Isännöitsijöiden vaihtuvuus liian suurta!

Anonyymi-ap

Kävin Helsingissä lounaalla erään isännöintiketjun erään "päällikön" kanssa. Tämä ketju on laajentunut oivallisella tavalla ympäri Suomea ostelemalla paikallisia isännöintitoimistoja. Toimistoja löytyy mm. Helsinki, Espoo, Vantaa, Porvoo, Mäntsälä, Lahti, Tampere, Nokia, Jyväskylä, Oulu, Pori, Mikkeli, Kuopio ja Seinäjoki.

Tämä nimeltä mainitsematon päällikkö paljasti, että heillä on aivan mieletön ongelma pääkaupunkisedulla isännöitsijöiden vaihtuvuuden ollessa päätähuimaavalla tasolla.

Tämä on yleisempi ongelma koko toimialalla, eikä vain yhden toimijan ongelma. Alan eristyispiirteiden takia on vaikea pitää kiinni työntekijöistä, koska kukapa täysijärkinen haluaisi tehdä isännöitsijän työtä vuotta tai kahta pidempään?

Alan erityispiirre on tietysti se, että ylitöitä eli iltakokouksia kertyy vuositasolla aivan liikaa. Ne ovat ylitöitä, joita ei jostain syystä saa koskaan pitää vapaana. En tiedä miksi? Miksi työantaja ei edes yritä antaa ylitöitä vapaana? Edes murto-osaa niistä? Miksi syksylläkin istutaan joka päivä töissä 8 tuntia tai enemmän, ei koskaan vähemmän? Yksikään perjantai ei pääty klo 14 tai klo 15. Kotiin pääset, kun työaika klo 8-16 on istuttu, olipa työtä tai ei. Toki työpaikalla voi lueskella kirjoja, surffailla netissä tai katsoa elokuvia Netflixistä, mutta kotiin ei saa lähteä ennen neljää! Tervetuloa joustavaan työelämään vuonna 2023.

Normaalin perhe-elämän sovittaminen isännöitsijän työhän on haastavaa, jos ylitöissä ollaan joka vuosi yli 300 tuntia, eivätkä nämä ole kotona illalla tehtäviä ylitöitä. Ei. Nämä ylityötunnit istutaan töissä hallituksen kokouksissa ja yhtiökokouksissa.

Lasten hoito, syöttäminen, leikitys, iltapesut ja iltasadun lukeminen ei onnistu samalla, kun istut töissä hallituksen kokousta klo 18:30-20:30 sen klo 8-16 normityöpäivän päälle. Iltakokousten kellonajat ovat muutoinkin aivan absurdeja, kuten yllä olevasta esimerkistä näkee. Klo 8-16 työpäivää tekevän isännöitsijän oletetaan ja odotetaan istuvan mielellään hallituksen kokousta klo 18:30 alkaen. Eihän siinä ole mitään järkeä!

Harvalla alalla ylitöitä aletaan tehdä kaksi ja puoli tuntia työpäivän päättymisen jälkeen. Saisi edes tehdä ylityöt työpäivän jatkeena (esim. klo 16-18), mutta jos hallituksen kokousta aloitellaan klo 18:00 tai 18:30, on siitä järki kovin kaukana.

Onko ihme, että on vaikea löytää työntekijöitä, jotka ovat alalla yhtään pidempään? Elämässä on ja kuuluukin olla muuta sisältöä kuin klo 8-16 töissä istumista ja sen päälle klo 18-20 kokouksessa nyhjöttämistä eläkeläisten kanssa.

Se on yhtä lailla isännöitsijän työn varjopuoli, että mitään "luontaisetua" ei näihin hommiin liity. Isännöitsijän työssä ei kohtaa nuoria ja mukavia naisia, vaan keskimäärin eläkeikäisiä miehiä. Onneksi alaa on helppo vaihtaa ja moni tämän onneksi hoksaa ajoissa. Henkilöstöpäällikkö tosin saa olla koko ajan palkkaamassa uusia isännöitsijöitä, kun perälauta vuotaa kuin seula. Fiksuimmat hyppäävät pois, kun huomaavat alan hulluuden, jolle työnantajat eivät halua tehdä mitään.

Näihin asioihin palaamme Isännöintipäivillä. Nähdään siellä!

12

581

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ongelma koskee osin koko alaa, mutta tämä on useammallakin paikkakunnalla tämän kyseisen Oivallisesti toimivan toimiston ongelma. Esim Tampereella taitaa viimeisen vuoden aikana olla tuo vaihtuvuus noin 75 %, eikä ainoastaan isännöitsijöiden vaan myös kiinteistösihteerien yms keskuudessa.

      Organisaatiomuutos ei tietenkään miellytä kaikkia, mutta johtamisen puutteet taitavat olla vielä tätä ongelmaa suuremmat. Jos ei ymmärretä koko alaa tai muutoksen johtamista, niin se ei ikävä kyllä toimitusjohtajaa vaihtamalla korjaannu.

      • Anonyymi

        Tätä samaa ongelmaa kuuluu kovin monesta toimistosta. Paikallisesta isännöintitoimistosta irtisanoutui kesällä kaksi isännöitsijää ja yksi kirjanpitäjä.

        Alalla on totisesti haasteita, joita ei vieläkään tunnuta ottavan tarpeeksi tosissaan. Vielä naurattaa ja hymyilyttää, kun 75 % isännöitsijöistä vaihtuu vuoden aikana. Pian ei enää naurata.


    • Anonyymi

      Yleinen ongelma alalla on väärä resurssointi.

      • Anonyymi

        Jos väärällä resurssoinnilla tarkoitat osaamattomien yksikön päälliköiden tms palkkaamista osaavien isännöitsijöiden riesaksi, niin olet oikeassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos väärällä resurssoinnilla tarkoitat osaamattomien yksikön päälliköiden tms palkkaamista osaavien isännöitsijöiden riesaksi, niin olet oikeassa.

        Itseäni ärsyttää eniten se, että töitä kasataan liikaa. Eli resursointi on väärä. Työntekijälle annetaan niin monta taloyhtiötä hoidettavaksi, ettei työtä pysty tekemään laadukkasta. Paitsi olemalla pari tuntia joka päivä ylitöissä. Ei se näin voi mennä!


    • Anonyymi

      Johtoportaasta se suurin ongelma löytyy, ainakin isommissa toimistoissa, en nyt viitsi yritysten nimiä mainita. Johtoportaassa kun on liikaa niitä, jotka eivät ole koskaan itse tehneet isännöitsijän töitä, ja kokemus ja alan tuntemus on liian heikkoa. Noin yleisesti ottaen alalla olisi muutenkin parannettavaa ja rutkasti asiakaspalvelun osalta.

    • Anonyymi

      Mua lakkasi kiinnostamaan kusitolppana oleminen.

      Kaikki velaksi ja velattomiksi hankittujen asuntojen omistajat purkaa pahaa oloaan isännöitsijään, he käsittävät olevansa isännöitsijän työnantajia ja oikeutettuja ojentamaan häntä.

      • Anonyymi

        Kyllähän he ovatkin työnantajiasi. Kyllä on taas valitusta kehitelty.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllähän he ovatkin työnantajiasi. Kyllä on taas valitusta kehitelty.

        Joo, mutta onhan tuo totta, ettei minkään muun ammattiryhmän työntekijälle urputeta samoin kuin isännöitsijälle. Vaikka asiakas maksaa itse käyntinsä asianajajallaan tai yksityislääkärillä, ei kukaan niille valita ja vingu siihen tahtiin kuin isännöitsijälle.

        Alan arvostuksen nosto lähtee siitä, että isännöitsijää ei kuulu voida tavoittaa niin helposti. Kännykkään ei kuulu vastata 10 tuntia päivässä. Lisäksi jengi kävelee isännöintitoimistoon aikaa varaamatta keskeyttämään työpäivän puolen tunnin asian kanssa. Tämä on täysin kestämätöntä! Ei isännöintitoimistoon voi kävellä ovesta sisään ilman ajanvarasta. Ei isännöitsijä ota vastaan koska tahansa, vaikka sattuukin olemaan toimistolla.

        Mitä nämä ihmiset ajattelevat, kun tulevat ovesta sisään ja norkoilevat isännöitsijän pöydän vieressä tyyliin, että "lopeta jo se puhelu ja ala palvella minua"?

        Ehkä kannattaa varata aika, kuten lääkärille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllähän he ovatkin työnantajiasi. Kyllä on taas valitusta kehitelty.

        Taloyhtiöt, ei yksittäiset suunsoittajat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taloyhtiöt, ei yksittäiset suunsoittajat.

        Niin, taloyhtiö muodostuu taloyhtiön osakkaista. Taloyhtiö on isännöintitoimiston asiakas. Isännöitsijä on isännöintitoimiston työntekijä. Työntekijän palkka maksetaan sillä rahalla, mitä asiakkaana olevilta taloyhtiöiltä saadaan.


    • Anonyymi

      Ei yllätä porvoon virka ihmiset...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 111
      2168
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      60
      2036
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1941
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1687
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1618
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1412
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1353
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1344
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1337
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe