Kannattaako ottaa opiskelupaikka vastaan?

Anonyymi-ap

Hei, olen 22-vuotias miehenalku Helsingistä. Valmistuin lukiosta muutama vuosi sitten ja nyt olisi aika pohtia mitä haluan tehdä tulevaisuudessa. Olen erittäin kiinnostunut politiikasta ja yhteiskunnasta. Hain tänä keväänä muutamaan paikkaan opiskelemaan todistuksella ”testinä” ilman sen kummempaa aikomusta aloittaa opintoja tänä syksynä. Olen kuitenkin juuri saanut tiedon, että minut on hyväksytty oikeustieteelliseen tiedekuntaan.

Ongelmani on se, että vaikka koen oikeustieteen jokseenkin mielenkiintoisena, on oma intohimoni pääasiassa politiikassa. Tulevaisuudessa haluaisin pyrkiä poliittiselle uralle esimerkiksi ammattipoliitikoksi tai virkamieheksi. Tästä syystä valtiotieteellinen tuntuisi luontevammalta vaihtoehdolta. Erityisesti kansainvälinen politiikka kiinnostaa. Ongelma on kuitenkin se, että en ole kirjoittanut matematiikkaa enkä näin ollen saisi tarpeeksi pisteitä todistusvalintaa varten. Tuntuu jotenkin erikoiselta, että pääsen kyllä oikikseen todistuksella mutta valtiotieteelliseen tie kävisi pääsykokeen kautta.

Kysymys kuuluukin, kannattaako minun ottaa tarjottu opiskelupaikka vastaan? Järki neuvoo menemään oikeustieteelliseen, vaikka ala ei olisikaan täysin se ”oma juttu”. Palkkaus ja työllisyystilanne ovat tässä isossa roolissa. Toisaalta sydän sanoo, että valtiotieteellisessä pääsisin suoraan opiskelemaan niitä teemoja, joista olen 100% kiinnostunut. Tämän lisäksi pääsisin opiskelemaan valtiotiedettä Helsinkiin, mutta oikeustiedettä maakuntiin. Olen itse kotoisin Helsingistä ja opiskelu pääkaupunki seudulla olisi kaikesta mielekkäintä muun muassa ihmissuhteiden mutta myös harjoittelupaikkojen vuoksi.

Olen saanut neuvon aloittaa oikeustieteen opinnot ja vaihtamaan alaa jos se ei tunnukkaan omalta jutulta. Itseä kuitenkin hirvittää ajatus tuosta ensikertalaiskiintiön menettämisestä. Kuinka todennäköistä on esimerkiksi menestyä Helsingin politiikan ja viestinnän pääsykokeessa, jos ei ole ensikertalainen?

Itseä ahdistaa tilanne paljon, sillä en halua katua päätöstäni myöhemmin. Painokupissa on siis hyvä palkka ja työllisyystilanne vähemmän kiinnostavalla alalla (oikeustiede) vs kiinnostava ala mihin koen todellista intohimoa mieluisassa kaupungissa mutta haastavammat työllisyysnäkymät tulevaisuudessa (valtiotiede).

Arvostaisin todella myös muiden mielipiteitä ja näkemyksiä. Toivottavasti joku ehtii vastata ennen kuin tuo määräaika kuluu umpeen. Kiitos jo etukäteen! :)

11

773

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Oikeustiede arvostetumpi näistä kahdesta, itse en miettisi kahdesti. Parempi työllisyystilanne ja palkkaus. Toki olen myös kuullut sanonnan ”rakkaudesta lajiin”. Omalla työllä on siis mahdollista menestyä alalla kuin alalla. Järki vai tunteet, siinäpä pulma?

    • Anonyymi

      Onnittelut opiskelupaikasta! Itse menisin kuitenkin oma mielenkiinto edellä. Onhan se hienoa päästä opiskelaan noinkin vaativaa alaa, mutta onko järkeä jos homma ei motivoi. Rahalla ja statuksella pääsee pitkälle mutta tekeekö se onnelliseksi? Oman kokemuksen mukaan paras lopputulos saavutetaan sillä, kun omat kyvyt ja intohimot kohtaavat…

    • Anonyymi

      22-vuotias miehenalku!? Ei voi olla, miehenalku on ehkä 2-vuotias taapero.

