Maalämpö vai ilmalämpöpumppu? Maalämpökaivo jäähtyy vuosien saatossa, mutta ilmasto vain lämpenee.

Anonyymi-ap

Maalämpökaivo ei tuota lämpöä loputtomiin vaan se mitoitetaan sen mukaan miten pitkään sieltä halutaan saada lämpöä ennen kuin kaivo käy liian kylmäksi. Nimittäin kalliokiven lämmönjohtavuus on surkeaa, se on pikemminkin eriste kuin lämmönjohde. Maalämpökaivo jäähtyy vuosien saatossa, lämpöpumpun COP huononee jatkuvasti, pumppu huutaa lopulta yötä päivää kunnes kaivo jäätyy. Silloin lämmöntuotto romahtaa, koska veden virtaus loppuu ja jää kylmenee lyhyessä ajassa todella kylmäksi. Tämän jälkeen maalämpökaivo on entinen ja tontille pitäisi porata uusi kaivo, mutta sille ei yleensä saa lupaa.

Sen sijaan ilmalämpöpumppu pumppaa vuosi vuodelta lämpenevästä ilmakehästä lämpöä. Ilmakehä ei jäähdy eikä jäädy. Nykyaikaiset arktiset ilmalämpöpumput puskevat lämpöä hyvällä hyötysuhteella vielä -25 asteessa.

Maalämpöjärjestelmä maksaa 20 000 €, ilmalämpöpumppu 2 000 €. Maalämpö vaatii vesikiertoisen lämmityksen mikä nostaa kotivakuutuksen hintaa. Erotus on todella suuri.

Näin se vain on.

5

200

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Ei tuo jäätyminen ole ongelma kuin kerrostalo alueella ja muilla paljon W/m2 lämpöä huutavilla alueilla. Käsittääkseni tähänkin on alettu puuttua rakennusvalvonnassa enevissä määrin.
   Työkaverilla on jäähdytys toteutettu myös maalämpökaivosta. Eli kesällä menee lämpöä kaivoo, joka talvella imetään sieltä pois. Tuskin on isoa merkitystä lämmityksen hyötysuhteeseen mutta ompahan ainakin halpa jäähdytys.

  • Anonyymi

   Sitten vaan maata lämmittämään kesäisin. Ilpin sijaan laitetaan sisälle puhallinkonvektori, jossa kierrätetään energiakaivosta saapuvaa viileää lämmönsiirtonestettä. Kämppä pysyy mukavan viileänä ja maahan siirtyy lämpöä hyödynnettäväksi talvella maalampöpumpulla.

   • Anonyymi

    Kesällä jäähdytystarve on pieni, koska ulko- ja sisälämpötilan ero on pieni. Talvella lämpöä tarvitaan toiseen suuntaan paljon paljon enemmän, koska lämpötilaero voi olla kymmeniä asteita.

    Kesän aikana ei siis ole mahdollista pumpata maalämpökaivoon sellaista lämpömäärää, että se riittäisi talven yli.


  • Anonyymi

   Ei ole tuo lämpökaivojen jäätyminen todellisuudessa mikään ongelma. Aika pahasti väärin pitää lämpökaivo mittoittaa jos se vuosien varrella jäätyy umpeen. Pieni määrä sohjoa kaivon yläosassa lämmityskauden lopulla, ei ole sama asia kuin umpeen jäätyminen. Tuokin johtuu yleensä siitä, että kaivossa on vedenpinta lähes routarajalla ja sohjoa alkaisi muodostua ilman lämpöpumppuakin.

   • Anonyymi

    Kivi on todella huono lämmöneriste. Yksittäisen kaivon "ehtymistä" tuskin tarvii pelätä ellei se ole alimitoitettu (eli revitään liian iso teho W/m). Ympäristöstä (käytännössä maan pinnalta) virtaa hiljalleen täydennystä.

    Kaivokentät sitten eri juttu. Kun on kymmeniä kaivoja suht lähellä toisiaan. Eipä sinne kentän keskelle paljoa ympäristöstä lämpöä saada eli pakkaselle mennään X vuoden kuluttua, kun on kivimassaa jäähdytetty tarpeeksi. Ainakin ruåtsissa saivat kuulemma vanhojen kerrostalojen pihoille tungetut kentät jäähän.... kunnes keksivät laittaa talteenottopatterin ilmanvaihtoon. Tästä patterista saadaan kesällä lämpöä kaivokentän lataamiseen ja talvellakin apua lämmöntuottoon.

    Pientalossa hyvin yksinkertainen ratkaisu olisi laittaa iv-koneelle esilämmityspatteri. Talvella tuloilman esilämmitys (jottei LTO huurru) ja kesällä sama patteri jäähdyttää & kuivaa tuloilmaa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Netta pelkäsi Maisan nappaavan kauramiljanäärin

   Samanlaisia naisia tuntuvat muutenkin olevan. Tietää kertoa: https://www.seiska.fi/rikos/kauramiljonaari-jp-kukkosen-ne
   Kotimaiset julkkisjuorut
   137
   5200
  2. Harvinaiset kuvat: Iskelmäkuningatar Eini ja Lars-rakas yhdessä juhlimassa "Jotain suurta pienen..."

   Iskelmäkuningatar Eini oli tänä vuonna Linnan juhlissa puolisonsa Lars Pajumäen kanssa. Lars-puolisoa ei ole paljon julk
   Suomalaiset julkkikset
   27
   1544
  3. Jouluahdistus

   Mitä te sinkut teette Jouluna?
   Sinkut
   104
   1422
  4. Tietäisinpä mitä sinä haluat

   Annat vihjeitä, että haluaisit kenties lähentyä, mutta jos otan askeleen lähemmäs, saan osakseni vain torjuntaa. En tied
   Ikävä
   62
   1358
  5. Se olet todella sinä

   En voisi onnellisempi olla ❤️ Se olet oikeasti sinä joka mulle kirjoitellut ❤️ Mulla ollut ihan kamala ikävä sinua ❤️
   Ikävä
   78
   1194
  6. Voitko nainen kertoa

   Miksi rakkaus sinua kohtaan ei vain lopu vaikka kuinka yrittää :(
   Ikävä
   58
   927
  7. Edellinen alotukseni poistui joten

   Uusiksi sama. Hyvää viikonloppua ystävä ja anteeksi kaikesta.
   Ystävyys
   128
   912
  8. Olet tosi ihana

   Ja rakas.
   Ikävä
   53
   890
  9. Professori ministeri Rantasen turvapaikkakirjeestä: Tyrmistyttävä

   Nyt persut haluaa koko Euroopan hylkäävän laillisuuden ja kansainväliset sopimukset. Kansainvälisen oikeuden emerituspr
   Maailman menoa
   215
   796
  10. Mitä olet hankkinut

   kaivatullesi joululahjaksi?
   Ikävä
   47
   717
  Aihe