Suomen ruokakulttuuri

Anonyymi-ap

Monet uudet ruotsinsuomalaiset sukupolvet on unohtanut paljon perinteisiä suomalaisia ruokalajia. Sen takia olisi mukava jos me kaikki Suomessa ja muualla kertoisimme suomalaisesta kulinaarisesta ruokakulttuurista ja laittaisimme tänne reseptejä niistä. Itse olen vaan asunut muutama vuosi Suomessa ja olen täysin noviisi Suomalaisesta ruokakulttuurista koska Ruotsissa asuen en koskaan ole törmänyt suomalaisiin ravintolohin missä olisi tarjolla suomalaista ruokaa. Monet tosi haluaisi perustaa suomalaisia ravintoloita Ruotsiin jos voisimme löytää hyvää suomalaista perinneruokaa ja tehdä siitä oma brändi mikä tekisi Suomelle ja Ruotsinsuomalaisille mukavan vaikutuksen ruotsalaisillekin sekä kaikille muille myös.

Että jos teillä olisi antaa reseptejjä kaikenlaisita suomalaisista kulinaarisista ruokalajista niin olisi kiitoksia annettavana.

14

388

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Perinteinen suomalainen ja ruotsalainen ruoka muistuttaa kyllä paljolti toisiaan.
      Muuttaessani Ruotsiin haalin mukaani koulun kotitalouden oppikirjan, josta sitten nuorena neitosena aloin niissä olevien reseptien sekä kotitaloustunneilla muistiinpantujen reseptien avulla keittelemään ruokaa pienelle perheelleni.
      Mutta tässäpä sinulle ohje vispipuuroon joka on tosi hyvää maidon kera:
      1 l vettä
      2 dl puolukkasurvosta
      1 1/2 dl mannasuurimoita
      1 1/2 dl sokeria
      1/4 tl suolaa
      Vesi ja marjasurvos keitetään, kunnes marjat ovat vaaleita. Marjat siivilöidään, liemi pannaan kasariin ja puuro valmistetaan kuten mannapuuro miedolla lämmöllä välillä sekoittaen (noin 10 min.) . Valmis puuro vatkataan kylmäksi.
      Jos haluat olla modernimpi ja haluat kuituja niin jätä marjat siivilöimättä.
      Valmiista vatkatusta ( käy hyvin sähkövatkaimella) tulee kauniin vaalean punaisen väristä.

    • Anonyymi

      Kalakukko on perinteinen suomalainen keksintö mutta mannapuuro ei. Sitä syödään koko maailmassa. Please älkää pilaa tätä palstaa!
      --------------------------------------------------------

      Perinteinen kalakukko täytetään muikuilla ja siankylkiviipaleilla. Savolaisittain kukko nautitaan leikkaamalla päältä hattu pois ja aukosta lusikoidaan täytettä. Leikkaa mukaan myös viipaleita ruiskuoresta.


      AINEKSET
      7 dl vettä

      1 1/2 tl suolaa

      n. 18 dl Pirkka ruisjauhoja

      3/4 dl voita sulatettuna

      Täyte

      n. 500 g pienehköjä, perattuja muikkuja

      1 tl suolaa

      1/2 tl mustapippuria

      1/4 dl kokonaisia ohrasuurimoita

      1/2 rs (à 400 g)Pirkka suomalaista porsaan kylkisiivua
      --------------------------------------------------

      Valmistus
      yli 60 min

      Aloita perkaamalla muikuista päät ja sisälmykset pois. Huuhtele kalat kylmällä vedellä ja valuta hyvin.

      Liuota veteen suola. Lisää joukkoon jauhoja samalla sekoittaen. Kun taikina on vellimäistä sekoita joukkoon voisula. Jatka jauhojen lisäämistä, kunnes taikina pysyy kasassa ja irtoaa kulhon reunoista, mutta on vielä pehmeää.

      Kauli taikina ruisjauhotetulla pöydällä keskeltä noin 1 ½ cm:n paksuiseksi, reunoja kohti ohenevaksi levyksi. Nosta levy leivinpaperin päälle pellille.

      Kuivaa muikkuja talouspaperilla ja nosta ne kulhoon. Ripottele päälle suola ja pippuri. Sekoita ja anna maustua hetki.

      Ripottele ohrasuurimot keskelle taikinaa. Lado suurimoiden päälle puolet muikuista ja niiden päälle puolet porsaanlihaviipaleista. Muikut on hyvä asetella siten, että pyrstöt ovat kohti reunoja, niin kukosta tulee paremman muotoinen. Toista kerrokset lopuilla muikuilla ja lihaviipaleilla.

      Ummista kukko kääntämällä taikinat vastakkaisilta reunoilta täytteen päälle ja sulkemalla päät. Leikkaa tarvittaessa ylimääräistä taikinaa pois. Tarvittaessa voit siirtää taikinaa sieltä missä sitä on runsaammin sinne, mihin mahdollisesti jää aukkoja. Taikinan reunat tulee sulkea huolellisesti painellen. Käytä apuna vettä, se sitoo taikinaa kiinni. Taikinaan ei saisi jäädä yhtään repeämiä eikä reikiä. Kun kukko on ummistettu, kasta kätesi vedellä ja sivele niitä vielä saumakohtiin, kuin tekisit savitöitä. Tämä auttaa vielä taikinan kiinnittymistä ja estää mahdollisia valumia kypsentämisen aikana. Myös ruokailuveitsellä voi silotella ja tiivistää kosteaa kukon pintaa. Jos taikinaa jää yli, säästä se mahdollisia paikkauksia varten.

      Nosta kukko 250-asteisen uunin alatasolle, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut, eli 20–30 minuutiksi. Jos tässä vaiheessa huomaat, että kukko on alkanut laulaa, eli jostakin kohdasta taikina on revennyt ja nestettä vuotaa ulos, voit paikata kohtaa jäljellä olevalla taikinalla.

      Kun kukko on saanut sopivan ruskean pinnan, laske lämpö 125 asteeseen ja anna kukon kypsyä uunissa yön yli eli noin 9 tuntia. Pane tämän jälkeen uunista lämpö pois. Kääri kuuma kukko ensin kaksinkertaiseen leivin- tai voipaperiin ja tämän jälkeen folioon. Nosta kukko takaisin uuniin ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

      Savolaisittain kukko avataan leikkaamalla päältä ”hattu” pois ja syntyneestä aukosta lusikoidaan täytettä. Täytteen lisäksi mukaan leikataan viipaleita ruiskuoresta. Kukon voit halutessasi leikata myös viipaleiksi tai lohkoiksi. Tarjoa kukon kanssa voita sekä maitoa tai piimää.
      --------------------------------------------------------------

      • Anonyymi

        No voi jukra,ei sitä voi ohjeellasi tehdä Ruotsissa kun Ruotsissa ei myydä perattuja pieniä muikkuja, eikä Pirkka ruisjauhoja,eikä Pirkka suomalaista porsaan kylkisiivua.

        Leipäjuustokin taitaa olla aika lailla aivan suomalainen tuote.
        Sitä vaan ei ole koskaan tullut tehtyä kotona. Onkohan kenelläkään siihen ohjetta?


    • Anonyymi

      LANTTULAATIKKO
      Lantusta laatikon lisäksi monet muut ruoat
      Päivitetty 6.6.2023

      Moni tuntee lantun joulupöydän lanttulaatikosta, mutta lantusta valmistuu myös monia muita meheviä ruokia. Kirpeän maun lantulle antaa sen sisältämä sinappiöljy, mutta kypsyessään lantun maku makeutuu.

      Paahdetut uunijuurekset saavat lantusta herkullista aromia ja pataruokiin, raasteohukaisiin sekä juurespihveihin lanttu on myös erinomainen lisä. Lanttua käytetään paljon myös keittojuureksena liha- ja vihanneskeitoissa. Raakana siitä tehdään lisäkeraasteita. Lanttutikut sopivat myös illanistujais- tai välipalanaposteltavaksi dippikastikkeen kera!

      Lanttu on erityisen hyvä C-vitamiinin lähde. Paksun kuorensa ansiosta se säilyttää vitamiinipitoisuutensa korkeana aina kevääseen saakka. Lantusta saa myös useita kivennäis- ja hivenaineita sekä kuitua.

      Lanttu säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa. Lanttu on herkkä etyleenille, joten se kannattaa säilyttää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.
      Mehevä lanttulaatikko kuuluu jouluun

      Joulun perinteinen lanttulaatikko maustetaan siirapilla, inkiväärillä ja valkopippurilla. Jos haluat päästä helpolla, niin erityisen helppo lanttulaatikko syntyy nopeasti valmiista Pirkka lanttusoseesta. Rouhea lanttulaatikko puolestaan sopii tarjottavaksi muulloinkin kuin jouluna. Sitä voi kokeilla vaikkapa lisäkkeeksi lohelle tai pataruoille. Kuohkeat lanttupannarit ovat hauska yhdistelmä amerikkalaisia pannukakkuja ja lanttulaatikkoa. Pehmeä sipulinen smetanakastike viimeistelee aterian.

      Herkulliset lanttureseptit ruokapöytään

      Lanttusose tuo limppuun ihanaa makua, ja lanttulimppu sopiikin täydellisesti joulupöydän tarjottavaksi. Herkullinen lanttusosekeitto maistuu jouluna vaikka lanttulaatikon sijaan. Liha-juurespata sisältää reilusti lanttua, porkkanaa, sipulia, palsternakkaa ja selleriä, jotka hautuvat suussasulavan maukkaiksi hiljalleen padan liemessä. Lanttu sopii hienosti myös ihan perinteiseen mummon lihakeittoon muiden vihannesten kanssa. Pyöräytä kahvipöytään herkulliset lanttusupikkaat, joissa lanttusose saa ylleen ihanan ruiskuoren. Arkeen sopii hyvin helppo purkkisalaatti, joka valmistuu jääkaapissa kuin itsekseen.

      Kyllä lanttulaatikkoa voi syödä ihan arkisinkin!
      ------------------------------------------------------------------

    • Anonyymi

      Suomalaisten suosituimpia ruokia on makaronilaatikko jauhelihasta. Laktoosittoman makaronilaatikon saat käyttämällä lihalientä tai laktoositonta maitoa. Kuitupitoisemman makaronilaatikon valmistat tummasta makaronista. Voit korvata jauhelihan vastaavalla määrällä broilerin fileesuikaleita, kalafileesuikaleita tai kasviksia (esim. sipulia, porkkanaa, erilaisia kaaleja, paprikaa, kesäkurpitsaa jne.).

      Voit valmistaa makaroonilaatikon myös pieniin voideltuihin annosvuokiin ja laittaa munamaitoon tuplasti munia, näin saat laatikolle kiinteämmän rakenteen. Kun annosmakaronilaatikot ovat jäähtyneet, kumoa ne tarjoilulautasille ja koristele hienosti "torni"-tyyliin, niin saat oikeat gourmet-annokset!

      Tee kerralla enemmän, niin voit ottaa laatikkoa evääksi töihin tai lämmittää seuraavana päivänä ateriaksi.

      Katso reseptin lopusta video miten helposti makaronilaatikko valmistuu.


      Ainekset noin 4-6:lle annosta
      5-6
      dl
      Myllyn Paras Makaronia
      tai Kaura Makaronia
      tai Tumma Makaronia
      400
      g
      jauhelihaa
      1
      iso sipuli
      1-2
      tl
      suolaa
      1
      tl
      currya

      tl
      valkopippuria
      1
      tl
      paprikajauhetta
      3
      kananmunaa
      7
      dl
      (laktoositonta) maitoa tai lihalientä (HUOM! Jos et keitä makaroneja, käytä 1 litra nestettä)
      Ohje

      Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Voit jättää makaronit myös keittämättä ja pääset näin helpommalla. Ruskista jauheliha ja sipuli pannulla paistamalla. Mausta kypsä jauheliha.

      Kaada kerroksittain makaroneja ja jauhelihaa voideltuun vuokaan. Sekoita kananmunat ja maito (tai lihaliemi) ja kaada vuokaan.

      Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla 1 tunti. Mikäli et esikeittänyt makaroneja, sekoita seosta kerran tai pari paiston alkupuolella/puolivälissä, jotta makaronit eivät jää painuneina vuoan pohjalle.

      VINKKI 1: Jos et keitä makaroneja, käytä 1 litra nestettä.

      VINKKI 2: Maidottoman makaronilaatikon saat käyttämällä lihalientä.
      Resepti:
      Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
      -------------------------------------------

    • Anonyymi

      Kyllä Suomen herkkuruoat menis ihan hyvin kaupaksi koko maailmassa, ei vaan Ruotsissa ja ruotsinsuomalaisille

      • Anonyymi

        Sehän on ihan makuasia mistä pitää.
        Minä pidän niin suomalaisista kun ruotsalaisittain ruuista
        Pääasia kun on ravintorikasta ruokaa jossa ravintoaineet ovat säilyneet tallella.


    • Anonyymi

      Lisää lantusta. Et kuule usko kuinka hyvää tulee ohueksi viipaloidusta lantusta paistinpannulla voissa paistettuna. (Viipaloi juustohöylällä tai mandoliinilla, joissakin riivinraudoissakin mahdollisuus viipalointiin) Ruisleivän ja muunkin leivän päällä tosi hyvä lisuke.
      Lantunhan sanotaan olevan C-vitamiinirikas juures, sadan gramman annos vastaa puolta päivän C-vitamiini annosta.

    • Anonyymi

      nykyään me ajatellaan asioita mutta emme tee mitään
      tiedoksi vain, että juttu jää ajattelun tasolle ja hyvä niin
      ainakin ihmiset tietävät että kun puhutaan, niin mitään ei tapahdu

      suomessa ei kannata tehdä mitään muuten valtio suuttuu kun tekee
      valtio on mielissään kun kansa ei tee mitään ja on köyhä
      joten se rikastuminenkin on kyseenalaista

      kun syödään täällä, niin ei valikoida ruokia, mutta syödään mitä löydetään

    • Anonyymi

      poliisin aivoja sekoitetaan punajuurimehuun ja kärjistetään

    • Anonyymi

      Niin, ja jälleeen kerran jutut menivät ulalle. Eikö häiriköillä ole mitään tekemistä sunnuntaipäivän ratoksi.?

    • Anonyymi

      Karjalanpiirakka
      -----------------
      Valmistusohje

      Kuoritaikina:
      1½ dl vettä
      1 rkl öljyä
      3/4 tl suolaa
      3 dl ruisjauhoja
      1 dl vehnäjauhoja

      Täytevaihtoehto 1:
      2 ½ dl vettä
      2 dl riisiä
      7 ½ dl maitoa
      1/2 tl suolaa
      1 kananmuna

      Täytevaihtoehto 2:
      8 dl vettä
      2 dl riisiä
      2 dl (laktoositonta) ruokakermaa 10% tai 15%
      1 kananmuna

      Täytevaihtoehto 3:

      2 dl vettä
      2 dl esikypsytettyjä, kokonaisia ohrasuurimoita
      1,5 l maitoa
      1 tl suolaa
      1 kananmuna

      Voiteluun: voita sulatettuna ja vettä

      Valmista ensin täyte:

      Täytevaihtoehto 1 ja 3 valmistaminen:
      2. Sekoita kiehuvaan veteen riisi tai ohra ja keitä 10 minuuttia.
      3. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi.
      4. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se.
      5. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna.

      Täytevaihtoehto 2 valmistaminen:
      2. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä noin 30 minuuttia. Sekoita välillä.
      3. Lisää joukkoon (laktoositon) ruokakerma ja suola. Anna puuron hautua noin 10 minuuttia.
      4. Kaada puuro laakeaan astiaan ja kaada tilkka kylmää vettä päälle, jotta puuron pinnalle ei muodostu kuorta.
      5. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.

      Piirakoiden valmistaminen:
      1. Sekoita kylmään veteen, öljy, suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.
      2. Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.
      3. Painele levystä juomalasilla kakkaroita.
      4. Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.
      5. Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
      6. Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.
      7. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.
      8. Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.
      9. Paista piirakoita 275-300°C lämmössä noin 15 minuuttia.
      10. Voitele piirakat sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.
      11. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla. Tarjoile perinteisen tai munattoman munavoin kanssa.

      Perinteinen munavoi

      4 munaa
      2 dl raejuustoa
      100 g voita tai margariinia
      (4 rkl persiljasilppua)

      Laita munat kattilaan kiehuvaan veteen yksitellen ruokalusikkaa apuna käyttäen ja keitä 8 minuuttia.
      Nosta keitetyt munat joksikin aikaan kylmään veteen, jolloin kuori irtoaa helpommin.
      Kun kananmunat ovat jäähtyneet, kuori ne.
      Laita kananmunat isolle lautaselle ja hienonna ne haarukalla tai käytä munaleikkuria.
      Sekoita joukkoon raejuusto ja huoneenlämpöinen, pehmeä rasva.
      Jos haluat, voit lisätä päälle hienonnettua persiljaa.