      Itse valitsisin ehdottomasti oikeustieteellisen.

      Siitä valtiotieteellisestä: se kiinnoistaisi eniten, siihen on paloa. Mutta miehenalku joutuisi lukemaan ja osallistumaan valintakokeeseen, mikä ei miehenalulle sovi. Tämä kyllä kumoaa puheet intohimosta valtiotieteeseen. Mieti hyvä ihminen, miten sinusta olisi lukemaan vuosikausia valtiotieteitä, kun jo valintakokeisiin lukeminen on liikaa!

      Vielä ensikertalaisuudesta: ensikertalaisuus ei käytännössä useimmiten merkitse mitään eikä auta yhtään. Sen arvoa liioitellaan rankasti.

      • Anonyymi

        Itsellä on toki motivaatiota lukea ja osallistua valtsikan valintakokeeseen, mutta lähinnä pohdin onko järkeä olla ottamatta opiskelupaikkaa oikiksessa vastaan vain tuon ensikertalaisuuden säilyttämisen vuoksi. Toki pieni epävarmuus myös siitä, menestyykö valtsikan valintakokeessa vaikuttaa. En kuitenkaan missään vaiheessa sanonut ettenkö haluaisi osallistua valintakokeeseen.

        -ap


    • Anonyymi

      Ensikertalaisuuden menettämisestä on tehty melkoinen mörkö. Harvoin se kuitenkaan mitään merkitsee. Edelleen yliopistot pullistelevat muita kuin ensikertalaisia.

      Toisaalta en näe aloituksesta todellista intoa opiskeluun edes valtiotieteellisessä. Pääsykokeisiin lukeminenkin on liikaa, vaikka asiat muka kiinnostavat. Miten edes voi olla lukematta asioista, joihin on jopa intohimo, kuten aloittaja sanoo. Ja nyt on haettu ja jopa saatu opiskelupaikka ilman aikomustakaan aloittaa opintoja. Ikää on kuitenkin jo 22 vuotta, mitä vielä pelleillään?

      Et voi koskaan, et koskaan, olla 100 % varma, että tietty ala sinua kiinnostaa koko elämän. Toisaalta voit kiinnostua syvästi ja kestävästi mistä hyvänsä, kunhan vähän syvennyt asiaan.

      Minulle kyllä kelpaisi opiskelupaikka oikeustieteellisessä, vaikka se ei intohimoni olekaan.

    • Anonyymi

      Kaikki kommentoijat ei täällä taida ymmärtää aloittajan pointtia. Esimerkiksi politiikan tutkimuksen ohjelmassa todistusvalinnassa on 23 aloituspaikkaa, joista kaikki ensikertalaisille. Valintakokeessa 21 aloituspaikkaa, joista 8 ensikertalaisille. Kyllä sillä ensikertalaisuudella on merkitystä. Itse ymmärrän tilanteen, sillä olen hyvin samantyyppisen kysymyksen äärellä. En ymmärrä miksi täällä arvostellaan motivaatioasi kun olet jo kerran selkeästi kertonut, että tämä on se mikä motivoi. Pohdit siis ilmeisesti tuon oikeustieteen paikan vastaanottamisen vaikutuksia myöhempään pääsykoe menestykseen?

      • Anonyymi

        Lisäyksenä vielä sekin, että monessa hakukohteessa todistusvalintaan mukaan pääsee vain ensikertalaiset. Jos siis otat opiskelupaikan vastaan, joudut myöhemmin suoraan pääsykokeeseen. Sulla kuitenkin suhteellisen hyvä todistus kun kerran oikikseen päässyt. Miksi et vain käy kirjoittamassa matikkaa?


    • Anonyymi

      Voi taivahan vallat- lue sinne valtsikan pääsykokeisiin ensi keväänä. Luulisi oleva ihan mielenkiintoista jo pääsykokeita varten perehtyä aiheisiin. Mikä tässä on niin vaikeaa.

      Jos johonkin on valtava intohimo, niin tietysti pääset sinne ensi keväänä ihan valintakokeiden tuloksena.

      Poikamme oli todella kiinnostunut oikeustieteellisestä, luki pääsykokeisiin ja heittämällä pääsi Turkuun . Yö todistus ei ollut kummonenkaa.

    • Anonyymi

      Olet jo myöhässä poliitikkobroileri-linjalta. Koita valmistua maisteriksi ennen kuin täytät kolmekymmentä. Äkkiä kokoomusnuoriin!

    • Anonyymi

      Ota vastaan opiskelupaikka oikeustieteellisessä! Ensi vuonna haet siitä huolimatta valtiotieteelliseen. Jos sinut valitaan sinne, otat vastaan senkin opiskelupaikan ja opiskelet molemmat tutkinnot. Ne sopivat yhteen hyvin, valtiotieteellisessä opiskelu on kevyttä.

    • Aika moni poliitikko on juristi, kuten esimerkiksi presidenttiemme koulutuksesta voimme päätellä.

      Politiikassa, kuten monella muullakin alalla on syytä perehtyä instituutioihin, kuten sopimus, testamentti ja laki, kuten on syytä perehtyä moniin muihinkin instituutioihin, joiden tuntemiseen oikeustieteellisessä saa hyvän perustan halutessaan.

      Poliitikolle ei ole lainkaan haitaksi ymmärtää lainsäädäntöprosessia ja lakihierarkiaa ylipäätään. Toki voidaan ajatella, että juristit ovat poliitikkojen palveluksessa kun lakeja tehdään, mutta kansakunnan ohjaaminen tapahtuu Suomessa niin lakien ja lainsäädännön kautta kuin valtion määrärahojen jakamisenkin kautta. Kuka tahansa voisi näin ollen määrätä juristit valmistelemaan haluamiaan lakipykäliä ja kuka tahansa voisi päättää itse, kuinka verovarat jaetaan omasta mielestä kansakunnan hyväksi parhaimmalla mahdollisella tavalla.

      Poliittiseen valtaan pääsee pääsääntöisesti kansalaisten tuella ja toisten luottamuksen saamiseen tarvitaan enemmän kuin pelkkää tietoa yhteiskunnasta. Tuen saaminen vaatii, että äänestäjät uskovat poliitikon ajavan heille tärkeitä asioita päätöksenteossa, joko konkreettisina asioina taikka sitten arvovaikuttamisena. Jokaisen poliitikon tulee näin ollen kyetä ilmaisemaan asiansa ja arvonsa äänestäjille tavalla, että mahdollisimman suuri osa heistä ymmärtää ilmaistut arvot ja asiat. Joillakuilla tämä kyky on luonnostaan, suurin osa oppii viestimään esimerkkien ja koulutuksen kautta.

      Ilmaisutaitoa ja viestintää voi yrittää opiskella sivuaineena, mutta perusviestintätaidot oppii oikeustieteellisessä siinä missä muuallakin. Lisäherkkuna oikiksessa on, että siellä voi mitä helpoimmin kehittää omaa (suullista) argumentitaitoaan monellakin tavalla, jopa ihan perukursseilla, professorit ovat mitä halukkaimpia sellaiseen. Lisäksi jokainen tentti on argumentointia ja pisteet tulevat juridisesti asiaan vaikuttavista argumenteista.

      Opiskelu oikeustieteellisessä ei siis ole hukkaan heitettyä aikaa poliittista uraa ajatellen vaan siellä saa sekä ymmärrystä yhteiskunnan toiminnasta ja niihin vaikuttavista instituutioista sekä siellä oppii myös tuomaan näkemyksensä esille ja perustelemaan sen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6450
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2614
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2190
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      72
      1870
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1651
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1437
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe