Ketjureaktio

Anonyymi-ap

Masennus, uupumus, psykoosi, skitsofrenia. Kauanko menee että kognitiiviset toiminnot palautuvat psykoosin jälkeen? Nyt en uskaltaisi ajaa edes pyörällä.

16

1056

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Riippuu siitä kuinka paljon pumppaat tai pumpataan psyyke lääkettä kehoosi .
      Psykoosista hyvinkin selviää viikossa kahdessa jopa ilman lääkettä . Paras oli kun psykoosi loppui kolmessa päivässä ilman lääkkeitä .
      Psyk sairaalat kyllä lykää lääkkeitä vaikka loppuelämän .

      • Anonyymi

        Ai siitäkö se taas riippuu?

        Ylipäätään mistä tiedät että psykoosi alkaa, ja että milloin se loppuu?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ai siitäkö se taas riippuu?

        Ylipäätään mistä tiedät että psykoosi alkaa, ja että milloin se loppuu?

        No kyllä sen tietää? Kuinka tyhmä sinä oot jos et tiedä kun psykoosi loppuu?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No kyllä sen tietää? Kuinka tyhmä sinä oot jos et tiedä kun psykoosi loppuu?

        Kysy lääkäriltäs!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kysy lääkäriltäs!

        Sulla se psykoosi on tosi paha jos et tiedä milloin alkaa ja loppuu. Ihan ihme tyyppi. Lääkäri nyt pelkää potilastaan kuin ruttoa kun kerran lukee paperista sanan psykoosi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No kyllä sen tietää? Kuinka tyhmä sinä oot jos et tiedä kun psykoosi loppuu?

        Jos ihmiset eivät yleensä tiedä, että milloin psykoosi alkaa, tai että milloin he ovat psykoosissa, niin mikä sen siinä äkkiä muuttaisi? Lääkekkö?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ai siitäkö se taas riippuu?

        Ylipäätään mistä tiedät että psykoosi alkaa, ja että milloin se loppuu?

        Kukaan ei voi olla akuutissa psykoosissa ilman että se ei näkyisi tai ilmenesi sinun käytöksen ja puheiden takia! Näin on myös diagnostissa kriteereissä!


    • Anonyymi

      Psykoosista toipuminen vie usein muutaman vuoden. Ensimmäinen vuosi on pahinta. Ihminen "laitostuu" (eli tottuu laitoksen/sairaalan rytmiin ja ympäristöön liikaa) kun hän ollut sairaalassa ennemmän kuin joku noin pari viikkoa. Siksi on toimintakyvyn kannalta todella tärkeää että alkaa tekemään samoja asioita mistä oli kiinostunut ennen kuin sairastui. Esim. elokuvat, videopelit, äänikirjat jne. (lukeminen voi olla aluksi hankalaa keskittymisongelmien takia.). Mutta kuitenkaan ei kannata suunnitella suuria muutoksia elämään noin 2 ensimmäiseen vuoteen psykoosin jälkeen (tai jos on saanut skitsofrenia diagnosiin). Psykoosi rasittaa aivoja todella paljon ja toipumisessa menee aikansa!

      Kuitenkin on järkevää kysellä sinun hoitavaltataholta (omahoitaja) jos olisi jokin vertaistukiryhmää tai kuntouttavaa päivätoimintaa. Nämä palvelut ovat maksuttomia. Kysy omalta hoitajaltasi että olisiko näitä palveluita nyt tarjolla ja kysy myös että olisiko nyt oikea hetki niille. On myös tärkeää että liikkuu säännöllisesti ainakin muutaman kertaa viikossa jossain mahdollisuuksien mukaan. Esim. pieni kävelylenkki on hyvä (sen ei tarvitse olla sen kummempaa kuin se että kävelee samalla kävelytiellä edestakaisin jonkin lyhyen matkan).

      Viimeisenä vinkkinä minulla on se että kannattaa miettiä onko nykyinen lääke ja annostus sopiva. Minä itse sain aluksi Olanzapiinia (Zyprexa) mutta se ei ollut hyvä lääke minulle vaikka käytin sitä useiden kuukausien ajan! Se lihotti aivan tolkuttomasti ja väsytti minua niin että nukuin 12-13 tuntia (en ollut toimintakykyinen yhtään jos laitoin herätyksen esim 9 tunnin yöunien jälkeen).

      Sitten luin netistä erilaisista lääkkeistä. Suosittelen sinulle samaa! Lääkärini ehdotti minulle myös joitakin lääkkeitä. Kokeilin mm. Rxultia, Latudaa ja viimeiseksi Peratsinia.

      Rxulti:
      se on kallis ilman KELA:n 112 korvausta, mutta aika hyvä lääke. Jouduin kuitenkin lopettamaan sen koska se vähensi minun yöunia liikaa. Kannattaa kuitenkin kokeilla. Rxultin ei pitäisi väsyttää tai lihottaa. Rxulti ei myöskään tee zombiksi yhtä paljoa kuin monet muut lääkkeet. Sitä on myös joskus kutsuttu "3. sukupolven" neuroleptiksi, koska sen toiminta tapa on hieman erilainen (se on osittaisagonisti eli se ei blokkaa kokonaan dopamiini-reseptoria johon se vaikuttaa).

      Peratsin:
      se on vanha, tunnettu, tehokas ja halpa lääke (jopa ilman 112 korvausta). Se väsyttää enemmän päivällä kuin Latuda tai Rxulti, mutta se ei läheskään niin paljon kuin Olanzapin, Leponex tai Ketipinor (Seroquel). Minä olen käyttänyt Peratsinia kohta n. vuoden ja en ole lihonut sen aikana enempää, mutta en ole toisaalta pystynyt pudottamaan painoa (lihoin siis Olanzapiinin takia). Vanhempi psykiatri neuvoi minua puolittamaan annoksen niin että otan Peratsinia puolet aamulla ja puolet illalla (tämä auttoi Peratsinin aiheuttamiin levottomiinjalkoihin).

      Latuda:
      se on myös aika kallista (ilman 112 koodia KELA-kortissa) mutta se ei myöskään lihota eikä myöskään väsytä päivällä JOS sen ottaa illalla. Latuda pitää aina ottaa ruokailun jälkeen koska ilman ruokaa se ei imeydy ollenkaan.

      Latuda väsyttää minua illalla todella paljon, mutta on henkilöitä joita se ei väsytä merkittävästi vaikka sen ottaisi aamulla. Latuda ei salpaa Histamiini-1 reseptoria (toisin kuin muut väsyttävät antipsykootit), ja sen mahdollisen väsyttävän vaikutuksen mekanismia ei tiedetä. Kuitenkin suosittelen ottamaan sen illalla jos se alkaa väsyttämään päivällä koska tämä toimi minulla hyvin. Latudan haittana minulle henkilökohtaisesti alkoi tulla ahdistuneisuutta enemmän. Siksi jätin Latuda kokeilun vain n. 3 viikon mittaiseksi.

      Ajattelin kohta (lähiaikoina) kokeilla Latudaa uudestaan, mutta tällä kertaa ajattelin kokeilla sitä masennuslääkkeen kanssa. Nyt minulla on siis käytössä neuroleptin (Peratsin) lisäksi Brintellix joka on sopinut minulle hyvin (kannattaa aloittaa se 5 mg annoksella koska minulle tuli pahoinvointia 10 mg annoksella aluksi, mutta en kuitenkaan okesentanut kertaakaan). Nyt minulla on Britellix annoksena 10 mg aamuisin ja pahoinvointi on hävinnyt ja saan nukuttua hyvin (olen käyttänyt sitä vähän yli 2 viikkoa nyt). Jos Brintellix + Latuda kombo ei vie Latudan aiheuttamaa ahdistuneisuutta pois niin kokeilen vielä lisäksi Latuda + Escitalopram Orion komboa (koska minun psykiatrini sanoi että Escitalopram on paras SSRI yleisesti, vaikka se ei sovi kaikkien lääkkeiden kanssa (yksi näistä lääkkeistä on muuten Peratsin.). Se syy miksi haluaisin kokeilla Latudaa on se että toivon että se auttaisi paremmin minun passiivisuuteen, apaattisuuteen ja muihin negatiivisiin oireisiin joita minulla on. Lääkärini myös kertoi että masennuslääkkeet yleensä auttavat niihin negatiivisiin oireisiin paremmin kuin itse antipsykoottiset lääkkeet.

