle LV järjestelmässä.

    • Anonyymi

      Sähköllä toimivassa käyttöveden varaajassa olisi paras olla käyttövesikierukka jolla vesi pysyy aina " tuoreena". Varaajan vesi voi tällöin ollakin vaikka 35-40 astetta , lämmintä pesuvettä riittää silti. En nostaisi vilpin tuottamaa lämpötilaa yli 35 asteen, talvellakaan, koska lämpöpumppu toimii tällöin korkeimmalla hyötysuhteella.

      • Anonyymi

        Kesällä sen voi nostaa vaikka 60C ja talvella laskea sinne 35C. Perustuu lämpötilaeroon ulkoilman ja veden välillä. Mitä suurempi lämpötilaero, niin sitä huonompi hyötysuhde. Voisin kuvitella, että sellainen 50C lämpötilaero ihan max, jos halutaan pitää hyötysuhde edes jonkinmoisena. Pääsääntöisesti näissä on ulkolämpötilan mittaus ja logiikka laskee mihin asti lämmitetään kompuralla ja sitten loppu suorasähköllä.
        Ps. VILP ei sovellu kovin hyvin kuin Etelä Suomeen ja alhaisen lämpötilan lämmityskierrolle. Ei siis suoraan öljylämmityksen tilalle, ellei kyseessä lattialämmitys.


    • Anonyymi

      Kiitos vastauksista. LVV jätettiin VILP:in perään, koska lämmin vesi on välillä loppunut jo isommasta 290 litran varaajastakin.

      Jän siis LVV:n vielä kesälläkin päälle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2743
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2330
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2090
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1847
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1721
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1715
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1696
    8. 100
      1646
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1477
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe