näin nivalassa

Anonyymi-ap

Uusien kyläkoulujen toivotaan houkuttelevan lisää perheitä Nivalaan: ”Ilmapiiri on lapsiperhemyönteinen”
Nivalaan on muuttanut lisää asukkaita, mutta monissa kyläkouluissa oppilasmäärä on laskeva.
Kuuntele
Noin yksi viidestä Nivalan asukkaista on alle 15-vuotias. Esikoululaiset ovat liikuntatunnilla opettaja Marika Mehtälän Haikaran kyläkoulussa.
Noin yksi viidestä Nivalan asukkaista on alle 15-vuotias. Esikoululaiset ovat liikuntatunnilla opettaja Marika Mehtälän Haikaran kyläkoulussa. Kuva: Paivi Karjalainen
Lukemisto|Koulutus3.2.202418:30
Janica Pörhönen

Nivalassa halutaan tietoisesti vaalia kyläkoulujen säilyttämistä. Tiheä kouluverkosto nähdään syynä siihen, miksi seudulla asuu paljon lapsiperheitä.

”Uskoisin, että ilmapiiri on lapsiperhemyönteinen”, sanoo Nivalan kaupungin opetuslautakunnan puheenjohtaja Aleksi Päkkilä.

Kyläkoulujen oppilasmäärä on yleisesti ottaen Päkkilän mukaan hyvä, mutta vuosien välillä on myös heilahtelua oppilasmäärissä joillakin kouluilla.

”Junttilan uudessa kyläkoulussa on noin 60 oppilasta ja 13 esikoululaista. Vielä kaksi vuotta sitten koulussa oli 80 oppilasta. Uskon, että lasku johtuu siitä, että Junttilassa on tällä hetkellä vähemmän lapsiperheitä kuin muualla Nivalassa ja myös syntyvyys on Nivalassakin laskenut”, Päkkilä arvioi.

Myös Haikaran kyläkoulun rehtori Reino Tynin mukaan oppilasmäärä on laskenut. Tällä hetkellä kyläkoulussa on luokilla 1.–6. oppilaita 114.
Haikaran kyläkoulun 6.-luokkalaiset tekivät matematiikan tehtäviä virtuaalisessa oppimisympäristössä rehtori Reino Tynin johdolla.
Haikaran kyläkoulun 6.-luokkalaiset tekivät matematiikan tehtäviä virtuaalisessa oppimisympäristössä rehtori Reino Tynin johdolla. Kuva: Paivi Karjalainen

Nivalan asukasluku on noussut tasaisesti viiden vuoden sisällä. Kunnassa asui viime vuonna 156 ihmistä enemmän kuin vuonna 2017.

”Osa uusista asukkaista on muuttanut lähialueilta, osalla on juuret täällä. Maksuton varhaiskasvatus on ollut eräs vetovoimatekijöistä”, kertoo Aleksi Päkkilä.

Seudulle muuttavia houkuttelee Päkkilän mukaan muun muassa työpaikat metalliteollisuudessa, myös pienyrittäjiä on paljon.

Lisäksi alueella asuu monia vanhoillislestadiolaisia, joilla on perinteisesti isoja perheitä.

Nivalaa kalvaa kuitenkin asuntopula. Viime aikoina keskustaan on noussut pari kerrostaloa, käynnissä on myös rivitalohanke, Päkkilä toteaa.

”Toiveemme on, että kyliltä vapautuisi asuntoja, kun kylien asukkaita siirtyy keskustan asuntoihin.”
Nivalan tavoitteena on houkutella lisää asukkaita seudulle pysyvästi. Keinoja tähän ovat kyläkouluverkostoon investoiminen, maksuton varhaiskasvatus, lapsiperheiden kotipalvelu sekä lasten ja nuorten harrastustoimintaan panostaminen. Kuvassa on vuonna 2023 valmistunut Haikaran kyläkoulu.
Nivalan tavoitteena on houkutella lisää asukkaita seudulle pysyvästi. Keinoja tähän ovat kyläkouluverkostoon investoiminen, maksuton varhaiskasvatus, lapsiperheiden kotipalvelu sekä lasten ja nuorten harrastustoimintaan panostaminen. Kuvassa on vuonna 2023 valmistunut Haikaran kyläkoulu. Kuva: Paivi Karjalainen
Lisää aiheesta:Maaseutukoulut säästyivät lakkautuksilta Jämsässä – ”Päätös on suuri helpotus”
Lisää aiheesta:Kuivannolla kyläkouluun uskotaan vahvasti – ”Kyläkoulut pitäisi nähdä enemmänkin positiivisena asiana”
kyläkoulut
lapsiperheet
perusopetus
kyläkouluverkostoon investoiminen
maaseudun e

4

444

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Nivalassa taitaa olla asiat kaikin puolin paremmin kuin Oulaisissa. On varmaankin työtä tarjolla. Kyllä luulisi ihmisten muuttavan enemmän töiden perässä kuin kyläkoulun. Oulaisissa pitäisi saada elinvoimaa ja kehitystä jotenkin. Täällä odotetaan että yksi ido putiikki pelastaa kyläpahasen. Ja sitten sekin lopahtaa... pitäis saada houkuteltua enemmän pienempiäkin yrityksiä? Pikkuhiljaa kasvua ja kehitystä.

      • Anonyymi
        UUSI

        😍😋😍😋😍😋😍😋😍

        🍒 ­­N­­y­­­m­­­f­o­m­a­­­a­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21#18249777

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Suomessa on 31 kuntaa, joissa syntyy enemmän ihmisiä kuin kuolee. P-Pohjanmaalla ne on Oulu, Kempele ja Liminka. Samat kunnat saa sitä muuttovoittoa myös.
      Heikolta näyttää.

    • Anonyymi

      Nivalassa on 3400 asukasta enemmän kuin täällä, 65% asuu taajamassa, täällä 72%.
      Lapsia 21%, täällä 16%
      Vanhuksia 27%, täällä 32%
      Aika selvä ero...

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 121
      2803
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      73
      2576
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2121
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1747
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1658
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1489
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1449
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1413
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1377
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe