lähisuhdeväkivalta + todistaja

Anonyymi-ap

jos soittaa häkeen epäillessään lähisuhdeväkivaltaa ja sitten onkin ollut kyse vakavammasta väkivallanteosta (puhutaan nyt pidemmästä tuomiosta), niin mahtavatko pyytää soittajaa oikeuteen todistamaan tapahtuneista/havainnoistaan?

Olen itse siis soittanut ja häkeen kerroin kaiken mitä havaitsin ja sitten poliisipartiollekin. En olisi osannut kuvitellakaan, että olisi ollut niin vakvasta tilanteesta kyse kuin sitten lopulta oli ollut. Kuulin nyt pariskunnan toiselta osapuolelta mitä siellä oli tapahtunut ja että tulee oikeudenkäynti (ennen vuoden loppua) ja vankeustuomio on varma, parsikunnan osapuolet ovat jo käyneet kuulusteluissa. Jäin vain miettimään, että mahtaako minulle sitten tulla kutsu oikeuteen todistamaan, tai poliisilta pyyntö mennä kertomaan tapahtumista laitokselle.

Kyselen siksi, koska tässä olisi aikomus lähteä lomailemaan loppuvuodeksi etelään, niin pitäisi vähän alkaa miettiä, että ottaa matkalle peruuntumisvakuutuksen, jos nimittäin minut kutsutaan todistamaan, niin sinnehän on sitten pakko mennä. Toinen hankalampi juttu on sitten se, että jos kutsutaan, niin se kutsuhan tulee kirjeitse, niin hankala niitä on sitten vastaanottaa. Matkailmoituksen kyllä teen, joten kai ne sitten sitä kautta osaavat nähdä sijaintini, jos alkavat oikeuteen kutsua.

Oletan, että varmuudella poliisilta ei saa mitään lisätietoa asiaan (koska yksityisyydensuoja), jos käy kysymässä, että onkohan todennäköistä, että joutuu todistamaan tapahtumista sen ja sen henkilön tapauksessa sinä ja sinä päivänä.

toisaalta ajattelen, että häkeen soittavalla on varmaan aika heppoiset tiedot muutenkin, siis jos ei ole kumpikaan osapuolista, niin tokkopa oikeus nyt sitten on kiinnostunut muusta kuin mahdollisesti kuulee sen häkesoiton. Vai onko noilla tapana esim. törkeissä pahoinpitelyissä saada todistaja henk. koht- paikalle?

6

312

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Nykyäänhän on oikeudenkäynneissä tosi pitkät jonot, siis kestää kauan ennen kuin jutut menee käräjille asti.
      Mikset voisi kysyä suoraan poliisilaitokselta, kuinka toimia, jos olet vielä ulkomaille lähdössä pitkäksi aikaa.
      Todistajalta yleensä kysellään, mutta kai se riippuu siitäkin, paljonko on nähnyt tapahtumasta, joutuuko menemään paikan päälle todistamaan.

      • Anonyymi

        toinen osapuoli sanoi, että kuulemma tulee käsittelyyn tämän vuoden puolella jo.

        Muistaakseni kirjoitin tuonne aloitustekstiini jo, että mahtaako poliisi kertoa, jos menisin kysymään koska laki yksityisyydensuojasta. Mahtaako pelkkä haluni tietää (jotta voisin hyvillä mielin lähteä lomalle) olla syy polisiille avata heidän tietonsa (tai mistä he niitä oikeuskäsittelyjä katsovatkaan) ja kertoa minulle onko tulossa kutsua oikeuden kuulemiseen.

        Mutta pakko kai se on yrittää tiedustella asiaa.

        Sen tiedän, että oikeus ei lähettele mitään kirjeitä ulkomaille ihmisten lomakohteisiin. Tuli tämä käytäntö tutuksi, erään riidattoman perintöasian kanssa, jossa piti hakea oikeudelta lupaa erääseen asiaan.


      • Anonyymi

        Oikeuteen ei todistajaa kutsuta, ellei todistaja ole käynyt esitutkinnassa poliisin kuultavana.
        Jos sinulle tulee kutsu kuulusteluun, niin kerro silloin kuulustelijalle matkastasi ja siitä koska olet taas Suomessa tavattavissa.
        Todistaminen on kansalaisvelvollisuus, mistä ei voi kieltäytyä. Ehkä juttu voidaan käsitellä oikeudessa ilman sinuakin, mutta jos ei voida, niin tarvittaessa oikeudenkäynti voidaan siirtää
        sellaiseen ajankohtaan jolloin olet Suomessa.
        Kinkkiseksi asian tekee vain se, jos epäilty on tapauksen vuoksi vangittu, niin silloin juoksevat laissa määrätyt ajat, joita ei voi ylittää. Poliisin kirje taitaa nykyään olla jo museotavaraa, kutsua voidaan millä tavalla tahansa.


    • Anonyymi

      Jos oleilet ulkomailla, tulee kutsu todistamaan toimittaa sinulle paikallista viranomaista käyttäen (OK 17:42). Kotiin tulevia kirjeitä ei tarvitse kytätä erikseen tätä varten.
      Jos joudut tosiaan tulemaan Suomeen todistamaan, olet oikeutettu korvauksiin kustannuksista.
      Lisäksi kannattaa lukea oikeudenkäymiskaaren 17:56 todistamisesta pääkäsittelyn ulkopuolella.

    • Anonyymi

      Kiitos vastaajille! Ei minua haittaa, jos joudunkin todistamaan enkä aio venkoilla siitä velvollisuudesta irti, vaikka ärsyttäähän se toki menetyn ajan ja sellaisen mielessä, mutta ei aina voi saada mitä haluaa.

      Ei ole ainakaan vielä poliisi pyytänyt minua kertomaan tapahtumista ja kerroin silloin poliisipartiollekin kaiken minkä tiedän ja mitä he nyt katsoivat tarpeelliseksi kysyä, joten ehkä tässä käy sitten niin hyvin, että minua ei tarvita tämän enempää. Aika näyttää! Olettaisin, että koska osapuolet itse ovat jo käyneet kuulusteluissa, niin olisi sitten minutkin jo kutsuttu, jos olisi ollut tarpeen, mutta mutuiluahan tämä toki on.

    • Anonyymi

      Esitutkinta on suoritettu puutteellisesti, jos häkeen soittajaa eli silminnäkijää ei ole kuultu esitutkinnassa. Jos tunnet uhrin voit pyytää häntä vaatimaan kirjallisesti, että hän saa tutustua esitutkintaan ennen asian siirtymistä syyttäjälle. Sitten poliisi kutsuu sinut kuulusteluun. Kuulustelu voidaan suorittaa puhelimitse tai sähköpostillakin. Suosittelen sähköpostia, koska silloin kirjauksessa ei tapahdu omituisia virheitä. Sitten voit pyytää kuilustelupöyyäkirjasi salatulla sähköpostilla allekirjoitettavaksi, ne ehkä voi allekirjoittaa pankkitunnuksilla..... tai tulostaa viimeisen sivun paikallisessa kirjastossa ja lähettää allekirjoitettuna valokuvana takaisin salattuna tiedostona. Esitutkinnassa kuultua henkilöä ei tarvitse kuulla oikeudessa, koska häntä on jo kuultu. Yksityishenkilön kirjallinen todistus taas ei kelpaa oikeudessa. Oikeus voi kuulla jopa viikon ulkomaanmatkalla olevaa todistajaa puhelimessa. Oikeus ilmoittaa noin ajan, jolloin sinulle soitetaan ja soittoon vastaaminen ei maksa sinulle mitään EU alueella. Oikeus ei voi soittaa what app, joten kauempana puhelimeen vastaus voi olla tosi kallista. Tosin olen kuullut oikeuden harrastavan nykyään videopuheluitskin, joissa voit todistaa yksin hotellihuoneen WiFi verkossa. Pyydä mahdollista huonetoveri pysymään se tunti pihalla.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      111
      2423
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      258
      1107
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1064
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      7
      995
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      991
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      11
      904
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      873
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      28
      861
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      39
      776
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      32
      759
    Aihe