Olisiko Hanoista ollut todella isoksi bändiksi?

Anonyymi-ap

Bändi saavutti suurimman suosionsa Japanissa jossa se esiintyi monen tuhannen hengen yleisöille, mutta muualla keikat olivat lähinnä täytettä festivaaleilla ja klubikeikkoja ympäri maailmaa.

Suosionsa huipulla 1984, jolloin lopullisen break through piti tapahtua, bändi keikkaili vain seitsemässä eri maassa; Iso-Britannia, Yhdysvallat, Suomi, Japani, Saksa, Kanada.

Kanadan kaksi keikkaa olivat osa Two Steps from the Move albumin promokiertuetta ja jenkeissä bändillä oli 17 keikkaa. Kaksi loppuunmyytyä keikkaa Losissa jäivät tunnetuista syistä pitämättä.

Viimeinen toteutunut keikka 1984 oli Peabody's Downunder klubissa, jonka kapasiteetti oli tapahtumasta riippuen 350 - 800 henkilöä. Mistään jättimäisestä suosiosta ei siis jenkkien kohdalla voida puhua ja Saksassakin (merkittävä musiikkimarkkina)

Uusi inkarnaatio kiersi 2003-2008 Japanissa ja Euroopassa, mutta jenkit jäi taas kokematta.

Olisiko bändistä oikeasti ollut Guns N' Roses bändin tyyliseksi menestysbändiksi?

Tottakai Hanoi on inspiroinut vaikka ketä, sitä ei voi kieltää, mutta oliko bändi matkalla tullaakseen "maailman suurimmaksi rock-bändiksi" kuten jotkut bändin jäsenet ovat julkisesti asian ilmaisseet.

Ensimmäisten vuosien tuotannosta ei varsinaisesti nouse esille mitään klassikkoja, jotka olisivat oikeasti olleet hittiainesta, eikä bändi saavuttanut millään albumillaan kansainvälistä kaupallista menestystä.

Maailmanlaajuisen myynnin arvioidaan olevan yhteensä koko uralta 1-5 miljoonaa albumia ja bändin parhaiten menestynyt biisi Britti-listoilla on cover Up around the bend, joka nousi Briteissä sinkkulistan sijalle 61. Puolassa sinkku meni sijalle 6. Albumi pärjäsi vähän paremmin ja nousi UK:ssa sijalle 28.

Vertailun vuoksi vuonna 1984 ilmestyneistä albumeista Van Halenin (rockia sekin) albumi 1984 myi yli 11 miljoonaa, White Snaken Slide It In myi yli 6 miljonaa ja Twisted Sisterin Stay Hungry sekin yli 3 miljoonaa. Bon Jovin esikoisalbumi myi samana vuonna 1.1 miljoonaa.

Vuoden 1984 koko maailman myyntitilastoista Dingon Nimeni on Dingo -albumi löytyy kaikkien aikojen myydyimpien äänitteiden sijalta 290 myytyään 108 591 kappaletta.

Two Steps From The Move löytyy samalta listalta sijalta 534 ja sitä on tilastojen mukaan myyty 28 740 kappaletta vuonna 1984. Todelliset luvut voivat olla suurempia, mutta näin tilastot näyttävät.

Kolme vuotta myöhemmin Guns N' Roses julkaisi debyyttialbuminsa Appetite for Destruction, joka nousi ykkökseksi Billboard 200 listalla ja albumi on myynyt yli 30 miljoonaa ympäri maailman.

Michael Monroe on rakentanut Hanoin jälkeen mukavan uran itselleen, mutta hänkin keikkailee suurimmaksi osaksi Suomessa ja ulkomailla keikkapaikat ovat festivaalien sivulavoilla tai muutaman sadan hengen klubeilla.

Jos vertailee Monroeta häneen usein rinnastettuun Iggy Popiin, Iggy Pop kiersi esimerkiksi 1988 maailmankiertueellaan Whiskey A Go Go tyylisistä paikoista (kapasiteetti 500) aina Texas Stadiumille (kapasiittetti 65 000). Texas Stadiumin keikalla pääesiintyjänä oli ko vuonna esikoisalbuminsa julkaissut Guns N' Roses.

Muut Iggy Popin keikkapaikat tuolla kiertueella olivat 2500 hengen klubeista aina 8000 stadion konsertteihin (Kreikka). Iggy Popin kiertue oli 95 konserttia ja kattoi 18 eri maata.

Suurin kiertue jonka Michael Monroe on tehnyt on 63 konserttia vuonna 2011, ja se kattoi 9 maata.

Tilastojen valossa Hanoi Rocks on siis varsin vaatimattomasti menestynyt yhtye, joka ei olemassa olonsa aikana herättänyt kovinkaan suurta huomiota Iso-Britanniaa, Suomen ja Japania lukuunottamatta - vaikkakin sen merkitystä inspiraation osalta ei voi tietenkään kieltää.

Samalla tavalla vuonna 2011 suurimman kiertueensa tehnyt Monroe ei ole noussut Iggy Popin kaltaiseksi vetonaulaksi, joka tässä esille nostetussa esimerkissä keikkaili 41 vuotiaana 95 konsertin maailmankiertueen 18 eri maassa. Pisin kiertue jonka Iggy Pop on tehnyt oli vuonna 1993-1994 tehty American Caesar kiertue, joka kattoi 124 konserttia 27 eri maata.

3

210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos bändi olisi pysynytkin yhdessä niin ei se suosion ja myyntilukujen valossa olisi noussut varmasti ikinä Guns N' Rosesin tyyliseksi rock pumpuksi. Hanoi oli enemmänkin punkkia ja saksofoneja leppoisten rock biisien päällä. Iggy Pop oli vuonna 1988 tottakai jo menestynyt ja maailmankuulu, mutta eihän hänkään päässyt lähellekään Guns N' Roses myyntilukuja tai keikkamäärää. Spekulaatiota, mutta tuskinpa Hanoi olisi 1988 mitenkään kilpaillut edes Iggyn suosion kanssa, joka sekin oli varsin vaatimatonta kun katsoo noita suurimpia menestyjiä. Hyvä juttu, että Andy McCoy sai pestin kiertuekitaristina Instinct tourilla. Sai hänkin kokea noita suuria areenoita urallaan.

      • Anonyymi

        mä oon pohtinut tuota musan määrittämistä että mikä on paras tapa määrittää onko musa hyvää vai millaista, huonoa, keskinkertaista, tai huipputasoista niin mä pohdin tosa, että makuasia kuitenki pitkälti ja jotkut panee painoarvoa enemmän kaupalliselle menestymiselle kun osa ei laita painoarvoa juuri yhtään kaupalliselle suosiolle.

        Mä sitä mieltä että on paljon semmosia musanimiä jotka ei oo koskaan päässeet isoille vesille vaan myyntiluvut pieniä, mutta jotka tehneet mahtavaa musaa. Suomessa on tällaisia esim kaneli, little mary mixup, islaja(menestynyt paremmin ulkomailla kuin täällä suomessa), draama-helmi, aivovuoto, oranssi pazuzu, lyijykomppania, pekko käppi, spontaani vire, kaisa kulmala trio, helvi leiviskä, oona kamu tai vaikkapa iiris kukka.

        Ruotsissa on myös semmosia nimiä jotka ei päässeet isoille vesille ja semmosia esim reuter, torsson, göran persson(folk rock) ja jojje wadenius.

        Sitten eräs islantilainen bändi nimeltä danjal joka yhdistelee suvereenisti eri musan genrelajeja kuten klezmer, balkanian folk music ja tango.

        Argentiinalainen metalliyhtye magma on tosi loistava, muttei piässyt koskaan ns isoille apajille vaan vaatimatonta menestystä maailmassa(ainoastaan kotimaassa saanut huomiota jonkun verran ainakin).

        Ja sitten on semmonen nerokas ja äärimmäisen huikea bändi kuin ozric tentacles josta ei oo tietoa että mistä maasta kyseinen bändi on, mutta huikea bändi on. Ne sotkee sekaisin krautrock&progerock&experimental rock&psychedelic rock&art rock.

        Indonesialainen achmad albar ei koskaan kai päässyt suureen suosioon koko maailmalla mut tuotantoa leimaa huippuosaaminen = etenkin vuoden 1988 proggressiivista rokkia ja folk rokkia sekä indonesialaista iskelmää sekoitteleva studiolevy Dunia huru hara. Tänään kuuntelin levyn läpi muuten.


    • Anonyymi

      Suomalaisen yhtyeen vaikea nousta esim amerikkalaisen tasolle tuloissa, mutta ainakin suosio olisi ollut paljon suurempi kun olisivat jatkaneet esiintymistä ja musiikin tekoa tauotta ja mieluiten myös asuneet USA:ssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4623
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. SOSIALI DEMOKRATIA

      AATE , JOKA ETENEE.
      Suomen sosialidemokraattinen puolue
      23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe