Mitä voi syödä raakana ilman että tarvii keitellä tai paistella mitenkään?
Löytyisikö vielä siedettävän makuisiakin raakana syötäviä sieniä?
Mitä sieniä voi syödä raakana?
32
15449
Vastaukset
- Erämies!
Tatteja voi syödä raakana. Ainut pahanmakuinen on sappitatti. Tatithan on helppo tunnistaa lakin alapuolen kuperasta pinnasta.
- Tosi on
Voi hyvä immeinen, älä esitä moisia kysymyksiä, joku saa vielä yllykkeen, kun nämä muut "sienineuvojat" vielä säestävät.
Ikäni sieniä harrastaneena totean vain, että Suomesta löytyy n.300 sienilajia, joukossa valesieniä, jotka ovat syötäväksi kelpaavan lajikumppaninsa näköisiä, mutta eräät jopa myrkyllisiä. Mustarousku oli vuosikymmeniä ruokasienen kirjoissa, mutta vasta parikymmentä vuotta sitten luokiteltiin maksalle vaaralliseksi, kuten yleensä myrkkysienet. Tietämys sienistä vasta kehittyy. Tästä maasta ei löydy ainuttakaan asiantuntijaa, joka sienestysolosuhteissa tunnistaisi kaikki nuo 300 lajia. JOS TERVEYS ON TEILLE KALLIS, ÄLKÄÄ IKINÄ SYÖKÖ RAAKOJA SIENIÄ ! - Kivitasku
Tosi on kirjoitti:
Voi hyvä immeinen, älä esitä moisia kysymyksiä, joku saa vielä yllykkeen, kun nämä muut "sienineuvojat" vielä säestävät.
Ikäni sieniä harrastaneena totean vain, että Suomesta löytyy n.300 sienilajia, joukossa valesieniä, jotka ovat syötäväksi kelpaavan lajikumppaninsa näköisiä, mutta eräät jopa myrkyllisiä. Mustarousku oli vuosikymmeniä ruokasienen kirjoissa, mutta vasta parikymmentä vuotta sitten luokiteltiin maksalle vaaralliseksi, kuten yleensä myrkkysienet. Tietämys sienistä vasta kehittyy. Tästä maasta ei löydy ainuttakaan asiantuntijaa, joka sienestysolosuhteissa tunnistaisi kaikki nuo 300 lajia. JOS TERVEYS ON TEILLE KALLIS, ÄLKÄÄ IKINÄ SYÖKÖ RAAKOJA SIENIÄ !on ihan asiallinen jo siksikin että nämä asiat on otettava selville muualta kuin tästä keskusteluketjusta.Asiantuntijaksi voi kyllä opetella.Sieniä voi tietysti syödä raakanakin jos tietää mitä tekee.Keittäminen tai paistaminenkaan ei nimittäin auta jos ei tiedä mitä tekee.
- hande
Tosi on kirjoitti:
Voi hyvä immeinen, älä esitä moisia kysymyksiä, joku saa vielä yllykkeen, kun nämä muut "sienineuvojat" vielä säestävät.
Ikäni sieniä harrastaneena totean vain, että Suomesta löytyy n.300 sienilajia, joukossa valesieniä, jotka ovat syötäväksi kelpaavan lajikumppaninsa näköisiä, mutta eräät jopa myrkyllisiä. Mustarousku oli vuosikymmeniä ruokasienen kirjoissa, mutta vasta parikymmentä vuotta sitten luokiteltiin maksalle vaaralliseksi, kuten yleensä myrkkysienet. Tietämys sienistä vasta kehittyy. Tästä maasta ei löydy ainuttakaan asiantuntijaa, joka sienestysolosuhteissa tunnistaisi kaikki nuo 300 lajia. JOS TERVEYS ON TEILLE KALLIS, ÄLKÄÄ IKINÄ SYÖKÖ RAAKOJA SIENIÄ !Siinä oli oikeasti asiaa mietittäväksi.
- ei hyviä raakana
Sienet ei ole kauheen hyviä raakana. Herkkusieni on aika hyvä suolattuna, siis säilykepurkista.
Tuossa erämies puhuikin tateista, että ne voi syödä raakana. Punikkitatista tulee mahaväänteitä, ellei sitä paista hyvin. Joten sitä ei kannata raakana nappailla. Sen maltokin on aika kovaa.
Keltavahvero (kanttarelli), suppilovahvero ja haperot (paitsi tulihapero hyvin kirpeä, sitä ei kannata syödä) eivät aiheuta mitään myrkytysoireita, vaikka niitä söisi raakoina, mutta mahaväänteitä voi tulla silti.
Sienet voihin, suolaan ja pannulle - silloin ne on NAMIA !- Sappi ja tatti
Voi vitsi näitä mukaneuvoja! Kantarelli pitää kypsentää kunnolla ruoanlaitossakin. Mitä ideaa muutenkaan on syödä raakoja sieniä ja kokeilla, tuleeko kipeäksi. Lajinmäärityskin on yleensä niin hukassa sienimetsäläisillä kuin olla voi. Oikein ärsyttää mennä metsään porukalla, kun joutuu väittelemään lajeista, kun ei halua kenekään sairastuvan.
Toisaalta onneksi kerran olin mukana, kun iki-iloinen neitonen tuli täpötäyden sienikorin kanssa ja ilmoitti löytäneensä loistavan herkkutattipaikan.
Sienensä olivat niin puhtaita ja madottomia eivätkä vielä alapuolelta pullistuneita ja punertavia, niin että vähän hämäsivät outoa poimijaa.
Koko saalis oli pelkkiä sappitatteja. Surullista! Joinakin vuosina sappitatteja on hyvin paljon. Ehkä juuri kaupunkien lähistöllä, kun muut lajit poimitaan tarkkaan ja kelpaamattomat kuten myös pulkkosienet pääsevät levittämään itiöitään.
Väitti muuten saksalaistuttu, että siellä yhä poimitaan pulkkosieniä? Saksassahan ei ole jokamiehen oikeutta ja sienestyskin on tuollaista luvanvaraista touhua, joten kaikki kelpaa ja Saksassa onkin tosi suuret sienimyrkystyluvut ja kuolemantapaukset vuosittain. Olen lukenut.
Asiasta kolmanteen: Nuo suolla esim. kasvavat kirkkaanpunalakkiset läpikuultavan vitivalkoiset pienet kirpeät haperot muuttuvat ryöpättyinä erittäin herkullisiksi. Jos niitä löytyy paljon, kannattaa kokeilla. Ei sitten taas pidä sekoittaa niitä muihin öklöttäviin samannäköisiin sieniin. Varsinainen punalakkinen isohaperohan on sitten taas oma lukunsa ja aivan verraton paistosieni.
- venkula
Mitä vaan sieniä voi syödä raakana!
Joitain ei voi sitte enää kyllä maistaa toista kertaa.. ;D- Kivitasku
ei ollut ystävällistä.Siitä saa jopa käsityksen että keitettyjä tai paistettuja sieniä voi syödä kahdesti joka nyt ei pidä paikkaansa.
- Laiskottaako
Kyllä herkkutatti pieninä paloina salattiin menee,,mikset paista tai suolaa,,,vaatii kovaa vatsaa popsia raakoina,,,,,en suosittele raakana syöntiä. Herkkutatti pannulla on nam, nam.
- kutsua
Mut voi heti kutsua kylään kun herkkutattia paistaa pannulla. Paitsi sit voi käydä niin, ettet itse saa mitään, hihiiii ! terv:sienihullu
- Utelias
Ajatuksena elämäntavassa on että mitään ruokaa ei lämmitetä mitenkään.
http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/1995/talvi/vegaia495ery.html - Järki, ohoi!
Utelias kirjoitti:
Ajatuksena elämäntavassa on että mitään ruokaa ei lämmitetä mitenkään.
http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/1995/talvi/vegaia495ery.htmlSilloin ei myöskään syödä mitään, mikä pitää kypsentää.
Tuskin vegaaniliittolainen söisi korvasientä tai muuta myrkylliseksi todettua vaikkakin ruokasientä tahi papuja liottamatta/keittämättä ym.
- Pete
Moniakin sieniä VOI syödä raakana, esim.lampaankääpä ja mustavahakas ovat aivan hyvää raakanakin.Samoin monet tatit.On taas eri asia miksi syödä sieniä raakana,ellei ole hätätilanne,esim.eksyksissä erämaassa,jolloin voi olla tarve saada energiaa jostakin.Eksymisen taas laittaisin kategoriaan oma tyhmyys.
- mushroomhead
suomen historia ei tunne yhtään tapausta jossa kukaan olis kuollu kärpässieneenkään, nii että sillä vaa pelotellaan lapsia.
- Anonyymi
Lähes kaikki pikkulapsetkin tietää että kärpässieni on myrkyllinen
- Anonyymi
Kyyn puremaan ei välttämättä kuole mutta kannattaa mennä lääkäriin ennen kuin kuolee
- sipetti
Tuolla on vastauksia näköjään pilvin pimein, mutta: miksi syödä raakana, kun kypsennettyinä ne ovat paljpn, paljon herkullisempia. Esim. herkkutattia voi viipaloida vaikka leivän päälle ja lisätä esim. aromisuolaa, mutta tattipiiras tai tattimuhennos on namia. Teeppä lettuja ja sisälle tattimuhennosta, saat kokin maineen.
Muutama vuosi sitten tein kanttarellimuhennosta ja kiedoin lettuja ympärille. Vieraiksi tuli mm kaksi
pientä poikaa Kaliforniasta ja syötyään isompi sanoi: Sipe, mä tykkään sun ruuastasi. Isoäitinsä hämmentyi: ei mulle ole koskaan annettu kiitosta( isoäiti on ERINOMAINEN ruoanlaittaja.) Minä taas teen ruokaa, koska täytyy syödäkin. Siis sienet ovat oivallisia kypsennettyinä!!!! - OLET
-ÄLÄ KYSELE TYHMIÄ,SINÄHÄN VOIT SYÖDÄ
MITÄ VAAN, VAIKKA PIENIÄ KIVIÄ.
PS, MUISTA PURESKELLA HYVIN - 000000
Meinaatko käyttää pään sekoitustarkoituksessa, ei kai kukaan muuten niitä raakana syö. Kipeää toimintaa.
- näsä
, mutta on eri asia mitä siitä seuraa...
- http://www.youtube.c
- SIENIMIES-1
Mielestäni ainut raakana syötäväksi kelpaava on herkkusieni. Ehkä joitain tatteja voi syödä, mutta eivät ne hyvälle maistu. Tuleepahan desinfioiduksikin, kun paistinpannulla paistaa (tai jotkut keittää). Aloittaja varmaankin tarkoitti tunnettuja ruokasieniä? Ei tähän kannata mitään myrkkysienijuttuja sotkea.
- -mietiskelijä-
No, taatusti vaarattomia ovat suppilovahverot, mutteivat kyllä hääveiltä maistu, kun kokeilin jokunen vuosi sitten raaan vahveron makua sienireissulla. Kyllä ne pitää pannulla höyryttää, jne..
-Shamaanit lapissa aikoinaan maisteli raakoja kärpässieniä, mutta heidän keskimääräinen elin ikänsä jäi melkoisen lyhyeksi, koska tuli sellaisia yliannostus tapauksia. ;-))- Talvijuurekas, outo?
Nämä asiat eivät vanhene vuosittain, joten kirjoittelen omaa tietoani ja kokemustani raa´an sienen syömisestä.
Olin mielestäni hyvin perehtynyt myös sieniaiheeseen, kun vuosia kasveja ja sieniä harrastanut. Lähdimme Hesasta sieniretkueelle länsisuuntaan työn jälkeen ja olin juuri lukenut Toivo Rautavaaran maininnan, että hän ottaa sienimetsään pikku suolapurkin, jotta saa makustella mahdollisesti löytämänsä herkkutatin siltä seisomalta. Otinpa tietty suolaa mukaan ja metsästä löytyi raikkaita tatteja. Vaikka olin olevinani niin sienituntija, en huomannut etteivät herkkutatteja olleet, vaan punikkitatteja. Niitähän on niin monia väriversioita ja pikkuisina vaikea erottaa alkavasta herkkutatista, jos ei ajattele mitään kuten minä olin ajttelematon. Olin niin polleaa muiden hämmästellessä, kuinka söin raakoja tatteja. Ne muuten olivat hyvän makuisia suolaripotuksella.
Kaksi päivää olin aivan kuolemankielissä. Kaikki mahdollinen tuli vihreänä oksennuksena, mitä ikinä sisuskaluissani olikaan. Soitin myrkytyskeskukseen. Ei kuulema tapaukseen ollut mitään hoitokeinoa, piti vain odotella ja pelätä.
Parin päivän jälkeen vähitellen aloin toipua. Mitä jälkiseurauksia elimilleni ehkä jäi, en tiedä.
Eli, älkää syökä mitään sieniä raakana. Kaupan osterivinokkaat, siitakkeet ja herkkusienetkin on kasvatettu ja pakattu oloissa, joista ei tiedä. Ne nyt kuitenkin taitavat periaatteessa olla harmittomia, - ehkä.
Rutikuivattua yksittäistä suppista olen joskus natustellut.
- outo tapausko
Pöö
Ite syön usein vaikka leffassa herkkusieniä siis kaupan suoraan pakkauksesta popcornin asemesta. Ja kun olen metsässä tatteja poimimassa maistan aina nuoria herkkutatteja, ettei ole sappitatteja ja usein sienimetsällä ei ole eväitä mukana vaikko ollaan koko päivä. syön ii herkkutatteja raakanakoska pidän niitten mausta
kummallinen kun olen - tattitäti
Metsän herkkutatteja katso kuva netistä ja sienikirjoista. piuhdistat vain vaikka
pullasudilla, samoin kaupan herkkutatit ainakin käy. ole varovainen muiden kanssa t.liisa - kukin staablaa ....
tyylillään
02.09.2005: Sienten trehaloosi voi vääntää vatsaa
Turvalliseksi tiedetyt, herkullisimmatkaan ruokasienet eivät sovi kaikkien vatsalle. Sieniaterian jälkeen ilmaantuvien mahanpurujen syynä voi olla sienten trehaloosi, sienisokeri, jota elimistö ei pysty pilkkomaan. Trehaloosi-intoleranssin oireet muistuttavat laktoosi-intoleranssivaivoja....
Sieni on muuten vaikeasti sulavaa, vaik ei uskois.
Raakana nuo oireet korostuu - iNator
Psykoaktiiviset sienet auttaa ymmärtämään sieniä paremmin.
En ennen syönyt sieniä missään muodossa kun ne olivat koostumukseltaan ja ulkonäöltään kammottavia äklöttäviä, mutta sitten psilocybe cubensista kun löytyi söin suoraan raakana päästäkseni matkoille ja oli ihan hyväähän se oli. Sitten kun niitä syö suoraan kuivanakin (ei niin hyvä maullisesti), tuntuu ihan absurdilta että jotain ei-myrkyllisiä metsäsieniä alkaa kauhean huolella käsittelemään jotenkin ja miettiä onko tarpeeksi paistuneita.
Jos tiedät mikä sieni se on ja se on hyvä sieni eikä varoiteta että maistuisi tosi pahalle tai olisi myrkyllinen, valmistustapa on ihan makuasia eikä välttämättä niin kauhean tarkkaa.
Tuskin on kovin vaarallista heittää joku suppilovahvero suoraan leivänpäälle sellaisenaan.
Aika hassua jotenkin se että psykoaktiivisen psilocybe sienen monet lajikkeet on ihan ok raakana syödä, kun monet tavalliset ruokasienet on ihan katastrofi. Eikä tavallisista ruokasienistä pääse edes matkoille
Enemmistön elimistö kestää syödä palan tai jopa kokonaisen kärpässienenkin raakana, mutta en kyllä suosittele. Itselle ei ainakaan tehnyt mitään kuin söin pari pientä kärpässientä raakana. Noin yleensä kärpässieni on parempi kuivata hyvin ja pitkään koska myrkyt muuttuvat tuolloin vähemmän myrkylliseen muotoon. Itseasiassa se ei edes maistu niin pahalle. Jokseenkin makeakin.- iNator
Kerää vain niitä sieniä mitä tunnet
- Eija-Anita
Älä missään nimessä ehdota kärpässientä syötäväksi!!
Kaikkia sieniä , joita ei tarvitse ryöpätä (eli keittää) voi periaatteessa syödä raakna, mutta herkullisia ne ovat vasta kypsennettyinä. Olen kyllä usein tehnyt syksyn ekoista kanttarelleista voileivän: ruisleipää, voita, raakoja kanttareleja, ruohosipulia ja suolaa. Kokeile, maistuu herkullisesti metsältä
- Anonyymi
Mitkään sienet eivät ole siedettävän makuisia.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
20e Riskitön veto 20e talletuksella VB:lle
Pssst! Vinkki viis rotvallinreunalla eläjille. VB tarjoaa 20 euron riskittömän vedon ensitallettajille vedonlyöntiin.42447- 1161617
Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill361356Analyysiä: Kiuru-keissi oli ja meni - demarit hävisi tässäkin
Tapauksen tultua julki alkoi demarit ja muu vasemmisto selittään, että tämä oli poliittista väkivaltaa, siis ennen kuin1561181- 521095
- 1131082
Suomessa on valittava 2 lucia neitoa...
Maahanmuuttajille oma lucia neito ja Suomalaisille oma SUOMALAINEN Lucia neito....sama juttu on tehtävä miss Suomi kisoi1051044- 571041
Olet tärkeä
mutta tunnen jotain enemmän ja syvempää. Jos voisinkin kertoa sinulle... Olen lähinnä epätoivoinen ja surullinen.46909- 60882