Iltalehti otsikoi tämän avauksen otsikon tavoin, ettei presidenttimme tunne armoa. Hän ei ole liki kolmeen vuoteen armahtanut yhtäkään elinkautisvankia. Itse laitoin perään kysymyksen "vai antaako sittenkin armoa?".
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/05572543-026a-475d-bfd5-e224a230d29d
Iltalehden otsikko ja sen mukaisesti tämän avauksen otsikko ovat harhaanjohtavia. Lakia muutettiin nimittäin vuonna 2006 niin, että Helsingin hovioikeus voi määrätä elinkautisvankeja päästettäväksi ehdonlaiseen vapauteen. Se tarkoittaa, että todennäköisesti juuri sellaisia vankeja, joiden tuomion täytäntöönpano useimmin keskeytyy presidentin armahduksella, onkin hovioikeus jo ehtinyt vapauttaa. Armahduspäätäntä on siten valtaosin siirtynyt presidentiltä Helsingin hovioikeudelle. Presidentti Niinistö on voinut ajatellakin lainmuutoksen tarkoittavan, että presidentin armahdusoikeus on tuon lainmuutoksen jälkeen hyvin poikkeuksellista eikä suinkaan tarkoita sitä, että Niinistö olisi armottomampi presidentti kuin edeltäjänsä.
Iltalehti otsikoi siis kovin kevein perustein tämän asian. Nämä iltapäivälehdet tekevät valitettavan raflaavia otsikoita, vaikka voivat jutussaan kertoa selityksen uutiselleen. Otsikko antaa kuitenkin tässäkin tapauksessa virheellisen kuvan presidentin toiminnasta. Hän ei ehkä ole laisinkaan armoton vaan on mukautunut uusitun lain käytäntöihin eli siihen, että Helsingin hovioikeus pääosin päättää elinkautisvankien vapauttamisesta vankilasta kesken täytäntöönpanon.
Sauli Niinistö ei anna armoa (vai antaako?)
5
147
Vastaukset
- Anonyymi
Niinistö on niin pihi ja omanapainen, että kokee armahduksen olevan jotain häneltä itseltä pois.
- Anonyymi
Ihan oikea linja,miksi noita rikollisia ja kuspäitä murhaajia,pitäisi armahtaa?Olisivat eläneet yhteiskunnan normien mukaan.Suomessa pitäisi ottaa mallia tuomioista USA:sta.Siellä elinkautinen on todella elinkautinen.Sauli on täysin oikealla linjalla.Suomessa tuomiot ovat henkirikoksissa,aivan liian lieviä.Suomen oikeuslaitos tuomioineen on lähinnä iso vitsi.Rangaistusasteikkoa pitäisi kiristää todella radikaalisti.Täällä on yleisesti ottaen,aivan liian lievät tuomiot.Vankilat ovat lähinnä lepokoteja.
- Anonyymi
Sinä itse olet osoittautunut klikkijournalismin mukaan mielipiteesi muodostavaksi, joten on kornia, että moitit Iltalehteä raflaavista klikkiotsikoista.
On aivan oikein, että vankien armahtaminen ei ole presidentin toimia, oikeuslaitos siihen on luontevampi. Mutta miksi ylipäätään armahdetaan, tai päästetään ennenaikaisesti ehdonalaiseen. Tuomio on tuomio ja se tulisi kärsiä sellaisenaan. Lievennetään sitten rangaistusasteikkoa jos vankilatuomiot liian pitkiä ovat.Yleensähän armahdusta on käytetty elinkautisissa tuomioissa. Elinkautinen tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, että vapaudut vankilasta sitten kun kuolet. Eli kopista kuoppaan.
Laissa ja tuomioissa määrättyjen rangaistusten tarkoituksena ei ole vain rangaista rikoksentekijää. Rangaisemista käytetään sen vuoksi, että tavoitellaan oikeudenmukaisuutta. Toiseksi sitä käytetään ns. erityispreventiivistä syistä. Tämä tarkoittaa sitä, että rikoksentekijä eristetään muista ihmisistä, jotta hän ei voisi tehdä uusia rikoksia. Nämä kaksi asiaa tarkoittavat juuri sitä, mitä ilmeisesti ajat takaa. Ne ovat rangaistuksen tarkoituksia eivätkä sinällään puolla rangaitusajan lyhentämistä.
Mutta rangaistuksia on myös ns. yleispreventiivinen tavoite, mikä itse asiassa on koko rangaistusjärjestelmän keskeinen tavoite. Sen mukaan rangaistusuhka ja rangaistusten määrääminen on viesti kaikille ihmisille. Se on pelote. Ei kannata syyllistyä rikoksiin, koska siitä on haitallisia sanktioita ja voi joutua vankilaan. Useimpiin ihmisiin tämä uhka tehoaa. He ovat lainkuuliaisia siksi, etteivät halua mennä vankilaan tai kärsiä muista rikoksen seurauksista. Tietysti sen ohessa ihmisten moraalikäsitykset estävät heitä tekemästä rikoksia.
Yleispreventiivinen tavoite ei ole yksittäisen rikoksentekijän vika. Rangaistusten ankaruus ei siis välttämättä johdu rikoksen laadusta vaan siitä, että yhteiskunta haluaa viestiä rangaistusten pelosta. Tämä näkyy Suomessa erityisesti vakavien huumausainerikosten kohdalla. Niistä tuomitaan usein kovia rangaistuksia ja käytetään rangaistusaseteikon koko skaalaa, mikä on taas epätavallista esin. omaisuusrikoksissa. Yhteiskunta haluaa, että sinä olet pelottava esimerkki siitä, miten käy jos syyllistyt esim. huumeiden salakuljetukseen. Ilman tätä pelotetavoitetta laissa määrätyt ja tuomitut rangaistukset voisivat olla lievempiä. Murhasta tuomitaan aina elinkautinen rangaistus, jota kovempi voisi olla vain kuolemantuomio, jollaista meillä eikä länsimaissa yleensä ole.
Rangaistusasteikkoja ei ole järkevää lieventää yleispreventiivisen pelotevaikutuksen takia. On järkevämpää lyhentää rangaistuksia harkinnanvaraisesti ja/tai lusittuun aikaan perustuen. Varsinkin harkinnanvaraisen perusteen käyttö kuten armahtaminen on epävarmaa. Rikoksentekijä ei kykene ennakolta laskemaan sitä aikaa, minkä hän istuu vankilassa. Arvioon hänen päästämisestään vaikuttavat sitten sellaiset asiat kuin vaarallisuuden poistuminen, sairaus, muut henkilökohtaiset syyt, selkeä katuminen ja elämänmuutos, läheisten elämän olennainen vaikeutuminen yms.
- Anonyymi
Presidentti Niinistön linja on ollut ankarampi armonanomuksiin liittyen esimerkiksi siten, että hän on jättänyt 10 kertaa armahtamatta, vaikka korkein oikeus on lausunnossaan puoltanut armahdusta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.854788- 1643572
- 533159
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä2002014- 351851
- 461803
- 271792
- 571704
- 181621
- 191617