Akkujen lataamisesta

Anonyymi-ap

Purjevene jossa 200Ah hupiakkuja. Koneen laturi 115 ampeerinen. Akkujen seurantaan viisarimallinen volttimittari.

Millä volttilukemalla akkuja kannataa alkaa lataamaan ja kauanko suunnilleen konetta tulisi käyttää jos akut ovat esim 50% varauksessa?

9

432

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pistit pahan.

      Tuossa pitäisi pystyä arvioimaan akkujen kyky ottaa latausta vastaan ja jännitteen sekä varaustilan välinen yhteys.

      Jännite kertoo akun varauksesta, mutta se edellyttää, että akusta ei sillä hetkellä oteta lainkaan virtaa ja se on saanut seistä vähän aikaa. Esimerkiksi keulapotkurin käytöllä akun jännite laskee paljon, mutta tasoittuu hiljalleen, kun käyttö lakkaa.

      Jos ei ole paha rasti, niin laita ampeerimittari, joka kertoo paljonko akkuihin menee virtaa. Siitä voit päätellä, milloin akut ovat täynnä. Jos sellaista et aio laittaa, niin heitän lonkalta 3 tuntia.

    • Anonyymi

      Katso myös laturin rmp vs A käppyrää, niin löydät optimaalisen latauksen.

      Ajamalla ei akut varaudu täyteen, koska laturissa rajoitin, jotta akut ei kiehu kuiviksi.

      Itse aloitan lataukset, kun lepo jännite noin 12,4 V ja kone lataa ne 14,04 V, kun täytenä olisivat 14,40-14,20V riippuen niiden läpötilasta.

    • Anonyymi

      Lepojännitettä on hankala tietää kun jääkaappi pörrää vähän väliä ja on käytännössä ainoa kuluttaja. No ehkä pitää mutulla latailla.

    • Anonyymi

      Kuulostaa kuin tarvitsisit akkumonitorin - joka näyttää jännitteen (mielellään sadasosavoltitkin), virran ja arvioimansa jäljellä olevan kapasiteetin.

      • Anonyymi

        Tai tuhannesosa, sadasosavoltti on kuitenkin aika karkea tarkkuus. Jokainen elektroni pitäisi pystyä mittaamaan yksitellen.


    • Anonyymi

      Moottorin laturin säädin hoitaa säätämiset. Jos se ei riitä, on akut vaihtokunnossa. Näin tämä homma toimii. On toiminut aina. Kaikki muu on hifistelyä vailla käytännön merkitystä.

      Jos haluaa ”tavanomaista enemmän”, voi asentaa ampeerimittarin. Siitä näkee kuinka isolla teholla laturi akkuja lataa. Akkujen täyttyessä, säädin vähentää lataustehoa automaattisesti.

    • Anonyymi

      Se, mitä tarvitset on kaksi asiaa: akkumonitori (esim Victron) ja aurinkopaneeli. Akkumonitori kertoo täsmälleen varaustilanteen, ja paneeli ylläpitolataa akkuja, jolloin ne ei ainakaan ihan tyhjäksi pääse.

    • Anonyymi

      Alla minun käsitykseni asioista, vastuu lukijalla :)

      Olen asentanut hupiakkuun Victronin Smart Battery Sense mittarin, joka luetaan Bluetoothin yli sovelluksella. Se säilöö myös historiatiedon, josta näkee jännitteen muutoksista hyvin milloin esim jääkaappi hurahtaa käyntiin. Olen sitten arvioinut, että korkein jännite vaikka 30 min aikana on likipitäen lepojännite jos ei merkittävää muuta jatkuvaa kulutusta (esim lämppäri...).

      Akun latauksen aloitan mielellään kun lepojännite luokkaa 12.1V ja aivan viimeistään 11.8V. Nämä olen arvioinut olevan noin 50% ja 30% varausta vastaavat tasot.

      Akku on noin 80...90% täynnä, kun latausjännite vakiintuu noin 14.2V tasolle, jota koneet tuottavat. Sen jälkeen tarvitaan vielä 1...4h latausta jotta ne ovat kokonaan täynnä.

      Ainakin meidän akulle on saatavilla datasheet, jossa kerrotaan hyvin paljon akun ominaisuuksista eri tilanteissa. Siitä opiskelemalla ja yhdistämällä mitattuun jännitteeseen pääsee jos ei pitkälle, niin ainakin johonkin :)

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5429
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3355
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1873
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1855
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1695
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1327
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      21
      1295
    Aihe