Imelletty Lopen puolukka-perunamämmi.
Perinteinen vanhanajan imelletty Lopen puolukka-perunamämmi valmistetaan niin että siihen ei perinteisesti valmistusvaiheessa lisätä sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan aidosti imeltämällä, mutta hapan puolukka vaatii monien makutottumusten mukaan lisämakeutusta siirapilla.
Peruna-puolukkamämmi imelletään noin 70 asteisessa sähkölieden uunissa noin 5 tuntia.
2 kg helposti soseutuvia Lopen perunoita, jauhoisia tai kiinteitä
400 g mämmimaltaita
700g ruisjauhoja
2,5 l vettä, veden tarvetta tulee seurata koko valmistuksen ajan, tarvittava määrä vaihtelee runsaasati perunalajikkeiden ym. mukaan
1 tl suolaa
400-500 g puolukkasurvosta
noin 1 desilitra siirappia jos imeltämisen makeus ei riitä
Perinteinen vanhanajan puolukka-perunamämmi valmistuu näin:
1. Pese ja kuori perunat. Voit halkaista isot perunat vikaisuuden havaitsemiseksi. Keitä perunat kypsiksi pienessä määrässä keittovettä. Vesi jää soseeseen. Soseuta perunat niukkaan määrään keittovettä niin että saat notkean perunasoseen perunoista ja keittovedestä, lisää tarvittaessa kuumaa vettä - mitään muita aineita ei saa lisätä.
2. Maltaat ja jauhot voi sekoittaa valmiiksi kulhossa.
3. Kuumenna 2,5 litraa vettä noin 6 litran kattilassa noin 70 asteiseksi.
Lisää koko mallas-jauhoseos kulhosta vähitellen ja huolellisesti sekoittaen noin 70 asteiseen veteen. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä niin että saat sakean puuromaisen, mutta vielä helposti sekoitettavan seoksen. Lisää notkea perunasose seokseen ja sekoita tasaiseksi. Seos notkistuu imeltämisen aikana. Laita kansi kattilaan
4. Laita seoskattila noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna seoksen imeltyä , välillä sekoittaen noin 70 asteisessa uunissa noin 5 tuntia.
Voit seurata imeltymisen edistymistä maistamalla.
5. Kun mämmiseos on imeltynyt, laita mämmiseoskattila liedelle. Lisää Imellettyyn mämmiseokseen puolukkasurvos. Myös muita marjoja voit käyttää. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi. Jos puolukka-perunamämmiseos on liian sakeaa, niin voit notkistaa tarvittaessa seosta kuumalla vedellä niin että saat notkean puuromaisen puolukka-perunamämmiseoksen
Kuumenna puolukkamämmiseosta koko ajan tehokkaasti sekoittaen niin että seos alkaa kuplimaan ja siirrä syrjään välillä sekoittaen noin 30 minuutiksi. Huomioi että mämmi palaa herkästi pohjaan.
6. Laita puolukka-perunamämmiseos sopivaan uuninkestävään lasi- tai posliinivuokaan.
7. Paista mämmi 130-140 asteisessa uunissa noin 5 tuntia.
Lisää pinnalle paistamisen aikana 2-3 kertaa 2-3 ruokalusikallista vettä astämään kuorettumista ja korppuuntumista. Näin voit paistaa täysiä vuokia ja saat mehevän puolukka-perunamämmin. Vajaassa vuokassa puolukka-perunamämmi kourettuu ja korppuuntuu pitkän paistamisen aikana yllättävänkin helposti.
Puolukka-perunamämmi on parhaimmillaan, kun se on seisonut viileassä noin 3 vuorokautta.
Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sirotesokerin kanssa.
Tarjoiluehdotus: Laita puolukka-perunamämmi annoskulhoihin. Laita pinnalle kermavaahtoa viimeistele annos kokonaisilla puolukoilla.
Lopen puolukka-perunamämmi.
5
685
Vastaukset
- Anonyymi
LOPEN IMELLETTY MARJAMÄMMI.
Lopen imelletty marjamämmi valmistetaan yleisesti puolukasta, mutta se voidaan valmistaa myös muista marjoista ja myös sekamarjoista.
Kun jätät maltaat pois ja vähän trimmailet ohjetta, niin silloin saat Lopen imelletyn marjapuuron.
Lopen imelletty marjamämmi ainekset:
Imeltymistä voit tehostaa lisäämällä noin 1/2 kiloa 70 asteista notkeaa perunasosetta mämmiseokseen ennen imeltämistä. Tee sose vain perunoista ja vedestä - ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA LISÄÄ SUOLAA perunasoseeseen, sillä suola haittaa imeltymistä.
3,0 litraa vettä. 5 litran kattila
450 g mämmimaltaita
750 g karkeita ruisjauhoja
500 g marjasurvosta.
1 teelusikallista suolaa
Jos haluat, niin voit makeuttaa lisää siirapilla.
Lopen imelletty marjamämmi:
Laita uuni lämpenemään noin 70 asteiseksi.
Kuumenna vesi 5 litran kattilassa noin 70 asteiseksi. Lisää vähitellen ja koko ajan sekoittaen jauhot ja maltaat noin 70 asteiseen veteen niin että saat notkeahkon puuromaisen - sakean vellimäisen mämmiseoksen. Lisää tarvittaessa maltaita ja jauhoja. Mämmiseos notkistuu imeltämisen aikana. Mämmiseos saa olla tässä vaiheessa hiukan "ylisakeaa", mutta kuitenkin helposti sekoitettavaa.
Laita mämmiseoskattila noin 70 asteiseksi kuumennettuun uuniin ja anna imeltyä, välillä sekoittaen, noin 5 tuntia. Mämmiseos notkistuu imeltämisen aikana.
Ota mämmiseoskattila uunista ja lisää imeltyneeseen mämmiseokseen marjasurvos. Voit lisätä lisämakeudeksi siirappia. Lisää suola. Sekoita marjamämmi hyvin.
Laita marjamämmi uunivuokaan ja paista aluksi noin 150-170 asteisessa uunissa noin 15-30 minuuttia. Alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen ja lisää vuokaan paistamisen aikana pinnalle 1-2 kertaa voimakasta siirappivettä, tai 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä estämään korppuuntumista ja kuorettumista. Näin voit paistaa täysiä vuokia ja saat erinomaisen mehevän marjamämmin.
Paista marjamämmiä noin 5 tuntia.
Marjamämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä 2-3 päivää. Tarjoile makean kermavaahdon kera. Tai maidon ja sokerin kera. Lisää pinnalle kokonaisia marjoja.- Anonyymi
🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒
🍒 Nymfomaani -> https://ye.pe/finngirl21#17929105b
🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞
- Anonyymi
Tuleeko simaa myös?
- Anonyymi
Ei tule.
Tulee Lopen imelletty ruispuolukkapuuro.
Imellettyä ruispuolukkapuuroa valmistettiin uudesta ruissadosta puolukalla höystettynä.
Imellletyn puuron valmistaminen alkaa olla katoavaa kansanperinnettä. Ohjeita löytyy harvakseltaan ja vielä harvemmin valmistetaan imellettyjä puuroja.
LOPEN IMELLETTY RUISPUOLUKKAPUURO
Ohjeen ainekset:
1,25 litraa vettä. Tarvittava veden määrä saattaa vaihdella jonkin verran.
8 dl karkeaa ruisjauhoa
300 - 400 g puolukkaa survottuna
1/4 - 1 desilitra siirappia - "maun mukaan"
1/2 - 1 tl suolaa
Kuumenna vesi uuninkestävässä kattilassa (ei muoviosia ja vastaavia) noin 70 asteiseksi.
Lisää jauhot vähitellen ja koko ajan vispaamalla kattilassa noin 70 asteiseen veteen, niin että saat notkeahkon puuron. Laita kansi kattilaan.
Laita puurokattila noin 70 asteeseen uuniin ja anna imeltyä uunissa noin 5 tuntia välillä sekoittaen.
Lisää imeltyneeseen puuroon puolukkasurvos. Lisää suola. Lisää siirappia maun mukaan ja sekoita tasaiseksi. Jos puuro tuntuu liian sakealta, niin lisää tarvittaessa kuumaa vettä ja sekoita hyvin.
Laita ruispuolukkapuuroseos esimerkiksi posliiniseen uunivuokaan. Laita puurovuoka noin 120-130 asteiseen uuniin ja anna paistua noin 4-5 tuntia.
- Anonyymi
Sitähän olis pitänyt tulla sun tekemään ja myymään ruokafestareille.
Siel oli kaikki annokset niin ylihinnoiteltuja että en syönyt mitään.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"
Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde232692Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän292292- 1482254
Hullu liikenteessä?
Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.532170Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"
Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti211782Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?
Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks3891642Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta
Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään961576- 2931461
Varokaa! Lunta voi sataa kohta!
Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm131409- 1331408