Voiko mielestänne tieteessä olla ristiriitoja? Tässä teille pähkinä purtavaksi!

Anonyymi-ap

Tämä tosin vaatii avaruudellista hahmottamista, joten kaiketi puolet lukijoista ymmärtävät ongelman joko väärin tai eivät ollenkaan, mutta yritetään nyt selittää jollain tavalla . . . .

Elikkä: Tarkastellaan sivultapäin (pienois)rautatienpätkää, jolla seisoo kolme vapaasti rullaavaa vaunua: Vaunut ovat vasemmalta oikealle vaunu 2 sekä vaunut 1a ja 1b. Vaunu 1a painaa saman verran kuin vaunu 1b, ja vaunu 2 on samanpainoinen kuin vaunut 1a ja 1b yhteensä (eli sanotaan vaikka että 1kg, ½‍ kg ja‍ ½ kg vasemmalta oikealle).

Alkutilanteessa vaunu 2 ja vaunu 1a ovat vierekkäin ja niiden välissä on jännitetty jousi. Vaunu 1b on kauempana oikealla. Kun jousi laukaistaan, lähtee vaunu 2 rullaamaan vasemmalle ja vaunu 1a oikealle 'automaattisesti' kaksinkertaisella nopeudella, koska sen paino on puolet vaunu 2:n painosta (olettaen että vaunujen nopeuksiin ei vaikuteta pyörien kautta).

Vähän matkaa rullattuaan vaunu 1a kohtaa vaunun 1b. Myös näiden vaunujen väliin jää jousi, joka vaunujen kohdatessa painuu kasaan ja jälleen ojentuu siirtäen vaunun 1a liike-energian vaunuun 1b. Koska vaunut ovat samanpainoiset, vaunu 1a jää pysähdyksiin ja vaunu 1b jatkaa matkaa samalla nopeudella millä vaunu 1a ensin liikkui, eli tapahtuu samoin kuin curling-kivien kanssa, mutta pehmeämmin.

Sen lyhyen hetken kun jousi 1a—1b on litistyneimmillään, rullaavat vaunut (tietysti) täsmälleen samalla nopeudella. Mikä on sillä hetkellä niiden nopeus vaunuun 2 verrattuna?

Jos nimittäin pidennetään sitä lyhyttä hetkeä varustamalla jousi laitteella joka jousen litistyessä sanoo "trrrrrr" eikä sitten päästäkään jousta enää laukeamaan, niin osa vaunun 1a liike-energiasta on nyt varastoitunut jouseen ja loppuosa jäänyt vaunujen 1a ja 1b liike-energiaksi (jolla ne nyt jatkavat matkaa oikealle, välissään lytyssä oleva jousi).

Kertokaapa se kaava jolla lasketaan, että kuinka suuri liike-energian osuus jouseen varastoituu.

Ristiriita piilee nimittäin siinä, että jos vaunut 1a ja 1b rullaavat nyt oikealle hivenenkin hitaammin kuin vaunu 2 vasemmalle, niin vaunut venyttävät Newtonin kolmatta liikelakia ("kappaleen sisäiset voimat eivät voi muuttaa sen massakeskipisteen liiketilaa"). Eli jos nyt vaunu 2 törmäisi radanpätkän vasempaan päätyyn suuremmalla nopeudella kuin vaunut 1a ja 1b oikeaan päätyyn, ja myös koko rautatienpätkä lepäisi kitkattomalla alustalla, niin kaikkien vaunujen pysähdyttyä jäisi rautatienpätkä ikuisesti liukumaan vasemmalle.

Jos taasen vaunut 1a ja 1b rullaavat tismalleen samalla nopeudella oikealle kuin vaunu 2 vasemmalle, niin mistä on nyt pois se energia joka on varastoitunut jouseen 1a—1b? Se ei ainakaan voi olla jousesta 2—1a, koska siinä vaiheessa kun se saattaa vaunuja matkaan, se ei vielä voi 'tietää', että kohta toinen vaunuista törmäisi kolmanteen vaunuun.

-----------------

Ja mistähän johtuu ettei tämä ristiriita ole tullut vastaan lukuisissa tiedeaiheisissa kirjoissa, TV-ohjelmissa ja internetsivuissa joita olen nähnyt, sillä vaikka se olisikin jo selvitetty, niin onhan edellä mainituissa lähteissä tietoja myös lukuisista keksinnöistä jotka  e i v ä t  toimi?

Jos joku löytää internetistä sivun jossa tämä kysymys on ratkaistu (tai edes esitetty), niin laittakaa ihmeessä linkki, jotta me muutkin viisastumme. Vai olenko minä ensimmäinen ihminen maailmassa, joka tällaista älyää kysyä?

Ja jos lukijoiden joukossa on fysiikan opettajia, niin laittakaa tämä vaikka jokeritehtäväksi oppilaille.

8

222

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tilanteessa, jossa jousi on litistyneimmillään ja vaunut 1a ja 1b rullaavat täsmälleen samalla nopeudella, voimme käyttää energian säilymislakia. Tämä tarkoittaa, että liike-energia ennen jousen litistymistä on yhtä suuri kuin liike-energia jousen ollessa litistyneimmillään.

      Liike-energia (E) lasketaan kaavalla:

      E = 0.5 * m * v^2

      Missä:
      - E on liike-energia
      - m on kappaleen massa
      - v on kappaleen nopeus

      Vaunu 1a ja vaunu 1b liikkuvat samalla nopeudella ja niiden massat ovat samat, joten voimme merkitä vaunut 1a ja 1b samalla massalla m.

      Ennen jousen litistymistä vaunu 1a:n liike-energia on:

      E1a = 0.5 * m * v^2

      Kun jousi litistyy ja vaunu 1a pysähtyy, sen liike-energia siirtyy jouseen. Vaunu 1b jatkaa liikettään samalla nopeudella, joten sen liike-energia on:

      E1b = 0.5 * m * v^2

      Jousiin varastoitunut liike-energia on siis:

      E_jousi = E1a - E1b

      E_jousi = (0.5 * m * v^2) - (0.5 * m * v^2)

      E_jousi = 0

      Tämä tarkoittaa, että jousiin ei varastoidu liike-energiaa, vaan se siirtyy täysin vaunusta 1a vaunuun 1b. Vaunun 2 liike-energia säilyy ennallaan, eikä siihen vaikuta jousen litistyminen.

      Lyhyesti sanottuna, jousiin ei varastoidu liike-energiaa, ja vaunut 1a ja 1b jakavat sen keskenään täysin. Vaunu 2 ei ole tässä vaiheessa vaikutuksen alainen, joten sen nopeus pysyy ennallaan.

    • Anonyymi

      Tarkennusta edelliseen:

      Kun vaunu 1a ja vaunu 1b liikkuvat samalla nopeudella oikealle ja vaunu 2 liikkuu vasemmalle, niin tässä tilanteessa on olemassa yhteisvaikutus, joka ei ole yksinkertainen Newtonin kolmannen liikelain soveltaminen. Tärkeä huomio on, että vaunut 1a ja 1b ovat alun perin yhteydessä toisiinsa jousen kautta. Jousen venyminen ja myöhempi litistyminen vaikuttaa tapahtumiin.

      Kun vaunu 1a ja 1b kohtaavat ja jousi litistyy, niin voima välittyy jousen kautta, ja tämä voima hidastaa vaunua 1a ja kiihdyttää vaunua 1b. Tässä tilanteessa energia siirtyy jousen välityksellä vaunusta 1a vaunuun 1b, mutta vaunu 2 ei vaikuta tähän prosessiin, koska se liikkuu eri suuntaan eikä ole vuorovaikutuksessa jousen kanssa.

      Tämä tarkoittaa, että vaunut 1a ja 1b voivat liikkua yhtä nopeasti, koska niiden välinen vuorovaikutus välittyy jousen kautta. Vaunu 2 jatkaa liikkumistaan omalla nopeudellaan.

      Kun jousi on litistynyt täysin, ja vaunut 1a ja 1b liikkuvat samalla nopeudella, niiden nopeus vaunuun 2 verrattuna on nolla, koska vaunut 1a ja 1b ovat pysähtyneet jousen kautta tapahtuneen energiansiirron seurauksena. Vaunu 2 jatkaa liikkumistaan alkuperäisellä nopeudellaan, ja koko järjestelmä jatkaa liikettään ilman ristiriitaa.

    • Anonyymi

      Tämä on tyypillinen cum laude - aloitustehtävä oppilaille mekaniikan peruskurssissa

      Ajatellaan vähän yksinkertaisemmin vähemmän partametreja

      Kolme massaa m ja alla iso alusta M
      Koko massakeskipiste origossa
      Massat m pisteissä sanotaan miinus 1 nolla ja plus 1 ei sinänsä merkitystä

      Origomassa pannaan KÄDELLÄ liikkeelle oikealle nopeus v
      Miinus 1 massa vasemmalle nopeus miinus v

      Oikealle menevä törmää uloimman massan jouseen ja ne alkavat liikkua yhdessä nopeudella puoli v jousi on tällöin maksimaalisesti puristunut stationaarisessa tilassa

      Koko systeemin masssakeskipiste pysyy origossa

      Oikealla olevien massojen VÄLINEN sisäinen liike-energia on hävinnyt jousen puristukseen eli puoli kertaa redusoitu massa kertaa välinen nopeus v toiseen

      ( saa laskea alkeisosien erotuksena puhun tässä ammattilaisille ja oikaisen) eli jouseen on varastoitunut liike-energia m v toiseen jaettuna neljällä

      Jos jousen jousivakio on k on jousen puristuma neliöjuuri ( m/ 2k) kertaa v

      M on nyt paikallaan ja koko massakeskipiste on paikallaan origossa

      Sitten jousisysteemi 2m törmää M päätyseinään oikealla

      Jos M on pieni lähesnolla se siitä mutta muuten
      on valittava tarttuvatko vai pomppaavatko jousikappaleet seinään

      Oletetaan että energiaa häviää maksimaalisesti ja jousikappaleet tarttuvat M silloin kaksi m ja M kappaleet jatkavat yhdessä oikealle liikkumista nopeudella U = mv /(2m + M)

      Koko systeemin painopiste pysyy edelleen origossa paikallaan koska yksinäinen m liikkuu vasemmalle nopeudella miinus v

      Liikemäärä massakeskipisteen suhteen on nolla eikä se liiku eli liikemääröt -mv vasemmalle ja plus ( 2m+M) U oikeslle on summaltaan nolla eli liikemäärä on nolla

      Vaunu M liikkuu oikealle maailman loppuun
      samoin m vasemmalle

      Jos sekin törmää ja tarttuu M vasempaan seinään energiaa häviää maksimaalisesti ja koko hökötys pysähtyy eli massaltaan hökötys M +3m saa yllä mainitun liilemäärän nolla eli nopeudeksi tulee nolla kaikki pysähtyy

      Massakeskipiste on koko ajan ollut paikallaan origossa

      alussa KÄDEN antama energia on " hävinnyt" kommentoin tätä sanaa vielä

      kolmeen paikkaan
      Palautuvaan jousen puristukseen reversiibelisti
      Palautumattomaan entropian taakse kahteen törmäykseen

      Mitään ei ole siis oikeasti hävinnyt mutta vaikka energiasiirto on helppo laskea näin päässälaskuna tässä
      sen seuraukset aineissa on laskettava statistisen fysiikan keinoin monivapausasteisesta probleenasta

    • Anonyymi

      Epäilyttävästi näyttää siltä, että eräät lukijat ovat sittenkin ymmärtäneet vaunujen 1a ja 1b kohtaamistapahtuman väärin. He ovat luultavasti ajatelleet vaunujen vain tarttuvan joustavasti toisiinsa ja jatkavan sitten matkaansa (bojojoinngg) haitariliikettä tehden rautatienpätkän päätypukkia päin.

      Siis tarkoitus on, että energiaa  j ä ä  t a l t e e n  myöhempää käyttöä varten samaan tapaan kuin vieterileluun vetoa väännettäessä, paitsi että siinä missä vetoavainta pitää kääntää usein montakin kierrosta, niin tässä tapauksessa energiaa tallettuu jouseen samalla periaatteella, mutta suoraviivaisesti vain yhdellä tönäisyllä.

    • Anonyymi

      Minulle ei nyt oikein selvinnyt, mikä tuossa on tai siis pitäisi olla se ongelma?

      Jos olisin Jumala, loisin minäkin, siis tarkoitan Minäkin, ehkä kitkattoman maailman.

      • Anonyymi

        tässä ei ole kitkaa vaan palautumaton muutos faasitransitio törmäyksessä
        siinä mennään mekaniikan ulkopuolella salaisesti ja kun tehtävä kuuluu alkeisoppiin
        cum laude tms. oppilas ei huomaa tätä useinkaan
        jolloin syntyy erilaisia väärinkäsityksiä

        ympäristö siis kuumenee törmäyksissä

        kun ei muuta kerrota on itse valittava millaisia kolme törmäystä ovat
        jousi siinä on turha voitaisiin suoraan sanoa että kappaleet tarttuvat toisiinsa ireversiibelisti
        jne

        jos ne eivät tartu ja ovat täysin elastisia silloin energia ei häviä ympäristöön jne


    • Anonyymi

      Jos kimmoinen törmäys tapahtuu täyteen pumpatun koripallon ponnahtaessa lattiasta, ja kimmoton tapahtuu kun tyhjäksi päästetty koripallo tussahtaa lattiaan, niin miksi kutsutaan sellaista törmäystä, jossa koripallo on täysi, mutta siinä on laite joka pitää pallon hieman litistyneenä sen osuttua lattiaan niin, että se ei ponnahda  h e t i  vaan vasta kun se erikseen päästetään ponnahtamaan (esim. jollain kauko-ohjaimella)?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      414
      4252
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      137
      2851
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      130
      1978
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1370
    5. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      75
      1312
    6. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      174
      1278
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      51
      1272
    8. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      73
      1231
    9. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      53
      1041
    10. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      291
      970
    Aihe