Veneen tyhjentäminen talveksi ulkosäilytyksessä

Anonyymi-ap

Onko viime vuosien talvien lämpötilojen suuret vaihtelut vaikuttaneet veneen e talvehtimiseen ulkona. Ensin pakkasta viikon yli 20 astetta ja sitten vuorokaudessa vaihtuu nollan keliin. Itse olen tuonut sisälle kaikki mitä vähänkin helposti irtoaa. Kaikki pehmusteet, verhot, matot, elektroniikan jne. Aika iso homma, kun vene yli 10 m ja tavaraa vähintäänkin riittävästi. Lisäksi laitoin pienet tietokoneen kotelotuulettimet kierrättämään ilmaa. Virtaa saavat vanhasta perinteisen tietokoneen keskusyksikön virtalähteestä. Pyörivät koko aja lokakuusta maaliskuulle. Ensimmäisenä syksynä mittasin virtalähteen sähkön kulutusta kwh- mittarilla kaksi viikkoa. Kuukaudessa kulutus n. 2,5 kwh, joten annoin pyöriä läpi talven. En ole varma, onko tuolla mitään vaikutusta kosteuden määrään, tuskinpa, mutta pakkasjaksonkin jälkeen veneen sispinnoilla ei kosteutta eikä keväällä näkynyt homeen aiheuttamia tummia läiskiä. Naapuriveneilijä, jolla saman kokoinen vene tuskailee joka talvi tuon kosteuden ja homehtumisen kanssa. Uusinut jo verhot, matot osan pehmusteista jne. Molemmilla vene hyvin tuulettuvan pressun alla. Veneet sisäsuomessa jossa kosteus ei niin paha kuin rannikolla ulkosäilytyksessä olevissa veneissä.

6

462

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei ne lämpötilavaihtelut niin haittaa jos kosteat plussajaksot on lyhyitä ja ilma kiertää sopivasti, mutta kaikki sisälle vaan mikä irtoaa... vähemmän kylmiä pintoja ja vähemmän kondenssikertymää kun kostea lämmin ilmavirta puhaltaa veneen läpi. Täällä etelärannikolla kun ilmankosteus on useita viikkoja yli 90% ei auta muu kuin lämppäri tai koko veneen vieminen sisälle jos siinä on kiinteitä pehmusteita tai muuta kosteudelle altistuvaa orgaanista materiaalia, esim. sahausreunoista suojaamatonta vaneria. Aina löytyy matkaveneistä siivousvälineiden ulottumattomissa sokkeloita joihin homehtuva lika pääsee.

      Jotkut harrastaa ilmankuivaimia ja veneen täydellistä tiivistämistä, mutta se joko onnistuu tai on täysi katastrofi. En ole uskaltanut kokeilla. Oma vene talvehtii nykyään sisällä, ILP pitää tilan 5-10 asteessa ja ruuvitag seurailee ilmankosteutta kaiken varalle.

      Tietokonetuulettimet ja lämppäri tietokoneen ja kosteusantureiden ohjaamina voisi olla aika mielenkiintoinen toteutus, eikä mitenkään mahdoton rakentaa. Itse olen loppukaudesta, veneen vielä ollessa vesillä mutta vähällä käytöllä, ihan manuaalisesti seuraillut ruuvitageilla ilmankosteutta ulkona ja veneessä sisällä, ja tarvittaessa kuivatellut veneen omalla lämppärillä.

    • Anonyymi

      Aloittajan veneeseen talveksi virittämät tuulettimet eivät tietenkään poista kosteutta sisätiloista, mutta ilman kiertäminen ilmeisesti vähentää kosteuden tiivistymistä sisäpintoihin ja näin ollen homeen muodostumista niihin. Asiaa varmaan edesauttaa myös, jos pinnat puhdistaa syksyllä kesän aikana kertyneestä liasta ja pölystä. Lika ja pöly kun ovat homeitiöiden ruokaa. Aloittajan mittausten mukaan sähkön kulutuksesta ei tarvitse olla huolissaan, kun kulutus kuukaudessa on tuota luokkaa. Ajattelin itsekin kokeilla tuulettimia, mutta pikaisen kyselyn perusteella vahojen perinteisten tietokoneiden tuulettimien ja virtalähteiden saatavuus on tosi huono. Kaikki ko. alan huoltoliikkeet kertovat laittaneensa nuo jo aikaa sitten ser romuiksi, koska vievät tilaa eikä kysyntää ole.

      • Anonyymi

        Mitä höpötät? Niiden tuulettimien saatavuus ei ole mitenkään heikentynyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä höpötät? Niiden tuulettimien saatavuus ei ole mitenkään heikentynyt.

        Sitten olen kysellyt vääristä firmoista. Ainakin paikalliset muutaman miehen atk huoltofirmat kertoivat noin. Hankalin on kuulemma löytää virtalähde, joka toimii varmasti pakkasessa ja jonka sähkön kulutus on pieni ja sen saa käynnistymään esim. kytkemällä tietyt navat vaikka klemmarilla yhteen. Uudemmissa tuo ei kuulemma toimi, koska ovat tehty eri tekniikalla. Näin vastailivat paikallisista atk- pajoista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sitten olen kysellyt vääristä firmoista. Ainakin paikalliset muutaman miehen atk huoltofirmat kertoivat noin. Hankalin on kuulemma löytää virtalähde, joka toimii varmasti pakkasessa ja jonka sähkön kulutus on pieni ja sen saa käynnistymään esim. kytkemällä tietyt navat vaikka klemmarilla yhteen. Uudemmissa tuo ei kuulemma toimi, koska ovat tehty eri tekniikalla. Näin vastailivat paikallisista atk- pajoista.

        Kurkkasin juuri lähialueen viiden erikoisliikkeen verkkosivut ja kaikilla vähintään kahta PC-tuuletinmallia varastossa eikä sillä mallilla tuossa käytössä niin suurta merkitystä ole, kunhan on halpa. Virtalähteeksi kelpaa mikä tahansa mistä saa noin 12V, vaikka akkulaturi ellei muuta keksi, saa samalla akun ylläpitolataukseen. Löytyy niitä PC-virtalähteitäkin, mutta turhan kalliita ostaa uutena tähän käyttöön.

        Eikä välttämättä tarvitse edes olla laitetuuletin... ostaa jonkun usb-härpäkkeen ja sille kännykkälaturin virtalähteeksi. Jos haluaa hienostella hakee jostain biltsusta tai clasusta kylppärituulettimen jossa on kosteuden tunnistus, ajastin jne.


      • Anonyymi

        Saahan tuulettimia kaikista elektroniikkaliikkeistä. Hinta alle kympin, eikä sille mitään erillistä virtalähdettä tarvita, vaan syöttö veneen akusta ja pari kertaa talven aikana kytket maasähkölaturin lataamaan akun täyteen.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6429
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      527
      3749
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      189
      3629
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2824
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2529
    6. 290
      2278
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1613
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      110
      1502
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1449
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1230
    Aihe