      Voi hyvin!

      • Anonyymi

        Lisäksi:
        Kannattaa pyytää labrakokeet! Erityisesti kannattaa tutkia: sokeri, kolesteroli, D-vitamiini, kilpirauhasarvot ja maksa-arvot (erityisesti ALAT). D-vitamiinia myös kannattaa syödä ravintolisänä (joko erikseen tai sitten voi käyttää monivitamiinia). Osa antipsykooteista (kuten Olanzapin) voi nostaa maksa-arvoja, joten ne kannattaa tarkistaa (mm. Latuda on hyvä vaihtoehto jos nykyinen lääke nostaa maksa-arvoja koska Latuda ei juuri koskaan nosta maksa-arvoja LiverTox-tietokannan mukaan).

        Jos psykiatrisi ei jostain syystä suostu, niin kannattaa pyytää nämä verikokeet terveyskeskuksen puolelta koska nämä ovat yleisiä rutiini verikokeita. Kilpirauhassairaudet voivat laukaista masennuksen tai psykoosin, joten nämä arvot täytyy myös tarkistaa. Monella 2. sukupolven antipsykootilla on metabolisia haittoja jotka hidastavat aineenvaihduntaa, eli ne lääkkeet lihottavat itsessään ja lisäävät myös näläntunnetta (pahimpia lääkkeitä ovat Olanzapin, Leponex ja Ketipinor/Seroquel). Siksi verensokeri ja kolesterolit kannattaa mitata.

        Lääkkeistä voi lukea lisää Lääkeinfosta, Pharmaca Fennicasta (teknisempi), Wikipediasta tai esim. Käypä Hoito suosituksista. Tosin, täytyy muistaa että Käypä Hoito on vain suositus eikä ainoa totuus. Myös vertaistuki (mm. ryhmät joita järjestetään) ja erilaiset keskustelupalstat ovat hyviä lähteitä jos kaipaa muiden kokemuksia.

        Tässä on vielä joitakin hyviä artikkeleita jos kiinnostaa:
        - "Psykoosien hoidossa käytettävät lääkkeet": https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01338
        - "Psykoosilääkkeiden haittavaikutukset": https://www.kaypahoito.fi/nix01049
        - "Masennustilojen hoidossa käytettävät lääkkeet": https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01332
        - "Masennuslääkkeen valinta, annostelu ja lopettaminen": https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01333

        Jos haluaa tieteellisiä artikkeleita niin niitä saa Google Scholarista ja Pubmedistä. Huomioi myös että lääkeen pitäisi alkaa auttamaan jo 2-4 viikon kuluessa joten samaa lääkettä ei kannata syödä 1 kuukautta pidempään jos se ei ala auttamaan. Oli kyseessä sitten masennuslääke tai sitten antipsykootti.


      • Anonyymi

        Jaa että ihan muutaman vuoden ?
        Itselläni kun oli aikoinaan psykooseja, akuutteja sellaisia, niin kyllä niistä toipuminen tapahtui äkkiä, palasi nopeasti takaisin todellisuuteen.
        Psykoosi saattoi kestää 3 vrk, tai viikon, kaksi, eikä niiden jälkeen ollut mitään psykoottista, vaan alkoi heti tuntua suurin piirtein normaalilta ( mikä nyt ikinä normaali onkaan ).

        Ainoa ongelma oli oikeastaan lääkkeet, jotka pitivät yllä jonkinlaista sekavaa olotilaa, vaikkei suoranaista psykoosia kuitenkaan. Kohdallani lääkemäärät olivat suhteettoman suuria.

        Ihmettelen kyllä, kun joku väittää, että psykoosista kestäisi toipua muutaman vuoden.
        Olen toki tuntenut ihmisiä, ja nähnyt osastoillakin potilaita, joilla on ollut psykoosi, ja kyllä he ovat psykoosistaan aika nopeasti toipuneet. Eri asia on sitten, jos psyykkiset ongelmat jäävät vaivaamaan muilla tavoilla, joka sekään ei ihan harvinaista ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lisäksi:
        Kannattaa pyytää labrakokeet! Erityisesti kannattaa tutkia: sokeri, kolesteroli, D-vitamiini, kilpirauhasarvot ja maksa-arvot (erityisesti ALAT). D-vitamiinia myös kannattaa syödä ravintolisänä (joko erikseen tai sitten voi käyttää monivitamiinia). Osa antipsykooteista (kuten Olanzapin) voi nostaa maksa-arvoja, joten ne kannattaa tarkistaa (mm. Latuda on hyvä vaihtoehto jos nykyinen lääke nostaa maksa-arvoja koska Latuda ei juuri koskaan nosta maksa-arvoja LiverTox-tietokannan mukaan).

        Jos psykiatrisi ei jostain syystä suostu, niin kannattaa pyytää nämä verikokeet terveyskeskuksen puolelta koska nämä ovat yleisiä rutiini verikokeita. Kilpirauhassairaudet voivat laukaista masennuksen tai psykoosin, joten nämä arvot täytyy myös tarkistaa. Monella 2. sukupolven antipsykootilla on metabolisia haittoja jotka hidastavat aineenvaihduntaa, eli ne lääkkeet lihottavat itsessään ja lisäävät myös näläntunnetta (pahimpia lääkkeitä ovat Olanzapin, Leponex ja Ketipinor/Seroquel). Siksi verensokeri ja kolesterolit kannattaa mitata.

        Lääkkeistä voi lukea lisää Lääkeinfosta, Pharmaca Fennicasta (teknisempi), Wikipediasta tai esim. Käypä Hoito suosituksista. Tosin, täytyy muistaa että Käypä Hoito on vain suositus eikä ainoa totuus. Myös vertaistuki (mm. ryhmät joita järjestetään) ja erilaiset keskustelupalstat ovat hyviä lähteitä jos kaipaa muiden kokemuksia.

        Tässä on vielä joitakin hyviä artikkeleita jos kiinnostaa:
        - "Psykoosien hoidossa käytettävät lääkkeet": https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01338
        - "Psykoosilääkkeiden haittavaikutukset": https://www.kaypahoito.fi/nix01049
        - "Masennustilojen hoidossa käytettävät lääkkeet": https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01332
        - "Masennuslääkkeen valinta, annostelu ja lopettaminen": https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01333

        Jos haluaa tieteellisiä artikkeleita niin niitä saa Google Scholarista ja Pubmedistä. Huomioi myös että lääkeen pitäisi alkaa auttamaan jo 2-4 viikon kuluessa joten samaa lääkettä ei kannata syödä 1 kuukautta pidempään jos se ei ala auttamaan. Oli kyseessä sitten masennuslääke tai sitten antipsykootti.

        Kiitos paljon sinulle! Oli todella informatiivista. Hyviä vointeja ❤️


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jaa että ihan muutaman vuoden ?
        Itselläni kun oli aikoinaan psykooseja, akuutteja sellaisia, niin kyllä niistä toipuminen tapahtui äkkiä, palasi nopeasti takaisin todellisuuteen.
        Psykoosi saattoi kestää 3 vrk, tai viikon, kaksi, eikä niiden jälkeen ollut mitään psykoottista, vaan alkoi heti tuntua suurin piirtein normaalilta ( mikä nyt ikinä normaali onkaan ).

