Esiintyminen opinnoissa

Anonyymi-ap

En tiedä mitä tekisin, kun opinnoissa on tullut ja tulee olemaan niin paljon esiintymistä. Se on itelle tosi ahistavaa ja vaikeeta ollu aina. Toki esiintymisjännitys on normaalia, mutta kun itellä se on niin paha että oon ihan paniikkikohtauksen partaalla. Tuo esiintyminen kun kuuluu pakollisena osana monen opintojakson sisältöön. Pystyisinköhän löytämään ratkaisun keskustelemalla asiasta opettajan kanssa vai pitäisikö vain hakeutua psykologille?

4

198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Keskity itse asiaan eikä omiin fiiliksiin. Se riittää varmasti. Jarska Sarasvuokin oli mielestään alussa huono esiintyjä. Nyt hän on kymmenmiljonääri ... esiintyjä.

    • Anonyymi

      Varsinaisesta esiintymisestä tässä ei liene kysymys, vaan asioiden esittämisestä muille, harvoin kovin isolle joukolle. Se kuuluu jokaisen korkeakoulutetun ihmisen osaamiseen.

      Voisi olla hyvä päästä keskustelemaan asiasta psykologin kanssa.

    • Esiintyminen on kuin uiminen, siitä ei tarvitse pitää, mutta sen voi oppia siitä huolimatta. Ja osata ainakin sen verran, että selviää hengissä pienistä pyrähdyksistä.

      Esiintymispelko on useimmiten pelkoa siitä, miten oma keho reagoi esiintymiseen. Hikoilu lisääntyy, syke tiheentyy, kasvot punoittavat, kurkkua saattaa kuristaa, ääni katoaa pihinäksi ja esiintyjä on kiusallisen tietoinen siitä, että on arvostelevien katsojien edessä ja kokee, että ilmiselvästi kaikki näkevät kuinka peloissaan esiintyjä on.

      Verrattain samalla tavalla on tilanne uimaan opeteltaessa. Veteen meno pelottaa. Se saattaa tuntua kylmältä ja epämiellyttävältä. Oma keho ei tunnu kelluvan millään, vaan painuu pohjaan ihan itsestään.

      Tosiasia on, että tyynessä ja virtaamattomassa vedessä ihminen kelluu, kunhan keuhkoissa vain on ilmaa. Ja vettä polkemalla pysyvät kasvotkin hyvin pinnalla. Uiminen on pinnalla pysymisen seuraava vaihe, liikkumista veden pinnalla taikka sukelluksissakin.

      Uimaopetuksen suurin haaste on saada oppilaat uskomaan, että he pysyvät pinnalla, kunhan eivät ala panikoimaan ja räpiköimään, mikä on luonnollinen reaktio itselle vieraassa ympäristössä. Toisin sanoen uimaopettaja tekee kaikkensa, että oppilaat vain antaisivat itsensä olla ja antaisivat luonnon tehdä tehtävänsä.

      Sama asia koskee esiintymistäkin. Yleisön edessä oleminen on jossain määrin uhkaava ja vaaralliselta tuntuva paikka. Sen vuoksi keho reagoi, kuten se reagoi. Hikoiluttaa, sydän lyö, hengitys ei tunnu toimivan ja saattaa jopa pyörryttää tajuttomuuteen asti. Esiintymiskoulutuksessa opettajan tehtävänä on ennenkaikkea saada oppilaat tajuamaan, että esiintyjä ei ole vaarassa, että jokainen koettu kehon reaktio on luonnollinen ja johtuu kehon uhkatilanteessa erittämästä adrenaliinista. Kukaan ei siis ole saamassa sydänkohtausta.

      Esiintyessä useimmat eivät häpeä asioita joita esittävät, tai edes itseään, mutta he häpeävät, että heidät nähdään naama punaisena joukon edessä kyvyttömänä puhumaan, koska heitä pelottaa niin paljon. Tällöin pelätään ja hävetään, että oma pelko tulee esiin ja näkyy selvästi.

      On yleinen harhaluulo, että kasvojen kuumotus, lisääntynyt hikoilu, taikka jännityksestä johtuva kurkun kuristus olisi jotenkin ilmiselvästi kaikkien nähtävissä ja kuultavissa. Näin ei ole. Tämän vuoksi yleensä esiintymiskoulutuksessa videoidaan esiintymiset, jotka jokainen oppilas katsoo yksinään. Silloin huomaa, että vaikka se tuntui pahalta, ei se silti näytä ulospäin niin pahalta kuin se tuntui.

      Lopuksi esiintyminen ja uimataito ovat siinä mielessä samanlaisia, että kumpaakaan ei opetella teoriassa. Ne opitaan ainoastaan käytännössä. Syvään päätyyn ei useimpien kannata heittäytyä suinpäin, vaan vauhtia on syytä ottaa lasten altaasta ensin. Sen vuoksi esiintymistäkin harjoitellaan ensin pienellä porukalla, jossa kaikki tulevat vähitellen tutuiksi erilaisten harjoitusten myötä, jonka jälkeen tehdään kurssin lopuksi varsinainen esiintyminen/esitys oppilaan valitsemasta aiheesta. Varsinainen esiintymistaito kehittyy ja hioituu vasta lukuisten esiintymisten ja esitysten jälkeen.

      • Anonyymi

        Kiitos tästä! Oli kyllä diippi ja pätevä vertaus


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4499
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1488
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1423
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe