Ketjureaktio

Anonyymi-ap

Masennus, uupumus, psykoosi, skitsofrenia. Kauanko menee että kognitiiviset toiminnot palautuvat psykoosin jälkeen? Nyt en uskaltaisi ajaa edes pyörällä.

16

348

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Riippuu siitä kuinka paljon pumppaat tai pumpataan psyyke lääkettä kehoosi .
      Psykoosista hyvinkin selviää viikossa kahdessa jopa ilman lääkettä . Paras oli kun psykoosi loppui kolmessa päivässä ilman lääkkeitä .
      Psyk sairaalat kyllä lykää lääkkeitä vaikka loppuelämän .

      • Anonyymi

        Ai siitäkö se taas riippuu?

        Ylipäätään mistä tiedät että psykoosi alkaa, ja että milloin se loppuu?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ai siitäkö se taas riippuu?

        Ylipäätään mistä tiedät että psykoosi alkaa, ja että milloin se loppuu?

        No kyllä sen tietää? Kuinka tyhmä sinä oot jos et tiedä kun psykoosi loppuu?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No kyllä sen tietää? Kuinka tyhmä sinä oot jos et tiedä kun psykoosi loppuu?

        Kysy lääkäriltäs!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kysy lääkäriltäs!

        Sulla se psykoosi on tosi paha jos et tiedä milloin alkaa ja loppuu. Ihan ihme tyyppi. Lääkäri nyt pelkää potilastaan kuin ruttoa kun kerran lukee paperista sanan psykoosi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No kyllä sen tietää? Kuinka tyhmä sinä oot jos et tiedä kun psykoosi loppuu?

        Jos ihmiset eivät yleensä tiedä, että milloin psykoosi alkaa, tai että milloin he ovat psykoosissa, niin mikä sen siinä äkkiä muuttaisi? Lääkekkö?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ai siitäkö se taas riippuu?

        Ylipäätään mistä tiedät että psykoosi alkaa, ja että milloin se loppuu?

        Kukaan ei voi olla akuutissa psykoosissa ilman että se ei näkyisi tai ilmenesi sinun käytöksen ja puheiden takia! Näin on myös diagnostissa kriteereissä!


    • Anonyymi

      Psykoosista toipuminen vie usein muutaman vuoden. Ensimmäinen vuosi on pahinta. Ihminen "laitostuu" (eli tottuu laitoksen/sairaalan rytmiin ja ympäristöön liikaa) kun hän ollut sairaalassa ennemmän kuin joku noin pari viikkoa. Siksi on toimintakyvyn kannalta todella tärkeää että alkaa tekemään samoja asioita mistä oli kiinostunut ennen kuin sairastui. Esim. elokuvat, videopelit, äänikirjat jne. (lukeminen voi olla aluksi hankalaa keskittymisongelmien takia.). Mutta kuitenkaan ei kannata suunnitella suuria muutoksia elämään noin 2 ensimmäiseen vuoteen psykoosin jälkeen (tai jos on saanut skitsofrenia diagnosiin). Psykoosi rasittaa aivoja todella paljon ja toipumisessa menee aikansa!

      Kuitenkin on järkevää kysellä sinun hoitavaltataholta (omahoitaja) jos olisi jokin vertaistukiryhmää tai kuntouttavaa päivätoimintaa. Nämä palvelut ovat maksuttomia. Kysy omalta hoitajaltasi että olisiko näitä palveluita nyt tarjolla ja kysy myös että olisiko nyt oikea hetki niille. On myös tärkeää että liikkuu säännöllisesti ainakin muutaman kertaa viikossa jossain mahdollisuuksien mukaan. Esim. pieni kävelylenkki on hyvä (sen ei tarvitse olla sen kummempaa kuin se että kävelee samalla kävelytiellä edestakaisin jonkin lyhyen matkan).

      Viimeisenä vinkkinä minulla on se että kannattaa miettiä onko nykyinen lääke ja annostus sopiva. Minä itse sain aluksi Olanzapiinia (Zyprexa) mutta se ei ollut hyvä lääke minulle vaikka käytin sitä useiden kuukausien ajan! Se lihotti aivan tolkuttomasti ja väsytti minua niin että nukuin 12-13 tuntia (en ollut toimintakykyinen yhtään jos laitoin herätyksen esim 9 tunnin yöunien jälkeen).

      Sitten luin netistä erilaisista lääkkeistä. Suosittelen sinulle samaa! Lääkärini ehdotti minulle myös joitakin lääkkeitä. Kokeilin mm. Rxultia, Latudaa ja viimeiseksi Peratsinia.

      Rxulti:
      se on kallis ilman KELA:n 112 korvausta, mutta aika hyvä lääke. Jouduin kuitenkin lopettamaan sen koska se vähensi minun yöunia liikaa. Kannattaa kuitenkin kokeilla. Rxultin ei pitäisi väsyttää tai lihottaa. Rxulti ei myöskään tee zombiksi yhtä paljoa kuin monet muut lääkkeet. Sitä on myös joskus kutsuttu "3. sukupolven" neuroleptiksi, koska sen toiminta tapa on hieman erilainen (se on osittaisagonisti eli se ei blokkaa kokonaan dopamiini-reseptoria johon se vaikuttaa).

      Peratsin:
      se on vanha, tunnettu, tehokas ja halpa lääke (jopa ilman 112 korvausta). Se väsyttää enemmän päivällä kuin Latuda tai Rxulti, mutta se ei läheskään niin paljon kuin Olanzapin, Leponex tai Ketipinor (Seroquel). Minä olen käyttänyt Peratsinia kohta n. vuoden ja en ole lihonut sen aikana enempää, mutta en ole toisaalta pystynyt pudottamaan painoa (lihoin siis Olanzapiinin takia). Vanhempi psykiatri neuvoi minua puolittamaan annoksen niin että otan Peratsinia puolet aamulla ja puolet illalla (tämä auttoi Peratsinin aiheuttamiin levottomiinjalkoihin).

      Latuda:
      se on myös aika kallista (ilman 112 koodia KELA-kortissa) mutta se ei myöskään lihota eikä myöskään väsytä päivällä JOS sen ottaa illalla. Latuda pitää aina ottaa ruokailun jälkeen koska ilman ruokaa se ei imeydy ollenkaan.

      Latuda väsyttää minua illalla todella paljon, mutta on henkilöitä joita se ei väsytä merkittävästi vaikka sen ottaisi aamulla. Latuda ei salpaa Histamiini-1 reseptoria (toisin kuin muut väsyttävät antipsykootit), ja sen mahdollisen väsyttävän vaikutuksen mekanismia ei tiedetä. Kuitenkin suosittelen ottamaan sen illalla jos se alkaa väsyttämään päivällä koska tämä toimi minulla hyvin. Latudan haittana minulle henkilökohtaisesti alkoi tulla ahdistuneisuutta enemmän. Siksi jätin Latuda kokeilun vain n. 3 viikon mittaiseksi.

      Ajattelin kohta (lähiaikoina) kokeilla Latudaa uudestaan, mutta tällä kertaa ajattelin kokeilla sitä masennuslääkkeen kanssa. Nyt minulla on siis käytössä neuroleptin (Peratsin) lisäksi Brintellix joka on sopinut minulle hyvin (kannattaa aloittaa se 5 mg annoksella koska minulle tuli pahoinvointia 10 mg annoksella aluksi, mutta en kuitenkaan okesentanut kertaakaan). Nyt minulla on Britellix annoksena 10 mg aamuisin ja pahoinvointi on hävinnyt ja saan nukuttua hyvin (olen käyttänyt sitä vähän yli 2 viikkoa nyt). Jos Brintellix + Latuda kombo ei vie Latudan aiheuttamaa ahdistuneisuutta pois niin kokeilen vielä lisäksi Latuda + Escitalopram Orion komboa (koska minun psykiatrini sanoi että Escitalopram on paras SSRI yleisesti, vaikka se ei sovi kaikkien lääkkeiden kanssa (yksi näistä lääkkeistä on muuten Peratsin.). Se syy miksi haluaisin kokeilla Latudaa on se että toivon että se auttaisi paremmin minun passiivisuuteen, apaattisuuteen ja muihin negatiivisiin oireisiin joita minulla on. Lääkärini myös kertoi että masennuslääkkeet yleensä auttavat niihin negatiivisiin oireisiin paremmin kuin itse antipsykoottiset lääkkeet.

      Voi hyvin!

      • Anonyymi

        Lisäksi:
        Kannattaa pyytää labrakokeet! Erityisesti kannattaa tutkia: sokeri, kolesteroli, D-vitamiini, kilpirauhasarvot ja maksa-arvot (erityisesti ALAT). D-vitamiinia myös kannattaa syödä ravintolisänä (joko erikseen tai sitten voi käyttää monivitamiinia). Osa antipsykooteista (kuten Olanzapin) voi nostaa maksa-arvoja, joten ne kannattaa tarkistaa (mm. Latuda on hyvä vaihtoehto jos nykyinen lääke nostaa maksa-arvoja koska Latuda ei juuri koskaan nosta maksa-arvoja LiverTox-tietokannan mukaan).

        Jos psykiatrisi ei jostain syystä suostu, niin kannattaa pyytää nämä verikokeet terveyskeskuksen puolelta koska nämä ovat yleisiä rutiini verikokeita. Kilpirauhassairaudet voivat laukaista masennuksen tai psykoosin, joten nämä arvot täytyy myös tarkistaa. Monella 2. sukupolven antipsykootilla on metabolisia haittoja jotka hidastavat aineenvaihduntaa, eli ne lääkkeet lihottavat itsessään ja lisäävät myös näläntunnetta (pahimpia lääkkeitä ovat Olanzapin, Leponex ja Ketipinor/Seroquel). Siksi verensokeri ja kolesterolit kannattaa mitata.

        Lääkkeistä voi lukea lisää Lääkeinfosta, Pharmaca Fennicasta (teknisempi), Wikipediasta tai esim. Käypä Hoito suosituksista. Tosin, täytyy muistaa että Käypä Hoito on vain suositus eikä ainoa totuus. Myös vertaistuki (mm. ryhmät joita järjestetään) ja erilaiset keskustelupalstat ovat hyviä lähteitä jos kaipaa muiden kokemuksia.

        Tässä on vielä joitakin hyviä artikkeleita jos kiinnostaa:
        - "Psykoosien hoidossa käytettävät lääkkeet": https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01338
        - "Psykoosilääkkeiden haittavaikutukset": https://www.kaypahoito.fi/nix01049
        - "Masennustilojen hoidossa käytettävät lääkkeet": https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01332
        - "Masennuslääkkeen valinta, annostelu ja lopettaminen": https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01333

        Jos haluaa tieteellisiä artikkeleita niin niitä saa Google Scholarista ja Pubmedistä. Huomioi myös että lääkeen pitäisi alkaa auttamaan jo 2-4 viikon kuluessa joten samaa lääkettä ei kannata syödä 1 kuukautta pidempään jos se ei ala auttamaan. Oli kyseessä sitten masennuslääke tai sitten antipsykootti.


      • Anonyymi

        Jaa että ihan muutaman vuoden ?
        Itselläni kun oli aikoinaan psykooseja, akuutteja sellaisia, niin kyllä niistä toipuminen tapahtui äkkiä, palasi nopeasti takaisin todellisuuteen.
        Psykoosi saattoi kestää 3 vrk, tai viikon, kaksi, eikä niiden jälkeen ollut mitään psykoottista, vaan alkoi heti tuntua suurin piirtein normaalilta ( mikä nyt ikinä normaali onkaan ).

        Ainoa ongelma oli oikeastaan lääkkeet, jotka pitivät yllä jonkinlaista sekavaa olotilaa, vaikkei suoranaista psykoosia kuitenkaan. Kohdallani lääkemäärät olivat suhteettoman suuria.

        Ihmettelen kyllä, kun joku väittää, että psykoosista kestäisi toipua muutaman vuoden.
        Olen toki tuntenut ihmisiä, ja nähnyt osastoillakin potilaita, joilla on ollut psykoosi, ja kyllä he ovat psykoosistaan aika nopeasti toipuneet. Eri asia on sitten, jos psyykkiset ongelmat jäävät vaivaamaan muilla tavoilla, joka sekään ei ihan harvinaista ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lisäksi:
        Kannattaa pyytää labrakokeet! Erityisesti kannattaa tutkia: sokeri, kolesteroli, D-vitamiini, kilpirauhasarvot ja maksa-arvot (erityisesti ALAT). D-vitamiinia myös kannattaa syödä ravintolisänä (joko erikseen tai sitten voi käyttää monivitamiinia). Osa antipsykooteista (kuten Olanzapin) voi nostaa maksa-arvoja, joten ne kannattaa tarkistaa (mm. Latuda on hyvä vaihtoehto jos nykyinen lääke nostaa maksa-arvoja koska Latuda ei juuri koskaan nosta maksa-arvoja LiverTox-tietokannan mukaan).