        Ainoa ongelma oli oikeastaan lääkkeet, jotka pitivät yllä jonkinlaista sekavaa olotilaa, vaikkei suoranaista psykoosia kuitenkaan. Kohdallani lääkemäärät olivat suhteettoman suuria.

        Ihmettelen kyllä, kun joku väittää, että psykoosista kestäisi toipua muutaman vuoden.
        Olen toki tuntenut ihmisiä, ja nähnyt osastoillakin potilaita, joilla on ollut psykoosi, ja kyllä he ovat psykoosistaan aika nopeasti toipuneet. Eri asia on sitten, jos psyykkiset ongelmat jäävät vaivaamaan muilla tavoilla, joka sekään ei ihan harvinaista ole.

        Ihan niin jos jollakin ottaa paraneminen vuosia niin se ei tarkoita että jokaisen kohdalla on niin. Jokainen sairastaa yksilöllisesti, sitten riippuu myöskin siitä mikä on laukaissut psykoosin , joten joillakin menee ohitse nopsaan ja jollain toisella kestää kauemmin .
        Terapeutin kanssahan ne usein selvitetään mikä painaa sydäntä.
        Terapia ja lääke hoito yhdistettynä antaa aika hyviä tuloksia .


    • Anonyymi

      Mistä tietää että olet tullut hulluksi. Ei mistään muut sen huomaavat.

    • Anonyymi

      Fyysinen työ ja liikunta ovat parhaita lääkkeitä - Mitä nopeammin otat ne päivittäiseen rutiiniin niin sitä nopeammin kognitiiviset toiminnot palautuvat!

    • Anonyymi

      Minä pääsin avo-osastolle. Aamullla kun heräsin niin huomasin että joku oli levittänyt kakkaa vessan lattialle. Menin valittamaan henkilökunnalle. Ratkaisu oli se että pääsin suljetulle osastolle.

      • Anonyymi

        Luuliko ne, että sinä olit ollut se kakkaaja ?


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oulaisen vaalitulos: Vahva alku, mutta lisää toimia tarvitaan

      Hallituksen toimet rikollisuutta vastaan alkavat tuottaa tulosta. Puolueväriin katsomatta demokratian valtaa ja perustus
      Oulainen
      16
      7160
    2. Pääsiäisen terveiset kaivatullesi

      kaivatullesi tähän alas 💕💕
      Ikävä
      199
      2537
    3. Yh:n pihalla aina eri auto

      Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan
      Suomussalmi
      102
      1987
    4. En vittujakaan enää välitä sinusta nainen

      Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.
      Ikävä
      76
      1527
    5. Exän käytös hämmentää (taas)

      Osaisivatko palstan herrat kenties helpottaa tulkitsemista? Toki naispuolisetkit saavat antaa tulkinta-apua, mutta nyt k
      Sinkut
      191
      1079
    6. Milloin se sitten

      On? Se oikea hetki kun kerrot sille naiselle mitä tunnet häntä kohtaan?
      Ikävä
      41
      990
    7. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      46
      959
    8. Miksi sä olet jatkanut tätä näin pitkään?

      Kerro tai vaikene iäksi
      Ikävä
      77
      863
    9. Sä tiedät rakas

      Mitä toivon. Olisit vain rohkea ❤️
      Ikävä
      45
      729
    10. Susanna Laine paljastaa - Tästä farmilaiset yllättyvät joka kaudella: "Ettei olekaan niin paljon..."

      Farmi Suomi vie Pieksämäelle maaseudulle ja suosikkirealityn juontajan puikoissa on Susanna Laine. Uudella kaudella muka
      Tv-sarjat
      7
      718
    Aihe