Maan ulkopuolista elämää aurinkokunnassamme?
NASA:n tutkija on varma, että aivan vieressämme on Maan ulkopuolista elämää. Michelle Thaller uskoo tähän "ehdottomasti" (IL 27.8.23). Tämän tyyppisiä otsikoita saamme lukea mediasta jatkuvasti. Väitetään, että elämää syntyy itsestään, jos jossakin vain on vettä ja muutamia orgaanisia molekyylejä.
Science fictionista on tehty tiedettä
Itsestään syntyneestä elämästä on tehty uususkonto ateisteille, jotka tarvitsevat varmuutta siitä, että kuoleman jälkeen ei tapahdu mitään yllättävää. Yritys on kuitenkin epätieteellinen.
Alussa ei ollut "pientä lämmintä lätäkköä"
Usko lätäköstä vetäistävään luomakuntaan on taikauskoa. Kun taikuri vetää jäniksen hatusta, kyse on silmänkääntötempusta. Kun astrobiologi vetää solun alkuliemestä, kyse on akateemisesta taikatempusta.
Onko akateemisen taikatempun diagnosointi vaikeaa?
Ei suinkaan. Akateeminen taikausko on helppo osoittaa kemian, fysiikan, matematiikan ja perinnöllisyystieteen vastaiseksi, sillä elämä on osoittautunut ohjelmoiduksi tietokoneeksi, jonka kiintolevy on pian loppuun kulunut.
Elämän tietokoneen koodikieli on valittu tähtitieteellisestä määrästä vaihtoehtoja
Mutta onko se sattumanvarainen vai älykkäästi valittu? Koodikirjaimia on neljä. Ne kuvaavat neljää molekyyliä, A, T, G ja C. Näistä kirjaimista on rakennettu kaksi vierekkäistä helminauhaa, jotka ovat vastakkain kuin vetoketjun hampaat. A ja T ovat aina vastakkain ja näin ovat myös G ja C. Kaksi vetysidosta yhdistää A:n ja T:n, mutta G:n ja C:n välillä on kolme vetysidosta. Muun muassa tästä sidosvoimien erosta seuraa, että G ja C kirjaimet vaihtuvat vähitellen A ja T kirjaimiksi ja koodi tuhoutuu. On toisin sanoen epätieteellistä väittää, että elämä olisi vuosimiljoonia vanhaa, sillä tuolloin elämään alussa koodattu informaatio olisi menetetty. On perusteltua myös esittää kysymys, miksi koodiin olisi ylipäänsä tullut G ja C kirjaimia, jotka edellyttävät enemmän sidosvoimaa. Tämä olisi lämpöopin vastaista.
Rakennuspalikat, joista sinut on koottu, on myös huolella valittu
Meidät on kokoonpantu huolella valituista aminohapoista, joista tehdään elämän proteiinit. Valinta ei ole sattumanvarainen poiminta miljoonien erilaisten molekyylien merestä, vaan ainoastaan näistä, huolella valituista, on mahdollista rakentaa elämän toiminnot. Biologiset molekyylit ovat lisäksi epäsymmetrisiä. Kun ne asetetaan peilin eteen, peilikuva on erilainen. Vain toinen peilikuvista tuottaa elämää, toinen on myrkyllinen. Kuka olisi poistanut myrkyt alkuliemestä?
Jos elämän molekyyliketjuja syntyisi, ne olisi suojattava sekä vedeltä että hapelta. Vesi hajottaa ja happi hapettaa. Solukalvo on hyvin monimutkainen kone, jossa on pumppuja, portteja, tunnistinmolekyylejä ym. Ilman sitä ei ole elämää. Solukalvon alkuperä on arvoitus.
Sattumalta syntyneen solun pitäisi sisältää soluelimet, joita tarvitaan energian tuotantoon, rakentamiseen, huoltoon ja kierrätykseen. Niiden alkuperä on arvoitus.
Sattumalta syntyneen solun pitäisi tuottaa itsestään kopio
Kyseessä on äärimmäisen monimutkainen tapahtuma. Kopioinnin jälkeen teksti pitäisi oikolukea ja havaitut kopiointivirheet pitää korjata. Tähän tarvitaan omat koneistonsa. Kun koodinauhaa avataan 1 000 kirjainta sekunnissa, se menee sykkyrälle. Sykkyröitä selvittämään tarvitaan äärimmäisen monimutkainen kone, jota ilman solu ei voi jakautua.
Ymmärrät, että väite itsestään syntyvästä elämästä on 100% taikauskoa
Edellä otin esiin vain muutamia ylipääsemättömiä ongelmia, joista jumalattomasta maailmasta unelmoivat ovat ilmeisesti täysin tietämättömiä. On täysin käsittämätöntä, että alkuperätieteen fantasiamaailmassa voidaan pahaa aavistamattomille lukijoille syöttää, professorien, tutkijoiden ja dosenttien arvovallalla, disinformaatiota, joka ei menisi läpi millään muulla tieteen alueella.
Maan ulkopuolista elämää aurinkokunnassamme?
3
163
Vastaukset
- Anonyymi
Omassa aurinkokunnassamme elämää voi löytyä esim. Jupiterin kuista. Jo ensi vuonna lähetetään robottiluotain tutkimaan Europan (Jupiterin kuu) mahdollista elämää.
Koko tuntemassamme maailmankaikkeudessa on erittäin todennäköisesti elämää. Onhan tähtiä olemassa enemmän kuin hiekanjyviä maapallolla. Planeettoja tietenkin vielä paljon enemmän.
Kun halutaan tutkia elämän kehittymisen mahdollisuuksia maailmankaikkeudessa, pitäisi tietysti ensiksi määritellä, mitä elämä oikein on. Tieteiskirjallisuus on täynnä mitä erikoisimpia elämänmuotoja ihmisen kaltaisista olennoista kokonaisiin elollisiin planeettoihin ja tähtienvälisen aineen pilviin. Todellisuudessa tunnemme vain omalle maapallollemme syntyneen elämän ominaisuudet, ja täysin yleisen määritelmän muodostaminen onkin lähes toivoton tehtävä. Jotta voisimme sanoa elämän kehittymisestä yhtään mitään, joudumme heti alkuun rajoittumaan sellaisiin elämän muotoihin, jotka jollakin tavoin muistuttavat omaamme.
Yhtään helpompaa ei ole määritellä, mitä on älyllinen elämä. Ihmisen käyttämät määritelmät perustuvat lähinnä siihen, että niiden perusteella ihminen itse voidaan määritellä älylliseksi olennoksi.
Jos tarkastellaan vain omamme kaltaista elämää, sen kehittymiseen tarvitaan myös samankaltaisia olosuhteita kuin maapallolla. Kyseeseen tulevat siis kiinteistä aineista muodostuneet planeetat, joiden pinnalla lämpötila on veden jäätymis- ja kiehumispisteiden välillä. Tähden ekosfääri on alue, jolla vallitsevat sopivat olosuhteet.
Maailmankaikkeuden alkuräjähdyksessä syntyi vetyä ja heliumia, mutta ei juuri lainkaan raskaampia alkuaineita. Ensimmäisillä tähdillä ei siten voinut vielä olla maankaltaisia planeettoja. Muut alkuaineet kehittyivät tähtien ydinreaktioissa. Kun ensimmäisen sukupolven tähdet elämänsä lopulla räjähtivät hajalle supernovina, niissä syntyneet aineet levisivät tähtienväliseen avaruuteen ja edelleen seuraavien tähtisukupolvien rakennusaineiksi. Jos laskuista jätetään eksoottiset pelkästä vedystä ja heliumista rakentuvat oliot, voidaan olettaa, että elämää ei voinut esiintyä maailmankaikkeuden muutaman ensimmäisen vuosimiljardin aikana.
Tähtienvälinen aine esiintyy pilvinä. Joskus pilven tiheys kasvaa niin suureksi, että pilvi alkaa kutistua oman vetovoimansa vaikutuksesta. Pilven pyörimisnopeus kasvaa pilven luhistuessa kokoon, samaan tapaan kuin taitoluistelijan piruetin nopeus kiihtyy hänen vetäessä kätensä lähemmäs vartaloaan. Pyörimisliike vastustaa kutistumista, ja tuloksena on pyörimisakselia vastaan kohtisuora kaasu- ja pölykiekko. Sen keskiosat tiivistyvät edelleen tähdeksi, jonka sisällä paine ja lämpötila nousevat, kunnes vety alkaa muuttua heliumiksi fuusioreaktioissa.
Kiekon ulompien osien hiukkaset törmäilevät keskenään ja muodostavat tihentymiä, jotka sitten kasvavat planeetoiksi. Tähden lähellä lämpötila on niin korkea, että kevyimmät aineet haihtuvat avaruuteen, ja jäljelle jää maankaltaisia planeettoja. Niistä mahdollisesti muutama sijaitsee vyöhykkeellä, jolla lämpötila on elämälle sovelias. Tähden säteilytehosta riippuu, millä etäisyydellä ja kuinka laaja tämä alue on.
Tämän mallin mukainen kehitys johtaa luontevasti planeettojen syntyyn, jota siksi pidetään aivan tavanomaisena ilmiönä. Jos aurinkokunta on yhtään tyypillinen tapaus, planeetoista ehkä 1-2 kappaletta voi osua etäisyydelle, jossa elämä on mahdollista.
Planeettoja on hyvin vaikea havaita suoraan. Koska ne vain heijastavat hyvin lähellä näkyvän tähden valoa, ne ovat erittäin himmeitä ja hukkuvat tähden loisteeseen. Selvimpiä todisteita planeettajärjestelmien synnystä ovat nuorten tähtien ympärillä havaitut pölykiekot. Havainnot tuntuvat tukevan sitä, että käsityksemme tähtien ja planeettojen synnystä on likimain oikea, vaikka aivan kaikkia yksityiskohtia ei vielä tunnetakaan. (jatkuu)- Anonyymi
🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒
❤️ Nymfomaani -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21
🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞
- Anonyymi
Linnunradassa samanaikaisesti esiintyvien sivilisaatioiden määrää kuvataan usein Frank Draken esittämällä kaavalla
N = N0 p1 p2 p3 p4 p5
Tässä N0 on Linnunradan tähtien lukumäärä, joka on luokkaa 1011. Muut luvut ovat todennäköisyyksiä (ja siis nollan ja ykkösen välillä olevia lukuja), jotka kuvaavat eri kehitysvaiheiden mahdollisuuksia.
Ensimmäinen niistä, p1, on todennäköisyys, että tähdellä on elinkelpoisia planeettoja. Tämä on kaavan ainoa tähtitieteeseen liittyvä todennäköisyys, ja se on myös helpoimmin arvioitavissa. Edellä esitetyn perusteella tämä todennäköisyys on verraten suuri.
Toinen todennäköisyys, p2, ilmoittaa kuinka usein elinkelpoiselle planeetalle syntyy elämää. Kolmas todennäköisyys p3 kertoo, kuinka usein alkuun päässyt elämä kehittyy älylliselle tasolle.
Kahdessa viimeisessä todennäköisyydessä mukaan tulee myös yhteiskunnallinen kehitys. Luku p4 on todennäköisyys, että elämä saavuttaa sellaisen tason, jolla se pystyy kommunikoimaan muiden sivilisaatioiden kanssa. Viimeinen tekijä p5 on todennäköisyys, että kehittynyt sivilisaatio on olemassa annetulla hetkellä. Tämä kuvaa sitä, kuinka kauan kommunikoinnin tason saavuttanut sivilisaatio keskimäärin pysyy hengissä.
Tarkastellaan kahta esimerkkiä. Optimistisessa tapauksessa oletetaan kaikki todennäköisyydet kohtuullisen suuriksi.
Oletetaan, että elinkelpoisia planeettoja on syntynyt joka toisen tähden ympärille, eli p1 = 0.5. Tämä todennäköisyys tuskin voinee olla yhtään suurempi, koska ainakin vanhimmat tähdet on suljettava pois laskuista. Edelleen oletetaan, että älyllistä elämää kehittyy kaikkialle, missä se on mahdollista ja että se saavuttaa kommunikoinnin vaatiman teknisen tason. Valitaan siis p2 = p3 = p4 =1. Rajoittavaksi tekijäksi muodostuu nyt sivilisaatioiden ikä, josta emme tietenkään tiedä yhtään mitään. Oletetaan kuitenkin, että sivilisaatio säilyisi hengissä keskimäärin 100 000 vuotta. Koska maailmankaikkeuden ikä on luokkaa 1010 vuotta, todennäköisyys, että satunnaisesti valittu sivilisaatio olisi hengissä satunnaisella hetkellä on p5 = 105/1010 = 10-5. Kun kaikki nämä luvut sijoitetaan kaavaan, saadaan tällä hetkellä esiintyvien sivilisaatioiden määräksi Linnunradassa N ~ 500 000.
Vaikka tämä tuntuu suurehkolta määrältä, se ei vielä tarkoita kovin suurta tungosta. Yritetäänpä arvioida naapurisivilisaatioiden keskimääräistä välimatkaa.
Linnunrata on suunnilleen kiekko, jonka säde on karkeasti ottaen 50 000 valovuotta. Tällaisen kiekon pinta-ala on 8 × 109 neliövalovuotta. Kun tämä jaetaan sivilisaatioiden määrällä, jää kullekin 16 000 neliövalovuoden suuruinen alue. Vierekkäisten sivilisaatioiden keskimääräinen välimatka on sama kuin tällaisen neliön sivun pituus eli 125 valovuotta.
Toisena esimerkkinä tarkastellaan hieman pessimistisempää tilannetta, jossa kaikki todennäköisyydet ovat edellistä pienempiä. Oletetaan, että vain joka kymmenennellä tähdellä on elinkelpoisia planeettoja, siis p1 = 0.1. Näistä taas joka kymmenennelle syntyy elämää (p2 = 0.2) ja vain joka sadannessa tapauksessa elämän kehitys johtaa älylliseen elämään (p3 = 0.01). Näistä taas joka kymmenes keksii radioteleskoopin (p4 = 0.1). Edelleen oletetaan, että valtakunnat ovat keskimäärin tuhatvuotisia, jolloin p5 = 1000/1010 = 10-7. Näillä arvoilla saamme sivilisaatioiden määräksi N ~ 0.1. Tämä tarkoittaa, että keskimäärin joka kymmenennessä Linnunradan kokoisessa galaksissa on yksi sivilisaatio. Tässäkin elämään liittyvät todennäköisyydet ovat vielä melko suuria. Ne voivat aivan hyvin olla vielä paljon, paljon pienempiä, jolloin elolliset olennot ovat varsinaisia keräilyharvinaisuuksia.
Mitä tästä sitten opimme? Emme oikeastaan mitään muuta kuin, miten äärimmäisen epävarmoja kaikki arviot ovat. Toinen havainto on, että sivilisaation ikä saattaa olla hyvin rajoittava tekijä. Vaikka älyllisten kulttuurien synty olisikin tavanomainen ilmiö, maailmankaikkeuden aikaskaalassa niiden kukoistuskaudet voivat olla vain lyhyitä välähdyksiä, jotka osuvat kaikki eri aikaan.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .563081Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen472881Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631242679Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi3511759- 711094
Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."
Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito101071Purra hermostui A-studiossa
Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.193951- 44809
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että101802Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde26800