Kaatopaikkakaasun hyödyntäminen

Anonyymi-ap

Metaania muodostuu kaatopaikoilla eloperäisen jätteen hajotessa anaerobisesti. Se, kuinka paljon ja kuinka nopeasti metaania muodostuu, riippuu muun muassa jätteen laadusta, määrästä, iästä ja käsittelytavasta sekä vallitsevista ympäristöoloista kuten lämpötilasta ja kosteudesta kaatopaikan sisällä.

Kaasuvoimalassa hyödynnetään kaikki kaatopaikalta ja vanhalta kaatopaikalta kerättävä kaatopaikkakaasu, jota vuonna 2021 oli yhteensä 13,76 miljoonaa Nm3 (= normaalikuutiometri eli kuutio kaasua normaalipaineessa ja 0°C lämpötilassa). Määrä vastaa energiasisällöltään noin 6 900 kuutiometriä kevyttä polttoöljyä. Kaatopaikkakaasun määrä laskee vuosittain, koska kaatopaikoille ei enää loppusijoiteta biohajoavaa jätettä. Kaasuvoimala on edelleen yksi Euroopan suurimmista kaatopaikkakaasun hyötykäyttölaitoksista.

Nykyisellä kaasumäärällä voimala tuottaa sähköä 3,5 megawatin teholla. Vuotuinen tuotanto noin 28 000 MWh, mikä riittää laskennallisesti esimerkiksi noin 1 600 omakotitalon sähköntarpeisiin. Lisäksi voimala tuottaa lämpöä Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen omaan käyttöön. Alue on kaasuvoimalan ansiosta energiantuotannoltaan omavarainen, ja suuri osa tuotetusta sähköstä myydään valtakunnan verkkoon.

https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/kaatopaikkakaasun-hyodyntaminen/

9

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Capstone C200 mikroturbiinit tuottavat sähköä maakaasusta, biokaasusta LNG:stä, LPG:stä tai muista nestemäisistä polttoaineista. Tehdasvalmiiseen pakettiin yksiköitä voidaan kytkeä rinnan 1 MWe saakka.

      Capstone C200 -mikroturbiinit ovat ihanteellinen ratkaisu hajautettuun energiatuotantoon. Capstone C200 mikroturbiinit ovat kompakteja ja yksiköitä voidaan kytkeä rinnakkain, joten järjestelmää on helppo laajentaa.

      Turbiinit ovat kilpailukykyinen energiantuotannon vaihtoehto vedenpuhdistamoilla ja kaatopaikoilla, joiden tuottamassa biokaasussa voi olla epäpuhtauksia ja kaasun saanti vaihtelee. Turbiinien modulaarinen rakenne auttaa kaasun saannin vaihtelun aiheuttamissa ongelmissa.

      Turbiinit pystyvät tuottamaan energiaa myös runsaasti rikkivetyä sisältävästä kaasusta. Näin kaasun puhdistukseen tarvittavat kustannukset alenevat ja energiantuotannon kilpailukyky kasvaa. Kaikista turbiineista on saatavissa myös korkean rikkivedyn malli, jonka kestävyys on jopa 50 000 ppm.

      Hyvien käyttökokemusten ja korkean sähköisen hyötysuhteen (33%) vuoksi suosittelemme C200-turbiinia kohteisiin, joissa kaasun teho on vähintään 600 kW.

      https://www.sarlin.com/tuote/capstone-c200-c1000-mikroturbiinit/

    • Anonyymi

      Bomballe kannattaisi varmaan laittaa metaanikaasun keräyskaikka. Niin sanotun lystirinteen paikalla on varmaan ainakin puoli vuosisataa ajettu kaikki mahdollinen Nurmeksen jäte. Normaalin kotitalousjätteen lisäksi siihen ajettiin huoltoasemien, sairaalan, teurastamoiden ja yleensä kaikki mahdollinen jäte rottien ruuaksi. Onneksi tämä usean hehtaarin kokoinen kaatopaikka suljettiin ja jätteet alettiin kuljettaa kuhmontien varteen ja entinen kaatopaikka kapseloitiin maakerroksella.

      • Anonyymi

        Tätä en usko, taas joku kännissä heittää läppää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tätä en usko, taas joku kännissä heittää läppää.

        Totta tuolla edellä kerrotaan, olen itse nähnyt tämän vanhan kaatopaikan toiminnassa vielä 60 luvulla, ei sellainen kävisi enää nykypäivänä. Siellä on penkan sisällä valtava määrä kaikenmoista myrkkyä, öljyä, tynnyreitä, akkuja kaikkea mahdollista, ei kannata kyljestä kovin syvälle kaivella, saattaa yllätys odottaa.


    • Anonyymi

      Kaasua tulee, mut ei niin paljon että sillä olisi mihinkään merkitystä. Mutta hyvä että otetaan talteen.

    • Anonyymi

      Kyllähän kaatopaikoilta metaania kerätään, ei sillä kuuhun asti mennä mutta tottakai tyhjää parempi.

    • Anonyymi

      Kyllä vanhoiltakin kaatopaikoilta jotakin kaasua tulee, Kuopiossakin kerrostalo jouduttiin purkamaan sisäilma ongelmien vuoksi, kun se oli aikoinaan rakennettu kaatopaikkakäytössä olleelle alueelle .

    • Anonyymi

      Rektuumista biokaasua purkautuu pörähdys vain kuuluu....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1468
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe