Jeep Compass plugin hybrid koeajossa (osa 3)

Anonyymi-ap

Ladattavalle Jeep Compassille on tunnusomaista takaluukussa oleva lyhenne "4xe", joka viittaa paitsi nelivetoon myös sähkökäyttöön. Polttomoottori on 1,3-litrainen turboahdettu suorasuihkutusbensiinimoottori, jonka teho on 180 hv ja sitä tukee hihnakäynnistingeneraattori. Taka-akselilla 44 kW:n (60 hv) kolmivaiheinen asynkronimoottori pyörittää takapyöriä. Järjestelmän teho on 240hv ja järjestelmän vääntömomentti on 520 Newtonmetriä. Se, milloin ja kuinka paljon tehoa lähetetään millekin pyörälle, riippuu kolmesta valitusta ajotilasta.

Ohjaamoa hallitsee keskelle sijoitettu 10,1 tuuman kosketusnäyttö, vuodesta 2021 lähtien. Infotainment vastaa nykyistä Uconnect 5 -järjestelmää. "My Jeep" -käyttöliittymän kautta Amazon Alexa voi kutsua esiin ajankohtaisia tietoja ajoneuvon tilasta, akun tai polttoainetankin tasosta ja ajoneuvon viimeisimmästä sijainnista. Mukana voi olla myös 360 asteen kamera ja kuljettajan apujärjestelmät, jotka mahdollistavat tason 2 autonomisen ajamisen. Alusta ja tekniikka on myös uudistettu eurooppalaisia vaatimuksia varten osana Jeep Compassin Faceliftia (2021).

"Jeep Selec-Terrain" -järjestelmällä on viisi ajotilaa sekä mäkilähtösäätöjärjestelmä, jonka pitäisi varmistaa paras mahdollinen pito maastossa ja maastossa uudessa Jeep Compass 4xe -mallissa. Jos valitaan "Sport", polttomoottori ja sähkömoottori takaavat parhaan mahdollisen ajosuorituksen. Compass saavuttaa 200 km/h nopeuden ja tarvitsee tehtaan mukaan vakiosprinttiin vain 7,3 sekuntia, mikä tuntuu varsin realistiselta uuden Jeep Compass 4xe (2020) ensimmäisellä koeajolla. "Auto"-tila takaa aina optimaalisen etenemisen älykkään tehonjaon ansiosta veto-olosuhteiden mukaan. Kuten "Sand/Mud", myös "Snow" nostaa ajonvakautuksen säätökynnystä, jotta irtonaisilla pinnoilla päästään paremmin eteenpäin. Ainoastaan Compassin erityisen maastokelpoisessa "Trailhawk"-versiossa on "Rock"-tila, joka mahdollistaa ryömimisen kivikkoisessa maastossa esimerkiksi silloin, kun "4WD Low"-tila on aktivoitu. Tätä varten Compassin kuusivaihteinen automaattivaihteisto pitää aina matalalla ykkösvaihteella. 4WD Lock -tilassa neliveto on pysyvästi aktivoituna 15 km/h nopeuteen asti. Tämän nopeuden yläpuolella neljää vetävää pyörää käytetään vain, jos tilanne sitä vaatii. Maastossa se tarjoaa 40 senttimetrin kahluusyvyyden; kompaktin Compassin Trailhawk-versio pääsee jopa 50 senttimetriin. Akun loppuessa ei tarvitse pelätä, että virta loppuu kesken.

Uudessa Jeep Compass 4xe (2020) -mallissa "Hybrid" tarkoittaa vakiotilaa, joka aktivoituu automaattisesti käynnistyksen jälkeen. Tällöin polttomoottori ja sähkömoottori toimivat joko erikseen tai yhdessä, ja järjestelmä suosii sähkömoottoria aina kun mahdollista. Kaikki, joiden korvissa on vielä Compassin dieselmoottoreiden maalaismainen ääni, ovat tyytyväisiä uuden Jeep Compass 4xe (2020) -mallin meluttomuuteen. Rullauksen ja jarrutuksen aikana energia otetaan talteen ja varastoidaan takaistuimen penkin alla olevaan litiumioniakkuun, jonka kapasiteetti on 11,4 kWh (nettokapasiteetti: 9,1 kWh).

Tavaratilan tilavuus pysyy lähes ennallaan verrattuna perinteiseen polttomoottoriversioon. Se vaihtelee Compassissa 438 litrasta 1387 litraan. Sähkömoottorin ansiosta Electric-tila mahdollistaa paikallisesti päästöttömän ajon jopa 130 kilometrin tuntinopeudella. WLTP-standardin mukaan Compassilla voi ajaa jopa 46 kilometriä. E-Save-tilassa tekniikka huolehtii siitä, että akun varaustaso säilyy ennallaan tai että sähkövarastoa ladataan tarvittaessa. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun kaupunkialueella vaaditaan paikallisesti päästötöntä ajoa. Polttomoottoria käytetään mieluiten lataamiseen ajon aikana. Halusimme testata Compass 4xe-hybridin todellisen polttoaineenkulutuksen, joka ei ole teknisesti muuttunut faceliftin myötä. Polttoaineen kulutus oli 5,15 l/100 km (19,42 km/l), joka mitattiin 360 kilometrin testin aikana. Se on absoluuttisesti katsottuna hyvä, eikä se tuota pettymystä edes muihin pistokehybridiautoihin verrattuna. Matkan kustannukset olivat 31,80 euroa (29,27 euroa bensiiniä + 2,53 euroa sähköä), ja matkalla Roomasta ulos amerikkalaismerkkinen katumaasturi kulki 53 kilometriä 100-prosenttisessa sähkökäytössä. Pistokehybridimaastureiden kuningatar on edelleen Kia Niro PHEV, jonka kulutus on 3,30 l/100 km (30,3 km/l), kun taas MINI Cooper S E ALL4 Countryman on 5,25 l/100 km (19,0 km/l).

Juttu referoitu osoitteesta
https://www.autozeitung.de/jeep-compass-facelift-2020-preis-motoren-198491.html

Vähän vaihtelua suomalaisten autotoimittajien tarjoamiin sisältöihin.

2

102

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Harvinaisen asiapitoista kirjoittelua. Ymmärsin että näin kirjoitetaan ulkomaalaisissa autolehdissä. Suomessahan juttujen taso on luokkaa "spagetti-western". Ei viitsi edes lukea niitä, kun tuollainen höpö-höpö kirjoittelu vie tilaa asiatekstiltä.

      Siihen syyllistyvät muun muassa Tuulilasi, Tekniikan Maailma, Iltalehti, Helsingin Sanomat. Moottori-lehti yrittää jotenkin jakaa pitää suhteellisen asialinjaa.

      Olkoon sitten mitä mieltä Jeepistä tahansa, mutta suomalaisen autojournalismin taso on suunnattu lapsille, teineille ja lastenmielisille subjektiivisene värityksineen.

    • Anonyymi

      Ostaisin, jos rahaa olisi...

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4499
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1488
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1423
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe