Kevättalven kiekauksia

Joutsenet lensivät äsken talomme yli, joelta sisämaahan päin. Pelloille etsimään pälviä? Kevät lähestyy!

Heräsin tänä aamuna pää täynnä ideoita. Ensiksikin tilasin pari mustikkapensasta , amerikkalaisia pensasmustikoita, leveranssi viikko 14-15. Pihamäntyjen alle on kerääntynyt vuosien aikaan riittävästi hapanta kunttaa, jossa ne varmaan viihtyvät.

Sitten järjestin eteisen ikkunalla sopivan paikan ikkunakurkulle. Minikasvihuoneessa ensimmäinen lkasvihuonekurkku on itänyt, samoin mangoldin siemenet.

Miehen herättyä ja saatuaan ensimmäiset kolme kahvikupposellista kitusiinsa sain hänet mukaan yläkertaan siirtämään makkarin pöytäkone, tietokonepöytä, tuoli ja piuhahelvetti mediahuoneeseen, jota tarvi kalustaa vähän uudelleen ja voilá mun kirjoittamisretriitti oli valmis. Samalla tuli siivottua perusteellisesti yläkerrassa.

Nyt tekemään brunssia. Tällä kertaa ei leikkelevatia eikä puuroa, vaan täytettyjä patonkeja ja konsomeeta.
Vaikka taivas on pilvessä ja äsken sateli vähän lunta tiedän, että pilvien yläpuolella paistaa aurinko :)

32

443

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mitä merkkiä kahvia juot?

      Meillä oli joskus lööperin liilaa kakarana Turussa

      Suomen 1 kanavalta tulee Evakko - filmi
      En ole ikinä nähnyt

      Estetiikan professorin viehättävä muija näyttelee pääroolia, hän syntyi Turussa
      Mie sie - kieltä puhutaan soppa on keitettävä runsaaseen veteen

      Sen filmejä on tullut viime viikkoina jonossa
      Kuvassa on painovirhe p.o. Evakko
      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000723765.html

      • Zoegan Pasion Colombiaa.
        Kolme pakettia viikossa, ne tilaa meidän lähikauppaan ihan meitä varten :)
        Mie olen alkanut viidenkymmenen mä-vuoden jälkeen sanomaan mie.
        Meillä ei näy Suomen Tv, emme ole kaivaneet tunnelia vielä, kun ohjelmaa on riittänyt muutenkin.
        (Mun seuraavan dekkarin tapahtumat ovat sijoitettu kahvitilalle arvaas minne :)


      • Anonyymi
        UUSI

        😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍

        💋 ­N­­­y­m­f­­o­­m­­a­­a­­­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Varmaan mukava seurata sitten niitä pensaita miten ne viihtyvät maassa , ja alkavat tuottaa marjoja . Tekeeköhän edes ensimmäisenä vuonna ollenkaan marjoja kun totuttelevat uuteen kasvu ympäristöön .
      Pohjoisemmassa tänään pilvinen päivä ja raa’an kylmää

      • Minulla oli pari mustikkapuskaa edellisessä kodissani, joka oli myös Pohjois-Upplannissa, mutta ne ehti tehdä marjoja vain ensimmäisenä kesänä kun myin mökin pois marjapuskineen päivineen. Olin ostanut ne kesällä ja seuraavana kesänä ne teki jokusen marjan. Nyt saan keväällä 40-50 cm kokoisen puskan ruukussa ja toivon kukintaa jo tänä keväänä ja ehkä ensimmäiset marjat kesällä.


      • Anonyymi
        Paloma.se01 kirjoitti:

        Minulla oli pari mustikkapuskaa edellisessä kodissani, joka oli myös Pohjois-Upplannissa, mutta ne ehti tehdä marjoja vain ensimmäisenä kesänä kun myin mökin pois marjapuskineen päivineen. Olin ostanut ne kesällä ja seuraavana kesänä ne teki jokusen marjan. Nyt saan keväällä 40-50 cm kokoisen puskan ruukussa ja toivon kukintaa jo tänä keväänä ja ehkä ensimmäiset marjat kesällä.

