Sähköjärjestelmän taajuus, Fingridin sähköjärjestelmän tila

Anonyymi-ap

Teemmekö me mitään tuolla sähköjärjestelmän taajuus -tiedolla, senhän pitäisi olla suunnilleen 50hz jokatapauksessa ja jos ei ole, alkaa varmaan laitteet oikutella tai hajota. Eikö tuon tiedon tarvinne vain sähköntuottajat ja muuntamojen käyttöhenkilökunta, mitä me kuluttajat tuolla tiedolla teemme?
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

Liekö erinäisten kodin laitteiden virtalähteet miten herkkiä taajuuden vaihtelulle, vai onko siellä jotain virrankäsittelylaitteita jotka tasoittaa ne?

Mahtaako myös verkkjännite vaihdella siitä nimellisestä 230 Voltista ja paljonko normivaihteluväli?

13

523

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Jos et ole vielä saanut selville sitä, mitä tarkoittavat taajuus ja jännite, et taatusti tee tiedolla yhtään mitään.

   • Anonyymi

    Jawoll Herr Besserwisser!!


  • Anonyymi

   Kyllä tuo taajuustieto aika monessa paikassa tarvitaan - ei kylläkään ihan hertsin tarkkuudella. Muistelisin, että ainakin ennen muinoin kellokytkimien vuoksi taajuus olisi tasattu siten, että vuorokauden keskiarvoksi tulee se 50Hz, jotta kellot pysyisivät ajassa?

  • Anonyymi

   Ei todellakaan S24 käyttäjät tee sillä tiedolla yhtään mitään :D

  • Anonyymi

   Sen tiedän, että jenkeissä sähköverkon taajuus on 60 hz ja täällä siis 50 hz, mutta mihin tarvitsee tuota tarkkaa jatkuvaa seurantaa?
   Sama kun kertoisi vaikka kuljettajana autossa kyytiläiselle koko ajan moottorin lämpötilalukeman... mitä se matkustaja sillä tiedolla tekee :D

  • Anonyymi

   Eipäs näy kumminkaan mittaria sähköntuotannon vikataajuudelle, taitaisi olla liian noloa katsottavaa...

   • Anonyymi

    Kyllä sieltä häiriötiedotelistakin löytyy, siis valtakunnanverkon.
    Myös maakunnallisten jakeluyhtiöiden häiriöitä voi katsella ihan realiaikaisena kartalta ihan muuntopiirin tarkkuudella.


  • Anonyymi

   Verkkojännitettä välillä mitannut, niin aina ollut hiukan enemmän kuin 230V jännite - tällä hetkellä oli 238V. Toisaalta - mittarin tarkkuudesta ei ole antaa tietoa, milläpä tuon tarkkuutat? Taajuuden mittausta en juuri ole tehnyt, mutta sen verran kuitenkin, että verkon häiriötilanteessa kerran satuin mittaamaan n. 47Hz olevan lukeman jota jatkui yllättävän pitkään: Tuokin mittaus oli oikeastaan vahinko, kun aloin ihmettelemään skoopissa näkyvää rippeliä - kytkemättömillä johdoilla se tuppaa helposti kertomaan verkkojännitteen taajuuden jos on sopiva mitta-alue valittuna.

   Ihan google kertoo verkon jännitteestä tämän:
   "Kaiken kaikkiaan jännite saa olla korkeintaan 230V +10 % ja pienimmillään 230V–15 %. Suurin vaihteluväli on näin ollen 196–253 V. Taajuuden on oltava normaalissa verkossa yleensä 50 Hz±1 % eli välillä 49,5…50,5 Hz, mutta sen on aina pysyttävä välillä 50 Hz+4 %/-6 % eli välillä 47…52 Hz."

  • Anonyymi

   Useimmissa virtalähteissä noin niinkuin ensitöikseen vaihtovirta tasasuunnataan....
   Ei siis ole taajuudella paljoa väliä ja juuri tästä syystä monelle vehkeelle kelpaa sekä 50 että 60 Hz.

   Käytössä on kuitenkin myös tajuusriippuvia laitteita. Esimekkinä vaikka mekaaniset kellokytkimet, joissa kellokoneistoa pyörittää sähköverkon taajuuden mukaan pyörivä synkronimoottori. Näiden kellot pysyvät tarkasti ajassa, koska sähköverkon keskimääräinen taajuus pidetään tarkalleen 50 hertsissä, vaikka taajuus hetkellisesti vaihteleekin.

   Sähköverkon kannalta taajuus on puolestaan hyvinkin oleellinen. Vaihtosähkö on siitä mystistä, ettei jännitteestä voi päätellä, mihin suuntaan energia liikkuu. Tahdin määrää vaihe-erot. Jos joka nurkka sähköverkkoa ei pysy samassa tahdissa, koko systeemi romahtaa. Näkyy wanhaan hyvään aikaan (70-luvulla) tullut pariin kertaan tämä nähtyä - kun alkaa hehkulamppujen kirkkaus muutaman sekunnin jaksoissa pumppaamaan, niin silloin tietää, että pimeys koittaa.

   Jos sähköverkon taajuus laskee, niin sehän kertoo, ettei tuotantoa ole tarpeeksi suhteessa kulutukseen -> generaattorien ja kaikkin sähköverkon tahdissa pyörivien moottorien (joilla ei taajuusmuuttajakäyttöä) pyörimisnopeus laskee. Pitää laittaa turbiiniin lisää höyryä... taajuuden nousu puolestaa ilmaisee, että tuotanto > kulutus.

   Onneksi sähköverkko on myös jossain määrin itsesäätyvä. Sähkömoottorien nopeuden laskiessa ottotehokin laskee ja päinvastoin, joten kaikki pyörivät koneet toimivat myös jokinlaisena "akkuna" vaihteluita tasaamassa.

   • Anonyymi

    Tätä itsesäätyvyyttä ei ole tuuli- eikä varsinkaan aurinkovoimaloissa, joten niitten määrän kasvaessa verkkoon tarvitaan riittävän iso pyörivä massa. Näitä laitteita on ainakin suunnitteilla, jos lie joku jo rakennettukin.
    Vähän huonosti ehkä esitin, mutta...


  • Anonyymi

   "Liekö erinäisten kodin laitteiden virtalähteet miten herkkiä taajuuden vaihtelulle"

   Otetaanpa tarkasteluun kelloradio vuodelta 1988 ja digitaalinen herätyskello/USB -laturi joka on ostettu vuonna 2020.

   Tuo 2020 ostettu digitaalinen herätyskello/USB -laturi ei välitä pienehköistä taajuuden vaihteluista pätkääkään, ja itseasiassa tuossa on 2 osaa: pistorasiaan työnnettävä teholähdeosa, josta tulee tasajännitettä ulos ja 2- johtiminen kaapeli pöydällä pidettävälle kello-osalle, eli se kello-osa ei edes tiedä sähköverkon taajuutta yhtään mistään, ja kellon käyntitarkkuus perustuu kvartsikiteeseen.

   Sensijaan 1988 ostettu kelloradio käyttää 50 Hz verkkovirran taajuutta kellon tarkkuuden lähteenä. On siinä varakäyntiparistollekin paikka, jonka turvin kello käy (joskin näyttö pimeänä) myös sähkökatkon aikana. Mutta: kvartsikidettä ei tuossa laitteessa ole, joten tunnin mittaisen sähkökatkon aikana tuon vanhan kelloradion kello heittää jo useita minuutteja oikeasta ajasta. Kellon tarkkuus sähkökatkon aikana on ehkä +/- 10-15 %.

   Oikosulkumoottorin pyörimisnopeuteen verkkovirran taajuus vaikuttaa suoraan... tosin välillä 49,5 Hz - 50,5 Hz pyörimisnopeus muuttuu +/- 1% nimellisnopeuteen verrattuna, eli asialla ei yleensä ole kovin isoa käytännön merkitystä.

   Jos kerran Fingrid julkaisee tiedot verkkovirran taajuudesta, niin entä jännite?
   Olettaisin, että myös jännite muuttuu, eli korkean kuormituksen aikana jännite pyrkii laskemaan, ja vastaavasti, erittäin vähäisellä kuormituksella jännite saattaa jonkin verran nousta.

   Jännitetiedon osalta toki asiaa vaikeuttaa se, että jännitteeseen vaikuttavat sekä koko valtakunnan kuormitus että myös paikallisesti yhden muuntopiirin kuormitus.

   Siksi koko valtakunnan kuormitus vaikuttaa korkeajännitesiirtoverkon ja keskijänniteverkon jännitetasoon, mutta se taas välillisesti (muuntajan välityksellä) myös kuluttajalle tulevaan jännitteeseen.

   Tämän lisäksi paikalliset kuormitusmuutokset myös vaikuttavat kuluttajalle tulevaan jännitteeseen.

   Tästä syystä jännitearvo koko maata koskevana ja Fingridin mittaamana on parhaimmillaankin vain suuntaa antava tieto, mutta se ei anna tarkkaa arvoa yksittäiseen kiinteistöön tulevasta jännitteestä.

   Moderni sähkömittari varmaan tuonkin mittaa, mutta tietoa ei yleensä välitetä kuluttajan saataville.

   • Anonyymi

    Miten ihmeessä voit edes kuvitella että voitaisiin antaa joku jännitearvo?


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Donald Trump joutui ammutuksi vaalitilaisuudessaan

   Näin se näyttää olevan, että Trumpilla on niin kannattajia kuin vastustajiakin. Hengissä käveli pois, ilmeisesti jokin
   Maailman menoa
   440
   3582
  2. Tajuatko kuinka hyvää

   seksi meidän välillä tekisi?
   Ikävä
   72
   1502
  3. IS Viikonloppu 13.-14.7.2024

   3- -merkitty kovis Antti Skytältä. Ratkaisulauseita sai kunnolla miettiä senkin jälkeen kun niistä pääsi jyvälle. Jotkut
   Sanaristikot
   91
   1422
  4. Rakastan sua nainen vieläkin

   mut aion pysyy hiljaa 😔
   Ikävä
   50
   1348
  5. Tänään rohkaisin

   Mieleni (tai siis eilen jos tarkkoja ollaan ja kävelin ihan sun kodin ohi molemmin puolin 😂😆🤭 katelin tarkkaan ympäri
   Ikävä
   94
   1202
  6. Kova oli pauke!

   Kyllä oli viime yönä kova pauke Iisalmessa. Koko kaupunki taisi herätä ja säikähtää moista pauketta. Eikö tämä riko jo
   Iisalmi
   36
   1158
  7. Sunnuntain kirjainleikkejä

   Kuinka monta kirjainta kaivattusi etu- ja sukunimissä on yhteensä? Ap vastaa 11 ja miehen nimi alkaa heheee Jiillä 🧑‍🍳
   Ikävä
   20
   1152
  8. Vasemmisto väkivalta kiihtyy

   Nyt joutui uhriksi Trump. Suomessa vasemmistolaiset on kertoneet leikkaavansa päät irti Orpolta ja Purralta. Pitäisik
   Maailman menoa
   321
   1134
  9. Kerro kolme hyvää asiaa

   kaivatustasi :)
   Ikävä
   65
   1103
  10. Sitä vielä...

   Että tiedätkö olisiko meidän suhde jotenkin kiellettyä/laitonta?
   Ikävä
   54
   996
  Aihe