Jumbotoukkia kompostissa

ällöttää

Onko kenenkään muun kompostoriin ilmestynyt reilun kymmenen sentin mittaisia, peukalon paksuisia vaaleita toukkia? Näillä on mustat silmät ja jonkinlaisia jalkoja. Pyrkivät pysymään mullan sisällä. Ensi kertaa tavattiin viime syksynä ja tänä keväänä määrä on vain lisinyt. Osa toukista pienempisä osa isompia. Komposti tuntuu toimivan hyvin ja jälkikomposti vaikuttaa hyvin palaneelta ja kuohkealta mutta nämä isot toukot inhottavat.

25

17647

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muttei varmaa

      Olen kompostoinut puutarhapalstallani rikkaruohoja ja kasvien lehtiä ym. Lisäksi olen laittanut siihen joskus vähän lantaa edistääkseni palamista. Ja sinne on tullut toukkia: paksuja ja valkoisia, muttei nyt ihan 10 cm:n pituisia, vaan jonkin verran alle.
      Mulla olevat toukat ovat kuulemma sontiaisen toukkia eli sellaisen maalla lantakasoissa ja muissa lahoavissa kasvinjätteissä eläviä toukkia, joista tulee sitten lentäviä koppakuoriaisia. Kuulema nuo tekevät hyvää kompostille eli se pysyy kuohkeampana jne.
      Sinun toukkasi ovat varmasti jonkin hyönteisen toukkia eli niistä kuoriutuu aikanaan jokin ötökkä, joka lentää maailmalle. Kyse on vain luonnon kierrosta eli jos kompostisi voi hyvin, anna noiden toukkien jatkaa elämäänsä. Ei niistä ole mitään haittaa vaan hyötyä. Ne eivät koske elävien kasvien juuriin kuten jotkut madot.

    • kompostifriikki

      Miten kuuma se komposti on. Toukat eivät viihdy kuumassa ja jos esim komposti on ruvennut lämpiämään ne siirtyvät pinnalle missa on viileämpää. Toukat ovat luultavasti jonkun kovakuoriaisen kun ovat noin isoja. Ei niistä haittaa ole ,lisäävät vain kompostin ja ympäristön monimuotoisuutta. Tavalliset kärpästoukat ovat paljon pienempiä , ehkä noin sentin mittaisia. Niitä on joskus paljon kompostissa mikäli sinne on laitettu esim kalaa ja peitety huonosti.

      • sopuli

        Meillä on hevosten lantalassa tosiaan näitä samoja inhottavia
        ja karmean kokoisia matoja... Lannan mukana kulkeutuneet.


      • selvennöstä

        Toukat viihtyvät meidän lehtikompostorissa ja maassa olevassa jälkikompostointimullassa eli ei siis missään kovin lämpimässä. Lantaa kompostoriin ei ole laitettu mitä nyt kanankakkaa toimintaa tehostamaan . Kalan perkuutähteitä sinne on laitettu silloin tällöin..Jos kysessä ovat jonkun kuoriaisen toukat niin milloinkahan mahtavat siirtyä seuraavaan kehitysvaiheeseen?


      • Onnistuuko?
        sopuli kirjoitti:

        Meillä on hevosten lantalassa tosiaan näitä samoja inhottavia
        ja karmean kokoisia matoja... Lannan mukana kulkeutuneet.

        Myy thai-ravintolaan, saat varmaa kympi kilolta?


    • sari

      Olen aloittanut ruoan kompostoinnin huhtikuussa. Kompostorin kuoret ostin kaupasta ja eristimme seinät itse, pitäisi olla lämpökompostori.Nyt kompostori kuhisee täynnä valkosia toukan näköisiä matoja.... kuuluvatko nämä siihen hajoittaja porukkaan, jotka edistävät kompostoitumista?? Ovat tosi ällöttäviä, tulee joka kerta mieleen kun avaan luukun, jos nuo lähtevät liikekannalle puutarhaan APUAA... kERTOKAA viisaat neuvoja??!

      • kompostifriikki

        Jos toukkia on ihan kauheasti, ja ne ovat pieniä noin 1-2 cm on luultavasti kyseessä kärpäsen toukkia.Niitä tulee jos kompostiin on laitettu herkkuja kuten kalaa tai lihaa ja peitetty huonosti. Jos komposti on kuuma kannatta nämä töukkaiset osat kääntää kompostin keskelle, ja reunat putsata toukista. Jos ihan hirveästi ällöttää voi käyttää raidia (pyretriiniä, hajoaa kompostissa). Jostakin maatalouskaupasta on saatavissa biologista torjunta-ainetta "kärpäsbakteeria". Tietääkö kukaan mistään.


      • -77-

        Meikäläisellä on ihan sama juttu!

        Komposti suorastaan kuhisee toukkia!!
        Niitä on ihan tasaisesti läpi kompostin...todella ällöä!
        Meillä on kesäajaksi tehty ihan isosta hillotynnyristä komposti ja sinne on kannen välistä päässy kärpäset munimaan...
        En ole ajatellut myrkyttää...Olkoon siellä möyrimässä, kyllä ne varmaankin syksyyn mennessä kohmettuu.(osa lähtee kärpäsinä lentoon...)


    • Kompostimies

      Kyseessä on sarvikuonokkaan toukka. Mikään muu Suomessa ei juuri kasva noin suureksi. Sarvikuonokas on iso kovakuoriainen, joka saattaa lisääntyä kompostissa. Se on vaaraton, itse asiassa hyödyllinen, koska se syö mm. puujätettä ja muuttaa sen näin mullaksi.

      Katso linkki: http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lajit_kansi/ornasi-p.htm

      • Hilma

        Hei. Meilläkin on pari toukkaa, luin juuri, että ne elävät tuossa toukkavaiheessa jopa 4 vuotta!!! Me otimme ne lasipurkkiin, saa nähdä kauanko niitä ilkeää kattella =)


    • kyynelkoivu

      itse törmäsin nuihin hirvityksiin tänä kesänä, ja harvinaisia tuntuvat olevan, kun kukaan ei ole tiennyt niistä mitään... lantakompostista löysin tosiaan näitä valkeita, paksuja toukkia ja näky oli tosi kamala.... olisi kiva saada näistä lisää tietoa. mulla on turpeen kanssa kompostoitua hevosenlantaa, olisiko turpeella jokin osuus asiaan?? jollain tekis mieli toukat hävittää, varsinkin jos ne vielä lisivät..!

      • mallah

        Meidän kompostista löytyi myös valkeita paksulaisia, mutta niiden kyljissä ei mene pilkkuviivaa kuten sarvikuonokkaan toukan kyljessä. Otuksella on jonkinlaiset leuat ja eturuumiissa kuusi pikkuruista jalkaa. Toukka on noin 4-5 sentin mittainen, ja liikuskelee huonosti. Jonkin kovakuoriaisen toukkia ne ovat ilmiselvästi. Nakkelin toukkasia ojaan, ainakaan eivät osaa uida! ;D
        Ainakin Agrimarketeista saa toukkahävitettä, jolla kärpästoukat saa kompostista pois: DeLaval Larvicide tmv oli aine nimeltään. Periaatteessahan ne siellä kompostissa (siis kärpäsentoukat) eivät ketään haittaa, mutta sitten kun koko legioona muuttuu kärpäsiksi yhdessä yössä, voi olla epämukavaa olla pihalla.


    • alien?

      Löysimme varmaan samanlaisen karmivan näköisen
      olion omasta kompostistamme. Kiire oli kova takai
      sin mullan alle. Olisi kiva tietää kyseisen olion
      nimi ja muutakin tietoa siitä.

    • komposi

      Meidä lehti puutarha kompostissa on samanlaisia toukkia noin 5-8cm 1-3cm paksuja.Syksyllä täytetty komposti muhii seuraavaan syksyyn niin silloin niitä siellä on paljon.Vuosi vuodelta ovat lisääntyneet. Niiden pääosassa on punaista ja ovat poimuisia. Iljettäviä ötököita.Meillä niitä on ollut kompostissa noin 5-V
      Mitä mahtavat olla.

    • guuggelilampi

      Kertokaa nyt ihmeessä mistä minä saisin omaan kompostiini tuollaisia aarteita, olisivat aivan erinomaisia koukkuun ----> järveen ----> kalan suuhun ;)

      • Sarvikuonokas xxxl

        Uskokaa nyt että ne ovat euroopansarvikuonokkaan toukkia! Niitä on paljon juuri sahoilla vanhoissa maatuneissa kuorikasoissa ja varmasti komposteissakin.


    • komposti HAISEE

      Ostimme okt:n talvella ja kauppaan kuului Biolanin kompostori, sellainen eristetty versio. Piti ruveta tyhjentään laitosta niin se oli/on aivan märkää jätettä
      täynnä ja JÄRKYTTÄVÄN hajuista, myöskin kärpäset alkavat viihtymään turhan hyvin sen liepeillä. Edellinen käyttäjä sanoi laittaneensa sinne kaiken keittiö jätteen ja jonkin verran ruohonleikkuu jätettä ym. neulasia ja lehtiä.
      Mitähän tuolle pitäs tehdä ?

      • Kom Posti

        Kuiviketta sinne pitäisi laittaa reilusti... jos komposti haisee, se on liian märkä eikä se saa happea. Kannattaa vaikka tyhjentää hieman


      • multa on kultaa

        Haiseva komposti on liian tiivis/märkä. Kun kompostia käytetään, kannattaa aina ruokajätteiden (tai tiiviin ja ravinteikkaan ruohonleikkuujätteen) päälle/väliin lisätä seosaineeksi esim pihalta haravoituja kuivia lehtiä, oksahaketta, liiterinpohjia tai vaikka kaupasta ostettua kuoriketta tai muuta kompostinkuiviketta, jos omalta pihalta ei tule sopivia aineksia.

        Ensiavuksi auttaa sekoittaminen (komposti saa tarvitsemaansa happea), ja samalla sekaan sekoitetaan jotain noista edellä sanotuista lisäämään kuohkeutta. Lannoittamaton turve imee hyvin hajuja, jos tuntuu että tarvitsee, mutta kuohkeuttamiseen se ei auta.

        Netissä on paljon kompostointioppaita, esim Biolanin sivuilla http://www.biolan.fi/suomi/default4.asp?active_page_id=522 ja jos googlaa, niin melkein joka jäteyhtiön sivulta löytyy jonkinlainen opas.

        Ei kannata masentua kokemuksesta, hajusta huolimatta kompostissa muhii upeaa lannoitetta ja maanparannusainetta!


    • Archey

      Sarvikuonokas

      Älkää ihmeessä hävittäkö jos olette saaneet tuon upean kovakuoriaisen kompostiinne.
      Kyseessä on kaunis "mini sarvikuono" Europan sarvikuonokas [i]Orystes Nasicornis[/i] joka on hyödyllinen sen toukkien muokatessa ja nopeuttaessa kompostin toimintaa. Toukat syövät yksinomaan maatunutta puu ja lehtimateriaalia.
      Kaunis kastanruskea kovakuoriainen kasvaa noin 4-5 cm pituseksi, naarailta puuttuu komea jopa reilun cm pituinen sarvi.


      [img]http://view.stern.de/de/picture/1774413/Nashornk%E4fer-Oryctes-nasicornis-Nashornk%E4fer-Oryctes-nasicornis-Braun-510x510.jpg[/img]

      Vielä videota tästä sympaatisesta pikkuotuksesta.
      http://www.youtube.com/watch?v=QTDr45fGtG8&noredirect=1

    • Mini sarvikuono

      Hieno viesti Archey!!! Tosiaan ihan vaarattomia nuo pikkuiset "sarvikuonon" vauvat...antakaa olla vaan rauhassa. Tai jos komposti pitää tyhjentää, niin ottakaa talteen toukat ja vähän kompostia mukaan ja palauttakaa takasin tekemään hyödyllistä työtään :) Sarvikuonokkaan toukka viettää tuossa toukkavaiheessa jopa 5 vuotta. Ne ketkä olette näitä pikku vieraita saaneet kompostiinne niin olkaahan ylpeitä, ei niitä joka kompostiin eksykään.. :)

      • Tekemään töitään

        Niin minäkin olen tehnyt että palautan ne kompostiin jos sitä tyhjennän.


    • Älä suotta pelästy

      Se on sarvikuonokkaan toukka ja hyvä jos niitä on kompostorissa. Tekee työt siellä puolestani eikä tarvitse möyhentää. Ne ovat hajottajia.


      Kovakuoriaisista vahvin on sarvikuonokas! Sarvikuonokas on...

      Eläinfaktaa
      Tiesitkö että: Kovakuoriaisista vahvin on sarvikuonokas! Sarvikuonokas on kokoansa nähden vahvin kaikista maailman otuksista. Se jakasaa nostaa jopa 850 kertaa oman painonsa, johon mikään muu ei pysty!
      http://www.lemmikki.se/faktaa-20881/kovakuoriaisista-vahvin-on-sarvikuonokas

      En möyhennä kompostia ollenkaan enkä laita sinne mitään muuta kuin kompostia ja muutaman vuoden välein tyhjennän alaluukusta, kompostori on iso. Pikakompostia en tarvitse ja sarvikuonokkaan toukat tekevät siitä ajan kanssa mullan näköistä. Tämä on laiskan ihmisen komposti ja ihmettelen sitä kamalaa vaivan näköä mitä tarvitsee tehdä saadakseen pikakompostia. Talvella se jäätyy ja sulaa sitten itsekseen. Väliin lehtikariketta. Vähän keväällä kärpäsiä tulee mutta kun se ei ole talon lähellä niin ei haittaa vaan onpahan pikkulinnuille syötävää.

      • LaTo83

        Hei!
        Tänään mylläsin meidän tunkiota johon menee purunsekaista hevosenlantaa.
        Sarvikuonokkaan toukkia oli valtavasti. Varmaan 30-40 toukkaa näin ennen kuin traktori levesi.

        Onhan se aika inhan näköinen toukka, mutta kävin Metlan sivuilla lukemassa tietoa, niin se on todella hyödyllinen pikku veijari. Kasvaa ja viihtyy lahopuussa sekä hakekasoissa, kuten myös tunkiossamme jossa on paljon sahanpurua. =)


    • Palkittu

      Valkoiset toukat ovat osoitus siitä, että viherpeukalo on onnistunut kompostoinnissaan.

      On suuri palkinto, kun näkee sarvikuonokkaan toukan omassa kompostissaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 166
      4616
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      118
      4207
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2770
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1669
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1660
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      94
      1615
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1573
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1521
    Aihe