Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Varis elättinä...

Kraa

Juu eli löysin siis hylätyn ja laihan variksen poikasen n. viime perjantaina 3.6.-05 ja jäin siihe kauammaksi odottamaan (piilossa) aika monex tunnix ilmaantuisko emo mutta ei tullutkaan, se vain kyyhötti siinä oksalla eikä edes perääntynyt tai mitään kun lähestyin. toin sen sitten kotiin... kysyin yhdelta tuttavaltani joka on eläinsuojelia töissä, että voisiko tämän pitää hetken,ruokkia sitä jne. Tuttavani sanoi kyllä et "omasta puolestani sen kyllä voisi pitää, jos se on hylätty" Aloin ruokkia sitä sitten tälläisellä ruiskun tapaisella (neulaton siis xD ) Aukaisin sen suun ja ruiskutin sinne mössöruuat. Ruokana on siis jauhelihaa ja kissan ruokaa mössöttynä sitten myös jotain pieniä lisukkeena... Mutta laitoin kokeilux lautaselle samaa ruokaa, eikä se ollut juurikaan koskenut siihen, nyppinyt vain... Tuntuu vähän et osaakohan se syödä itse?!? Miten saisi "vieroitettua" sen siittä ruiskusta? Ja enkä oo varma sen iästä mutta poikanen se on (siniset silmät) ja ainakin se pystyy lentämään lyhyitä matkoja esim. lentämään n. huoneen päästä toiseen... pellollekkin olen sen vienyt sillön tällön lentelemään.. Ja aina ruokinnan jälkeen se alkaa läähättämään? Sitten ku se pystyy jo lentämään kuin täysikasvuiset ajattelin sen vieroittaa ihmisistä ja viedä takaisin metsään( opetan sille sitten jollain keinolla hankkimaan oman ravintonsa). Milloin ne emot lopettavat poikasten syötön luonnossa? Oisiko jollain vinkkejä tähän kasvatukseen? Nyt se voi kyllä ihan hyvin, siittä on tullut pirteä ja ypäristöään tutkiva nuori varis.

Kiitos vastauksista tuhannesti! :)

9

1182

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • varis

      heh heh,luulenpa ettei sitä oltu hylätty,emo vaan ei uskaltanut tulla paikalla kun sinä olit lähistöllä,ja emot voivat pysyä pitkäänkin poissa kun etsivät ruokaa lapsilleen. Taisit kidnapata lintuemon lapsen..=)

      No mutta tässä neuvoja...
      Johtuisikohan läähätys siitä,että ruoka mennyt väärään kurkkuun,tai annatko sille lainkaan vettä? voi myös olla että se stressaa sinun läsnäoloa, onko ollenkaan kesy?vai pelkääkö sinua,esim. kiemuroi jos otat sen syliin?
      poikanen on jo melko vanha. Anna sille ruuaksi silakoita,isoja kastematoja,kotiloita(jos suostuu syömään) lemmikkiliikkeestä voit ostaa pinkkejä(hiiren poikasia,pakaste),sirkkoja,isoja kouriaistoukkia.Myös marjat kelpaavat,eli mieluimmin tämmöistä luonnollisempaa ravintoa.Ja tietysti kananmunat käyvät(keitetty).Kokeile niin että laitat lautasen sen eteen,ja koputat itse sormella ruokia,näin poikanen voi oppia että se ruokaa,sen näkee sinunkin "nokkivan sitä.

      jos poikanen ei syö ite,sinun pitää ruokkia sitä,mutta älä ruoki ruiskulla,annan ruiskalla vain vettä sillä. Anna ruoka palasina,niin emotkin tekevät,raota sormella nokkaa ja tökkää ruoka sisään,kyllä poikanen sitten syö.

      Emot ruokkivat lentoikäisiä poikasia muistaakseni pari viikkoa,sitten lopettavat.

      vierottamisesta,kun osaa lentää itse pitkiäkin matkoja,ja syö itse on valmis vierotettavaksi. Lentokyvyssä ei saa olla mitään vikaa,pääsee esim. helposti lentoon,lentää puun latvaan jne..
      kun olet ulkona sen kanssa,kuopsuta sormella maata,noki sormilla kotiloita,matoja maasta,ja toivottavasti poikanenkin matkii..sitten voit laittaa pihalle esim. johkin oksalle,kiven viereen muka linnunpesän,jossa on raakoja kananmunia,ja tökkiä taas niitä sormella ja toivattavasti poikanen osaa jo itsekin tajuta että ne ruokaa,ottaa nokkaan ne ja nokkii ne rikki.ja olisi myös jos saisit jostain eläimen raatoja,laitaisit niitä maahan,ja näyttäisit poikaselle,repisit käsillä,lihaa sisältä(vaikka inhottavalta kuulosta,pakko tehdä,sillä varis oppii tämän myös toisilta variksilta,kun syövät raatoja)eläinkaupassa pitäisi olla myytävänä pakastekananpoikasia,kaneja(jotka oikeasti booakäärmeen ruokaa mutta käy variksellekin)

      tai sitten jos saat kananraatoja jostain..
      kun poikanen suoriutuu kaikista näistä itsenäisesti,ilman että näytät sille mitään esimerkkiä. osaa esim. avata raadon,syödä sitä,se on valmis vierotettavaksi.Nokkia marjoja maasta jne...

      Paras olisi viedä se semmoiseen paikkaan missä ei ole paljon ihmisiä,sillä ihmisen kasvattina,voi olla puolikesy,ja kaikki ihmiset eivät ole ystävällisiä variksille,voi tulla ammutuksi,tai pikkupoikien rääkkäämäksi.
      Jos oma pihapiirisi on turvallinen voit jättää sen vapaaksi sinne.anna sille aluksi pihalle vain 2 kertaa päivässä ruokaa,vähennä sitten 1 kertaan, ja toivottavasti varis osaa jo itseä etsiä ruokaansa,ja varmaan lähteekin lentomatkoille,voi tulla takaisin,mutta vähitellen lennot takaisin harvenevat ja lopulta häviää kokonaan tai sitten siitä voi tulla uskollinen ruokavieras, ja tulla aina joka päivä syömään luoksesi.

      • Kraa

        Niin siinä tais käydä että kidnappasin sen... ;( Noh, annan sille kyllä vettä... Joo se on tullut sillain kesyksi että se osaa tulla kädelle kun laittaa käden sen mahaa vähän ylemmäksi, ja antaa silitellä itseään... Noista sun neuvoista on kyllä varmasti sairaa paljon hyötyy!! :) Kiitti, varis! :D


    • ..välillä kyllästyneenä...

      Piristävää oli lukea juttusi, (vaikka lievän "kidnappauksen" teitkin:) ja ihan hyvän vastauksenkin sait.. Saattaa hyvinkin olla että sait pitkäaikaisen pihavariksen "harmiksesi".

      Terkut. Varikselle:)

    • raakku voi.. vieläkö on hengissä?kesyyntynyt?.. kerro kuulumisia=)

      • Kraak

      • Kraa

        Kasvanu on jo hurjasti! :) Ja silmienki väri vaalean sinisetä on muuttunut tumman harmaaksi... Ja osaa jo lentää oikeen kunnon matkoja, Mutta yx ogelmahan täss on! Metsän kaksi varista tulevat aina rääkymään tälle. Kerran kun "raaku" karkasi siihen metsään lentäen niin pariskunta kävi omani kimppuun niin että höyhenet leimahti... Tarkastin sen mutta ei siinä onnex mitää ruhjeita ollut... =) Huh! Aluksi luulin että nämä olivat tämän emot, mutta tuskimpa kukaan omaa vauveliansa tappais,höyhentäisi... x) Ja on ihan eri metsäkin... Ja kun taas menin lennättelemään "raakua" nii ne kaksi varista seurasivat minua ja raakua! GrrGGGrrr... Siinä sitten hyvin mielin (kun ei pariskuntaa näkynyt) Lennättelin raakua, niin siinäpä ne kaks paskaa lennähti jostai puusta ja hyökkäilivät raaun kimppuun nii kauan aikaa että putosi maaha,pellolle... Niillä 2 on omat poikasensa metsässä mutta viettävät aikaansa meidän takapihalle eivätkä hoida omiansa... Että tälläset kuulumiset! :) Niin ja muutenhan meillä menee oikeen hyvin, hyvä ruokahalu silla ainakin on... :)


    • lapin perukoilla 70-luvulla

      Miellä oli lapsena ihan tapana ottaa elättivaris pienessä kylässä. Parhaimmillaan taisi olla kylän 15 talosta 11:ssa varis, aljuiksi niitä kutsuttiin.

      Melko usein noille kävi aika kalpaten, joku isäntä aina hermostui kaiken paskoviin aljuihin ja posautteli jopa 3 talon varikset kerralla hengiltä. No me sitten vietettiin apeina kunnon hautajaisia.

      Yleensä, koska järven rannalla asuttiin, annettiin aljuille kalaa, perkuujätteitä, joskus kaurahiutale-moskaa (jos antoi liikaa, se saattoi tukehtua) ja kaikkea muuta talon jätettä.

      Selviytymisprosentti taisi olla huono, oliko minulla 4 kesänä elättivaris ja vain 1 taisi elää syksyyn. Yhden tukehdutin tyhmyyttäni tuolla kauramoskalla, yksi lensi päin sähköjohtoa ja katkaisi siipensä, isä otti linnun minulta ja sanoi, että viatonta luontokappaletta ei kiduteta ja tappoi variksen siihen silmieni eteen, lyömällä lapiolla kertahuitaisulla pään pois.

      Yksi taisi syödä ongenkoukun ja se kuoli siihen. Tuo yksi taisi selvitä syksyyn, mutta se pöhkö ei tajunnut lähteä toisten varisten kanssa matkaan, se jäi meille kunnes oli lumi maassa, sitten se yhtenä aamuna katosi, en tiedä kuka vei, mutta lapsen mieleni oli onnellinen, nyt se on varmaan mennyt etelään...

      Nyt aikuisena kun noita muistelee, niin kyllä noilla eläteillä oli kasvattavaa vaikutusta paljonkin. Minulla oli ankara isä joka teki vyön kanssa selväksi, että kun aljun otit, sitä hoidat koko kesän, joka ikinen päivä. Ei varmastikaan ollut aina mukavaa, mutta niin se aika kultaa muistot...

    • variksenomistaja

      vieläkö sulla on se varis? mää sain alkukesästä lehtosenjärveltä variksen poikasena ja nyt on aivan kesy, pihalla lentelee nyt.. kiinnostas nähä se varis mutta epäilenpä että on vielä teillä. :)

    • Varispoizu

      Mites sun variksella menee ny

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1975
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1753
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1614
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1356
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1262
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1254
    7. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      50
      1253
    8. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1246
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1212
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1191
    Aihe