        Jos psykiatrisi ei jostain syystä suostu, niin kannattaa pyytää nämä verikokeet terveyskeskuksen puolelta koska nämä ovat yleisiä rutiini verikokeita. Kilpirauhassairaudet voivat laukaista masennuksen tai psykoosin, joten nämä arvot täytyy myös tarkistaa. Monella 2. sukupolven antipsykootilla on metabolisia haittoja jotka hidastavat aineenvaihduntaa, eli ne lääkkeet lihottavat itsessään ja lisäävät myös näläntunnetta (pahimpia lääkkeitä ovat Olanzapin, Leponex ja Ketipinor/Seroquel). Siksi verensokeri ja kolesterolit kannattaa mitata.

        Lääkkeistä voi lukea lisää Lääkeinfosta, Pharmaca Fennicasta (teknisempi), Wikipediasta tai esim. Käypä Hoito suosituksista. Tosin, täytyy muistaa että Käypä Hoito on vain suositus eikä ainoa totuus. Myös vertaistuki (mm. ryhmät joita järjestetään) ja erilaiset keskustelupalstat ovat hyviä lähteitä jos kaipaa muiden kokemuksia.

        Tässä on vielä joitakin hyviä artikkeleita jos kiinnostaa:
        - "Psykoosien hoidossa käytettävät lääkkeet": https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01338
        - "Psykoosilääkkeiden haittavaikutukset": https://www.kaypahoito.fi/nix01049
        - "Masennustilojen hoidossa käytettävät lääkkeet": https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01332
        - "Masennuslääkkeen valinta, annostelu ja lopettaminen": https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01333

        Jos haluaa tieteellisiä artikkeleita niin niitä saa Google Scholarista ja Pubmedistä. Huomioi myös että lääkeen pitäisi alkaa auttamaan jo 2-4 viikon kuluessa joten samaa lääkettä ei kannata syödä 1 kuukautta pidempään jos se ei ala auttamaan. Oli kyseessä sitten masennuslääke tai sitten antipsykootti.

        Kiitos paljon sinulle! Oli todella informatiivista. Hyviä vointeja ❤️


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jaa että ihan muutaman vuoden ?
        Itselläni kun oli aikoinaan psykooseja, akuutteja sellaisia, niin kyllä niistä toipuminen tapahtui äkkiä, palasi nopeasti takaisin todellisuuteen.
        Psykoosi saattoi kestää 3 vrk, tai viikon, kaksi, eikä niiden jälkeen ollut mitään psykoottista, vaan alkoi heti tuntua suurin piirtein normaalilta ( mikä nyt ikinä normaali onkaan ).

        Ainoa ongelma oli oikeastaan lääkkeet, jotka pitivät yllä jonkinlaista sekavaa olotilaa, vaikkei suoranaista psykoosia kuitenkaan. Kohdallani lääkemäärät olivat suhteettoman suuria.

        Ihmettelen kyllä, kun joku väittää, että psykoosista kestäisi toipua muutaman vuoden.
        Olen toki tuntenut ihmisiä, ja nähnyt osastoillakin potilaita, joilla on ollut psykoosi, ja kyllä he ovat psykoosistaan aika nopeasti toipuneet. Eri asia on sitten, jos psyykkiset ongelmat jäävät vaivaamaan muilla tavoilla, joka sekään ei ihan harvinaista ole.

        Ihan niin jos jollakin ottaa paraneminen vuosia niin se ei tarkoita että jokaisen kohdalla on niin. Jokainen sairastaa yksilöllisesti, sitten riippuu myöskin siitä mikä on laukaissut psykoosin , joten joillakin menee ohitse nopsaan ja jollain toisella kestää kauemmin .
        Terapeutin kanssahan ne usein selvitetään mikä painaa sydäntä.
        Terapia ja lääke hoito yhdistettynä antaa aika hyviä tuloksia .


    • Anonyymi

      Mistä tietää että olet tullut hulluksi. Ei mistään muut sen huomaavat.

    • Anonyymi

      Fyysinen työ ja liikunta ovat parhaita lääkkeitä - Mitä nopeammin otat ne päivittäiseen rutiiniin niin sitä nopeammin kognitiiviset toiminnot palautuvat!

    • Anonyymi

      Minä pääsin avo-osastolle. Aamullla kun heräsin niin huomasin että joku oli levittänyt kakkaa vessan lattialle. Menin valittamaan henkilökunnalle. Ratkaisu oli se että pääsin suljetulle osastolle.

      • Anonyymi

        Luuliko ne, että sinä olit ollut se kakkaaja ?


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      249
      2246
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      82
      1866
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      75
      1555
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      131
      1320
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1180
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1145
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1066
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1064
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      980
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      891
    Aihe