Meillä kotona äiti teki siman aina juhlapyhiksi: jouluksi, pääsiäiseksi ja juhannukseksi. Mahd. vapuksikin.
Oli meidän juhlajuomaa, mehun veroista sitruunajuomaa, ei kovin alkoholipitoista. Äitee sano, että pitää olla sen verran käynyttä (= hiukan alkoholia tullut), että sitruunan maku tulee esiin. Mutta ei niin paljon, että tulisi humalaan.
🍋🥂
Kuuluu omiin perinteisiini. Joskus olen siman sijasta tehnyt kotikaljan. Isäni äiti teki joskus kotikaljaa.
Tänään joulusima käymään...
39
590
Vastaukset
- Anonyymi
N. 4 litran kattilallinen sokeri + fariinivettä ja ison sitruunan palat ja hiukan kalvettua, pestyä kuorta kiehautettu.
Sitä kuoren valkoista sisäpintaa pitää kalvaa pois, samaten sitruunan pinnalta, on muutoin kitkerän makuista. Odottaa nyt jäähtymistä ja sitten hiivan murut,.. ja käymään. 🍋- Anonyymi
Siellä se simaliemi nyt sihisee tiskipöydällä, kannen alla...
- Anonyymi
On muhinut 3 vrk tiskipöydällä ja kohta tölkitän juoman huuhdottuihin maitotölkkeihin, ym.
- Anonyymi
😍😋😍😋😍😋😍😋😍
❤️ Nymfomaani -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21
🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞
- Anonyymi
Meidän äiti teki juhlapyhiksi raikasta kotikaljaa ja mäskistä makeaa joululimppua.
- Anonyymi
Juu, noin taisi minunkin mummuni toimia. Kaljan mäskikin käytettiin hyödyksi.
Aion ennen joulua itsekin tehdä jonkinlaisen, omanlaiseni joululimpun. Semmoisen, omanlaisen, jouluisen leipä- tai sämpyläversion. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Juu, noin taisi minunkin mummuni toimia. Kaljan mäskikin käytettiin hyödyksi.
Aion ennen joulua itsekin tehdä jonkinlaisen, omanlaiseni joululimpun. Semmoisen, omanlaisen, jouluisen leipä- tai sämpyläversion.Niitä saa kaupastakin, enkä kyllä tykkää makeista leivistä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niitä saa kaupastakin, enkä kyllä tykkää makeista leivistä.
Onhan minulla kaupan joululimppua. Mutta ei se estä itsekin tekemästä.
- Anonyymi
Minäkin innostun joskus kokeilemaan jotain äitini tekemää, esim. ohraleipää.
No, eihän se onnistunut, maku ei muistuttanut lapsuuteni ihanaa tuoretta ohraleipää.
Ehkä en muistanut työvaiheita ja jauhojen koostumusta tai sittenkin syyksi arvelin paistouunia. Sähköuunissa ei yksinkertaisesti leipä eikä karjalanpiirakat paistu samanlaisiksi kuin oikeassa tiilimuuratussa leivinuunissa.- Anonyymi
Äiti opetti aina leivän ja pullataikinan päälle tekemään kämmensyrjällä ristin-merkin.
Kyseessä oli leivän siunaus ja äiti sanoi, että taikina nousee niin paremmin.
Koulussa kotitalous-tunnilla ateisti opettajani suuttui ja kielsi tekemästä ristinmerkkiä leipätaikinan päälle: "Ei siinä ole mitään taikaa!"
Teen sen aina taikinan päälle. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Äiti opetti aina leivän ja pullataikinan päälle tekemään kämmensyrjällä ristin-merkin.
Kyseessä oli leivän siunaus ja äiti sanoi, että taikina nousee niin paremmin.
Koulussa kotitalous-tunnilla ateisti opettajani suuttui ja kielsi tekemästä ristinmerkkiä leipätaikinan päälle: "Ei siinä ole mitään taikaa!"
Teen sen aina taikinan päälle.Ei siinä taikaa olekkaan, vaan siunausta.
- Anonyymi
Oli se hyvää lapsena uutisleipä, se tehtiin uudesta viljasta.
- Anonyymi
Isovanhempieni kotikylällä vietin kesiäni. Suoraan lehmästä lypsetty maito oli itselleni, Stadin lapselle, uusi kokemus. Uutisleipää en muista syöneeni. Muistan junamatkat ja kuinka "jo Pasilassa eväspaketti aukesi".
- Anonyymi
Maalla ihailtiin Helsingin lapsia jotka tuli kesälomalle -50 luvulla, itsekkin halusin olla samanlainen ja jo 14 v muutin Helsinkiin lastenhoitajaksi heti kun kansakoulu loppu. Rippikoulun kävin Laittasaaressa ja olen edelleen pääkaupunkilainen.
- Anonyymi
5v poika Helsingistä esitteli meille itsensä sanoi nimensä, sitä ihmettelimme ja itsekkin halusin olla samanlainen 😊
- Anonyymi
Kumarsiko ja pokkasiko myös?
Muistan kansakoulusta eka luokalla pienen luokkatoverimme, joka laulutunnilla tuli aina luokan eteen laulamaan kovalla, mahtipontisella äänellään "Minä olen pikkupoika posteljooni!" Laulun loputtua hän syvään kumarsi ja pokkasi jaloillaan. 🫠
- Anonyymi
Kauppiaan lähetti toi äsken 3,5 kg:n kinkun. Se on nyt tiskipöydällä sulamassa. Paistan sen ilm. ylihuomenna.
Myös prinsessakakun, huomisen, itsenäisyytemme muistopäivän juhlistajaksi.
Hyvin suunniteltu on lähes tehty.- Anonyymi
Ei se kunkku säily jouluun asti.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei se kunkku säily jouluun asti.
Kyl se säilyy. Kun olen paistanut sen, niin sitten paloittelen sen heti muutamaan / n. 6 palaseen, paketoin, laitan palaset ikkunalle jäähtymään ja llpulta pakastan.
Tämä on nyt hiukan pienempi kinkku kuin aiemmin. On aiemmin ollut 4,5-5 kilon kinkkurulliakin. Riittää tammikuulle asti. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kyl se säilyy. Kun olen paistanut sen, niin sitten paloittelen sen heti muutamaan / n. 6 palaseen, paketoin, laitan palaset ikkunalle jäähtymään ja llpulta pakastan.
Tämä on nyt hiukan pienempi kinkku kuin aiemmin. On aiemmin ollut 4,5-5 kilon kinkkurulliakin. Riittää tammikuulle asti.Laitoin kotikaljan käymään. Ihmetyttää kyllä että tarttee olla vain1/4 teelusikallista kuivahiivaa, jos on 5 litraa vettä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Laitoin kotikaljan käymään. Ihmetyttää kyllä että tarttee olla vain1/4 teelusikallista kuivahiivaa, jos on 5 litraa vettä.
Juu. Ei paljon hiivaa. Ne muutamat muruset saavat aikaan sen käymistilan. Jos on enemmän hiivaa, se tekee hiivaisen maun ja runsaasti hiivasakkaa kattilan pohjalle.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Juu. Ei paljon hiivaa. Ne muutamat muruset saavat aikaan sen käymistilan. Jos on enemmän hiivaa, se tekee hiivaisen maun ja runsaasti hiivasakkaa kattilan pohjalle.
Aha.
Laitoin sen eilen iltapuoleen ja on nyt seisonut yön yli.
Pitäiskö pullottaa jo tänään, vai antaisko seistä kattilassa vielä yön yli? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Aha.
Laitoin sen eilen iltapuoleen ja on nyt seisonut yön yli.
Pitäiskö pullottaa jo tänään, vai antaisko seistä kattilassa vielä yön yli?Anna olla vielä, katso että alkaa "vaahtoamaan" eli käymään.
Itse annoin käydä 3 vrk, sitten tölkitin (huuhdotut maitotölkit).
Jääkaapissa saavat olla ainakin viikon, ennenkuin käyminen on loppunut. Sitten voi alkaa maistella (muutoin voi tulla vatsa kipeäksi). - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Anna olla vielä, katso että alkaa "vaahtoamaan" eli käymään.
Itse annoin käydä 3 vrk, sitten tölkitin (huuhdotut maitotölkit).
Jääkaapissa saavat olla ainakin viikon, ennenkuin käyminen on loppunut. Sitten voi alkaa maistella (muutoin voi tulla vatsa kipeäksi).Hyvä tieto.
Jo ehdin pullottaa, mutta kaadoin takaisin kattilaan. Jään oottelemaan kun vaahtoaa, laitan sitten pulloihin. Siilasin jo, pitäiskö heittää röpöt myös kattilaan?
Mitä tekis sitten röpölle?
Tekiskö leipää siitä? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hyvä tieto.
Jo ehdin pullottaa, mutta kaadoin takaisin kattilaan. Jään oottelemaan kun vaahtoaa, laitan sitten pulloihin. Siilasin jo, pitäiskö heittää röpöt myös kattilaan?
Mitä tekis sitten röpölle?
Tekiskö leipää siitä?Röpöt roskiin.
- Anonyymi
Pikkasen napostelen , tuli joulujuomat saksasta haettua jo viime viikolla :)
Jeppe - Anonyymi
Onko itse tehdyssä kotisimassa alkoholia, annoin lasteni juoda sitä aikoinaan.
- Anonyymi
Itsetehtynä simaan tulee aina hiukan alkoholia. Riippuu siitä kuinka kauan antaa sen käydä, eli vaahdota. Itsellä 2-3 vrk on ollut hyvä aika, alkoholimäärä on tällä tavoin vähäinen ja sitä voi juoda vähän (esim. puoli juomalasillista kerrallaan, eikä humallu.
Meillä kotona ei sima ollut ruokajuoma vaan sellainen juoma kun istuskeltiin yhdessä, juteltiin, oltiin joulutunnelmassa, kynttilät paloivat pöydällä, ihailtiin kuusta, laulettiin joululauluja.
- Anonyymi
muistan lapsuuden jouluista , että oli aina jouluisin ns, vaarinkaljaa , jota lapsetkin saattoi juoda ja siihen tuli kaataessa sellaista vaahtoa , joka oli lapselle mieluista.
enää ei sellaista todennäköisesti saa mistään.- Anonyymi
Juu, vaarinkalja on jokseenkin sama kuin nk. kotikalja. Vain pieni määrä alkoholia käymisen tuloksena. Kun itse tekee näitä niin oppii sen itselle sopivan tavan.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Juu, vaarinkalja on jokseenkin sama kuin nk. kotikalja. Vain pieni määrä alkoholia käymisen tuloksena. Kun itse tekee näitä niin oppii sen itselle sopivan tavan.
En jaksa tänään, mutta huomenna.
Laitanko ne röpöt takaisin kattilaan?
Laitoin kattilan makuuhuoneeseen, missä on enemmän lämpöä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En jaksa tänään, mutta huomenna.
Laitanko ne röpöt takaisin kattilaan?
Laitoin kattilan makuuhuoneeseen, missä on enemmän lämpöä.Se vaahto jota tarkoitan ei varmaan ole sellaista mitä joit lapsena.
Voithan ne kaikki röpöt, eli hiivasakan kaataa takaisin kattilaan, juuri ne aikaansaavat sen käymisen.
Anna kunnolla kuohua parin päivän ajan.
Kun pullotat kaljaa, älä pullota sitä röpöä, eli älä sekoita lientä, ettei ne pohjalla olevat hiivat nouse makua pilaamaan. Kauhalla kerää sitä kirkasta lientä pulloon. Sen pohjalla olevan sakkaisen liemen voit sitten kaataa lavuaariin. Jääkaapissa anna sitten rauhassa kaljan lopettaa käymistilansa. Noin viikon kuluttua käyminen on loppunut ja juomaa voi maistella. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Se vaahto jota tarkoitan ei varmaan ole sellaista mitä joit lapsena.
Voithan ne kaikki röpöt, eli hiivasakan kaataa takaisin kattilaan, juuri ne aikaansaavat sen käymisen.
Anna kunnolla kuohua parin päivän ajan.
Kun pullotat kaljaa, älä pullota sitä röpöä, eli älä sekoita lientä, ettei ne pohjalla olevat hiivat nouse makua pilaamaan. Kauhalla kerää sitä kirkasta lientä pulloon. Sen pohjalla olevan sakkaisen liemen voit sitten kaataa lavuaariin. Jääkaapissa anna sitten rauhassa kaljan lopettaa käymistilansa. Noin viikon kuluttua käyminen on loppunut ja juomaa voi maistella.Aha.
Kaadan huomenna takaisin.
- Anonyymi
onko kotisimassa alkoholia
- Anonyymi
Siman pitää hiukan nk. käydä. Simaan tulee hiukan alkoholia, muutama %:a, kunnes pullotuksessa kun sima laitetaan kylmään, jääkaappiin "laskeutumaan", käymisprosessi alkaa loppua.
Itse annan simakattilan muhia keittiössä, huoneenlämmössä vain 2-3 vrk. Sitten kun tölkitän sen, niin jääkaapissa siman käyminen lakkaa muutamassa päivässä ja siinä vahvistuu vain sitruunan maku.
En litki simaa kerralla kuin n. puoli lasillista. Juon sitä kuin mehua, mutta vain vähän kerrallaan.
Kun tölkkiin / pulloon laittaa muutaman rusinan, ne painuvat pullon pohjalle. Kun rusinat joitain päiviä myöhemmin nousevat juoman pinnalle, se on merkki, että käymisprosessi on päättynyt. Tämä sama keino on myös esim kotikaljassa.
Tölkkejä ja pullojen korkkeja jääkaapissa täytyy aluksi muuten avata päivittäin parikin kertaa, jotta käymisestä johtuva paine pääsee ulos. Pahimmillaan voi pullo muuten paineesta räjähtää. Mehukatti-muovikanisteri voi alkaa pullistua. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Siman pitää hiukan nk. käydä. Simaan tulee hiukan alkoholia, muutama %:a, kunnes pullotuksessa kun sima laitetaan kylmään, jääkaappiin "laskeutumaan", käymisprosessi alkaa loppua.
Itse annan simakattilan muhia keittiössä, huoneenlämmössä vain 2-3 vrk. Sitten kun tölkitän sen, niin jääkaapissa siman käyminen lakkaa muutamassa päivässä ja siinä vahvistuu vain sitruunan maku.
En litki simaa kerralla kuin n. puoli lasillista. Juon sitä kuin mehua, mutta vain vähän kerrallaan.
Kun tölkkiin / pulloon laittaa muutaman rusinan, ne painuvat pullon pohjalle. Kun rusinat joitain päiviä myöhemmin nousevat juoman pinnalle, se on merkki, että käymisprosessi on päättynyt. Tämä sama keino on myös esim kotikaljassa.
Tölkkejä ja pullojen korkkeja jääkaapissa täytyy aluksi muuten avata päivittäin parikin kertaa, jotta käymisestä johtuva paine pääsee ulos. Pahimmillaan voi pullo muuten paineesta räjähtää. Mehukatti-muovikanisteri voi alkaa pullistua.Kuka noin suuritöistä juomaa jaksaa tehdä? Ostakaa vissyä!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kuka noin suuritöistä juomaa jaksaa tehdä? Ostakaa vissyä!
myydäänkö nykyään vielä kaupoissa ihan tavallista , kotikaljaa ?? (ei siis "prosentteja" vaan ihan janojuomana )
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
myydäänkö nykyään vielä kaupoissa ihan tavallista , kotikaljaa ?? (ei siis "prosentteja" vaan ihan janojuomana )
Tuoppi-niminen firma myy kuivatuotteena (siellä kaupan jossain jauhohyllyssä) paketteja joissa on kotikaljaa varten mallaspussi sekä kuivahiivapussi.
Samaten on simapaketti, sitä en ole ostanut. Teen siman äiteen ohjeiden mukaan. Pitäisi ehkä kokeilla tuota Tuoppi-simaa.
Kotikalja-pulloja en ole sattunut katsomaan, mutta esim. Marlin simajuomia kylläkin on. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuoppi-niminen firma myy kuivatuotteena (siellä kaupan jossain jauhohyllyssä) paketteja joissa on kotikaljaa varten mallaspussi sekä kuivahiivapussi.
Samaten on simapaketti, sitä en ole ostanut. Teen siman äiteen ohjeiden mukaan. Pitäisi ehkä kokeilla tuota Tuoppi-simaa.
Kotikalja-pulloja en ole sattunut katsomaan, mutta esim. Marlin simajuomia kylläkin on.Katsoin K-verkkokaupasta. Näitä on monenlaisia:
Kotikaljoja:
https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku?haku=kotikalja&tuote=koff-perinnekalja-22-125l-kmp-6415600551151
https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku?haku=kotikalja&tuote=tuoppi-kotikalja-mallasjuomauute-3x35g-6421000050002
https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku?haku=kotikalja&tuote=tuoppi-kotikalja-11-075l-kmp-glut-6421000230008
Kotisima:
https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/tuoppi-kotisima-juomauute-3x25g-6421000160008
*
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 856304
Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta
Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t303783törniöläiset kaaharit haaparannassa
isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/283140Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!
https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu3691696- 331388
- 271330
Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän
Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi46949Anteeksi kulta
En oo jaksanut pahemmin kirjoitella, kun oo ollut tosi väsynyt. Mut ikävä on mieletön ja haluisin kuiskata korvaasi, hyv11946Perttu Sirviö laukoo täydestä tuutista - Farmi Suomi -kisaajista kovaa tekstiä "Pari mätää munaa..."
Ohhoh, Farmilla tunteet alkaa käydä kuumana, kun julkkiksia tippuu jaksosta toiseen! Varo sisältöpaljastuksia: https:11870- 42859