        Minulla oli kaksi pensasmustikka pensasta. Aino ja Alvar merkkisiä. Noin viiden kasvuvuoden aikana en saanut kummastakaan pensaasta kourallista enempää marjoja per vuosi. En osannut hoitaa niitä ja tämä vanhaa peltomaata oleva tontti oli ilmeisesti niille sopimaton kasvupaikka.
        Annoin pensaat muutama vuosi sitten ystävälleni heidän metsäiselle kesäpaikka tontilleen.
        En ole muistanut kysyä niitten menestymisestä vai jäivätkö edes eloon siirron jälkeen.
        Olen aika kova kokeilemaan erilaisia pensaita ja perennoja ja kuihtumisia tapahtuu aika usein.
        Mottoni onkin , mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhan hoito. eikä sekään ole niin tärkeää.
        t tepa


    • Merilintujen kevätmuutto alkoi jo helmikuussa, kun pakkaset hellittivät, mutta ilmeisen hiljaista on vielä sillä rintamalla, linnut odottavat eteläisiä virtauksia, osa on ilmeisesti Virossa jo valmiudessa. Laulujoutsenet levähtävät täällä pelloilla matkallaan sisämaajärville, vilkkaimpina aikoina niitä näkee sadoittain. Meillähän on täällä vain kyhmyjoutsenia, osa talvehtiikin jos on sulavettä.

      Meillä hyötykasvien kasvatus on supistunut vuosien myötä ihan minimiin , koska ne ovat sitovia, laiskuus on lisääntynyt. Marjapensaat ja varsinkin hedelmäpuut pärjäävät yksin, saavat riittää sadon tuottajiksi. Niiden leikkaukset ovat kyllä työläitä, mutta siinäkin on alettu ottamaan rennommin. Kasvihuoneesta tuli kesähuone, pari kirsikkatomaatin isoa ostotainta sinne saatan laittaa yrttien ja kukkaköynnösten seuraksi. Taimikasvatus oli minullekin ennen mielenkiintoista puuhaa. Meillä on vanhat Alvar- ja Aino -pensasmustikat , epätasaisesti tuottavat satoa, melko pieniä marjoja, maukkaita kuitenkin. Ne kypsyvät vähän kerrallaan, saan noin paria desiä päivässä ja ne nautitaan tuoreeltaan, en pakasta, satokausi on kyllä aika pitkä. Kaksi on uudempaa ja suurimarjaista North blueta, tuoreena nekin tulee syötyä, hiukan pakastan koristemarjoiksi kakkuja ja jälkiruokia varten. Metsämustikka on aromikkaampaa, nämä taas helppoja poimia eivätkä mustaa suuta. Syksyn ruskaväri on upea, siksikin haluan säilyttää nämä vähätuottoisetkin. Maaperä on parannettu näille sopivan happamaksi kaupan kasvuturpeella ja oman mäntymetsän humuksella ja suoturpeella, tuli muutama suopursu ja talvikki kylkiäisenä. Niiden seurassa viihtyy kaksi rhodoa ja magnolia, jonka sain monen vuoden odotuksen jälkeen vihdoin kukkimaan.

      Talon eteläseinustalla on jo kaistale sulaa, ensimmäiset lumikellot kukkivat jo. Jouluruusuni pitävät vielä jännityksessä ovatko selvinneet talvesta, ne olisivat pian vuorossa. Kevät on myöhässä ja viileää luvataan jatkoonkin , joskus on jo maaliskuun puolella saatu vene vesille.

    • Minä olen vielä aloittelija näissä hyötykasvien kasvatuksessa ja muutenkin pihan ja puutarhan hoidossa. Kotona maalla meillä oli tietenkin kasvimaat ja marjapuskia, etenkin herukoita, mutta opiskelemaan lähtöni jälkeen kaupunkilaistuin ja olin juuri ostanut mökin Uppsalan pohjoispuolelta metsän reunasta, kun tapasin nykyisen siippani. Istuin silloin somassa pikku mökissäni, keittelin ruokani puuhellassa ja tein halkoja ja raivasin lumeen käytäviä puuvajalle ja vierasmökille ihan itse omilla pikku kätösilläni, mutta puutarhanhoitoni rajoittui nokkosten kasvatteluun pihan reunassa ja pariin itse istuttamaani omenapuuhun ja kahteen mustaherukkapensaaseen, jotka olinistuttanut samana vuonna kun myin mökin. Ja kahteen mustikkapensaaseen, jotka oli jo alkaneet tuottamaan marjoja.

      Minulla oli menossa jonkinlainen downsizing ja palaa luontoon-vaihe mutta vietin vapaa-aikani lähinnä keskustelufoorumeilla ja pelasin FB:n Farmvilleä ja kasvatin vain virtuaaliporkkanoita :)

      Kun muutimme yhteen vihersormimieheni kanssa ja ostimme talon jossa on pihaa, kasvimaata ja hedelmäpuita minäkin hurahdin puutarhan hoitoon ja hankin jopa pikkuruisen kasvihuoneen. Nyt mies hoitaa lähinnä kasvimaan ja huolehtii perunamaasta ja ruohonleikkaamisesta, minun vastuullani on kivikkoyrttitarha, kasvihuone ja pihan kukkaistutukset. Apua saan toki milloin tarvitse esim. multasäkkien kantamiseen jne. Matka bloggaajasta ja nokkosfarmarista kurpitsanviljelijäksi on ollut lyhyt, kymmenisen vuotta kaiken kaikkiaan, mutta kuten mieheni sanoo, "ei olisi millään uskonut".

    • Anonyymi

      Voiko metsämustikkaa istuttaa pihalle?

      • Jos kasvupaikka on otollinen niin miksikä ei?
        Hapan maa, riittävästi aurinkoa (mutta ei liikaa), riittävä kosteus maassa, Kukintaa suojattava yöpakkasilta.


    • Anonyymi

      Kurkiaura pääni yli pohjoiseen eilen , käsiäni ristin että vielä sain seurata !

      Gubbe 75

    • Oranssi varoitus tänään koko päivän Uppsalan läänissä ja Gävlen lahdella. Kovaa tuulta ja vesi- ja lumisadetta. Junaliikenteessä peruutuksia. Kevääntulo paussilla. Lunta vielä aivan riittävästi meidän korkeudella, vaikka Etelä-Ruotsissa onkin jo kevät. Sata kilometriä meistä etelään on lumet jo sulaneet. Joki oli alajuoksullaan auki, meidän kohdassa on vielä lumen peittämää ohutta jäätä, en menisi pilkille.

      Naakkojen ääntelyä savupiipun hormissa, ovatko ne tekemässä pesää sinne?

      • Anonyymi

        Paloma hei.
        Kannattaisikohan laittaa verkko savupiipun päälle etteivät naakat pääse pesimään.
        Meillä oli aikoinaan joku otus pesinyt savupiipussa ja syksyllä nuohooja joutui tekemään ylimääräistä hommaa saadakseen roippeet pois. Laitettiin sitten tiheä metalliverkko josta ei edes mehiläiset pääse läpi.
        Nyt kun on pilvinen ja sateen tuhnuinen päivä niin lintujakaan ei näy pihalla. Harakat hautovat jo, joten niitten lentely on pihapiirissä vähentynyt. Käyvät vain tutkimassa kissojeni ruokakuppien jäännökset, jotka ovat aina harakoille kelvanneet.
        t tepa


      • Anonyymi kirjoitti:

        Paloma hei.
        Kannattaisikohan laittaa verkko savupiipun päälle etteivät naakat pääse pesimään.
        Meillä oli aikoinaan joku otus pesinyt savupiipussa ja syksyllä nuohooja joutui tekemään ylimääräistä hommaa saadakseen roippeet pois. Laitettiin sitten tiheä metalliverkko josta ei edes mehiläiset pääse läpi.
        Nyt kun on pilvinen ja sateen tuhnuinen päivä niin lintujakaan ei näy pihalla. Harakat hautovat jo, joten niitten lentely on pihapiirissä vähentynyt. Käyvät vain tutkimassa kissojeni ruokakuppien jäännökset, jotka ovat aina harakoille kelvanneet.
        t tepa

        Ne naakat eivät varmaan ole siinä hormissa joka johtaa tulisijaan olohuoneessa, joka on ainoa jota läämitämme. Piipussa on varmaan kolme muuta hormia, joissa ei ole metalliputkea ja naakkojen on helpompi kiipeillä niissä. Käsittääkseni savupiipussa on ollut aikaisemmin metalliverkko, mutta olisikohan se lähtenyt pois, tarvii puhua sutarille kun tulee seuraavan kerran.


    • Anonyymi

      Täällä etelä-Suomessa ekat lokit bongasin varhain tänä aamuna :) se on kevään merkkejä ja toivoton heidät tervetulleiksi! Moni ei tykkää lokeista, ite tykkään :)

    • Kun kuulet kuren äänen älä mene jäälle, samassa rappu käytävässäme asuu rouva kurki.

      • Kiva "Pertikki", että tulit tänne. Minäkin tunnen Kurki nimisiä, mutta ei ole ilmeisesti sukua sille "kuuluisalle" Kurjelle.

        Sinä kun seuraat lintujen muuttoa, niin avaa tänne 80+ palstalle linkkejä, joita voi seurata. Olihan niitä minulla, mutta kun vaihdoin konetta, niin on vaikea löytää. Seilissä on ollut sumuista ja näitä kotisuomen lintuja mielelläni seurailen.


      • "Kun sä kuulet kuovin ääne, älläs mene järven jäälle", varoitti vanha kansa Lapissa.


      • Paloma.se01 kirjoitti:

        "Kun sä kuulet kuovin ääne, älläs mene järven jäälle", varoitti vanha kansa Lapissa.

        Korjaus: "ällös"


      • Kristiina23 kirjoitti:

        Kiva "Pertikki", että tulit tänne. Minäkin tunnen Kurki nimisiä, mutta ei ole ilmeisesti sukua sille "kuuluisalle" Kurjelle.

        Sinä kun seuraat lintujen muuttoa, niin avaa tänne 80 palstalle linkkejä, joita voi seurata. Olihan niitä minulla, mutta kun vaihdoin konetta, niin on vaikea löytää. Seilissä on ollut sumuista ja näitä kotisuomen lintuja mielelläni seurailen.

        Onkohan tässä linkissä jotain sinua kiinnostavaa?
        https://suomenluonto.fi/kategoria/luonto/linnut/


      • Kristiina23 kirjoitti:

        Kiva "Pertikki", että tulit tänne. Minäkin tunnen Kurki nimisiä, mutta ei ole ilmeisesti sukua sille "kuuluisalle" Kurjelle.

        Sinä kun seuraat lintujen muuttoa, niin avaa tänne 80 palstalle linkkejä, joita voi seurata. Olihan niitä minulla, mutta kun vaihdoin konetta, niin on vaikea löytää. Seilissä on ollut sumuista ja näitä kotisuomen lintuja mielelläni seurailen.

        Ensimmäiset Sääkset saapuu suomeen noin kuukauden kuluttua, Luontoliven Sääksi kamera rauhoittaa keskustelua, kamera varmaan avattavissa ehkä kolmen viikon kuluttua. Seilin kamera visiin auki läpi vuoden.


    • Anonyymi

      Meillä on täällä vielä upeat hiihtokelit. Kyllä suksi luistaa.

    • Harmaalokkeja olen bongannut minäkin jo täällä etelärannikolla, osa niistä talvehtiikin, jos löytää sulaa vettä. Muuttomatkakin on lyhyt, Itämeren eteläosista, kalalokki palaa vähän pidemmältä muuttomatkalta yleensä huhtikuulla. Molempia on maisemassa paljon, hyvin näkyviä ja kuuluvia venestatamassa ja turhankin tuttavallisia veneilijöiden suhteen. Lokkien kailottava ja kirkuva äänimaailma kuuluu merelliseen kevääseen ja kesään , ja onhan niiden taiturimainen lento ihailtavaa. Lokit päivystävät etenkin merimerkeillä ja -opasteilla , venelaitureilta niitä yritetään karkottaa petolintuja imitoivilla vapojen päässä tuulessä syksyilevillä leijoilla. Jokakeväinen riesa on myös niiden pesimäyritykset veneiden katoille ja kansille. Meillä on veneen katolla pelottimena muovinen käärme ja tuulessa hulmuavia ja ratisevia nauhoja. Silti monasti on jouduttu keräämään pesänalkuja pois. Kunhan kalatiirat toukokuussa ehtivät eteläisestä Afrikasta, saa seurata huimia syksyjä niiden kalastaessa. Kaikkein eniten symppis on mielestäni pirteä meriharakka, mutta merimetso ei synkeällä olemuksellaan sijoitu kärkipäähän.

      Täälläkin on huomisella sääkartalla lumihiutaleita, lämpötila nollan tuntumassa, mutta tuskin kauaa kestää lumi maassa. Ei kai tämä takatalvea tarkoita, sillä käsittääkseni terminen kevät ei ollut vielä alkanutkaan täällä. Etelä-Ruotsi on tosiaan ilmastoltaan jo eri vyöhykettä, se on huomattu monilla automatkoilla E 4:ää pitkin kohti Eurooppaa, yleensä on palattu autolautalla Travemündestä Helsinkiin. Olemme yöpyneet ensin Vätternin rannalla Brahehusissa tai Grännassa ( jossa näkee ensimmäiset kevään magnoliat) ja monasti ajaneet jo myöhäisillaksi Saksan puolelle Puttgardeniin. Tanska on jo tutkittu moneen kertaan. Kyllä Ruotsissakin on paljon kierrelty ja ihastuttu paikkoihin vuosikymmenten varrella. Seuraava kevätreissu on tarkoitus tehdä laivalla mennen tullen, ajomatkaa tulee Keski-Euroopassakin ihan tarpeeksi näin vanhoille ihmisille.

      • Anonyymi

        Tässä meidän kerrostalon pihapiirissä joka kesä pesii kalalokkipariskunta. Tekevät talon katolle pesän, jossa molemmat puolisot hautovat munia vuorotellen, poikasten kuoriuduttua vanhemmat siirtävät poikasensa piha-alueelle pensaiden lähelle. Mielenkiintoista seurata pikku lokkien kasvua, toinen vanhemmista "päivystää" katolla ja häätää vieraat, esim. harakat ja varikset tiehensä ja meitä ihmisiäkin hätyyttelee :) Välillä käyvät syöttämässä poikasiaan ja pitävät niitä tarkasti silmällä :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässä meidän kerrostalon pihapiirissä joka kesä pesii kalalokkipariskunta. Tekevät talon katolle pesän, jossa molemmat puolisot hautovat munia vuorotellen, poikasten kuoriuduttua vanhemmat siirtävät poikasensa piha-alueelle pensaiden lähelle. Mielenkiintoista seurata pikku lokkien kasvua, toinen vanhemmista "päivystää" katolla ja häätää vieraat, esim. harakat ja varikset tiehensä ja meitä ihmisiäkin hätyyttelee :) Välillä käyvät syöttämässä poikasiaan ja pitävät niitä tarkasti silmällä :)

        Lokit onkin aika röyhkimyksiä. Eikös tietyn lajin ihmisiäkin sanota lokeiksi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lokit onkin aika röyhkimyksiä. Eikös tietyn lajin ihmisiäkin sanota lokeiksi?

        Noin kyllä sanotaan ;) vähän röyhkeitähän ne lokit on, mutta kuitenkin ihailen niitä, ehkä juuri sen röyhkeyden vuoksi.
        Keskikesän puolenvälin jälkeen on tosi kiva seurata tuossa meidän pihalla, kun pikku lokit opettelee lentämistä: ensin pääsevät ehkä puolen metrin korkeuteen ja lentomatka hädin tuskin metrin. Mutta hyvin nopeasti taidot kehittyvät ja yks kaks lyhyessä ajassa poikaset istuvat 5-kerroksisen talon katon reunalla ! Hienoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Noin kyllä sanotaan ;) vähän röyhkeitähän ne lokit on, mutta kuitenkin ihailen niitä, ehkä juuri sen röyhkeyden vuoksi.
        Keskikesän puolenvälin jälkeen on tosi kiva seurata tuossa meidän pihalla, kun pikku lokit opettelee lentämistä: ensin pääsevät ehkä puolen metrin korkeuteen ja lentomatka hädin tuskin metrin. Mutta hyvin nopeasti taidot kehittyvät ja yks kaks lyhyessä ajassa poikaset istuvat 5-kerroksisen talon katon reunalla ! Hienoa.

        Tänä kevään/alkukesästä meinaan kerätä voikukan nuppuja ja tehdä niistä kaprista.

        Tule tule kesä kiireellä, kevät on jo!


    • Näytti jo lupaavalta, mutta sitten tuli takatalvi ja kevääntulo on hidastunut, taitaa jäädä ensi kuun puolelle, ennen kuin saamme nauttia meteorolgisesta keväästä. Nyt lunta on vielä lähes puoli metriä pihallamme ja ainoastaan miehen lumilingolla ja kolalla luomissa käytävissä saunalle, puuvajalle, ja ajotie näyttävät maata, johon nytkin satelee hiljalleen suuria lumihiutaleita.

      Laitoin muutaman kurpitsansiemen itämään pikkuruisiin kylvöruukkuihin kurkkujen seuraksi.

    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 134
      3843
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      107
      3497
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      18
      2493
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1717
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1589
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1565
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1506
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1471
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      86
      1446
    Aihe