      Munaton munavoi

      1 tlk esikypsytettyjä kikherneitä
      250 g kiinteää tofua
      150 g margariinia
      1 tl suolaa

      1 dl persiljaa ja 1 chili

      Valuta ja huuhtele kikherneet. Rouhi kikherneet haarukalla karkeaksi.
      Murenna tofu.
      Sekoita kikherne- ja tofumuru sekä margariini. Mausta suolalla.
      Hienonna persilja ja sekoita joukkoon. Hienonna myös puolet chilistä ja sekoita joukkoon. Koristele chiliviipaleilla.

      Tiesitkö?

      Karjalanpiirakka on saanut EU:n Aito perinteinen tuote (APT) -suojauksen vuonna 2003. Aito perinteinen tuote (APT)- suojauksella ei viitata tuotteen valmistuspaikkaan, vaan pyritään korostamaan tuotteen perinteistä koostumusta tai tuotantotapaa. APT-suojauksen saanutta tuotetta voidaan valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti.
      Mitä ETY asetuksen n:o 2082/92 mukaan karjalanpiirakka saa sisältää? Kuori: vesi, suola ruis- tai vehnäjauhoja. Täyte: ”Täyte on yleensä ohra- tai riisisuurimoista keitettyä puuroa tai perunasosetta. Näiden sijaan voidaan käyttää myös keitettyjä, survottuja kasviksia.”Voiteluun: voita, öljyä tai vesi/maitoseosta, joskus myös kananmunaa.
      Asetuksessa on myös määräykset mm. tuotteen valmistustavasta, perinteisestä luonteesta ja valvontamenetelmistä. Nämä määräykset koskevat kaupallista tuotetta ja toimintaa. Kotona jokainen voi käyttää hyväksi havaitsemaansa reseptiä ja kutsua leivonnaista karjalanpiirakaksi.

      Juhlapöytä on oiva paikka karjalanpiirakoille, pulikat heilumaan!
      Katso video

      Ole hyvä ja salli evästeet nähdäksesi tämän sisällön tai katso sisältö täältä.
      Hiilijalanjälki
      0.11 kg CO2 ekv

      Energia 100 kcal/annos
      C-vitamiini 0.4 mg
      Rauta 0.6 mg
      Kalsium 51.5 mg
      Natrium 182.2 mg
      Kuitu, kokonais- 1.4 g
      Sokerit 2.1 g
      Hiilihydraatti erotuksena 17 g
      Proteiini 3 g
      Rasvahapot tyydyttyneet 1.6 g
      Rasva 2.8 g

    • Anonyymi

      Kotisima kuuluu vappuun. Kuka voi vastustaa itse tehtyä simaa ja munkkeja?

      Ainekset
      45 annosta
      8 l

      vettä
      3–4 l

      sitruunaa
      1/2 kg

      fariinisokeria
      1/2 kg

      sokeria
      1/4 tl

      tuorehiivaa

      Valmistus
      yli 60 min

      Rusinoita
      --------------------

      Pese sitruunat hyvin harjalla. Kuori sitruunoiden keltainen osa ja purista mehut. Pane kuoret ja sokerit 10 litran sankoon.

      Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Mikäli haluat tummempaa simaa käytä ainoastaan fariinisokeria (1 kg). Lisää loput vedestä sekä sitruunoiden mehut. Lisää haaleaan seokseen hiiva.

      Pullota sima seuraavana päivänä. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullojen korkit löyhästi, sillä paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa. Sima valmistuu noin viikossa viileässä paikassa, huoneenlämmössä se valmistuu noin kolmessa päivässä.

      Säilytä sima viileässä paikassa ja käytä noin viikon kuluessa. Reseptillä tulee noin 9 litraa valmista simaa.

      Ravintosisältö
      Energia
      286 kJ / 68 kcal
      Rasva
      0 g
      josta tyydyttynyttä
      0 g
      Hiilihydraatit
      16,6 g
      josta sokereita
      16,5 g
      Proteiini
      0,1 g
      Suola
      0 g
      Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

    • Anonyymi

      Enne Ruotsiin muuttoa keittelin useasti talkkunapuuroa. Onkohan sekin ruoka jota ainoastaan syödään Suomessa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8825
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2633
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      128
      2371
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1746
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1540
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1497
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1219
    Aihe