Bongariliitto kokemuksia?

Anonyymi-ap

Onko täällä kokemuksia bongariliitosta? Kannattaako liittyä? Tuleeko sieltä paljonkin sellaisia havaintoja, jotka jäisi muuten näkemättä?
Itse joskus harkitsin liittymistä, mutta kuva ko liitosta on jotenkin vaan niin kielteinen, että ei ole tullut liityttyä. Lähinnä kiinnostaisi lähiseudun harvinaisuudet ja mietinkin, että tuleeko tuolta oikeasti niin paljon havaintoja lintutiedotukseen, että lähiseudullekin niitä aina riittää.
Toihan on aika älytöntä, että nuo bongarit ajelevat ympäri maata ilmastonmuutoksesta ja luonnosta välittämättä, siis aivan uskomattomia matkoja. Toisaalta ruokkiihan se harrastusta, kun nykyisistä lajeista tulee harvinaisempia ja ilmaston lämmetessä tulee uusia lajeja.. Liiton jäsenmaksuista saisi mennä valtaosa kompensoimaan noita haittoja luonnolle, kun aiheuttavat päästöjä vähintään riittävästi. En ole ikinä kuullut, että tuosta bongareiden aiheuttamasta saastuttamisesta olisi missään oikein puhuttu, mikä on jopa vähän erikoista. Kerrankin yksi liittolainen kertoi ylpeänä, kuinka hän on ajanut yhden linnun vuoksi 1000 km suuntansa, ihan vain katsomassa lintua ja palannut kotiin..

Tuo sisäpiiritouhukin tuossa on vastenmielistä, että muille kun liittolaisille on kiellettyä ilmoittaa harvinaisista lajeista, kunnes liittolaiset on saanut riittävän kauan käydä pällistelemässä. Itse haluaisin ilmoittaa ihan perus harrastajille ja aloittelijoille noista lajeista Tiirassa, kuten ennenkin.

Itse löysin netistä ainoastaan tuollaisia kokemuksia liitosta: https://petterihautamaa.kuvat.fi/blog/323/mika-on-lintujen-hairintaa/
Vähän samanlainen kuva itselläkin on noista, eli pääosin nuo on vanhoja kärttyisiä äijiä, jotka käskyttää kuvaus/bongauspaikoilla muita. Kerran olin paikalla, kun joku kritisoi bongariliitoa, tietämättä että paikalla oli liittolainen ja kyllä sieltä alkoi tulemaan heti aika äreää palautetta liittolaiselta.
Harrastan itse lintuja ja onhan tuossa liitossa mukavaa leppoista väkeäkin (joita olen kuullut siihen kuuluvan), jotka ei edes kaikkia harvinaisuuksia jaksa liitolle ilmoittaa :)

Kiinnostaisi tietää onko täällä joitain, jotka kuuluvat bongariliittoon, mutta on alkanut kaduttaa tai ovat jo eronneet sieltä?
Onko väkeä joista liiton touhu on ihan huippua ja on iloisia että on tullut liityttyä?
Jääkö kuinka paljon aikaa ihan tavallisten lintujen havinnointiin ja niistä havaintojen kirjaamiseen hyödylliseen käyttöön (tiira, lintuatlas) vai onko vaan harvinaisuudet se juttu?

3

624

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Olen lintuharrastaja ja miettinyt liittymistä bongariliittoon, mutta..
      Olen pettynyt siihen, että minkälaista väkeä näissä bongareissa on. Juuri kuuntelin, kun yksi bongari v*ttuili nuoremmalle kuvaajalle, että "millä helvetin vanhalla maximilla sä kuvaat", kun hänellä oli tavallinen peilijärjestelmäkamera, jossa kuuluu laukaisun ääni ja sekös bongaria häiritsi, mutta kuitenkin itse muisti huutaa koska muiden ihmisten pitää olla paikallaan, että hän saa supermuodikkaalla peilittömällä järkkärillään just täydellisiä kuvia harvinaisesta linnusta. Olen yhden toisenkin bongarin kuullut nalkuttavan jonkun järkkärin äänestä. Pettymyksenä on tullut sekin, että näissä oikeasti on aika vähän aitoja luontoihmisiä. Nuo lintulajien keräily on pääasia ja on kiva sitten kehuskella taas, kun on yli 300 lajia vuoteen kerättynä ja on ajettu ihan helkkaristi autolla ympäri suomea.
      Kovat lintutyypit (rengastajat yms.) ei edes noita harvinaisia lajeja julkisesti mihinkään ilmoittele. Juuri juttelin yhden kanssa ja hän sanoi, että hän ei jaksa niitä bongareita, että joskus on aikanaan jotain harvinaisuuksia ilmoittanut ja sitten onkin sata autoa paikalla ja väki hulluna kameroidensa kanssa heilumassa.
      Näiden bongareiden kanssa puuttuu kyllä se rauha mitä itse luonnosta haen.
      Lintuharrastus on hieno harrastus, mutta kyllä se on parhaimmillaan luonnossa ihan rauhassa. Itse olen alkanut tehdä harvinaisemmista linnuista ilmoituksia tiiraan vasta jälkikäteen tai sitten ilmoitan havainnon salattuna. Riippuu vähän paikastakin.

    • Anonyymi

      Oma tuntuma on, että lintuihmiset tappelevat kiivaammin kuin teeret soitimella. Ainakin täällä Kainuussa on nk. virallinen lintuväki ollut tukkanuottasillaan jo vuosia. Kannattaa pysyä erossa virallisista tirppapiireistä ja keskittyä olennaiseen.

    • Anonyymi

      Pirkanmaalla tuli nyt jätettyä yksi havainto rantakurvistakin ilmoittamatta ihan siitä syystä, että ei noita bongareita tulisi häiritsemään ja ryysimään. Täällä on jätetty paljon harvinaisempiakin lajeja tuosta syystä ilmoittamatta. Tuollaisella yksittäisen linnun ilmoittamisella ei juuri tieteellistä arvoa ehkä ole, vaan olisi ihan suht kova havainto täällä lähinnä bongareille. Kovia haviksia voi siis tulla noinkin päin, että niistä ei tiedä nuo bongarit mitään. En kuulu bongariliittoon, enkä luultavasti tule ikinä liittymäänkään. On aikamoista menoa heillä... :) Teknologia mahdollistaa tietysti sen, että havainnot saavuttaa ison joukon ihmisiä tosi helposti, joka ei olekaan sitten niin hyvä juttu luonnon ja lintujen kannalta.
      Parempi tapa musta on jutella esim. paikallisten lintuharrastajien kanssa (esim. rengastajien) ja monesti heiltä saakin hyvää hiljaista tietoa.
      Toisaalta monet tykkäävät tuosta bongariliitosta siksi, että sen kautta tapaa paljon muita bongareita lintujen lisäksi.
      Lintuja harrastuksena voin kyllä suositella kaikille!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2800
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      94
      2011
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      40
      1538
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      69
      979
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      901
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      870
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe