Tänään joulusima käymään...

Anonyymi-ap

Meillä kotona äiti teki siman aina juhlapyhiksi: jouluksi, pääsiäiseksi ja juhannukseksi. Mahd. vapuksikin.

Oli meidän juhlajuomaa, mehun veroista sitruunajuomaa, ei kovin alkoholipitoista. Äitee sano, että pitää olla sen verran käynyttä (= hiukan alkoholia tullut), että sitruunan maku tulee esiin. Mutta ei niin paljon, että tulisi humalaan.
🍋🥂

Kuuluu omiin perinteisiini. Joskus olen siman sijasta tehnyt kotikaljan. Isäni äiti teki joskus kotikaljaa.

39

590

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      N. 4 litran kattilallinen sokeri + fariinivettä ja ison sitruunan palat ja hiukan kalvettua, pestyä kuorta kiehautettu.

      Sitä kuoren valkoista sisäpintaa pitää kalvaa pois, samaten sitruunan pinnalta, on muutoin kitkerän makuista. Odottaa nyt jäähtymistä ja sitten hiivan murut,.. ja käymään. 🍋

      • Anonyymi

        Siellä se simaliemi nyt sihisee tiskipöydällä, kannen alla...


      • Anonyymi

        On muhinut 3 vrk tiskipöydällä ja kohta tölkitän juoman huuhdottuihin maitotölkkeihin, ym.


      • Anonyymi

        😍😋😍😋😍😋😍😋😍

        ❤️ ­­N­y­­m­­f­­o­m­­a­­a­n­i -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Meidän äiti teki juhlapyhiksi raikasta kotikaljaa ja mäskistä makeaa joululimppua.

      • Anonyymi

        Juu, noin taisi minunkin mummuni toimia. Kaljan mäskikin käytettiin hyödyksi.

        Aion ennen joulua itsekin tehdä jonkinlaisen, omanlaiseni joululimpun. Semmoisen, omanlaisen, jouluisen leipä- tai sämpyläversion.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu, noin taisi minunkin mummuni toimia. Kaljan mäskikin käytettiin hyödyksi.

        Aion ennen joulua itsekin tehdä jonkinlaisen, omanlaiseni joululimpun. Semmoisen, omanlaisen, jouluisen leipä- tai sämpyläversion.

        Niitä saa kaupastakin, enkä kyllä tykkää makeista leivistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niitä saa kaupastakin, enkä kyllä tykkää makeista leivistä.

        Onhan minulla kaupan joululimppua. Mutta ei se estä itsekin tekemästä.


    • Anonyymi

      Minäkin innostun joskus kokeilemaan jotain äitini tekemää, esim. ohraleipää.
      No, eihän se onnistunut, maku ei muistuttanut lapsuuteni ihanaa tuoretta ohraleipää.
      Ehkä en muistanut työvaiheita ja jauhojen koostumusta tai sittenkin syyksi arvelin paistouunia. Sähköuunissa ei yksinkertaisesti leipä eikä karjalanpiirakat paistu samanlaisiksi kuin oikeassa tiilimuuratussa leivinuunissa.

      • Anonyymi

        Äiti opetti aina leivän ja pullataikinan päälle tekemään kämmensyrjällä ristin-merkin.

        Kyseessä oli leivän siunaus ja äiti sanoi, että taikina nousee niin paremmin.

        Koulussa kotitalous-tunnilla ateisti opettajani suuttui ja kielsi tekemästä ristinmerkkiä leipätaikinan päälle: "Ei siinä ole mitään taikaa!"

        Teen sen aina taikinan päälle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Äiti opetti aina leivän ja pullataikinan päälle tekemään kämmensyrjällä ristin-merkin.

        Kyseessä oli leivän siunaus ja äiti sanoi, että taikina nousee niin paremmin.

        Koulussa kotitalous-tunnilla ateisti opettajani suuttui ja kielsi tekemästä ristinmerkkiä leipätaikinan päälle: "Ei siinä ole mitään taikaa!"

        Teen sen aina taikinan päälle.

        Ei siinä taikaa olekkaan, vaan siunausta.


    • Anonyymi

      Oli se hyvää lapsena uutisleipä, se tehtiin uudesta viljasta.

      • Anonyymi

        Isovanhempieni kotikylällä vietin kesiäni. Suoraan lehmästä lypsetty maito oli itselleni, Stadin lapselle, uusi kokemus. Uutisleipää en muista syöneeni. Muistan junamatkat ja kuinka "jo Pasilassa eväspaketti aukesi".


    • Anonyymi

      Maalla ihailtiin Helsingin lapsia jotka tuli kesälomalle -50 luvulla, itsekkin halusin olla samanlainen ja jo 14 v muutin Helsinkiin lastenhoitajaksi heti kun kansakoulu loppu. Rippikoulun kävin Laittasaaressa ja olen edelleen pääkaupunkilainen.

    • Anonyymi

      5v poika Helsingistä esitteli meille itsensä sanoi nimensä, sitä ihmettelimme ja itsekkin halusin olla samanlainen 😊

      • Anonyymi

        Kumarsiko ja pokkasiko myös?

        Muistan kansakoulusta eka luokalla pienen luokkatoverimme, joka laulutunnilla tuli aina luokan eteen laulamaan kovalla, mahtipontisella äänellään "Minä olen pikkupoika posteljooni!" Laulun loputtua hän syvään kumarsi ja pokkasi jaloillaan. 🫠


    • Anonyymi

      Kauppiaan lähetti toi äsken 3,5 kg:n kinkun. Se on nyt tiskipöydällä sulamassa. Paistan sen ilm. ylihuomenna.

      Myös prinsessakakun, huomisen, itsenäisyytemme muistopäivän juhlistajaksi.

      Hyvin suunniteltu on lähes tehty.

      • Anonyymi

        Ei se kunkku säily jouluun asti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei se kunkku säily jouluun asti.

        Kyl se säilyy. Kun olen paistanut sen, niin sitten paloittelen sen heti muutamaan / n. 6 palaseen, paketoin, laitan palaset ikkunalle jäähtymään ja llpulta pakastan.

        Tämä on nyt hiukan pienempi kinkku kuin aiemmin. On aiemmin ollut 4,5-5 kilon kinkkurulliakin. Riittää tammikuulle asti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyl se säilyy. Kun olen paistanut sen, niin sitten paloittelen sen heti muutamaan / n. 6 palaseen, paketoin, laitan palaset ikkunalle jäähtymään ja llpulta pakastan.

        Tämä on nyt hiukan pienempi kinkku kuin aiemmin. On aiemmin ollut 4,5-5 kilon kinkkurulliakin. Riittää tammikuulle asti.

        Laitoin kotikaljan käymään. Ihmetyttää kyllä että tarttee olla vain1/4 teelusikallista kuivahiivaa, jos on 5 litraa vettä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laitoin kotikaljan käymään. Ihmetyttää kyllä että tarttee olla vain1/4 teelusikallista kuivahiivaa, jos on 5 litraa vettä.

        Juu. Ei paljon hiivaa. Ne muutamat muruset saavat aikaan sen käymistilan. Jos on enemmän hiivaa, se tekee hiivaisen maun ja runsaasti hiivasakkaa kattilan pohjalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu. Ei paljon hiivaa. Ne muutamat muruset saavat aikaan sen käymistilan. Jos on enemmän hiivaa, se tekee hiivaisen maun ja runsaasti hiivasakkaa kattilan pohjalle.

        Aha.
        Laitoin sen eilen iltapuoleen ja on nyt seisonut yön yli.
        Pitäiskö pullottaa jo tänään, vai antaisko seistä kattilassa vielä yön yli?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aha.
        Laitoin sen eilen iltapuoleen ja on nyt seisonut yön yli.
        Pitäiskö pullottaa jo tänään, vai antaisko seistä kattilassa vielä yön yli?

        Anna olla vielä, katso että alkaa "vaahtoamaan" eli käymään.
        Itse annoin käydä 3 vrk, sitten tölkitin (huuhdotut maitotölkit).

        Jääkaapissa saavat olla ainakin viikon, ennenkuin käyminen on loppunut. Sitten voi alkaa maistella (muutoin voi tulla vatsa kipeäksi).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Anna olla vielä, katso että alkaa "vaahtoamaan" eli käymään.
        Itse annoin käydä 3 vrk, sitten tölkitin (huuhdotut maitotölkit).

        Jääkaapissa saavat olla ainakin viikon, ennenkuin käyminen on loppunut. Sitten voi alkaa maistella (muutoin voi tulla vatsa kipeäksi).

        Hyvä tieto.

        Jo ehdin pullottaa, mutta kaadoin takaisin kattilaan. Jään oottelemaan kun vaahtoaa, laitan sitten pulloihin. Siilasin jo, pitäiskö heittää röpöt myös kattilaan?

        Mitä tekis sitten röpölle?
        Tekiskö leipää siitä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvä tieto.

        Jo ehdin pullottaa, mutta kaadoin takaisin kattilaan. Jään oottelemaan kun vaahtoaa, laitan sitten pulloihin. Siilasin jo, pitäiskö heittää röpöt myös kattilaan?

        Mitä tekis sitten röpölle?
        Tekiskö leipää siitä?

        Röpöt roskiin.


    • Anonyymi

      Pikkasen napostelen , tuli joulujuomat saksasta haettua jo viime viikolla :)

      Jeppe

    • Anonyymi

      Onko itse tehdyssä kotisimassa alkoholia, annoin lasteni juoda sitä aikoinaan.

      • Anonyymi

        Itsetehtynä simaan tulee aina hiukan alkoholia. Riippuu siitä kuinka kauan antaa sen käydä, eli vaahdota. Itsellä 2-3 vrk on ollut hyvä aika, alkoholimäärä on tällä tavoin vähäinen ja sitä voi juoda vähän (esim. puoli juomalasillista kerrallaan, eikä humallu.

        Meillä kotona ei sima ollut ruokajuoma vaan sellainen juoma kun istuskeltiin yhdessä, juteltiin, oltiin joulutunnelmassa, kynttilät paloivat pöydällä, ihailtiin kuusta, laulettiin joululauluja.


    • Anonyymi

      muistan lapsuuden jouluista , että oli aina jouluisin ns, vaarinkaljaa , jota lapsetkin saattoi juoda ja siihen tuli kaataessa sellaista vaahtoa , joka oli lapselle mieluista.

      enää ei sellaista todennäköisesti saa mistään.

      • Anonyymi

        Juu, vaarinkalja on jokseenkin sama kuin nk. kotikalja. Vain pieni määrä alkoholia käymisen tuloksena. Kun itse tekee näitä niin oppii sen itselle sopivan tavan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu, vaarinkalja on jokseenkin sama kuin nk. kotikalja. Vain pieni määrä alkoholia käymisen tuloksena. Kun itse tekee näitä niin oppii sen itselle sopivan tavan.

        En jaksa tänään, mutta huomenna.

        Laitanko ne röpöt takaisin kattilaan?
        Laitoin kattilan makuuhuoneeseen, missä on enemmän lämpöä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En jaksa tänään, mutta huomenna.

        Laitanko ne röpöt takaisin kattilaan?
        Laitoin kattilan makuuhuoneeseen, missä on enemmän lämpöä.

        Se vaahto jota tarkoitan ei varmaan ole sellaista mitä joit lapsena.

        Voithan ne kaikki röpöt, eli hiivasakan kaataa takaisin kattilaan, juuri ne aikaansaavat sen käymisen.

        Anna kunnolla kuohua parin päivän ajan.

        Kun pullotat kaljaa, älä pullota sitä röpöä, eli älä sekoita lientä, ettei ne pohjalla olevat hiivat nouse makua pilaamaan. Kauhalla kerää sitä kirkasta lientä pulloon. Sen pohjalla olevan sakkaisen liemen voit sitten kaataa lavuaariin. Jääkaapissa anna sitten rauhassa kaljan lopettaa käymistilansa. Noin viikon kuluttua käyminen on loppunut ja juomaa voi maistella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se vaahto jota tarkoitan ei varmaan ole sellaista mitä joit lapsena.

        Voithan ne kaikki röpöt, eli hiivasakan kaataa takaisin kattilaan, juuri ne aikaansaavat sen käymisen.

        Anna kunnolla kuohua parin päivän ajan.

        Kun pullotat kaljaa, älä pullota sitä röpöä, eli älä sekoita lientä, ettei ne pohjalla olevat hiivat nouse makua pilaamaan. Kauhalla kerää sitä kirkasta lientä pulloon. Sen pohjalla olevan sakkaisen liemen voit sitten kaataa lavuaariin. Jääkaapissa anna sitten rauhassa kaljan lopettaa käymistilansa. Noin viikon kuluttua käyminen on loppunut ja juomaa voi maistella.

        Aha.

        Kaadan huomenna takaisin.


    • Anonyymi

      onko kotisimassa alkoholia

      • Anonyymi

        Siman pitää hiukan nk. käydä. Simaan tulee hiukan alkoholia, muutama %:a, kunnes pullotuksessa kun sima laitetaan kylmään, jääkaappiin "laskeutumaan", käymisprosessi alkaa loppua.

        Itse annan simakattilan muhia keittiössä, huoneenlämmössä vain 2-3 vrk. Sitten kun tölkitän sen, niin jääkaapissa siman käyminen lakkaa muutamassa päivässä ja siinä vahvistuu vain sitruunan maku.

        En litki simaa kerralla kuin n. puoli lasillista. Juon sitä kuin mehua, mutta vain vähän kerrallaan.

        Kun tölkkiin / pulloon laittaa muutaman rusinan, ne painuvat pullon pohjalle. Kun rusinat joitain päiviä myöhemmin nousevat juoman pinnalle, se on merkki, että käymisprosessi on päättynyt. Tämä sama keino on myös esim kotikaljassa.

        Tölkkejä ja pullojen korkkeja jääkaapissa täytyy aluksi muuten avata päivittäin parikin kertaa, jotta käymisestä johtuva paine pääsee ulos. Pahimmillaan voi pullo muuten paineesta räjähtää. Mehukatti-muovikanisteri voi alkaa pullistua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siman pitää hiukan nk. käydä. Simaan tulee hiukan alkoholia, muutama %:a, kunnes pullotuksessa kun sima laitetaan kylmään, jääkaappiin "laskeutumaan", käymisprosessi alkaa loppua.

        Itse annan simakattilan muhia keittiössä, huoneenlämmössä vain 2-3 vrk. Sitten kun tölkitän sen, niin jääkaapissa siman käyminen lakkaa muutamassa päivässä ja siinä vahvistuu vain sitruunan maku.

        En litki simaa kerralla kuin n. puoli lasillista. Juon sitä kuin mehua, mutta vain vähän kerrallaan.

        Kun tölkkiin / pulloon laittaa muutaman rusinan, ne painuvat pullon pohjalle. Kun rusinat joitain päiviä myöhemmin nousevat juoman pinnalle, se on merkki, että käymisprosessi on päättynyt. Tämä sama keino on myös esim kotikaljassa.

        Tölkkejä ja pullojen korkkeja jääkaapissa täytyy aluksi muuten avata päivittäin parikin kertaa, jotta käymisestä johtuva paine pääsee ulos. Pahimmillaan voi pullo muuten paineesta räjähtää. Mehukatti-muovikanisteri voi alkaa pullistua.

        Kuka noin suuritöistä juomaa jaksaa tehdä? Ostakaa vissyä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuka noin suuritöistä juomaa jaksaa tehdä? Ostakaa vissyä!

        myydäänkö nykyään vielä kaupoissa ihan tavallista , kotikaljaa ?? (ei siis "prosentteja" vaan ihan janojuomana )


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        myydäänkö nykyään vielä kaupoissa ihan tavallista , kotikaljaa ?? (ei siis "prosentteja" vaan ihan janojuomana )

        Tuoppi-niminen firma myy kuivatuotteena (siellä kaupan jossain jauhohyllyssä) paketteja joissa on kotikaljaa varten mallaspussi sekä kuivahiivapussi.

        Samaten on simapaketti, sitä en ole ostanut. Teen siman äiteen ohjeiden mukaan. Pitäisi ehkä kokeilla tuota Tuoppi-simaa.

        Kotikalja-pulloja en ole sattunut katsomaan, mutta esim. Marlin simajuomia kylläkin on.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuoppi-niminen firma myy kuivatuotteena (siellä kaupan jossain jauhohyllyssä) paketteja joissa on kotikaljaa varten mallaspussi sekä kuivahiivapussi.

        Samaten on simapaketti, sitä en ole ostanut. Teen siman äiteen ohjeiden mukaan. Pitäisi ehkä kokeilla tuota Tuoppi-simaa.

        Kotikalja-pulloja en ole sattunut katsomaan, mutta esim. Marlin simajuomia kylläkin on.

        Katsoin K-verkkokaupasta. Näitä on monenlaisia:

        Kotikaljoja:
        https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku?haku=kotikalja&tuote=koff-perinnekalja-22-125l-kmp-6415600551151

        https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku?haku=kotikalja&tuote=tuoppi-kotikalja-mallasjuomauute-3x35g-6421000050002

        https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku?haku=kotikalja&tuote=tuoppi-kotikalja-11-075l-kmp-glut-6421000230008

        Kotisima:
        https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/tuoppi-kotisima-juomauute-3x25g-6421000160008
        *


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Upea peppuisella naisella

      Upea peppuisella naisella on upea peppu.
      Ikävä
      85
      6304
    2. Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta

      Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t
      Tornio ja Haaparanta
      30
      3783
    3. törniöläiset kaaharit haaparannassa

      isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/
      Tornio ja Haaparanta
      28
      3140
    4. Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!

      https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu
      Maailman menoa
      369
      1696
    5. Mihin se sysipska hävisi?

      Katso Frida Kahlo elämäkerta ja opi.
      Ikävä
      33
      1388
    6. Upea peppuisella miehellä

      Upea peppuisella miehellä on upea peppu.
      Ikävä
      27
      1330
    7. Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän

      Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi
      Maailman menoa
      46
      949
    8. Anteeksi kulta

      En oo jaksanut pahemmin kirjoitella, kun oo ollut tosi väsynyt. Mut ikävä on mieletön ja haluisin kuiskata korvaasi, hyv
      Ikävä
      11
      946
    9. Perttu Sirviö laukoo täydestä tuutista - Farmi Suomi -kisaajista kovaa tekstiä "Pari mätää munaa..."

      Ohhoh, Farmilla tunteet alkaa käydä kuumana, kun julkkiksia tippuu jaksosta toiseen! Varo sisältöpaljastuksia: https:
      Tv-sarjat
      11
      870
    10. Tykkään susta todella

      Paljon. Olet ihana ❤️
      Ikävä
      42
      859
    Aihe