Ohjetta naudan ribseille

Anonyymi-ap

Pakasteessa olisi noin 2 kg pala naudan ribsejä, joissa 5-6 luun rivi noin 20 cm luilla. Grillissä ajattelin tehdä tämän. Miten suolaus, kuivamausteet, grillin lämpötila, grillausaika, kastike?

16

800

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pintaan suolan ja pippurin sekoitus eli dalmatialainen (mustavalkoinen) rub. Savustimen lämpö 105-110C. Savustusaika noin 7 tuntia. Sisälämpötila lopussa 94C. Savustimesta pois ottamisen jälkeen 30-60 min lepääminen foliossa. Itse tein tuolla menetelmällä juhannuksena ja tuli älyttömän hyvän makuinen ja murea, vaikka oli kalvoinen ja sitkeä suomalainen perusnauta.

      Nyt en käärinyt lainkaan folioon kypsennyksen aikana ja kypsyi yllättävän nopeasti ilman stallausta, mutta asensin grilliin savunpoistoaukkoon lisäläpän, jolla savu, lämpö ja kosteus pysyy vielä paremmin grillissä. Stallausjohtuu haihtumisen jäähdyttävästä vaikutuksesta, joka alkaa kun liha on noin 65C. Jos ilmankosteus grillissä on korkea niin haihtumista tapahtuu vähemmän. Kuivassa grillissä lihan suihkuttelu nesteellä ei auta. Se jäähdyttää ja lopulta kuivattaa vielä enemmän. Tärkeää, että grillin ilma on kostea.

      • Anonyymi

        ”Kuivassa grillissä lihan suihkuttelu nesteellä ei auta. Se jäähdyttää ja lopulta kuivattaa vielä enemmän.”

        Tämä ”paistin valelu nesteellä paistamisen aikana, jotta tulee mehukasta” on yksi hulluimmista myyteistä. Neste ei siirry lihan sisään edes huoneenlämmössä ilman suolan apua, saati sitten kypsennyksen aikana, jolloin lihassolut supistuvat ja puristavat nestettä ulos.

        Litra vettä lämpiää 20C->100C 330 kJ:lla energiaa. Litra vettä vaatii höyrystyäkseen lähes 7 kertaa enemmän energiaa eli 2260 kJ. Siksi vedellä valelu on niin tehokas jäähdyttäjä esimerkiksi kuumana kesäpäivänä uinnin jälkeen tuntuu viileältä kun vesi haihtuu iholta. Sen sijaan höyryn tiivistyminen tuntuu polttavalta esimerkiksi saunassa kun heittää löylyä ja vesihöyry saavuttaa ihon ja tiivistyy takaisin vedeksi.

        Sama lainalaisuus toimii paistaessa, valelu jäähdyttää, hidastaa kypsymistä ja kuivattaa paistin. Kosteassa uunissa lihan pinnalta ei haihdu (ja samalla jäähdytä lihaa) niin paljon vettä ja liha kypsyy nopeammin. Höyryuunissä tiivistyvä höyry kypsentää lihaa vielä nopeammin.


      • Anonyymi

        🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑

        💋 ­­N­y­­m­f­­­o­­m­­a­­a­­n­­­i -> https://ye.pe/finngirl21#17906859c

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    • Minulla on pari kappaletta naudan ribsejä, joissa on noin sentin kerros rasvaa päällä. Pitääkö se leikata pois vai voiko grillata rasva päällä?

      • Nyt tein nuo naudan ribsit. Aloitin savustimessa 110C:ssä kuudella tunnilla ja sen jälkeen kääräisin folioon ja lämpö 150C:een. Toinen valmistui yhteensä 7 tunnissa ja toinen 8 tunnissa. Otin pois kun lihan sisälämpö oli kauttaaltaan 95C. Sen jälkeen ribsit lepäsivät folioon edelleen käärittynä tunnin.

        Savustimeen laitettaessa liha oli sitkeää niin, ettei lämpömittaria tahtonut saada uppoamaan siihen. Kypsänä kylkiluurivi ja liha pysyi hyvin kasassa, mutta ne olisi voinut syödä ilman hampaita, niin pehmeitä ja mehukkaita ne olivat. Edes kalvot ja muut sidekudokset eivät olleet sitkeitä vaan ribsistä pystyi syömään ihan kaiken lukuun ottamatta luuta. Sanomattakin on selvää, että kuudessa tunnissa savustimessa tulee erinomainen parkki pintaan. Lihassa oli aivan loistava ja rasvainen naudan maku.

        You don't need no teeth to eat my beef.


    • Anonyymi

      Suomeksi ne ovat kylkiluita.


      • Anonyymi

        Grillaava rouva taitaa asua jenkeissä, ainakin kirjoituksien perusteella, kun ovat niin yksinkertaiseen jenkkityyliin mahtailevia besserwisser kirjoituksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Grillaava rouva taitaa asua jenkeissä, ainakin kirjoituksien perusteella, kun ovat niin yksinkertaiseen jenkkityyliin mahtailevia besserwisser kirjoituksia.

        Ja kateudesta päätellen sinä taidat olla suomalainen. Mikä ongelma siinä on jos osaa ja haluaa jakaa tietoa ja kokemuksia muillekin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja kateudesta päätellen sinä taidat olla suomalainen. Mikä ongelma siinä on jos osaa ja haluaa jakaa tietoa ja kokemuksia muillekin?

        No voi haluta muttei näköjään osaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja kateudesta päätellen sinä taidat olla suomalainen. Mikä ongelma siinä on jos osaa ja haluaa jakaa tietoa ja kokemuksia muillekin?

        Suomalainen ei voi koskaan olla kateelline Jenkeille, se vaan on teoriassakin mahdotonta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        No voi haluta muttei näköjään osaa.

        "No voi haluta muttei näköjään osaa."

        "Suomalainen ei voi koskaan olla kateelline Jenkeille, se vaan on teoriassakin mahdotonta."

        No voi voi, peppukipuinen perskärpäseni kahdella kommetilla samasta anonyymistä nikistä alle 4 minuutissa. Mitenpä savustat paremmin naudan ribsit kun minä jo tein niistä täydellisiä? 😂😂😂


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomalainen ei voi koskaan olla kateelline Jenkeille, se vaan on teoriassakin mahdotonta.

        "Suomalainen ei voi koskaan olla kateelline Jenkeille, se vaan on teoriassakin mahdotonta."

        Grillaa sinä vaan poprilliä saatanan visvainen vittunaama.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja kateudesta päätellen sinä taidat olla suomalainen. Mikä ongelma siinä on jos osaa ja haluaa jakaa tietoa ja kokemuksia muillekin?

        Mahtaako ”rouva” tietää joka maassa sitkeä uskomus että heidän maassaan on maailman kateimmat ihmiset?

        Arvaatko ketkä tuota käsitystä levittävät?


    • Anonyymi

      Naudan ribsit vaativat pitkän kypsytysajan ja lihan sisälämpötila pitää saada nousemaan n. 90 asteeseen. Pitkän kypsytysajan vuoksi pitää huolehtia ettei liha pääse kuivumaan. Yksi tapa on höyryttää ribsit ensin uunissa ja antaa niille loppusilaus grillissä.

      • "...lihan sisälämpötila pitää saada nousemaan n. 90 asteeseen."

        Lähes kaikissa ohjeissa minimilämpötila on 95C. Oman kokemuksen mukaan 90C nauran ribsit ovat vielä kuivia ja sitkeitä. Lihan mehukkuus ja pehmeys tulee siitä, että sitkeä kollageeni (sidekudos) on muuttunut gelatiiniksi eli 90C saattaa maistua kuivalta mutta 95C mehukkaalta.

        "Yksi tapa on höyryttää ribsit ensin uunissa ja antaa niille loppusilaus grillissä."

        Kyllä, hauduttaminen on hyvä tapa saada sitkeästä lihasta erinomaisen herkullista. Hauduttamista ei kuitenkaan tarvita, jos savustimella pystyy kypsentämään pitkään matalassa lämpötilassa ja kypsennyksessä on riittävä kosteus. Itsekin varmistin riittävän kosteuden kääräisemällä ribsit viimeiseksi 1-2 tunniksi folioon, joka on käytännössä hauduttamista.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      110
      2850
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2334
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      1947
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1630
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1345
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      286
      1176
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1034
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      244
      991
    Aihe