Peruslämpö mökillä ja kuivana pitäminen

Anonyymi-ap

Ihan kiinnostaa paljonko sähköä kuluu mökin peruslämmitykseen marras-toukokuun aikana. Rahassa ei kannata ilmoittaa kun siirto ja sähköt on niin erihintaisia lähes kaikilla. Enemmän kiinnostaa kwh/ kk ??
T Mökkipena

20

365

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   2022-2024 mennyt lämpötiloista (kk keskiarvo -9...+5 °C) riippuen 150-750 kWh/kk. Yht. n. 2500 kWh vuosi ja kokonaiskulutus (ml käyttösähkö) 3000 kWh/a luokkaa eli "ihan pikkuisen" painottuu kulutus kylmiin kuukausiin.

   Lämmöt jotain 6 °C ja kartanolla kokoa 30 m³, mutta seinät n. 130 mm pyöröhirttä eli U-arvo jotain ykkösen luokkaa -> pahimpina pakkaspäivinä menee 50 kWh/d. Paremmin eristetty rakennus voisi olla paljon suurempi kulutuksen kasvamatta. Toisaalta kulutusta saa myös ruuvattua reilusti suuremmaksi pitämällä lämmöt vaikka +12 tai +16 koko ajan.

  • Anonyymi

   Mitä jos kertoisit tarkat tiedot mökistäsi -koko, mistä rakennettu -eristykset, sijainti, tavoite lämpötila.... -muuten aivan mahdoton sanoa mitään .

  • Anonyymi

   Ei paljoa kulu kun katkaisen sähköt kun lähden pois.

  • Anonyymi

   Mökkipenalla on vain 2 ulkovaloa talvisin mökillä, putkisto tyhjennetty paineilmalla.
   Mökki on iso ja hatara, ei olisi varaa lämmittää sähköllä. Siellä on aurinkolämpökeräin joka pitää paikat kuivina. Kulutus 13 kwh/ kk noille ulkovaloille.

   Ihan kiinnostaa yleisellä tasolla , siksi kyselen

   • Anonyymi

    Osta diesel heater !


   • Anonyymi

    Aurinkolampökeräin ei taida pitää paikkoja kuivina loka-maliskuussa. Se vähäinenkin aurinko paistaa talvikuukausina niin matalalta, että jää normaalista puiden taakse.


  • Anonyymi

   Mökkipena lämmittää/ kuivattaa mökin klapeilla ja sähköllä lokakuun lopussa syyslomaviikolla. Talven pakkaset kuivaa lopullisesti ja lämpökeräin alkaa tuottamaan runsaasti jo helmikuussa.

   Rakennus kuivuu pakkasella ilman lisälämpöä, kunhan ilmanvaihto on riittävä.
   Omassa aitassani 0n 4x 20m2 huoneita ja katon rajassa 6x 25mm tuuletusreijät.
   Rantasaunassa 100mm räppänä ( siis suljettava tuuletusaukko) ja ennen räppänää oli lämmin talvi ja sisäpanelit homehtui yhdessä talvessa valkoiseen homeeseen. Tuli kiire purkaa homeiset paneelit ja vaihtaa uusiin, samalla tein sen räppänän ja 10 ollut kuiva ja homeeton.

   • Anonyymi

    Ilman lisälämpöä sisällä on yhtä kylmää ja kosteaa kuin ulkona. Eli RH vertelee hyvin usein 90+ % lukemissa. Esim. viimeiset kolme päivää on menty näin ja tällä hetkellä taulussa 99 %.

    Tosin sitä lisälämpöä tulee rakennuspaikasta riippuen sisään ikkunoista sähkömagneettisen säteilyn muodossa. Myös pilvisellä säällä.

    Tuuletus on vain haitallista, kun se kosteus on peräisin ulkoilmasta. Tietysti sillä edellytyksellä, ettei sisällä ole kosteuslähdettä esim vuotavan katon muodossa. Tuuletus nimittäin kuljettaa em. ilmaislämpöä pihalle -> matalampi sisälämpötila ja korkeampi RH.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ilman lisälämpöä sisällä on yhtä kylmää ja kosteaa kuin ulkona. Eli RH vertelee hyvin usein 90 % lukemissa. Esim. viimeiset kolme päivää on menty näin ja tällä hetkellä taulussa 99 %.

    Tosin sitä lisälämpöä tulee rakennuspaikasta riippuen sisään ikkunoista sähkömagneettisen säteilyn muodossa. Myös pilvisellä säällä.

    Tuuletus on vain haitallista, kun se kosteus on peräisin ulkoilmasta. Tietysti sillä edellytyksellä, ettei sisällä ole kosteuslähdettä esim vuotavan katon muodossa. Tuuletus nimittäin kuljettaa em. ilmaislämpöä pihalle -> matalampi sisälämpötila ja korkeampi RH.

    Ja se lämpimän talvena tullut home johtui juuri siitä, että oli viikkokausia lämpötila plussalla ja RH tapissa. Hyvin veti homeeseen ulkovasrasstossa olleet tavaratkin, vaikka tuuletusta piisasi (valo paistaa lautojen raoista).


   • Anonyymi

    Älä naurata. Tuo aurinkolämpökeräin mitään runsaasti tuota tähän aikaan vuodesta.
    Kookletappa kuivanapitolämmitys. Siinä on ideana lämmittää vain sen verran, että mökin sisälämpö on asteen pari ulkoilmaa lämpimämpi. Tällöin ei sisätiloihin kondensoidu kosteutta vaikka mökin lämpö olisi pakkasen puolella.
    Mitään kulutuslukuja ei kyllä kukaan pysty sulle kertomaan, sillä nehän riippuvat mökin koosta ja eristeistä, jotka kaikilla ovat erilaisia.


  • Anonyymi

   Ilmankosteus on sitä pienempi mitä kylmempää on ja siksi tuuletus pakkasella kuivaa sisäilman eli enemmän kosteutta sisältävä sisäilma poistuu ja tilalle tulee kuivempaa ulkoilmaa. Tätä on monen vaikea käsittää.

   Mainitsemani erityisen lämpimänä talvena kaverini hirsimökki homehtui ulkopuolelta, silloin oli ulkoilma erittäin kosteaa kk tolkulla. Puhunkin normaalista talvesta jolloin on pakkasta.
   T Mökkipena

   • Anonyymi

    Jos seinät vetävät ULKOPINNALTA homeeseen, niin millä logiikalla tuuletuksen parantaminen estää sisätiloja/vuodevaatteita homehtumasta?

    No, jos jättää seinät kokonaan pois, niin sitten ei seinät homehdu ;-D

    Jos katto ei vuoda, niin se sisäiman kosteus on peräisin ulkoilmasta. Syksyllä ja talvipakkasilla ilman suhteellinen kostaus on lähes aina päälle 70 %. Ja oikein vetisinä talvina viikkokausia liki 100 %. Jolloin näitä homehtumisongelmia sitten piisaa.

    Lisää tuuletusta, niin kuskaat enemmän kosteutta ulos... ja enemmän kosteutta sisään. Tulos tasan +/- 0.

    Tuuletus auttaa vain silloin, kun rakennuksen sisällä on kosteuslähteitä. Esim ihmisiä. Tai sisälle tulee vettä vaikka piipunjuuren vuodon vuoksi (aika normisuoritus monen "isännällä pelti kiinni ja mökissä auki" mökissä).

    Keväällä tilanne muuttuu, koska keväällä ulkoilma voi olla hyvinkin kuivaa. Joten syksyn/talven aikana märkineetkin rakennukset ehtivät kuivua (missä myös auringonpaiste antaa vetoapua) ja essonvaarit voivat päätellä, että kaikki on koko ajan ollut OK ja että pikantti homeenhaju kuuluu asiaan ja lähtee tuulettamalla.

    Oikeasti kosteus pidetään kurissa pitämällä sisälämpötila korkampana kuin ulkolämpötila.
    Kun lämpötila laskee, ilman kyky sitoa vesihyöryä pienenee. Pakkasilla suhteellinen kosteus on yleensä korkea, mutta ilmassa on silti grammoina mitattuna hyvin vähän vesihöyryä. Jos tällaista ilmaa lämmitetään, niin grammat ei muutu, mutta suhteellinen kosteus laskee nopeasti.

    Edellä mainittu kuivanapitolämmitys pyrkii pitämään sisäilman koko ajan muutaman asteen lämpimämpänä kuin ulkoilma. Tällöin RH onkin koko ajan vähän alempi ts voi olla sisällä 70 %,, vaikka ulkona paukutellaan 90 %. Ilmanvaihtoa ei tarvita - päinvastoin, sehän vain kuljettaa lämpöä ulos. Mökit nyt noin muutoinkaan mitään hermeettisen tiiviitä ole....


  • Anonyymi

   Suhteellinen kosteus% ja todellinen kosteus on eri asia, Esim 1 m3 +20c ilmaa sisältää vettä 1g ja vastaavasti 1 m3 - 10c sisältää vettä 0,2g ( hatusta vedetyt lukemat)

   Mökistä tuuletetaan 100mm3 +20c ilmaa pihalle eli 100g vettä poistuu ja tilalle tulee 100m3 -10c ilmaa eli 20g vettä > Mökistä poistui 80g vettä

   Jos mökkiä ei tuuleta ja lämpötila laskee ja ilma ei pysty sitomaan itseensä samaa määrää kosteutta se kondensoituu pisaroiksi seinille> home alkaa kasvamaan.
   T Mökkipena

   • Anonyymi

    Ihan vammainen laskelma.

    Jos mökin ilmatilavuus on 100 m³, niin siellä on maksimissaan vähän päälle litra vettä, joka voisi seiniin tiivistyä. Ja lämpötilahan tunnetusti laskee syksyllä kertalaakista +20 -> -10 °C

    Mutta vaihdapa ilmaa edes ilmanvaihtokertoimella 0,3. Sisälle virtaa tunnissa 30 m³ märkää syysilmaa. Ulkona +10 °C ja 85 % RH. Tämän ilman mukana tulee sisälle vettä (vesihöyryä) 8 g/m³ x 30 m³/h = 240 g/h. Tai vajaa 5,8 l/d. Hyvin kuivuu mökki tuulettamalla?

    Mökit eivät ole täydellisen ilmatiiviitä, joten ilmanvaihtoräppänät suljettuinakin vesihöyryn määrä asettuu ajan mittan samoihin lukemiin kuin ulkona. Jos ulkona on +10 °C ja RH 90 % (homeet tykkää) ja sisällä on +10 °C, niin myös RH nousee hiljalleen sinne 90 pintaan. Mutta pieni homeenhajuhan kuuluu asiaan...

    Vaan jos sisällä pidetäänkin koko ajan 3 °C korkeampi lämpötila, niin kas kummaa, vettä (höyryä) on sekä sisällä että ulkona 8 g/m³, mutta sisällä ei olekaan 85 % RH, vaan 70,5 %.

    Samoin tämä toimii pakkasellakin. -10 °C ja 85 % = 1,8 g/m³.
    1,8 g/m³ ja -7 °C sisälämpötila -> RH sisällä 66 %.


  • Anonyymi

   Tässä esimerkkiini todelliset määrät +20c ilma noin 17g vettä -10c ilma noin 2g vettä eli esimerkissäni poistuu 150g vettä 100m3 ilmanvaihdolla


   Katso täältä> https://www.sarlin.com/kastepistetaulukko/

   T Mökkipena

  • Anonyymi

   Mulla ei peruslämpöä, kun ei vesikalusteita (paitsi hajulukko viemärissä, jossa glykolit talvella). Mutta kuivanapitolämpöä olen pitänyt vakiotehoisella öljypatterilla 400 w / 50 m2. Tuolla teholla pysyy sisätilat n. 5-10 astetta ulkoilmaa lämpimämpänä. Huonetiloja on 3 ja jokaisessa 100 mm räppänä auki. Piipusta sitten poisto hormin kautta, pelti aina auki.

   Kuivaa on ollut tolla systeemillä, n. 10 vuotta nyt kokemusta.
   Nyttemmin olen lisännyt tuohonkin patteriin gsm pistorasian, kun turha sitä on parinkympin pakkasilla pitää koko ajan päällä. Laitan nykyään päälle kelin lämmetessä ja syksyn kosteilla on koko ajan päällä.

   Paikka on kuiva (ei ison vesistön rannassa) ja lounatuulet osuu hyvin tontille . Isot ikkunat itä-etelä-länsi suunnassa, josta tulee sitte sähkömagnetiaa säteilee.

   Päällä pidettyjen tuntien perusteella on helppo laskea kulutukset.

  • Anonyymi

   Mökki Pena, mikä vitsi....

  • Anonyymi

   Niinkuin kirjoitin> ilmankosteuden ymmärtäminen ei ole kovin korkealla tasolla yleisesti ihmisillä. Autot homehtuu yhdessä syksyssä jos jätetään ajamatta ja tuhannet vajat ,leikkimökit yms. Kun ei ole toimivaa ilmanvaihtoa. Tottakai pieni lämmitys parantaa kuivumista , mutta kosteuden poistaminen on perusjuttu ja siinä ilmanvaihto on tehokkainta etenkin pakkasilla. Kesällä mätäkuussa on ilma aina kosteaa, niin sisällä kuin ulkonakin ja tällöin kylmenpi yöilma kuivattaa sen mitä päivä kostuttaa.
   Taas ratkaisevassa asemassa on toimiva ilman vaihto!!

   T Mökkipena ( nimimerkki on vitsi:)

  • Anonyymi

   https://www.aamulehti.fi/tampere/art-2000007566857.html

   Yllä malliksi homehtunut auto, kesäkosteus jäi sisälle ja kondesoitui pintoihin.
   Samoin käy kylmille ulkorakennuksille jos ilmanvaihtoa ei ole. Pelkkä painovoimainen ilmanvaihto, ynnä pikkupakkaset on riittävä kosteuden poistamiseen `taivaan tuuliin`

   Mökkipena.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

   Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
   Lieksa
   83
   3597
  2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

   1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
   Maailman menoa
   569
   3363
  3. Baaritappelu

   Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
   Kokkola
   42
   3179
  4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

   En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
   Ikävä
   49
   2122
  5. Tappo Kokkolassa

   Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
   Kokkola
   13
   2011
  6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

   SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
   Maailman menoa
   316
   1898
  7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

   Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
   Tunteet
   120
   1885
  8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

   Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
   Maailman menoa
   147
   1565
  9. Ketä ammuttu ?

   Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
   Juupajoki
   26
   1321
  10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

   Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
   Ikävä
   66
   1312
  Aihe